Έχεις κανονίσει ένα ταξίδι με αεροπλάνο. Έχεις βρει το που και πότε θα πας, έχεις ενδεχομένως κανονίσει και το με ποια αεροπορική. Ίσως να είναι η 1η σου φορά σε αεροπλάνο ή η 1η σου φορά στον συγκεκριμένο προορισμό. Σε κάθε περίπτωση, θες όλα να κυλήσουν τέλεια. Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις όλες εκείνες τις χρήσιμες συμβουλές και tips που θα κάνουν το αεροπορικό σου ταξίδι να κυλίσει χωρίς απρόοπτα ή προβλήματα.
Πάμε να δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξεις, τόσο πριν την αναχώρηση όσο και κατά την ημέρα της πτήσης και την παραμονή σου στο αεροδρόμιο. Τα tips αυτά ισχύουν είτε μιλάμε για μια μικρή πτήση των 50-60 λεπτών, είτε για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και ανεξαρτήτως με ποια αεροπορική εταιρεία έχεις επιλέξει να ταξιδέψεις.
Tips για πριν το ταξίδι
1. Προεπιλογή Θέσεων
Συνήθως οι αεροπορικές -κατά τη διαδικασία αγοράς του εισιτηρίου- σου δίνουν τη δυνατότητα προεπιλογής του που θα κάτσεις. Αν δεν θες απρόοπτα (ένας εδώ και ο άλλος πιο πίσω, όχι παράθυρο κλπ), καλό είναι να κάνεις χρήση αυτής της δυνατότητας. Έχε στο νου σου ωστόσο πως η προεπιλογή θέσεων δεν προσφέρεται σε όλες τις κατηγορίες ναύλων. Κλασικό παράδειγμα ο οικονομικότερος εκ’ των ναύλων της British Airways. Αν τον επιλέξεις, οι θέσεις θα δοθούν αυτόματα από το σύστημα κατά το check-in (και με την όποια αλλαγή να είναι με χρέωση).
2. Online Check-in
Όλες οι αεροπορικές προσφέρουν online check-in στους επιβάτες, με τη διαδικασία να ξεκινάει -συνήθως- 48 ώρες πριν την αναχώρηση. Μην το αφήσεις για την τελευταία στιγμή ή για το αεροδρόμιο, ακόμα και αν έχεις προκρατήσει τις θέσεις σου. Ακόμα περισσότερο αν πρόκειται να ταξιδέψεις σε περιόδους αιχμής (πχ Χριστούγεννα). Καλό είναι, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, να “δηλώσεις” στην αεροπορική ότι θα πραγματοποιήσεις το ταξίδι. Έτσι δεν θα κινδυνέψεις να βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων και -ενδεχομένως- εκτός πτήσης.
3. Ταξιδιωτικά & υγειονομικά έγγραφα
Αν ταξιδεύεις εντός ΕΕ, τότε η αστυνομική ταυτότητα αρκεί. Αν ωστόσο πας οπουδήποτε αλλού, θες διαβατήριο. Βεβαιώσου πως αυτό βρίσκεται σε ισχύ, τόσο κατά την αναχώρηση όσο και κατά την επιστροφή. Με άλλα λόγια, το διαβατήριό σου δεν πρέπει να λήγει πριν την επιστροφή σου. Αντιθέτως, καλό είναι να έχει ισχύ -τουλάχιστον- για 3-4 μήνες μετά από αυτή. Αν έχεις Ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει, η επανέκδοσή του θέλει περίπου 5 εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή που θα υποβάλεις όλα τα έγγραφα. Περισσότερα εδώ. Η πληροφορία αυτή ισχύει μόνο για ανανεώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και όχι σε κάποια Ελληνική προξενική αρχή του εξωτερικού.
Ενδέχεται ο προορισμός σου να απαιτεί επιπλέον έκδοση βίζας, esta, eta ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου. Μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή. Φρόντισε έγκαιρα να εκδόσεις ότι απαιτείται, ακολουθώντας μόνο επίσημες πηγές (sites υπουργείων, πρεσβειών κλπ) και όχι ενδιάμεσους που…υπόσχονται. Λόγου χάρη, έκδοση esta για ταξίδι στις ΗΠΑ μόνο από εδώ και πουθενά αλλού. Τέλος, κάποιες χώρες (πχ Νότιος Αφρική) απαιτούν τουλάχιστον 2 κενές σελίδες στο διαβατήριο. Βεβαιώσου πως το δικό σου τις έχει, αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις σε χώρα με τέτοια ιδιαιτερότητα.
Σε ότι αφορά το υγειονομικό σκέλος, και ειδικότερα για τον covid-19, τσέκαρε τι ισχύει σε επίπεδο συμπλήρωσης plf, εμβολιασμού ή/και pre-departure test. Δεν ισχύουν παντού τα ίδια μέτρα (όπου υπάρχουν ακόμα). Τέλος, σε κάποιες χώρες υπάρχει ισχυρή σύσταση (ή και υποχρέωση) για εμβολιασμό σχετικά με άλλες ασθένειες. Έλεγξε έγκαιρα τι ισχύει και πράξε ανάλογα.
4. Mobile Apps
Καλό είναι να έχεις κατεβάσει στο κινητό σου τα mobile apps της αεροπορικής με την οποία ταξιδεύσεις, αλλά και των όποιων άλλων υπηρεσιών αποτελούν μέρος του ταξιδιού σου (πχ ξενοδοχεία, εκδρομές, offline χάρτες κλπ). Αν διαθέτεις λογαριασμό σε αυτές τις υπηρεσίες, καλό είναι να είσαι ήδη signed in.
5. Εκτυπώσεις εγγράφων
Ζούμε στην εποχή που όλα τα έγγραφα τα έχουμε στο app της αεροπορικής & του booking.com ή στο wallet του κινητού μας. Ποτέ δεν ξέρεις ωστόσο, που και πότε το τελευταίο μπορεί είτε να σε αφήσει από μπαταρία ή απλώς να μην ανταποκριθεί. Φρόντισε πριν φύγει να έχεις τυπώσει τόσο τις κάρτες check-in όσο και τυχόν έγγραφα που ίσως χρειάζεται να έχεις (βίζα, esta, eta). Καλό είναι επίσης -αν ταξιδεύεις εκτός Ευρώπης- να έχεις μαζί σου τυπωμένο τόσο το πρόγραμμα πτήσεων αλλά και το που θα μείνεις. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα σου ζητηθεί κάτι τέτοιο στην είσοδο σου στη χώρα προορισμού.
6. Βαλίτσες & χειραποσκευές
Βεβαιώσου πως ο ναύλος σου σε καλύπτει σε ότι αφορά το πόσες χειραποσκευές δικαιούσαι ή για το αν δικαιούσαι βαλίτσα. Άλλο το να ταξιδεύεις για Σαββατοκύριακο στο Παρίσι (όπου -ενδεχομένως- τα πράγματά σου να χωράνε σε χειραποσκευή) και άλλο να ταξιδεύεις για 10-15 μέρες διακοπές (όπου θα χρειαστείς πολύ περισσότερα ρούχα και -κατά συνέπεια- βαλίτσα).
Αναλόγως της αεροπορικής που έχεις επιλέξει, ποικίλουν και τα μέγιστα βάρη των χειραποσκευών. Το σύνηθες βάρος -για την οικονομική θέση- είναι τα 8kg. Υπάρχει ωστόσο και η εξαίρεση της British Airways με 23Kg!! (Ναι δεν είναι τυπογραφικό. Η ΒΑ προσφέρει σε όλους τους ναύλους χειραποσκευή 23Kg!).
Σε ότι αφορά τις βαλίτσες, το σύνηθες βάρος -για την οικονομική θέση- είναι τα 23Kg, ενώ -αναλόγως προορισμού- κάποιες αεροπορικές προσφέρουν 2 βαλίτσες ως μέρος του ναύλου. Βεβαιώσου τι ισχύει στην περίπτωσή σου, για να γλυτώσεις έξοδα και τρέξιμο της τελευταίας στιγμής.
Για να αποφύγεις μεγάλη ταλαιπωρία σε περίπτωση που η βαλίτσα χαθεί, καλό είναι να έχει ταμπέλα με τα στοιχεία σου. Χρήσιμο είναι επίσης και κάποιο διακριτικό που θα την ξεχωρίζει (πχ λουκέτο με συγκεκριμένο χρώμα). Καλό είναι επίσης να τραβήξεις μία φωτογραφία τη βαλίτσα (σε περίπτωση που χρειαστεί περιγραφή της – και μάλιστα όχι στα ελληνικά).
7. Κατάσταση πτήσης
Την ημέρα της πτήσης σου, κάνε έναν έλεγχο για την ακριβή ώρα αναχώρησής της. Αν υπάρχει καθυστέρηση, θα φανεί. Αυτός ο έλεγχος θα σε γλιτώσει από αρκετό χρόνο τζάμπα αναμονής στο αεροδρόμιο (ειδικά αν μιλάμε για καθυστερήσεις πάνω από μία ώρα). Επίσης, μία πιθανή καθυστέρηση, ίσως επηρεάζει τυχόν ανταπόκριση που μπορεί να έχεις. Κάτι τέτοιο καλό είναι να το γνωρίζεις έγκαιρα και όχι στο αεροδρόμιο (όπου και -ίσως- να μην μπορείς να κάνεις πολλά). Τέλος, βεβαιώσου από ποιο terminal του αεροδρομίου αναχωρείς, προκειμένου να μην ψάχνεσαι όταν φτάσεις εκεί.
8. Πάρκινγκ στο αεροδρόμιο
Αν σκοπεύεις να αφήσεις αμάξι στο αεροδρόμιο, φρόντισε να κάνεις κράτηση από νωρίς (αν κάτι τέτοιο προσφέρεται). Η κράτηση θα σου δώσει καλύτερες τιμές και θα σε γλιτώσει από απρόοπτα γεμάτων χώρων.
9. Παροχές από τα προγράμματα πιστότητας
Αν είσαι μέλος σε κάποιο πρόγραμμα πιστότητας της αγαπημένης σου αεροπορικής (πχ Miles+Bonus), αναλόγως επιπέδου που βρίσκεσαι, ίσως δικαιούσαι κάποιες παροχές. Κάποιες από αυτές είναι πάρα πολύ ουσιαστικές και ιδιαίτερα χρήσιμες. Μπορεί να δικαιούσαι πρόσβαση σε lounge (πάντα ωραίο να μπαίνεις χαλαρός στο αεροπλάνο), ενώ μπορεί να δικαιούσαι και βαλίτσα. Βεβαιώσου τι ισχύει στην περίπτωσή σου, γιατί αυτές οι παροχές μπορεί να σε γλυτώσουν από έξοδα και ταλαιπωριία.
10. Κινητή τηλεφωνία
Αν ταξιδεύεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε χρησιμοποιείς ελεύθερα και χωρίς χρέωση τα διαθέσιμα λεπτά/sms/gb του προγράμματος του παρόχου σου. Αν ωστόσο ταξιδεύεις εκτός ΕΕ, τότε αρχίζουν οι πρόσθετες χρεώσεις (εκτός αν προβλέπεται κάτι ιδιαίτερο στο συμβόλαιό σου). Οπότε, χρειάζεται έλεγχος με τον πάροχό σου για το τι περιλαμβάνεται στο πάγιο που έχεις και ποιες είναι οι πιθανές χρεώσεις. Όλα αυτά, προκειμένου να μην πάθεις σοκ από το λογαριασμό του κινητού σου μετά το ταξίδι.
Αν -λόγου χάρη- έχεις να πας για 2-3 μέρες στην Ελβετία (χώρα εκτός ΕΕ) ή Η.Π.Α, ίσως να μην σε ζορίζει (οικονομικά) να χρεωθείς ένα ημερήσιο πάσο για να χρησιμοποιήσεις εκεί το κινητό σου. Αν ωστόσο πας για 2-3 εβδομάδες, τότε ίσως σε συμφέρει να αγοράσεις ένα καρτοκινητό ντόπιου παρόχου. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Κεφάλαιο Ηνωμένο Βασίλειο: Μετά το Brexit, έχουν ακουστεί πολλά για επαναφορά χρεώσεων περιαγωγής. Προς το παρόν τουλάχιστον, κανένας εκ’ των τριών Ελλήνων παρόχων δεν έχει εφαρμόσει κάτι τέτοιο. Αυτό ωστόσο μπορεί να αλλάξει οποτεδήποτε, οπότε βεβαιώσου με τον πάροχό σου τι ισχύει όταν είναι να ταξιδέψεις.
11. Ένα άδειο μπουκάλι ή παγούρι
Πέρα από οτιδήποτε άλλο θα βρεις εδώ σχετικά με το τι είναι καλό να περιέχει η χειραποσκευή και η βαλίτσα σου, θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο να έχεις μαζί ένα άδειο μπουκάλι-θερμός/παγούρι (τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και του ταξιδιού). Θα είναι άδειο -φυσικά- για να μην στο κόψει ο σχετικός έλεγχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο. Θα το γεμίσεις όμως με πόσιμο νερό αμέσως μετά τον έλεγχο. Έτσι θα έχεις άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της πτήσης και δεν θα είσαι αναγκασμένος να ζητάς διαρκώς από το πλήρωμα. Εννοείται βέβαια, ότι μπορείς να αγοράσεις νερό μετά τον έλεγχο ασφαλείας.
12. Μάσκες
Έχε πάντα μερικές μάσκες (απλές ή FFP2) εύκαιρες για χρήση. Η υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας έχει αρθεί σε πάρα πολλές χώρες, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι ισχύει σε άλλα μέσα μεταφοράς που ενδεχομένως χρησιμοποιήσεις μόλις φτάσεις στον προορισμό σου. Επίσης θα έχεις την άνεση να τη χρησιμοποιήσεις εντός πτήσης αν το θελήσεις. Ενημερώσου από τις επίσημες πηγές γύρω από το τι ισχύει σχετικά με τη χρήση μάσκας, εκεί που ταξιδεύεις. Βάλε μερικές μάσκες στη χειραποσκευή ή στην τσάντα σου. Δεν αποτελούν βάρος και μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.
Tips για το αεροδρόμιο
1. Πάρκινγκ στο αεροδρόμιο
Αφού παρκάρεις, τράβηξε μία φωτογραφία του αριθμού της θέσης στην οποία άφησες το όχημά σου. Η φωτογραφία αυτή θα σε βοηθήσει να το βρεις όταν επιστρέψεις. Ειδικά αν μιλάμε για καλοκαιρινές διακοπές όπου το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο. Θα σε γλιτώσει από μεγάλη αναστάτωση και άσκοπο ψάξιμο.
2. Χρόνοι
Καλό είναι να τηρείς το πόσες ώρες πριν την αναχώρηση σου ζητά η αεροπορική να είσαι στο αεροδρόμιο. Στο ζητά προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία. Με απλά λόγια, προκειμένου να μην φτάσεις να παρακαλάς για να προσπεράσεις στην ουρά του ελέγχου ασφαλείας ή να αρχίσεις να τρέχεις προκειμένου να προλάβεις την πτήση που φεύγει. Επίσης, για να αποφύγεις και το αρκετά αμήχανο να ακουστεί το όνομά σου σε όλο το αεροδρόμιο από τα μεγάφωνα.
Αν ταξιδεύεις προς χώρα που απαιτούνται επιπλέον έγγραφα, να ξέρεις πως έλεγχο θα περάσεις και στη χώρα αναχώρησης. Οπότε δώσε επιπλέον 30′ απ’ όσα ζητά η αεροπορική σου.
3. Παράδοση αποσκευών
Αν είσαι gold μέλος στην όποια συμμαχία και ταξιδεύεις με εταιρεία-μέλος της, τότε δικαιούσαι να παραδόσεις αποσκευές από ξεχωριστό check-in desk. Αυτό συνήθως έχει αισθητά λιγότερο κόσμο και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις μεγάλες αναμονές. Βεβαιώσου τι ισχύει στην περίπτωσή σου. Κατά την παράδοση της βαλίτσας, θα σου δοθεί ένα μικρό αυτοκόλητο με ένα barcode επάνω. Δεν θα το πετάξεις για κανένα λόγο, μέχρι να παραλάβεις τη βαλίτσα σου στον τελικό προορισμό σου.
4. Τελωνείο
Αν η πτήση σου είναι εσωτερικού ή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε αυτό το βήμα το αγνοείς καθώς η διακίνηση αγαθών οποιασδήποτε αξίας είναι ελεύθερη. Αν ωστόσο το ταξίδι σου είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπεύεις να έχεις μαζί σου οτιδήποτε άλλο πέραν του κινητού σου (πχ tablet, laptop, ακριβά ρολόγια ή κοσμήματα), τότε καλό είναι να τα δηλώσεις πριν την αναχώρησή σου. Το τελωνείο βρίσκεται πρίν τον έλεγχο διαβατηρίων και εκεί θα χρειαστείς το διαβατήριό σου καθώς και τα serial numbers των αντικειμένων που θα δηλώσεις.
Να έχεις υπ’ όψη πως αν δεν δηλώσεις τέτοια αντικείμενα, ενδέχεται -στην επιστροφή σου- να σου ζητηθεί το πόθεν έσχες τους, το οποίο θα συνοδεύεται από τη λυπητερή καταβολής ΦΠΑ 24% και δασμού. Άουτς!!
Το παραστατικό δήλωσης που θα σου δωθεί από το τελωνείο δεν το πετάς, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή στη βάση σου. Αν πιστεύεις πως κάποια από τα δηλωθέντα αντικείμενα ενδέχεται να τα έχεις μαζί σου και σε άλλο ταξίδι, τότε μην την πετάξεις τη δήλωση. Ισχύει κανονικά και για μελλοντικά ταξίδια!
5. Έλεγχος ασφαλείας
Ο έλεγχος ασφαλείας πραγματοποιείται ξεχωριστά για ανθρώπους και χειραποσκευές. Οι μεν επιβάτες περνάνε από ανιχνευτή μετάλλων, ενώ οι χειραποσκευές από ειδικό scanner το οποίο ελέγχει το περιεχόμενό τους.
Για να αποφύγεις τον δικό σου επανέλεγχο, φρόντισε να έχεις άδειες τσέπες απ’ οτιδήποτε μεταλλικό. Ακόμα και ένα μικρό κερματάκι μπορεί να “σφυρίξει”. Επίσης, πρέπει να βγάλεις τη ζώνη σου αλλά και μπουφάν, καπέλο ή σκούφο (εφ’ όσον φοράς).
Αν έχεις μαζί σου λαπτοπ ή ταμπλετ, αυτά πρέπει να βγουν από την τσάντα μεταφοράς τους για να σκαναριστούν ξεχωριστά. Τέλος, βεβαιώσου -αναλόγως- της χώρας αναχώρησης- τι ισχύει σε ότι αφορά ποσότητα και τρόπο μεταφοράς υγρών. Έτσι θα αποφύγεις να βρεθείς προ δυσάρεστων -και μη αναστρέψιμων- εκπλήξεων.
Αν μπορείς, κάνε μία προεργασία των παραπάνω (τσέπες, ζώνη, λαπτοπ, υγρά) καθώς περιμένεις στην ουρά. Τέλος, έχε κατά νου πως -και εδώ- ισχύει ότι αν είσαι gold μέλος στην όποια συμμαχία και ταξιδεύεις με εταιρεία-μέλος της, τότε δικαιούσαι να περάσεις τον έλεγχο μέσω fast track. Εφαρμόζεται το ίδιο πρωτόκολλο ελέγχου αλλά έχει αισθητά λιγότερο κόσμο. Αποτέλεσμα; Θα ξεμπερδέψεις γρηγορότερα!
6. Πίνακες αναχωρήσεων
Από τη στιγμή που θα φτάσεις στο αεροδρόμιο και μέχρι να φτάσεις στην πύλη σου, κοίτα τακτικά τους πίνακες αναχωρήσεων. Από εκεί θα ενημερωθείς για τυχόν καθυστερήσεις αλλά και για την ακριβή πύλη αναχώρησης της πτήσης σου. Μην θεωρείς ωστόσο πως όλες οι πύλες αναχώρησης απέχουν το ίδιο από εκεί που είσαι. Βεβαιώσου πως έχεις επαρκή χρόνο για να φτάσεις έγκαιρα στην δική σου.
Συμπέρασμα
Μπορεί να σου ακούγονται πολλά όλα αυτά τα tips και οι χρησιμές συμβουλές, και πολλά από αυτά να τα γνωρίζεις/εφρμόζεις ήδη, αλλά αυτή η λίστα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο check list πριν το ταξίδι σου.
Το πρωταρχικό ζητούμενο σε ένα ταξίδι είναι να περάσεις καλά, όπου έχεις επιλέξει να πας. Σου προτείνω λοιπόν να ακολουθήσεις αυτά τα tips και να μην τα αγνοήσεις. Έτσι θα έχεις να θυμάσαι μόνο τις ωραίες στιγμές του ταξιδιού σου και όχι τις όποιες ταλαιπωρίες από την πτήση.
One thought on “Tips & χρήσιμες συμβουλές για ταξίδι με αεροπλάνο”