San Francisco: μικρός οδηγός - World Travel Stories

San Francisco: μικρός οδηγός

Σαν Φρανσίσκο
San Fransisco

Πέρυσι είχα επισκεφθεί το San Francisco για περίπου πέντε ώρες, στο πλαίσο αναμονής για αναχώρηση πτήσης. Φέτος ωστόσο βρέθηκα στην πόλη για 3,5 μέρες και σου μεταφέρω όλα τα βασικά, τα οποία χρειάζεται να ξέρεις αν θελήσεις να κάνεις αυτό το τόσο μακρινό ταξίδι.

Το San Francisco είναι λιμάνι προς το βορρά της πολιτείας Καλιφόρνια στις Δυτικές ΗΠΑ. Με περίπου 900.000 κατοίκους, είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνια και η 13η στο σύνολο των ΗΠΑ.

Περιεχόμενα
Πτήσεις|Μέσα Μαζικής Μεταφοράς|Ξενοδοχεία
Αξιοθέατα | Φαγητό & Ποτό
Χρήσιμες Πληροφορίες | Γκαλερί Φωτογραφιών

Πτήσεις προς San Fransisco

Το ταξίδι από Ελλάδα προς San Francisco είναι μεγάλο, αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Απ’ ευθείας πτήσεις από Αθήνα δεν υπάρχουν. Χρειάζεται τουλάχιστον μία στάση είτε στην Ευρώπη ή σε κάποια πόλη των ανατολικών ΗΠΑ (όπου μπορείς να βρεθείς απ’ ευθείας από Αθήνα). Μία τυπική διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 15.5 ώρες συμπεριλαμβανομένης και της όποιας αναμονής στον ενδιάμεσο σταθμό.

Όλες οι μεγάλες αεροπορικές της Ευρώπης και των ΗΠΑ εκτελούν πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο του San Francisco (SFO), οπότε οι επιλογές σου είναι αμέτρητες. Θα σου έλεγα ωστόσο να μην βάλεις ως απόλυτη προτεραιότητα για την επιλογή αεροπορικής μόνο το κόστος. Προσπάθησε να βρεις το συνδυασμό εκείνο που σου προσφέρει ένα ταξίδι διάρκειας όχι παραπάνω από 15-16 ώρες στη βέλτιστη τιμή.

Αν ωστόσο το κόστος αποτελεί για εσένα την απόλυτη προτεραιότητα, να ξέρεις οτι ενδέχεται να βρεις πτήσεις με αναμονή αρκετών ωρών ή με αεροπορικές οι οποίες δεν θεωρούνται πρωτοκλασάτα ονόματα. Προσωπικά, και φέτος επέλεξα να ταξιδέψω με την Turkish Airlines (εδώ θα βρεις την κριτική μου για την business class εμπειρία που προσφέρει η εταιρεία). Στο shortlist μου είχα επίσης συνδυασμό πτήσεων με Swiss, Lufthansa & British  Airways.

San Fransisco Airport

San Fransisco και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Από το αεροδρόμιο προς την πόλη

Για να κατευθυνθείς από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης -και πέρα από ταξί και Uber ή συναφείς υπηρεσίες- υπάρχει το τρένο BART (Bay Area Rapid Train) το οποίο σε περίπου 25′ σε μεταφέρει στο σταθμό Powell (μαζί με τον σταθμό Montgomery αποτελούν δύο από τους κεντρικότερους σταθμούς της πόλης). Το κόστος εισιτηρίου ανέρχεται σε 9.65$ για απλή διαδρομή, και δεν καλύπτεται από την ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για την οποία θα βρεις πληροφορίες  λίγο πιο κάτω. Εδώ θα βρείς χάρτη του BART καθώς και πληροφορίες για τα δρομολόγια των οκτώ γραμμών οι οποίες το απαρτίζουν.

Εντός πόλης

Αν θες να κινηθείς εντός πόλης με κάποιο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχεις στη διάθεσή σου τα εξής (σε παρένθεση το κόστος απλού εισιτηρίου):

  • Λεωφορεία & Τραμ ($3.00)
  • Cable Cars ($7.00)

Αναλόγως του που θες να πας και πόσο σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τα μέσα, ίσως αξίζει να πάρεις ημερήσια, τριήμερη ή επταήμερη κάρτα απεριορίστων. Τα κόστη που ισχύουν κυμαίνονται από $5.00 (για ημερήσιο ηλεκτρονικό εισιτήριο χρησιμοποιούμενο μέσα από mobile app και χωρίς κάλυψη cable cars) μέχρι $45.00 (για χάρτινο επταήμερο πάσο το οποίο περιλαμβάνει και cable cars). Αναλυτικές πληροφορίες για τα κόστη εισιτηρίων και καρτών θα βρεις εδώ ενώ εδώ θα βρεις χάρτη του σχετικού δικτύου.

Cable Cars

Τέλος, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα ιστορικά cable cars της πόλης. Τα cable cars λοιπόν, κάποτε εξυπηρετούσαν σχεδόν όλη την πόλη διασχίζοντάς την απ’ άκρη σ’άκρη. Πλέον -και με την έλευση μετρό, τραμ και λεωφορείων- έχουν περιοριστεί σε τρεις γραμμές, οι οποίες ναι μεν καλύπτουν το κομμάτι της μεταφοράς αλλά κυρίως αποτελούν τουριστική ατραξιόν.

Προτίμησε ένα δρομολόγιο είτε της γραμμής 59 είτε της 60 τα οποία αμφότερα κατευθύνονται προς το λιμάνι και το Fisherman’s Wharf και θα απολαύσεις μία κάμπριο διαδρομή με ανηφόρες, κατηφόρες, πολύχρωμα κτίρια και μία αίσθηση μιας άλλης εποχής! Αν μάλιστα είσαι τυχερός και σταθείς όρθιος στο πίσω μέρος του βαγονιού (μαζί με έναν εκ’ των χειριστών) θα μπορέσεις να τραβήξεις ατελείωτες φωτογραφίες και βίντεο χωρίς παρεμπόδιση από το πλαίσιο του βαγονιού. Πληροφορίες για τα cable cars εδώ, χάρτης δρομολογίων και στάσεων εδώ.

San Fransisco Cable Car San Fransisco Cable Car

Διαμονή

Σε οτι αφορά ξενοδοχεία, οι επιλογές σου είναι πάρα πολλές. Είτε στο κέντρο γύρω από την Union Square, είτε λίγο πιο μακριά προς το Fisherman’s Wharf , μπορείς να βρεις κάτι για κάθε πορτοφόλι και περίσταση. Μία σχετική έρευνα στο Booking.Com σίγουρα θα φέρει αποτέλεσμα.

Αξιοθέατα

Πάμε τώρα στην ουσία του ταξιδιού. Τι θα δεις και τι θα κάνεις στο San Francisco; Σημείωσε λοιπόν:

Union Square

αποτελεί το εμπορικό -και όχι μόνο- κέντρο της πόλης. Πάρα πολλές βιτρίνες μαγαζιών, ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα και φυσικά πάρα πολύς κόσμος.

San Fransisco Union SquareSan Fransisco Union Square

Lombard Street

Ίσως ο πιο γραφικός και παράλληλα ιδιαίτερος δρόμος της πόλης. Υπάρχει ένα σημείου αυτού του δρόμου που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν της πόλης. Βρίσκεται κοντά στο Fisherman’s Wharf, είναι μονής κατεύθυνσης, κατηφορικός και περιλαμβάνει οκτώ στροφές-φουρκέτες! Τα δε οχήματα τα οποία επιλέγουν να τον διασχίσουν, κινούνται υποχρεωτικά με ταχύτητα 5χλμ/ω!

San Fransisco Lombard Street

Fisherman’s Wharf

Το τουριστικό λιμάνι της πόλης. Από εκεί αναχωρούν διαφόρων ειδών σκάφη τόσο για εμπορικούς σκοπούς (πχ δρομολόγια προς το γειτονικό Όκλαντ) όσο και για τουριστικούς (κρουαζιέρες και επισκέψεις σε κοντινά αξιοθέατα). Περπάτησε στην ακτή, χάζεψε τις βιτρίνες με τα τουριστικά -και όχι μόνο- μαγαζιά και στη συνέχεια κατευθύνσου προς την αποβάθρα απ’ όπου αναχωρούν τα τουριστικά πλοία. Στην αποβάθρα 39 θα δεις ένα πραγματικά μοναδικό θέαμα αφού είναι μαζεμένα δεκάδες μικρά & μεγάλα θαλάσσια λιοντάρια!

San Fransisco Fishermans Wharf, Pier 39 San Fransisco Fishermans Wharf

ChinaTown

Η Κινεζούπολη του San Francisco είναι η παλαιότερη στις ΗΠΑ και αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Κινέζικου πληθυσμού εκτός Ασίας! Η ύπαρξή της στην πόλη χρονολογείται από το 1848. Οι δρόμοι της είναι στολισμένοι με τα χαρακηριστικά κόκκινα κινέζικα φανάρια, η διακόσμηση κτιρίων και τοίχων είναι και αυτή παραδοσιακή, ενώ οι βασικές Αμερικάνικες τράπεζες διαθέτουν εκεί υποκαταστήματα με τις σχετικές πινακίδες τους στα Κινέζικα. Περιτό επίσης να πω πως θα βρεις δεκάδες εστιατόρια καθώς και μαγαζιά τα οποία πουλάνε είδη λαϊκής τέχνης και ρουχισμού.

San Fransisco Chinatown San Fransisco Chinatown

Γέφυρα Golden Gate

Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1937 και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης (κατ’ εμέ το ΠΙΟ αναγνωρίσιμο). Εϊναι αρκετά μακριά από το κέντρο (ξεκινάει από την άκρη του πάρκου Presidio) και ο πιο εύκολος τρόπος για να πας είναι με το λεωφορείο 28 το οποίο ξεκινάει από τη Lombard Street (μερικά τετράγωνα πιο πέρα από το σημείο το οποίο ανέφερα παραπάνω). Έχει μήκος 2.7χλμ και αξίζει να την περπατήσεις (μετ’ επιστροφής φυσικά), αφού διαθέτει ειδικά πεζοδρόμια και στα δύο ρεύματά της. Υπολόγισε πως αν επιχειρήσεις να την περπατήσεις, θα χρειαστείς περίπου 90′ πήγαινε-έλα χωρίς τις στάσεις.

San Fransisco Golden Gate Bridge

Πάρκα Presidio, Lands’ End & Golden Gate Park

Αν είσαι λάτρης των πάρκων, της φύσης και του περπατήματος, τότε το San Francisco θα σε ικανοποιήσει και με το παραπάνω. Τρία πανέμορφα πάρκα σου δίνουν την ευκαιρία να περπατήσεις μέσα στη φύση και δίπλα σε λίμνες. Αν επιλέξεις το πάρκο Lands End να ξέρεις οτι υπάρχουν σημεία του προς την παραλία τα οποία προσφέρουν μαγική θέα προς τη γέφυρα Golden Gate.

Twin Peaks

Πολύ απλά το ομορφότερο σημείο της πόλης για να την απολαύσεις από ψηλά και πανοραμικά! Θα το βρεις εδώ και για θα πας με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή ταξί.

Μουσεία Καλών Τεχνών de Young & Legion of Honor

Τα δύο αδελφά μουσεία βρίσκονται αμφότερα σε πάρκο (στο Golden Gate Park το πρώτο, στο Lands End το δεύτερο) και κατά καιρούς φιλοξενούν εκθέσεις σπουδαίων ζωγράφων (μέχρι τις 23 Ιουνίου στο de Young φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο “Gauguin: A Spiritual Journey” ενώ στο Legion of Honor μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου φιλοξενείται η έκθεση “Early Rubens“). Περισσότερες πληροφορίες για τα δύο μουσεία θα βρεις εδώ.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης San Francisco (SFMOMA)

Φιλοξενεί έργα πολύ σπουδαίων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα ενώ μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου φιλοξενεί και έκθεση με έργα του Andy Warhol. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πυραμίδα Transamerica

Βρίσκεται στην Financial District της πόλης και με ύψος 260μ αποτελεί τον 2ο ψηλότερο ουρανοξύστη του San Francisco. Δεν είναι επισκέψιμο κτίριο, αλλά αξίζει να πας ως εκεί και να το φωτογραφίσεις από κοντά.

San Fransisco Transamerica Pyramid

Oracle Park

Αν είσαι φαν του baseball, τότε μία επίσκεψη στο Oracle Park επιβάλεται. Είτε για να δεις κάποιο αγώνα των Giants (της ομάδας που το χρησιμοποιεί ως έδρα), είτε απλώς για να κάνεις τουρ σε αυτό και να επισκεφτείς τον αγωνιστικό χώρο, τα αποδυτήρια, τους πάγκους κλπ. Το κόστος για αυτό το τουρ είναι 22$/άτομο ενώ για τους αγώνες των Giants το κόστος ποικίλει αναλόγως σπουδαιόττητας αγώνα, αντιπάλου και θύρας/θέσης την οποία θα επιλέξεις. 

Golden State Warriors

Το San Francisco δεν έχει δική του ομάδα ΝΒΑ, έχει ωστόσο το γειτονικό Oakland! Και όχι κάποια τυχαία αλλά τους πρωταθλητές του 2015, 2017 & 2018 Golden State Warriors! Το να πας στο Oakland είναι εύκολο και για αυτό φροντίζει το τραίνο BART. To δύσκολο ωστόσο είναι το να βρεις εισιτήριο, οπότε αν σε ενδιαφέρει προγραμμάτισέ το έγκαιρα.

SF Symphony Orchestra & SF Opera

Αν είσαι λάτρης της κλασσικής μουσικής και της όπερας, τότε η πόλη έχει πολλά να σου προσφέρει (αναλόγως εποχής φυσικά). Η φημισμένη SF Symphony Orchestra (μία από τις σπουδαιότερες ορχήστρες της χώρας) δίνει πολύ τακτικά παραστάσεις εντός πόλης στο Davies Symphony Hall ενώ το ίδιο ισχύει και για την SF Opera. Περιτό να σου πω πως αν επιλέξεις να δεις κάτι, η προαγορά εισιτηρίου είναι επιβεβλημένη.

Επίσκεψη στο Αλκατράζ

To νησάκι το οποίο φιλοξενεί τη φημισμένη πρώην φυλακή είναι επισκέψιμο. Δεκάδες τουριστικά σκάφη πραγματοποιούν εκδρομές εκεί καθημερινά, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα, και έτσι έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά τις πιο διάσημες φυλακές του κόσμου! Επειδή αυτή η κρουαζιέρα έχει μεγάλη ζήτηση, αν σκοπεύεις να πας φρόντισε να κλείσεις εισιτήρια τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Αν ωστόσο δεν βρεις εισιτήριο για επίσκεψη στο νησί, μπορείς να…παρηγορηθείς με μία κρουαζιέρα γύρω από αυτό (ώστε να τραβήξεις και τις σχετικές φωτογραφίες), η οποία συνήθως συνοδεύεται και από βόλτα ως το Golden Gate Bridge. Για περισσότερες πληροφορίες, δες εδώ (δεν είναι η μόνη πηγή, την έχω δοκιμάσει ωστόσο και στην προτείνω).

San Fransisco Alcatraz

Φαγητό

Σε επίπεδο φαγητού, η πόλη προσφέρει τα πάντα. Από πολυβραβευμένα εστιατόρια με αστέρια Michelin, μέχρι Κινέζικα, σουσάδικα και μαγαζιά για κρέας. Δεν έχω να σου προτείνω κάτι ιδιαίτερο καθώς -λόγω επαγγελματικού ταξιδιού- υπήρχε πάρα πολύ catering φαγητού με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να φάω έξω. Ωστόσο, μην φύγεις από το San Francisco αν δεν πας στο Ghirardelli για παγωτό. Είτε κάτσεις εκεί, είτε το πάρεις στο χέρι, θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!!!

San Fransisco Ghirardelli Ice Cream

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διαφορά ώρας με Ελλάδα: -10

Κωδικός κλήσης (από Ελλάδα): +1-415

Νόμισμα: Δολάριο ΗΠΑ

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Για να ταξιδέψεις στο Σάν Φρανσίσκο -όπως και σε οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ- δεν μπορείς να πας με ταυτότητα. Για να πας απαιτείται διαβατήριο. Επιπρόσθετα απαιτείται να εκδόσεις ESTA (Electronic System for Travel Authorization). H έκδοση ESTA είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Θα σου πάρει περίπου 10-15′ για να συμπληρώσεις την αίτηση η οποία -αν δεν έχεις κάποιο θέμα με τα στοιχεία που συμπλήρωσες- θα εγκριθεί σε περίπου 2 ώρες. Για την έκδοση ESTA απαιτείται να πληρώσεις παράβολο αξίας 14$ και η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αν είσαι κάτοχος Ελληνικού διαβατηρίου, το ESTA έχει διάρκεια ενός έτους. Μέσα σε αυτό μπορείς να πραγματοποιήσεις απεριόριστα ταξίδια στις ΗΠΑ. Αναλυτικές πληροφορίες για την έκδοση ESTA θα βρείς εδώ

Κινητή τηλεφωνία

Προσοχή χρειάζεται ειδικά στο κομμάτι data καθώς οι Έλληνες πάροχοι επιβάλουν χρεώσεις για χρήση κινητού στις ΗΠΑ. Θα σου πρότεινα το πακέτο Tourist Plan της T-Mobile το οποίο με 30$ σου δίνει Αμερικάνικο νούμερο με 1000′ ομιλίας, απεριόριστα sms & data (με τα 2 πρώτα Gb να είναι 4G και μετά 3G). 

Google Maps

Οτι καλύτερο για εύρεση σημείων και δρομολογίων σε οποιαδήποτε πόλη. Σημείωσε -πριν την έναρξη του ταξιδιού σου- τα όποια σημεία ενδιαφέροντος θες και κατέβασε τον χάρτη στο κινητό σου για offline χρήση. Πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχεις, δεν θες ή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις δεδομένα.

Πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες Ελληνικών τραπεζών

To πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται πρακτικώς παντού. Χρησιμοποίησα τόσο χρεωστική όσο και πιστωτική κάρτα από Ελληνική τράπεζα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα 

Φόροι & Φιλοδωρήματα

Με εξαίρεση τα fast foods, σε οτιδήποτε άλλου είδους εστιατόριο και αν κάτσεις, υπολόγισε πως “πρέπει” να αφήσεις φιλοδώρημα ύψους 10-12% του λογαριασμού σου. Επιπλέον δε, οι τιμές παντού (σε εστιατόρια & bar) παρουσιάζονται προ φόρου (sales tax) ο οποίος ανέρχεται σε 8.75%.

Περπάτημα

Έχε υπ’ όψιν οτι το San Francisco είναι χτισμένο σε λόφο. Αυτό έχει ως συνέπεια, αποστάσεις οι οποίες αριθμητικά φαίνονται μικρές να είναι ιδιαίτερα κουραστικές αφού υπάρχει πολύ ανέβα-κατέβα. Λόγου χάρην, η απόσταση από το Fisherman’s Wharf στην Union Square είναι περίπου 2.5χλμ. Κατά Google Maps καλύπτεται σε περίπου 36′. Ωστόσο αυτή η εκτίμηση χρόνου δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τις στάσεις που ενδεχομένως χρειαστείς στο δρόμο λόγο κούρασης από τις ανηφόρες & κατηφόρες στη διαδρομή!

 

To San Francisco είναι μαγικό! Με φοβερά όμορφα σημεία και τρομερή ατμόσφαιρα η οποία σε προκαλεί να εξερευνήσεις την πόλη απ’ άκρη σε άκρη!!! Αν και μακρινό ταξίδι, συστήνεται ανεπιφύλακτα ως προορισμός!!

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

One thought on “San Francisco: μικρός οδηγός”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *