Review: Star Alliance Lounge, Amsterdam airport - World Travel Stories

Review: Star Alliance Lounge, Amsterdam airport

Αν ταξιδεύεις από το Άμστερνταμ προς οποιοδήποτε εντός Schengen προορισμό με εταιρεία της Star Alliance και δικαιούσαι πρόσβαση σε lounge (λόγω θέσης ή επιπέδου σε πρόγραμμα πιστότητας), τότε η απάντηση ακούει στο όνομα Star Alliance Lounge. Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Ολλανδική πόλη, το επισκέφθηκα και σου μεταφέρω τη γνώμη μου.

Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις στις οποίες πετούν εταιρείες-μέλη της Star Alliance, υπάρχουν lounges των εταιρειών τα οποία εξυπηρετούν τους επιβάτες. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, η ίδια η Star Alliance διαθέτει και δικά της lounges τα οποία εξυπηρετούν όλους τους επιβάτες που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά. Συνολικά η Star Alliance διαθέτει οκτώ τέτοια lounges σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ να είναι ένα από αυτά. Περισσότερες πληροφορίες για τα Star Alliance lounges θα βρεις εδώ.

Το Star Alliance Lounge στο Άμστερνταμ, βρίσκεται μετά τον έλεγχο ασφαλείας στο 2ο επίπεδο του χώρου αναχωρήσεων πτήσεων εντός Schengn, κοντά στις πύλες D. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο μεν, είναι ωστόσο ιδιαίτερα λειτουργικό και πρακτικό. Διαθέτει μία τεράστια ποικιλία καθισμάτων, αναλόγως της χρήσης που θες να κάνεις. Θα βρεις τραπέζια και κοινοβιακούς πάγκους με καρέκλες, καναπέδες και πολυθρόνες με μικρά τραπεζάκια, τραπέζια τύπου μπαρ με ψηλά καθίσματα, καθώς και μικρές ατομικές καμπίνες (χωρίς πόρτα απομόνωσης) όπου μπορείς να εργαστείς λίγο πιο άνετα απ’ όπου σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του χώρου. 

To Star Alliance Lounge είναι -με μία λέξη- πανέμορφο! Ο διάκοσμος είναι αρκετά μοντέρνος με πολλά στοιχεία από την Ολλανδική κουλτούρα και πολιτισμό να κυριαρχούν. Αρκετά διαχωριστικά δημιουργούν μικρά “διαμερίσματα” στο χώρο (χωρίς αυτός να πνίγεται), ενώ η τζαμαρία προσφέρει άπλετο φυσικό φως. Στο ίδιο μοτίβο και την ίδια υψηλή αισθητική είναι και τα μπάνια του lounge. Ίσως τα καλύτερα που έχω συναντήσει σε lounge αεροδρομίου.

Παντού (κυριολεκτικά) θα βρεις πρίζες ή υποδοχές usb για να φορτίσεις τη συσκευή σου ενώ το δωρεάν internet είναι εξαιρετικής ποιότητας (πράγμα πολύ συνηθισμένο για τη χώρα). Σκέψου οτι είδα Netflix για περίπου 30′ χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα! Στο χώρο υπάρχουν επίσης τηλεοράσεις που μεταδίδουν τηλεοπτικό πρόγραμμα, πίνακες ανακοινώσεων, καθώς και μία αρκετά καλή ποικιλία περιοδικών και εφημερίδων.

Σε οτι αφορά το φαγητό και το ποτό, η κατάσταση έχει ως εξής: υπάρχουν δύο πάγκοι για το φαγητό, ένας με τα ζεστά πιάτα και ένας με τα κρύα ορεκτικά και σνακ. Τα ζεστά πιάτα -τουλάχιστον τη μέρα που επισκέφθηκα το lounge- ήταν μέτρια σαν εικόνα. Δύο επιλογές ζυμαρικών με δύο διαφορετικές σάλτσες και μία σούπα. Τίποτα απολύτως σε κρέας ή κοτόπουλο, κάτι που πολύ εύκολα συναντάς σε άλλα lounges, όπως πχ της Lufthansa. Στα κρύα ορεκτικά υπήρχαν τυριά & αλλαντικά, wraps με κοτόπουλο ή λαχανικά, σαλάτα coleslaw, καθώς επίσης ξηροί καρποί και ελιές για συνοδεία του ποτού. Σε επίπεδο επιδορπίων υπήρχαν μόνο μικρά muffins, φρουτοσαλάτα και ολόκληρα φρούτα. 

Στο κεφάλαιο των ποτών, βρήκα 5 επιλογές κρασιών (2 λευκά, 1 ροζέ, 2 κόκκινα), αναψυκτικά σε μπουκάλι, καθώς και μπύρα σε ποτήρι από βαρέλι (δυστυχώς απ’ οτι κατάλαβα το βαρέλι είχε αδειάσει και μέχρι που έφυγα δεν πρέπει να είχε αντικατασταθεί, ενώ κανείς δεν είχε μαζέψει τα μισο-γεμισμένα ποτήρια που έμειναν δίπλα στο μηχανισμό σερβιρίσματος). Παράλληλα υπήρχε και πάγκος με λευκά ποτά και ουίσκι. Τελος, υπήρχαν δύο σταθμοί με πολυμηχανήματα παρασκευής καφέ, καθώς και μία αρκετά συμπαθητική επιλογή από τσάγια.

Το προσωπικό ήταν υπεραρκετό για το χώρο και τις ανάγκες του, φιλικότατο, χαμογελαστό αλλά…με πολύ νωχελικές κινήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, τα πιάτα και τα ποτήρια να μένουν αρκετή ώρα στα τραπέζια πριν περάσει κάποιος να τα μαζέψει.

Εν’ κατακλείδει λοιπόν, οι εντυπώσεις μου από το Star Alliance Lounge στο Άμστερνταμ είναι ανάμικτες. Πολύ όμορφος χώρος (ίσως το ομορφότερο business lounge που έχω επισκεφθεί) που μπορείς εξ’ ίσου εύκολα τόσο να χαλαρώσεις, όσο και να εργαστείς. Στο κεφάλαιο φαγητό ωστόσο (πρωτίστως) αλλά και σε αυτό του σέρβις χρειάζεται δουλειά (αν υποθέσω οτι αυτό που αντίκρυσα είναι πάγεια εικόνα και όχι κάτι τυχαίο). Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *