Review: Pau Casals VIP Lounge Βαρκελώνη - World Travel Stories

Review: Pau Casals VIP Lounge Βαρκελώνη

Pau Casals VIP LoungeΑν βρεθείς στο Terminal 1 του αεροδρομίου της Βαρκελώνης και δικαιούσαι πρόσβαση σε lounge (ως επιβάτης της  Aegean Airlines ή μιας Star Alliance ή OneWorld εταιρείας), τότε η διαθέσιμη επιλογή ακούει στο όνομα Pau Casals VIP Lounge. Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Ισπανική πόλη το επισκέφτηκα και σου μεταφέρω τη γνώμη μου.

Που βρίσκεται

To Pau Casals VIP Lounge (το όνομα προς τιμή του σπουδαίου Καταλανού βιρτουόζου του τσέλου Pablo Casals) βρίσκεται στο Terminal 1 του αεροδρομίου El Prat της Βαρκελώνης, αμέσως μετά τον έλεγχο ασφαλείας. Βρίσκεται στον 1ο όροφο, ακριβώς πάνω από τα καταστήματα και κάποια από τα εστιατόρια του αεροδρομίου. Σε αυτό μπορείς να πας είτε με κυλιόμενες σκάλες είτε με ασανσέρ. Λειτουργεί από τις 5πμ μέχρι τις 11.30μμ.

Δικαίωμα πρόσβασης στο χώρο

Όπως είπα και στην εισαγωγή, δικαίωμα εισόδου στο Pau Casals VIP Lounge έχεις αν πληροίς κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • είσαι Star Alliance Gold ή OneWorld Gold/Emerald μέλος (σε οποιοδήποτε σχετικό πρόγραμμα πιστότητας)
  • ταξιδεύεις business class
  • ταξιδεύεις έτσι που να μην προβλέπεται πρόσβαση (πχ economy class, όχι Star Alliance Gold μέλος) αλλά επιλέγεις να πληρώσεις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις δεν υπάρχει φυσικά χρέωση ενώ στην τρίτη το κόστος ανέρχεται σε 34.9 ευρώ/άτομο. Τέλος να σου πω πως αν ταξιδεύεις business class δεν δικαιούσαι να φέρεις δεύτερο άτομο ενώ αν είσαι Star Alliance Gold μέλος, τότε δικαιούσαι να φέρεις άλλον ένα επισκέπτη.

Ο χώρος

Ο χώρος στο Pau Casals VIP Lounge είναι μεγάλος και ιδιαίτερα φωτεινός. Το μεγαλύτερο μέρος του βλέπει στο χώρο των καταστημάτων ενώ υπάρχουν και θέσεις με θέα στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου. Στα πατώματα αλλού θα βρεις μάρμαρο και αλλού μοκέτα, ενώ από πλευράς καθισμάτων θα βρεις πρακτικώς τα πάντα! Μικρά τραπεζάκια με χαμηλές καρέκλες για δύο, πολυθρόνες και μεγάλες καρέκλες, καναπέδες δύο ή τριών θέσεων, τραπέζια κανονικού ύψους με καρέκλες και τραπέζια εργασίας.  Παράλληλα υπάρχει και ένα μικρό meeting room το οποίο προσφέρει περισσότερη απομόνωση αν τη χρειάζεσαι.

Να πω πως ο χώρος είναι στημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν επαρκείς αποστάσεις  ανάμεσα στα τραπέζια (με κενά καθίσματα τοποθετημένα), αλλά και κάποιοι χώροι μερικώς κλεισμένοι με διάφανα χωρίσματα.

Στο χώρο φυσικά παρέχεται δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο internet ενώ υπάρχουν παντού πρίζες φόρτισης ή/και usb υποδοχές. Επίσης, θα βρεις πολλές οθόνες με τις αναχωρήσεις των πτήσεων αλλά και τηλεοράσεις που μεταδίδουν διεθνή κανάλια. Τέλος, θα βρεις lockers για να αφήσεις τα πράγματά σου, καθώς και ντους για να χαλαρώσεις πριν την πτήση.

Φαγητό-ποτά

Εδώ έρχονται οι ενστάσεις μου για το Pau Casals VIP Lounge. Όχι τόσο για το τι προσφέρεται αλλά για το πως. Στο lounge λοιπόν υπάρχει μία μεγάλη μπάρα απ’ όπου μπορείς να προμηθευθείς φαγώσιμα αλλά και ροφήματα. Ωστόσο, η απόφαση των Ισπανικών αρχών είναι -λόγω πανδημίας και για όσο αυτή διαρκεί- τα φαγώσιμα και τα ροφήματα να δίνονται στους επιβάτες από το προσωπικό και όχι να τα σερβίρει ο καθένας μόνος του.

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με το να επιλέγω τι θέλω και να τα βάζει κάποιος στο δίσκο για εμένα. Ωστόσο η εμπειρία που είχα στο lounge κάθε άλλο παρά καλή ήταν. Το προσωπικό που ήταν επιφορτισμένο με την εξυπηρέτηση ήταν λίγο και ο κόσμος πολύς. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργούνται ουρές, κάτι που -στην αρχή τουλάχιστον- έφερνε αναμονή 5-10′ ακόμα και αν ήθελες καφέ ή νερό! Στην πορεία αυτό βελτιώθηκε -τουλάχιστον για όσους ήθελαν μόνο ροφήματα- αλλά και πάλι υπήρχε αναμονή.

Θα μπορούσαν να ακολουθούν το μοντέλο που εφαρμόζεται στο lounge της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος, με όλα τα φαγητά να είναι σφραγισμένα και να προσφέρονται από το προσωπικό μόνο ποτά και ροφήματα (πχ καφές). Να πω -προς επιβεβαίωση αυτού- πως σε μία άλλη γωνία του lounge υπήρχε μικρότερη μπάρα απ’ όπου μπορούσες να εφοδιαστείς με νερό ή αναψυκτικά (σφραγισμένα στα μπουκάλια τους) και μικρά σάντουιτς (σφραγισμένα σε σακουλάκια), μόνος σου! Δυστυχώς όμως το μοντέλο αυτό δεν εφαρμόζεται στη μεγάλη μπάρα με αποτέλεσμα τα αρκετά λεπτά αναμονής.

Φαγητό-ποτά (επί της ουσίας)

Επί της ουσίας πάντως -και καθώς η πτήση μου ήταν πρωινή- βρήκα είδη πρωϊνού. Λόγου χάρη, κάποια πολύ νόστιμα κρουασάν γεμισμένα με τοπικά αλλαντικά, μικρά σάντουιτς, σκέτα αλλαντικά και τυριά, μπουκίτσες κρουασάν με σοκολάτα ή κρέμα καθώς και γιαούρτια (όλα φυσικά να δίνονται με τη διαδικασία που περιέγραψα πιο πάνω). Σε ότι αφορά τα ροφήματα, ο καφές (βασικό συστατικό για εμένα πριν από πτήσεις) ήταν συμπαθητικός αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Υπήρχαν επίσης επιλογές για κάποιους χυμούς, τσάι και ρόφημα σοκολάτας. Τέλος, υπήρχαν και διαφόρων ειδών αλκοολούχα ποτά (πάντα πίσω από τη μπάρα) στα οποία κυριαρχούσε η μπίρα και το κρασί.

Συνοψίζοντας

Οι εντυπώσεις μου από το Pau Casals VIP Lounge κατά τα περίπου 60′ που πέρασα σε αυτό ήταν ανάμικτες. Ο χώρος μου άρεσε, τα όσα δοκίμασα ήταν επίσης καλά (εξαίρεση ίσως ο καφές). Ωστόσο απογοητεύτηκα από τον τρόπο λειτουργίας στο σέρβις ο οποίος κρίνεται ως μη αποτελεσματικός. Θέλω να πιστεύω πως όταν επανέλθει η κανονικότητα, θα αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας στο lounge αυτό. Περισσότερες πληροφορίες για το Pau Casals VIP Lounge θα βρεις εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *