Covid-19 και τουρισμός 2021: τι ισχύει σήμερα - World Travel Stories

Covid-19 και τουρισμός 2021: τι ισχύει σήμερα

Covid-19 και τουρισμός 2021: τι ισχύει σήμερα

Ένας και πλέον χρόνος έχει περάσει από τότε που έγινε η μεγάλη έκρηξη του covid-19 στην Ελλάδα και τον κόσμο. Παρά την έλευση του εμβολίου, η κατάσταση ακόμα δεν λέει να ηρεμήσει στο κεφάλαιο covid-19 και τουρισμός και -τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου- υπάρχουν περιορισμοί σε μετακινήσεις, ταξίδια, κλπ. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ισχύει αν κάποιος από την Ελλάδα θελήσει να ταξιδέψει σε κάποια άλλη χώρα ή εντός Ελλάδος. Μπορεί ή όχι; Και αν ναι, υπό ποιές προϋποθέσεις;

 

Όπως φαντάζεσαι, δεν μπορούμε να καταγράψουμε κάθε τουριστικό προορισμό και χώρα στον πλανήτη. Θα αναφερθούμε στους βασικότερους προορισμούς που -συνήθως- επιλέγουν οι Έλληνες για ταξίδια τουριστικού περιεχομένου.

Ευρώπη

Σε γενικές γραμμές στο κεφάλαιο covid-19 και τουρισμός, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν πάνω-κάτω αντίστοιχη πολιτική (με μικροδιαφορές ανά χώρα).

Αυστρία

H είσοδος στη χώρα επιτρέπεται μόνο για σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους και μόνο αν είσαι αυστριακός πολίτης ή πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, αν θες να ταξιδέψεις πρέπει να συμπληρώσεις και να έχεις μαζί σου την ειδική φόρμα PTC (Pre Travel Clearance). Επιπλέον χρειάζεσαι αρνητικό test covid-19 με ισχύ από 48-72 ώρες πριν την είσοδό σου στη χώρα. Τέλος, θα πρέπει να μπεις σε 10ήμερη καραντίνα εφ’ όσον εισέρχεσαι στη χώρα προερχόμενος από οποιαδήποτε χώρα πέρα από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα ή Βατικανό. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Γαλλία

Η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται σε Γάλλος και Ευρωπαίους πολίτες ενώ από τα μέσα Μαρτίου επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Νότιο Κορέα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αρνητικό τεστ covid-19 (με διάρκεια το πολύ 72 ώρες πριν) ενώ υπάρχει και επταήμερη καραντίνα. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Γερμανία

Ισχύει -πάνω κάτω- οτι και στην Αυστρία. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε Γερμανούς ή Ευρωπαίους πολίτες και μόνο για σοβαρούς λόγους. Απαιτείται συμπλήρωση ειδικής φόρμας (την οποία πρέπει να έχεις μαζί σου) καθώς και αρνητικό τεστ covid-19 (όχι παλιότερο από 72 ώρες πριν την είσοδό σου στη χώρα. Τέλος, υπάρχει και υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα. Πληροφορίες εδώ.

Ιταλία

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο για σοβαρούς λόγους και μόνο σε Ιταλούς ή Ευρωπαίους πολίτες. Απαιτείται αρνητικό τεστ covid-19 (έως 48 ώρες πριν) ενώ υπάρχει 5ήμερη καραντίνα. Πληροφορίες εδώ.

Ισπανία

Εδώ δεν υπάρχει ο περιορισμός του σοβαρού λόγου όπως σε άλλες χώρες, υπάρχουν ωστόσο δύο πράγματα που χρειάζονται: Πρώτον, η συμπλήρωση της φόρμας Health Control (φόρμα εδώ ή στο κινητό μέσω app) και δεύτερον η επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ, το αργότερο 72 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα ( για την οποία δεν υπάρχει καραντίνα). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ηνωμένο Βασίλειο

Για την είσοδο στη χώρα απαιτείται συμπλήρωση ειδικής φόρμας (48 ώρες πριν) και αρνητικό τεστ covid-19 (72 ώρες πριν). Παράλληλα υπάρχει 10ήμερη καραντίνα. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Covid-19 και τουρισμός 2021: τι ισχύει σήμερα

Β. Αμερική

Στο κεφάλαιο covid-19 και τουρισμός, ΗΠΑ & Καναδάς ακολουθούν εντελώς διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση, ενώ -όπως θα διαβάσεις παρακάτω- δεν υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψεις οδικώς ή με τρένο από ΗΠΑ προς Καναδά.

ΗΠΑ

Για να ταξιδέψεις στις ΗΠΑ (ανεξαρτήτως του αν ταξιδεύεις με Ελληνικό, Αμερικάνικο ή άλλης χώρας διαβατήριο), απαιτείται να προσκομίσεις αρνητικό τεστ το οποίο να έχει γίνει 72 ώρες πριν την πτήση σου. Το ζητούμενο αυτό ισχύει ακόμα και αν έχεις εμβολιαστεί. Υπάρχει σύσταση του CDC για αυτοπεριορισμό/καραντίνα 7-10 ημερών, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί νόμο αλλά άπτεται του καθενός αν θα το εφαρμόσει ή όχι.

Καναδάς

Για να ταξιδέψεις απαιτείται σοβαρός επαγγελματικός ή άλλος λόγος (όχι τουρισμός) ενώ χρειάζεται και αρητικό τεστ, τουλάχιστον 72 ώρες πριν την πτήση σου. Πέραν όλων αυτών, υπάρχει 10ήμερη καραντίνα, οι τρεις πρώτες μέρες της οποίας γίνονται υποχρεωτικά σε ξενοδοχείο κρατικής επιλογής για υπό έλεγχο ταξιδιώτες και το κόστος της οποίας (περίπου 1500 ευρώ) πληρώνει ο ταξιδιώτης!!

Αν σκεφτείς να περάσεις στον Καναδά οδικώς ή με τρένο από ΗΠΑ (πχ καταρράκτες Νιαγάρα), ξέχασέ το. Τα σύνορα είναι κλειστά! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ελλάδα

 

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, αν θες να ταξιδέψεις εντός Ελλάδος για λόγους αναψυχής, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό -έχει ανακοινωθεί πως- θα ανοίξουν στις 15 Μαϊου, μία μέρα μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας (σε σχέση με τον εισερχόμενο τουρισμό).

Για τον εισερχόμενο τουρισμό έχει ανακοινωθεί πως τα ισχύουν τα ακόλουθα:

– Οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αντισώματα ή αρνητικό τεστ

– Όλοι οι τουρίστες θα υποβληθούν σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως έγινε και πέρσι. Σε περίπτωση θετικού rapid tests, η καραντίνα θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως.

– Όλες οι ανάγκες υγείας, νοσηλεία κ.λπ. – που σχετίζονται με την Covid – θα παρέχονται χωρίς κόστος στους τουρίστες.

– Οι κανόνες, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα ισχύουν για όλους.

Covid-19 και τουρισμός 2021: τι ισχύει σήμερα

Γενικές Πληροφορίες & Συμβουλές
  • Οι πληροφορίες και οι πηγές που αναφέρονται στο άρθρο ήταν σωστές την ώρα που το άρθρο γράφηκε και δημοσιεύθηκε. Πριν αποφασίσεις ωστόσο να κλείσεις κάποιο ταξίδι, πολύ δε περισσότερο να πας στο αεροδρόμιο και να μπεις στο αεροπλάνο, έλεγξε με τις αρμόδιες αρχές τι ισχύει για το μέρος στο οποίο θες να ταξιδέψεις.
  • Αν σκέφτεσαι να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, η Ελληνική Πρεσβεία στη χώρα που θες να πας πρέπει να είναι η πρώτη πηγή πληροφόρησης για το τι ισχύει εκεί για του Έλληνες πολίτες.
  • Σε όποια χώρα ζητείται αρνητικό covid-19 τεστ, εννοείται πως το προσκομίζουμε στα Αγγλικά και όχι στα Ελληνικά. Επίσης, στις περισσότερες χώρες αποδεκτά είναι τα PCR τεστ ή τα τεστ αντισωμάτων και όχι τα rapid τεστ.
  • Έχει συζητηθεί ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ η δημιουργία “πράσινου” διαβατηρίου (δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR) για διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν εντός ΕΕ. Ωστόσο, και μέχρι να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θεώρησε πως δεν ισχύει αλλά υπερισχύουν οι -ανά χώρα- ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
  • Ανεξαρτήτως όλων των παραπάνω, παντού και πάντα φοράμε μάσκα και κρατάμε αποστάσεις.

Περισσότερα άρθρα για το κεφάλαιο covid-19 & τουρισμός θα βρεις εδώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *