British Airways Economy Class Review - World Travel Stories

British Airways Economy Class Review

British Airways economy classΣε προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί στη business class της British Airways και ειδικότερα για την πτήση από Αθήνα προς Λονδίνο. Πως είναι όμως η οικονομική θέση της εταιρείας στις πτήσεις εντός Ευρώπης; Αξίζει; Διάβασε το άρθρο για να μάθεις περισσότερα.

Τις τελευταίες μέρες δοκίμασα την οικονομική θέση της BA (Euro Traveller όπως ονομάζεται) σε τρεις διαφορετικές πτήσεις (με την επιστροφή της η κάθε μία). Από Αθήνα προς Λονδίνο, από Λονδίνο προς Δουβλίνο και από Λονδίνο προς Εδιμβούργο. Στις  πτήσεις ΑΘήνα-Λονδίνο και Λονδίνο-Εδιμβούργο (αλλά και στις επιστροφές τους) χρησιμοποιήθηκε το Airbus A321neo ενώ στην πτήση προς και από Δουβλίνο το μικρότερο αδελφάκι του Α320-200. Τα δύο αεροσκάφη είναι πανομοιότυπα σε οτι αφορά την άνεση των καθισμάτων και τη διάταξή τους, με το 321 ωστόσο να είναι κατάτι μεγαλύτερο και να χωράει -αναλόγως της ακριβούς διάταξης- έως και 40 επιπλέον επιβάτες. Η διάταξη καθισμάτων του A321neo είναι αυτή, ενώ του Α320-200 αυτή.

Πάμε να δούμε λοιπόν το συνολικό προϊόν το οποίο προσφέρει η BA στα μικρά και μικρομεσαία δρομολόγιά της. Ξεκινώντας, να σου πω πως η BA προσφέρει -σε γενικές γραμμές- φθηνά εισιτήρια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά γιατί στους economy ναύλους δεν περιλαμβάνεται ούτε φαγητό, ούτε ποτό. Ούτε καν νερό! Ότι θες να φας ή να πιείς πρέπει να το επιλέξεις από τον σχετικό M&S κατάλογο και να το αγοράσεις (ή να το έχεις προβλέψει από πριν και να το έχεις μαζί σου).

Αν επιλέξεις να αγοράσεις το πιο φθηνό εισιτήριο (περιλαμβάνει μόνο χειραποσκευή), τότε δεν μπορείς να κλείσεις θέση αλλά θα περιμένεις το σύστημα να σου δώσει μία διαθέσιμη με βάση τι έχει απομείνει αφού εξαιρεθούν όσοι έχουν κλείσει θέση. Μπορείς φυσικά να πληρώσεις και να κλείσεις και τη θέση, αλλά έτσι…ανεβαίνει το κόστος. Αν πάλι επιλέξεις ακριβότερο ναύλο (με βαλίτσα) ή είσαι τουλάχιστον bronze μέλος στο Executive Club, τότε αρχίζουν και έρχονται και κάποιες μικρές παροχές αφού μπορείς να κλείσεις τη θέση σου δωρεάν, από μία εβδομάδα πριν την πτήση σου μέχρι και κατά τη στιγμή της κράτησης (silver & gold μέλη).

Για την παράδoση αποσκευών στο αεροδρόμιο ακολουθείται η πάγια τακτική όλων των αεροπορικών και δίνεται προτεραιότητα τόσο στους business class επιβάτες (αναμενόμενο) αλλά και σε όσους είναι τουλάχιστον bronze μέλη στο Executive Club. Αν ταξιδεύεις χωρίς αποσκευή τότε πας κατ’ ευθείαν στον έλεγχο ασφαλείας (όπου δεν υπάρχει priority εκτός αν είσαι τουλάχιστον silver μέλος). Λάβε υπ’ όψιν οτι η BA ενδέχεται να σου προτείνει να παραδώσεις -χωρίς χρέωση- τη χειραποσκευή σου για να ταξιδέψει ως βαλίτσα. Το δοκίμασα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για την επιβίβαση στο αεροσκάφος υπάρχει και εδώ προτεραιότητα. Οι επιβάτες είναι χωρισμένοι σε πέντε γκρουπ ανάλογα της θέσης με την οποία ταξιδεύουν, το είδος του ναύλου (φθηνό ή full flex) καθώς και του αν έχουν κάποιο επίπεδο στο πρόγραμμα πιστότητας της εταιρείας και επιβιβάζονται με σειρά ανάλογα του γκρουπ στο οποίο υπάγονται. Στο 1ο γκρουπ συναντάς τους business class επιβάτες καθώς και τους Executive Club Gold, στο γκρουπ 2 τους silver, στο 3 τους bronze και στα γκρουπ 4 & 5 τους economy επιβάτες χωρίς status.

Είμαι bronze μέλος στο Executive Club και έτσι τα όσα σου γράφω  παραπάνω περί επιλογής θέσης και σχετικής προτεραιότητας στην επιβίβαση τα βίωσα ως πλεονεκτήματα στις πτήσεις στις οποίες αναφέρθηκα στην αρχή. Οφείλω να ομολογήσω πως μπορεί να μην ακούγονται εντυπωσιακά αλλά δεν παύουν να είναι πολύ βολικά και εξυπηρετικά, ειδικά όταν η πτήση είναι εντελώς γεμάτη. Ισχύουν δε για όλους όσους ταξιδεύουν με τον ίδιο κωδικό κράτησης (PNR).

Μερικά γενικά στοιχεία τα οποία καλό είναι να γνωρίζεις, αν επιλέξεις να ταξιδέψεις με BA:

  • Η διάταξη των καθισμάτων στην οικονομική θέση είναι 3-3, με εξαίρεση ελάχιστες σειρές που είναι 2-2 κυρίως δίπλα στις εξόδους κινδύνου. Σε επίπεδο άνεσης, δεν διαφέρουν σε τίποτα από μία αντίστοιχη διάταξη ίδιου αεροσκάφους άλλης Ευρωπαϊκής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε ανάλογους προορισμούς
  • Όλα τα καθίσματα (οικονομικής & business) είναι εφοδιασμένα με ειδικά μαξιλάρια τα οποία δημιουργούν “προσκέφαλο” προς τα δεξιά ή αριστερά του καθίσματος, προκειμένου να βολευθείς καλύτερα αν επιλέξεις να κοιμηθείς
  • Το πλήρωμα της British Airways είναι αποτελεσματικό. Θα εξυπηρετήσει πολύ γρήγορα όλους όσους επιλέξουν να αγοράσουν κάποιο φαγητό ή ποτό ενώ -ακόμα και σε γεμάτες πτήσεις- δεν θα ξεχάσει αιτήματα επιβατών για κάτι που δεν υπήρχε στο τρόλεϊ και έπρεπε να έρθει από το πίσω μέρος του αεροσκάφους.
  • Αν επιλέξεις να αγοράσεις κάτι για να φας ή να πιείς, μπορείς να πληρώσεις μόνο με κάρτα ή Avios (τα μίλια επιβράβευσης της BA)
  • H BA φαίνεται πως έχει αρχίσει να εφοδιάζει σιγά σιγά τα Α320 & Α321  με universal πρίζες και υποδοχές USB. Αυτό είναι κάτι προφνώς ιδιαίτερα χρήσιμο ενώ -οφείλω να ομολογήσω πως- δεν το έχω συναντήσει σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή εταιρεία με την οποία έχει τύχει να ταξιδέψω εντός Ευρώπης
  • Ως economy επιβάτης δικαιούσαι δύο χειραποσκευές. Μία με διαστάσεις έως 40x30x15εκ (τσάντα ή θήκη για υπολογιστή) και μία με διαστάσεις έως 56x45x25εκ. Το όριο βάρους είναι 23 κιλά ανά χειραποσκευή (σε αντίθεση με τα 8-10 κιλά που έχουν ως όριο οι περισσότερες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ανάλογες πτήσεις)

Εν κατακλείδει, η British Airways στις μικρές πτήσεις (εσωτερικού και εντός Ευρώπης) προσφέρει ένα προϊόν αρκετά συμπαθητικό, το οποίο ωστόσο  έχει να ζηλέψει αρκετά από άλλες εταιρείες. Η τελική επιλογή είναι δική σου με βάση την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σου.

 

2 thoughts on “British Airways Economy Class Review”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *