Air Baltic Business Class & Riga International Airport Lounge Review

Air Baltic Business Class & Riga International Airport Lounge Review

Όπως ενδεχομένως να έχεις διαβάσει σε άλλο άρθρο, το ταξίδι που χρειάστηκε να κάνω στη Ρίγα της Λετονίας έγινε μέσω Βιέννης. Το σκέλος Βιέννη-Ρίγα (διάρκεια ±2 ώρες) εκτελέστηκε με πτήση της Air Baltic. Το αεροσκάφος της πτήσης ήταν ένα Boeing 737-500  το οποίο διέθετε διάταξη 3-3 για την οικονομική θέση και 2-2 (3-3 με κενό το μεσαίο κάθισμα) για τις τρεις σειρές της business class. Μην ξέροντας τι να περιμένω από το όλο σέρβις, επέλεξα τη θέση 1Α ώστε τουλάχιστον να έχω άνεση στα πόδια και παράθυρο.

Κατά τη διάρκεια της επιβίβασης τηρήθηκε κανονικά η διαδικασία του priority boarding. Επί της υποδοχής ένα εξαιρετικά φιλικό και πρόσχαρο πλήρωμα καμπίνας το οποίο στην πορεία της πτήσης αποδείχθηκε και άκρως αποτελεσματικό.

Λίγο μετά την απογείωση ξεκίνησε η διαδικασία σερβιρίσματος του πρωϊνου (η πτήση για Ρϊγα ήταν πρωϊνή) και λίγο μετά τη μελέτη του σχετικού καταλόγου ήρθε η πρώτη -ευχάριστη- έκπληξη. Η αεροσυνοδός που ήταν επιφορτισμένη με το σέρβις της business class με ρώτησε αν ήθελα να μου σερβίρει το πρωϊνό εκείνη την ώρα ή αργότερα, κάτι που συνηθίζεται σε μεγάλης διάρκειας πτήσεις και συνήθως- σε περιπτώσεις First Class. Επέλεξα να πάρω το πρωϊνό λίγο αργότερα (λίγο μετά τα μισά της διαδρομής) και απλώς ήπια καφέ και χαζολόγησα για λίγη ώρα στο Netflix.

Πράγματι, περίπου 45′ πριν την προσγείωση ήρθε το πρωϊνό μου και μαζί και η 2η έκπληξη. Ατομικό καλαθάκι με ψωμί και κρουασάν, κάτι το οποίο δεν έχω ποτέ συναντήσει σε αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται εντός Ευρώπης (ακόμα και η κορυφαία Virgin Atlantic  όταν πέταγε για Αθήνα στα 90s, τέτοιο σέρβις δεν είχε). Μοναδική “παραφωνία” είναι οτι η πτήση αυτή αν και είχε κωδικό Austrian δεν πήρε μίλια αφού εκτελέστηκε με Air Baltic.

 

 

All in all η Air Baltic όπως την έζησα είναι μία πάρα πολύ καλή εμπειρία. Αν σε φέρει ο δρόμος προς τις χώρες της Βαλτικής, μην τη φοβηθείς!

 

Riga International Airport (RIX) Business Lounge

Η επιστροφή μου από Ρϊγα προς Αθήνα δύο μέρες μετά ήταν με Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης. Το χρόνο μου πριν την πτήση τον πέρασα στο business lounge που διαθέτει το αεροδρόμιο της πόλης και εξυπηρετεί τη Lufthansa (και όχι μόνο). Το lounge (όπως και συνολικά το αεροδρόμιο) είναι μικρό. Ωστόσο κάτι το λιτό ντεκόρ, κάτι τα χρώματα και κάτι η θέα και η όλη εντύπωση είναι αυτή ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου.

Ο χώρος λοιπόν είναι εφοδιασμένος με ατομικές πολυθρόνες, αναπαυτικές καρέκλες και διθέσιους καναπέδες. Ωστόσο οι παροχές σε πρίζες για φόρτιση συσκευών είναι ένα μικρό θέμα οπότε αν το που θα κάτσεις πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει και πρίζα, τότε χρειάζεται ψάξιμο. Ο χώρος επίσης διαθέτει και μικρά κλειστά γραφεία για μίνιο συσκέψεις ή conference calls ενώ υπάρχει και σχετικός εξοπλισμός σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί να εργαστεί (υπολογιοστές, φαξ, εκτυπωτής). Φυσικά υπάρχουν και πίνακες ανακοινώσεων των αναχωρήσεων ενώ διατείθεται δωρεάν wifi (μέτριας απόδοσης).

Αν θελήσεις να φας πριν την επιβίβασή σου και είσαι ακόμα σε ώρα που σερβίρεται πρωϊνό, το lounge δεν θα σε τρελάνει. Τουλάχιστον δεν τρέλανε εμένα αφού είχε μια μικρή ποικιλία από αλλαντικά & τυριά, δημητριακά και ψωμί. Αν ωστόσο θες να πιείς, έχει εξαιρετικό καφέ, πολύ καλής ποιότητας χυμούς, 2-3 αξιολογότατες επιλογές κρασιών και -το αναπάντεχο- 6-7 επιλογές βότκας!

Τέλος να πω οτι όπως στην Air Baltic έτσι και εδώ, το προσωπικό είναι ιδιαίτερα φιλικό και αποτελεσματικό.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *