Aegean Airlines: Business Class Review - World Travel Stories

Aegean Airlines: Business Class Review (ATH-PRG-ATH)

Aegean Airlines Business Class

Η Aegean Airlines αποτελεί τη βασική μου επιλογή και την πρώτη την οποία ελέγχω για πτήσεις και ναύλους όταν πρόκειται να ταξιδέψω (είτε για δουλειά, είτε για προσωπικούς λόγους). Σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάσω την εμπειρία μου από πτήσεις μου με τη business class της στο δρομολόγιο Αθήνα-Πράγα-Αθήνα.

Όντας Miles & Bonus Gold μέλος (και αντίστοιχα Silver η γυναίκα μου) έχουμε στη διάθεσή μας 6 κουπόνια (4+2) δωρεάν αναβάθμισης θέσης (αρκεί να έχουμε αγοράσει ναύλο που αναβαθμίζεται χωρίς επιβάρυνση). Έτσι όταν χρειάστηκε να ταξιδέψω στην Πράγα προς τα τέλη Σεπτέμβρη, η κράτηση έγινε σε ναύλο economy αλλά το ταξίδι πραγματοποιήθηκε σε business class λόγω αναβάθμισης με χρήση δύο κουπονιών (τα οποία μάλιστα έληγαν ένα μήνα αργότερα).

Η Aegean στο στόλο της διαθέτει Airbus A320 & 321 τα οποία εξυπηρετούν τις πτήσεις της στην Ευρώπη, Β. Αφρική & Μ. Ανατολή. Το Α320 χρησιμοποιείται για πτήσεις μεσαίας απόστασης (Ρώμη, Μιλάνο πτήσεις για Γερμανία, Πράγα, Βιέννη κλπ), ενώ το Α321 για τους κάπως πιο μακρυνούς ή/και δημοφιλείς προορισμούς που συνήθως έχουν και πιο μεγάλη ζήτηση (Λονδίνο, Παρίσι, Λισαβώνα, Κοπεγχάγη κλπ). Σε κάθε περίπτωση -όπως έχω γράψει και αλλού- τα δύο αεροσκάφη είναι πανομοιότυπα, με εξαίρεση ότι το Α321 όντας λίγο πιο μακρύ, έχει μερικές παραπάνω σειρές καθισμάτων (και κάποια επιπλέον extra legroom καθίσματα στις εξόδους κινδύνου).

Η πτήση για Πράγα (αλλά και η επιστροφή της) πραγματοποιούνται με το Α320. Η διάταξή της Aegean Airlines (δες εδώ αναλυτικά σχεδιάγραμμα) είναι η τυπική που εφαρμόζει όλη η αγορά στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Economy Class με 3-3 καθίσματα ενώ η αυξομειούμενη -αναλόγως προορισμού και ζήτησης- business class σε διάταξη 2-2 (3-3 με κενό το μεσαίο κάθισμα).

Τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πράγα η είσοδος έγινε ακολουθώντας προτεραιότητα για τους business class & Miles & Bonus Gold επιβάτες. Εννοείται οτι υπήρχε και ανάλογο σέρβις κατά τη διάρκεια του checkin & παράδοσης αποσκευών, όσο και κατά τη διάρκεια της παραλαβής τους (δεν χρησιμοποίησα κάτι από αυτά αφού ταξίδεψα μόνο με χειραποσκευή), ενώ το checkin το κάνω πάντα ηλεκτρονικά.

Στην πτήση προς Πράγα επέλεξα κάθισμα πρώτης σειράς προκειμένου να εκμεταλευθώ τον επιπλέον χώρο μπροστά για τα πόδια και έκανα την καλή πράξη της ημέρας ανταλλάσοντας τη θέση μου (1Α) με αυτή του κυρίου στο 1D (προκειμένου να κάθεται δίπλα με την κυρία του στο 1C).

Πάμε στο κομμάτι σέρβις καμπίνας και φαγητό. Το σέρβις του πληρώματος καμπίνας της business class της Aegean Airlines ήταν άκρως αποτελεσματικό, ενώ το ίδιο το πλήρωμα όπως πάντα ιδιαίτερα φιλικό. Στο κομμάτι φαγητό η Aegean έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα το -έτσι και αλλοιώς πολύ καλό- φαγητό της business class έχει αναβαθμιστεί τρομερά μετά την έναρξη της συνεργασίας της Aegean με τους chef Λαζάρου, Πέσκια και Παρλιάρο (στο πλαίσιο των Ιστοριών Ελληνικής Γαστρονομίας) και πλέον προωθεί πιάτα, συνταγές και υλικά από διάφορα σημεία της πατρίδας μας! Όπως πάντα μοιράζεται κατάλογος ο οποίος περιλαμβάνει δύο επιλογές για το κυρίως πιάτο. Στάνταρ θα έρθουν επίσης αρχικό, τυρί και γλυκό. Σημαντική παρατήρηση: Αν και οι πτήσεις μου από/προς Πράγα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα τριήμερο, δεν υπήρχε κανένα κοινό πιάτο στις διαθέσιμες επιλογές. Τόσο στα κυρίως όσο και στα αρχικά αλλά και στα -εξαιρετικά- γλυκά!

Οι επιλογές κρασιών έχουν γίνει από τον master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και -στο ίδιο πλαίσιο με το φαγητό- είναι όλες από τον Ελληνικό αμπελώνα και περιλαμβάνουν δύο επιλογές σε λευκό και δύο επιλογές σε κόκκινο. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν γνώριζα καμία από τις ετικέτες (αν και γνώριζα τους παραγωγούς), ωστόσο δοκίμασα τις τρεις από τις τέσσερις προτάσεις και ήταν όλες πάρα πολύ καλές (ειδικά το Κτήμα Νεραντζή που δοκίμασα στην πτήση της επιστροφής).

Τέλος να αναφέρω πως στη μέν Πράγα το αεροσκάφος στάθμευσε σε γέφυρα αποβίβασης, ενώ στην Αθήνα μακρυά από το κτίριο αφίξεων με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί λεωφορείο για τη μεταφορά μας στην αίθουσα αφίξεων (ξεχωριστό για τους business class επιβάτες)

Συμπέρασμα: H εικόνα της Aegean Airlines στην Business Class είναι πραγματικά εξαιρετική και με την αναβάθμιση του φαγητού έγινε ακόμα καλύτερη! Αν και κάποιες φορές μπορεί να είναι  πιο ακριβή από τους ανταγωνιστές της, πραγματικά αξίζει να την προτιμήσεις. Αν μάλιστα μπορείς να ταξιδέψεις Aegean business με αναβάθμιση, μην το συζητήσεις καν, απλώς κάνε το!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *