Miles+Bonus: Συλλογή & εξαργύρωση μιλίων - World Travel Stories

Miles+Bonus: Συλλογή & εξαργύρωση μιλίων

Miles & BonusΤο πρόγραμμα πιστότητας Miles+Bonus της Aegean Airlines είναι αυτό που λογικά θα σε ενδιαφέρει περισσότερο, αν κάνεις ταξίδια έχοντας ως βάση σου κάποιο Ελληνικό αεροδρόμιο. Αν θες να θυμηθείς τι ακριβώς προσφέρει το Miles+Bonus, ρίξε μία ματιά εδώ. Στη συνέχεια του άρθρου θα σου πω για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις γύρω από τη συλλογή μιλίων στο πρόγραμμα Miles+Bonus αλλά και την εξαργύρωσή τους.

Η συγκέντρωση μιλίων από πτήσεις στο Miles+Bonus πρόγραμμα εξαρτάται από τους εξής τρεις παράγοντες:

  • Την κατηγορία ναύλου
  • Την απόσταση ως το αεροδρόμιο τελικού προορισμού
  • Τη βαθμίδα μέλους (Blue/Silver/Gold)

Κατηγορία Ναύλου

Ο όρος “κατηγορία ναύλου” δεν περιλαμβάνει μόνο τη διάκριση ανάμεσα σε economy και business class, αλλά και τις εσωτερικές διαβαθμίσεις ανάμεσα σε ναύλους της economy class. Η Aegean Airlines διαθέτει 3 κατηγορίες ναύλων (economy go light, economy flex, business) και 22 διαφορετικούς κωδικούς ναύλων (4 για business & 18 για economy class). Τα εισιτήρια σε κάθε ναύλο και κάθε κωδικό έχουν διαφορετικό κόστος και αντίστοιχα διαφορετικά χαρακτηριστικά & παροχές, όπως π.χ. δυνατότητα μεταφοράς αποσκευής, δυνατότητα αλλαγών, επιστροφή χρημάτων, συλλεγόμενα μίλια κλπ. Κάθε κατηγορία ναύλου χαρακτηρίζεται από ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου και αναγράφεται στο εισιτήριο.

Απόσταση

Σε οτι αφορά την απόσταση της πτήσης μέχρι το αεροδρόμιο του τελικού προορισμού σας, αυτή μετριέται σε ναυτικά μίλια. Προκειμένου να ξέρεις προκαταβολικά ποιά είναι η απόσταση ως τον προορισμό σου, χρησιμοποίησε αυτό εδώ το site ορίζοντας στο κενό πεδίο το δρομολόγιό σου σε μορφή ΧΧΧ-ΥΥΥ. Λόγου χάρην για να υπολογίσεις την απόσταση από το Ελ. Βενιζέλος στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, πληκτρολόγισε ATH-LHR και πάτησε τοι κουμπί distance. Πατώντας το κουμπί map, πέραν της απόστασης, θα δεις και την πορεία της πτήσης στο χάρτη. Αν η πτήση σου έχει ενδιάμεσο σταθμό, τότε απλώς πληκτρολογείς και αυτόν. Πχ αν πας στο Λονδίνο με στάση στο Μόναχο, πληκτρολογείς ATH-MUC-LHR και distance.

Η Βαθμίδα του Μέλους

Όλες οι πτήσεις της Aegean και της Olympic συγκεντρώνουν τόσο μίλια αναβάθμισης όσο και εξαργύρωσης. Εξαίρεση φυσικά αποτελούν οι πτήσεις που πραγματοποιούνται εξαργυρώνοντας μίλια. Λάβε επίσης υπ’ όψιν οτι αν χρησιμοποιήσεις κουπόνι αναβάθμισης σε business class, τότε τα μίλια που θα πάρεις (αναβάθμισης & εξαργύρωσης) είναι αυτά του ναύλου που έκανες την κράτηση και όχι της business class που ταξίδεψες. Ενώ τα μίλια αναβάθμισης είναι κοινά ανεξαρτήτως βαθμίδας, τα Silver μέλη του Miles+Bonus συγκεντρώνουν 10% επιπλέον μίλια εξαργύρωσης ως μπόνους,` ενώ τα Gold μέλη 20% επιπλέον μίλια ως μπόνους.

Ο υπολογισμός των μιλίων εξαργύρωσης για πτήσεις της Aegean και της Olympic αναλύεται στους δύο πρώτους πίνακες εδώ. Για τις πτήσεις εσωτερικού το ποσό των μιλίων είναι σταθερό για κάθε κατηγορία ναύλου, ενώ για τις πτήσεις εξωτερικού υπολογίζεται ως ποσοστό επί της διανυόμενης απόστασης και προσαυξάνεται κατά 10% ή 20% ανάλογα με το status του επιβάτη στο Miles& Bonus.

Παραδείγματα:

  • Πτήση από Αθήνα για Κέρκυρα σε economy class με κατηγορία ναύλου L δίνει 200 μίλια εξαργύρωσης. Τα Silver μέλη θα πάρουν 220 μίλια εξαργύρωσης και τα Gold μέλη 240 μίλια.
  • Πτήση από Αθήνα για Παρίσι (CDG) σε economy class με κατηγορία ναύλου L.     Ο ναύλος L δίνει το 100% της διανυόμενης απόστασης σε μίλια. Η απόσταση είναι 1.306 nm, οπότε θα σου δώσει 1.306 μίλια. Τα Silver μέλη θα πάρουν 1.437 μίλια και τα Gold μέλη 1.567 μίλια.

Για να υπολογίσεις ακριβώς πόσα μίλια θα σας αποδώσει μία πτήση με την Aegean ή την Olympic, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σχετικό υπολογιστή μιλίων.

Συγκέντρωση σε πτήσεις εταιρειών-μελών της Star Alliance

Εκτός από τις πτήσεις που εκτελεί η Aegean, μίλια συγκεντρώνονται και από τις περισσότερες (αλλά όχι από όλες) τις πτήσεις που εκτελούν εταιρείες- μέλη της Star Alliance (πχ Lufthansa, Swiss, United, Turkish κλπ). Τα Silver και Gold μέλη δεν δικαιούνται κάποιου μπόνους από αυτές τις πτήσεις.

Ο υπολογισμός των μιλίων εξαργύρωσης για πτήσεις εταιρειών-μελών της Star Alliance αναλύεται σε αυτή τη σελίδα. με τα μίλια που συγκεντρώνονται για κάθε εταιρεία να είναι διαφορετικά, καθώς κάθε εταιρεία έχει τους δικούς της κανόνες. Προσωπικά ωστόσο χρησιμοποιώ -με σχεδόν 100% επιτυχία- αυτό το site. Δίνω το itinerary μου (από που φεύγω, που πάω, με ποιά εταιρεία ταξιδεύω) καθώς και την κατηγορία ναύλου και έχω άμεσα τα μίλια αναβάθμισης/εξαργύρωσης στο Miles+Bonus.

Έχε πάντως στο νου σου πως αν επιλέξεις να ταξιδέψεις με εταιρεία Star Alliance άλλη πέραν της Aegean, υπάρχει ενδεχόμενο ο δελεαστικός ναύλος που βρήκες να μην δίνει καθόλου μίλια. Κλασσικό παράδειγμα ο ναύλος P της Lufthansa! Μία ματιά πάντως στο site που σου έδωσα παραπάνω, θα σου δίνει άμεσα την πληροφορία αν το κελεπούρι που βρήκες θα σου δώσει και μίλια (αν αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει).

Μεγιστοποιώντας τη συλλογή μιλίων

Είτε κάνεις 1-2 ταξίδια το χρόνο, είτε είσαι αυτό που λέμε frequent traveller, υπάρχουν κάποια χρήσιμα tips που αν τα ακολουθήσεις θα βοηθηθείς, ώστε να μεγιστοποιήσεις τα μίλια που θα κερδίσεις (με οτι αυτό συνεπάγεται στον κουβά μιλίων σου στο Miles+Bonus). Έχουμε και λέμε:

  • Aegean Bonus Visa: απαραίτητο να την εκδόσεις και να τη χρησιμοποιείς, ειδικά στους “Μεγάλους Συνεργάτες” του προγράμματος (αυτούς που επιβραβεύουν με 4x το κάθε ευρώ που ξοδεύεις).
  • Εάν θέλεις να κάνεις κάποιο μεγάλο ταξίδι με μίλια (ακόμα περισσότερο αν το ονειρεύεσαι σε business ή first class), ψάξε για προσφορές στην αγορά μιλίων. Ειδικά τον Νοέμβριο και πλησίον του Black Friday.
  • Προτίμησε την Aegean από οποιαδήποτε άλλη Star Alliance εταιρεία για προορισμούς στους οποίους πετά η πρώτη. Όπου και να θέλεις να πας με την Aegean σίγουρα θα πάρεις μίλια, ενώ με Star Alliance εταιρεία μπορεί και όχι. Τώρα, αν η διαφορά τιμής ανάμεσα στα δύο είναι τέτοια που κρίνεις οτι δεν σε συμφέρει, προτίμησε αυτό που ικανοποιεί το πορτοφόλι σου.
  • Αν έχεις Aegean Bonus Visa, προτίμησε τα εισιτήριά σου να τα αγοράζεις απ’ ευθείας και όχι μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα. Θα πληρώσεις τα ίδια και -πληρώνοντας με την κάρτα Aegean- θα πάρεις 4x μίλια. 
  • Εάν εν’ τέλει επιλέξεις Star Alliance εταιρεία, πρόσεξε αν η πτήση της σου δίνει μίλια. Μην επιλέξεις κατ’ ανάγκη τον απόλυτα φθηνότερο ναύλο αν ο λίγο ακριβότερος σου δίνει και μίλια. 

Εξαργύρωση Μιλίων Miles+Bonus

Άντε λοιπόν και μάζεψες τα επαρκή μίλια για να πας το ταξίδι που ονειρεύεσαι. Τι πρέπει να κάνεις; Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Για αρχή κοιτάς εδώ για να δεις πως όντως τα μίλια που έχεις φτάνουν για το ταξίδι που θες. Να το δούμε στην πράξη με δύο παραδείγματα.

Περίπτωση 1: Ταξίδι μετ’ επιστροφής στο Λονδίνο

Ψάχνοντας στη σχετική ενότητα του site της Aegean, βλέπεις πως για να ταξιδέψεις στο Λονδίνο στο διάστημα 9-12 Μαϊου 2020 χρειάζεσαι 23920 μίλια και 74 ευρώ σε φόρους. Την ίδια ώρα, αν αγόραζες κανονικά το εισιτήριο αυτό στις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες και πτήσεις, θα σου κόστιζε 243 ευρώ (και θα σου έδινε 2616 μίλια). Άρα -αφαιρώντας τα 74 ευρώ των φόρων, κοινά και στις δύο περιπτώσεις- βλέπουμε πως δίνοντας 23920 μίλια θα γλυτώσεις 243-74=169 ευρώ ή 0,71 €/μίλι (και θα έχεις κέρδος 2616 μίλια από το ταξίδι). Το αν αυτή η αναλογία και αυτά τα κόστη είναι συμφέροντα, το αφήνω σε εσένα να το κρίνεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περίπτωση 2: Ταξίδι μετ’ επιστροφής στο Λος Άντζελες

Ψάχνοντας εδώ, θα δεις οτι για ένα ταξίδι από την Ευρώπη σε οποιοδήποτε προορισμό της Β. Αμερικής απαιτούνται 70.000 μίλια συν φόροι αλέ ρετούρ με εταιρεία Star Alliance, σε οικονομική θέση. Έστω λοιπόν οτι θες να ταξιδέψεις στο Λος Άντζελες στις 9 Μαϊου και να επιστρέψεις από εκεί στις 15 Μαϊου. Επιλέγοντας από τις διαθέσιμες πτήσεις να πετάξεις για το διεθνές αεροδρόμιο LAX μέσω Κωνσταντινούπολης μέ την Turkish Airlines και να επιστρέψεις από εκεί μέσω Λονδίνου πετώντας με United & Aegean, θα πρέπει να ξοδέψεις 70.000 μίλια και 136 ευρώ σε φόρους. Αν αυτό το εισιτήριο το κοστολογήσεις επ’ ακριβώς όπως αυτό της άσκησης εξαργύρωσης, θα σου στοιχίσει 1.411 ευρώ, εκ’ των οποίων τα 112 ευρώ είναι φόροι. Επιπλέον -και σύμφωνα με το εργαλείο που σου έδειξα παραπάνω– θα πάρεις και 7903 μίλια στο Miles+Bonus. Άρα βλέπουμε πως -αφαιρώντας τους φόρους-δίνοντας 70.000 μίλια θα γλυτώσεις 1411-112=1299 ευρώ ή 1.86€/μίλι. To αν αυτή η αναλογία σε ικανοποιεί είναι δικό σου θέμα, να σου πω ωστόσο πως οποιαδήποτε εξαργύρωση με αξία >1€/μίλι θεωρείται καλή ενώ οτιδήποτε πάνω από 1.3-1.5€ θεωρείται εξαιρετική εξαργύρωση!

Αφού επιλέξεις το δρομολόγιο που θες, πληρώνεις τους φόρους και εκδίδεται το εισιτήριο. Έχε κατά νου πως ένα εισιτήριο που έχει εκδοθεί με μίλια δεν κερδίζει μίλια. Επίσης, αν χρειαστεί να ακυρώσεις εισιτήριο που έχει εκδοθεί με μίλια, παίρνεις πίσω όλους τους φόρους (-20€ ακυρωτικά) και τα μίλια!

Καλές εξαργυρώσεις!

2 thoughts on “Miles+Bonus: Συλλογή & εξαργύρωση μιλίων”

  1. Έφτασα 11.000 μίλια και έκανα εξαργύρωση για ένα εισιτήριο .. τώρα στον λογαριασμό μου γράφει 100 μίλια εξαργύρωσης .. εχασα τα μίλια αναβαθμίσης για να φτάσω στην silver? Που είναι στα 12.000;; Ευχαριστω

    1. καλημέρα σας και καλή χρονιά! αυτό που χάσατε είναι τα μίλια εξαργύρωσης. Τα μίλια αναβάθμισης δεν χάνονται με τέτοιες κινήσεις. Αν πριν την εξαργύρωση των μιλίων είχατε -πχ- 11.000 μίλια αναβάθμισης, λογικά και τώρα που σας γράφω τόσα θα έχετε (εκτός αν ενδιάμεσα αν έχετε πραγματοποιήσει άλλη πληρωμένη πτήση ή αν έχει παρέλθει η περίοδος ετήσιας ανανέωσης του status σας)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *