Επιστροφή στον αέρα μετά από 19 μήνες - World Travel Stories

Επιστροφή στον αέρα

Επιστροφή στον αέραΜετά το Μάρτιο του 2020 και το πρώτο lockdown λόγω της πανδημίας, τα ταξίδια με αεροπλάνο εξαφανίστηκαν από την to do λίστα μου. Τόσο τα επαγγελματικά όσο και τα προσωπικά. Φέτος τον Αύγουστο ωστόσο, αποφάσισα να πάω διακοπές (στην Κάρπαθο) με αεροπλάνο και όχι με καράβι όπως άλλες χρονιές. Σε αυτό το άρθρο μπορείς να δεις τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις μου από αυτή την επιστροφή στον αέρα μετά από σχεδόν 20 μήνες από την τελευταία μου πτήση.

Κράτηση

Το που και το πως θα πηγαίναμε αποφασίστηκε σχετικά νωρίς, καθώς είχαμε την ιδιαιτερότητα να έχουμε μαζί μας δύο κατοικίδια. Λόγω περιορισμού στον αριθμό κατοικιδίων που κάθε πτήση μπορεί να μεταφέρει, η σχετική κράτηση έγινε πριν το Πάσχα (για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως). Χρησιμοποιήθηκαν -χωρίς καμία δυσκολία- credit vouchers της Aegean Airlines τα οποία κάλυψαν μεγάλο μέρος του κόστους. Να σημειώσω πως και τα 2 σκέλη της πτήσης εκτελέστηκαν από αεροσκάφος τύπου DHC 8-400 της Olympic Air (θα ακολουθήσει άρθρο με την εμπειρία της πτήσης).

Στο αεροδρόμιο

Στο Ελ. Βενιζέλος η ουρά στα γκισέ της Aegean Airlines ήταν αρκετή, αλλά χωρίς θέματα, και με τις αποστάσεις και τη χρήση μάσκας να τηρούνται. Στα αντίστοιχα γκισέ για business class επιβάτες & Star Alliance Gold μέλη, η ουρά ήταν μηδαμινή. Έπρεπε ωστόσο να περάσουμε από εκεί για να αφήσουμε βαλίτσες και να παραλάβουμε κάρτες επιβίβασης (αυτό έπρεπε να γίνει λόγω των κατοικιδίων τα οποία έπρεπε να ελεγχθούν και να ζυγιστούν). Κατά την ολιγόλεπτη παραμονή μας στο γκισέ, ζητήθηκε κανονικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ μας δώθηκε τυπωμένη κάρτα επιβίβασης/εισόδου στο lounge.  Τέλος, οι χώροι αναμονής επιβατών είχαν τροποποιηθεί και περιελάμβαναν και καθίσματα που έπρεπε υποχρεωτικά να μένουν κενά.

Στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, η παραλαβή των βαλιτσών έγινε χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να διαπιστώσω θέματα μη χρήσης μάσκας ή μη τήρησης αποστάσεων (όσο αυτό ήταν δυνατόν).

Επιστροφή στον αέραΤέλος, κατά την επιστροφή μας από Κάρπαθο η ουρά ήταν μία για όλους τους επιβάτες. Τα Star Alliance Gold μέλη μπορούσαν να την παρακάμψουν και να πάνε μπροστά εάν το επιθυμούσαν. Αποστάσεις και χρήση μάσκας φυσικά τηρούνταν κανονικά, ενώ ζητήθηκε κανονικά πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πτήσεις

Η επιβίβαση στις 2 πτήσεις έγινε με λεωφορείο και χωρίς ιδιαίτερο διαχωρισμό ή τήρηση προτεραιότητας (με εξαίρεση οικογένειες με παιδιά). Και στα δύο σκέλη του ταξιδιού, τα αεροσκάφη ήταν γεμάτα. Η χρήση μάσκας τόσο από επιβάτες όσο και από το πλήρωμα καμπίνας τηρήθηκε κανονικά (το τελευταίο φορούσε και γάντια). Επιστροφή στον αέραΚατά τη διάρκεια των πτήσεων προσφέρθηκε αντισηπτικό μαντηλάκι, νερό και ένα μικρό σνακ. Κατά τη διάρκεια της άφιξής μας ζητήθηκε η αποβίβαση να γίνει με βάση τη σειρά που ο καθένας καθόταν.

Στο lounge της Aegean

Πριν την πτήση για Κάρπαθο πέρασα κάποια ώρα στο lounge της Aegean Airlines στο Ελ Βενιζέλος. Το lounge ήταν αρκετά αλαγμένο σε σχέση με αυτό που ήξερα, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Αρκετά καθίσματα είχαν αφαιρεθεί προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις, ενώ τα κλασικά μεγάλα τραπέζια είχαν αντικατασταθεί από μικρά ξύλινα τραπεζάκια.

Επιστροφή στον αέραΤα ροφήματα σερβίρονταν όλα σε κύπελλα μιας χρήσης, ενώ τα φαγώσιμα  και τα μαχαιροπίρουνα ήταν όλα συσκευασμένα σε πλαστικά σακουλάκια. Φυσικά, υπήρχαν παντού αντισηπτικά. Η χρήση μάσκας (τόσο από εμένα όσο και από όλους όσοι ήταν στο χώρο) γίνονταν κανονικά. Εξαίρεση φυσικά οι στιγμές κατανάλωσης φαγητού ή ποτού.

Γενικώς πάντως, δεν αισθάνθηκα κάποια ανησυχία πως κάτι δεν λειτουργούσε σωστά από υγειονομικής άποψης

Συνοψίζοντας

Συνολικά, η επιστροφή στον αέρα δεν μου έδωσε την εντύπωση πως αυτό που έζησα διέφερε σημαντικά σε σχέση με το τι γινόταν προ πανδημίας. Μόνο η υποχρεωτική χρήση μάσκας θυμίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν τον covid-19 και τα ταξίδια θα βρεις εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *