Βυτίνα, για μονοήμερη εκδρομή & όχι μόνο - World Travel Stories

Βυτίνα, για μονοήμερη εκδρομή και όχι μόνο

Δάσος από έλατα στη Βυτίνα

Οφείλω να ομολογήσω οτι μου αρέσουν οι εκδρομές πάρα πολύ. Το ίδιο και η οδήγηση. Δεν θα διστάσω να οδηγήσω αρκετά για να επισκεφθώ όμορφα μέρη, όπου και αν βρίσκονται. Αν μιλάμε ωστόσο για ημερήσιες εκδρομές, προτιμώ να περιορίζω τους προορισμούς σε ακτίνα οδήγησης περίπου δύο ώρες από την Αθήνα. Η Βυτίνα βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας και είναι ένας τέτοιος προορισμός.

Πως θα πας

Απέχει περίπου 190 χλμ ή κάτι λιγότερο από 2 ώρες οδήγηση από την Αθήνα. Ο δρόμος για να πας ως εκεί είναι πολύ εύκολος. Η μεγαλύτερη διαδρομή (περίπου 160χλμ) είναι Αττική/Εθνική Οδός. Τα τελευταία 35χλμ είναι επαρχιακός δρόμος πολύ καλής κατάστασης οπότε δεν θα προβληματιστείς ιδιαίτερα. Το κόστος διοδίων ανέρχεται σε 8,8 ευρώ ανά διαδρομή. Αν χρησιμοποιήσεις και την Αττική Οδό τότε το σχετικό κόστος πάει στα 11,6 ευρώ.

Το βολικό εδώ είναι πως αν έχεις epass Αττικής Οδού, τότε αυτό ισχύει μέχρι και τα διόδια Σπαθοβουνίου οπότε και αφήνεις την Εθνική Οδό για την επαρχιακή. Αν και ο δρόμος είναι εξαιρετικός ως το τέλος, αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις χειμώνα, καλό είναι να έχεις μαζί σου αλυσίδες γιατί ποτέ δεν ξέρεις που θα σου χρειαστούν (αν και οι τοπικές αρχές με τις αλατιέρες και τα εκχιονιστικά φροντίζουν ώστε πάντα ο δρόμος να είναι ανοιχτός).

Τι θα κάνεις

Η Βυτίνα λοιπόν είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1033μ και (όπως και το μεγαλύτερο μέρος του νομού) είναι καταπράσινη με κυρίαρχο -αλλά όχι μοναδικό- δέντρο στην περιοχή το έλατο. Όπως αντιλαμβάνεσαι το μέρος σηκώνει πολλή βόλτα και περπάτημα στη φύση. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορείς να ακολουθήσεις είτε μέσα από το χωριό είτε τριγύρω στο Μαίναλο. Επίσης μέσα στο χωριό θα βρεις ένα περιφραγμένο μικρό ελατόδασος περίπου 30 στρέματα. Σε αυτό μπορείς να πας να περπατήσεις χωρίς να απομακρυνθείς πολύ και -παράλληλα- αν έχεις μικρά παιδιά ή σκύλο να τα αφήσεις να τρέξουν άφοβα.

Η πλέον αγαπημένη διαδρομή όμως είναι έξω από τη Βυτίνα και με κατεύθυνση προς Στεμνίτσα (λίγο μετά το παλιό Ξενία). Εκεί πας με αμάξι, διασχίζεις έναν αρκετά στενό δρόμο μήκους περίπου 3-4χλμ τριγυρισμένο από έλατα και καταλήγεις πίσω από τη Στεμνίτσα. Η διαδρομή σου κόβει την ανάσα από την ομορφιά ενώ λόγω της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης, υπάρχουν σημεία που -λόγω έλειψης ήλιου- το χειμώνα πιάνουν πάγο. Φυσικά η θερμοκρασία σε αυτή τη διαδρομή είναι 2-3β χαμηλότερη σε σχέση με το κέντρο της Βυτίνας.

Μέσα στο χωριό και την κεντρική του πλατεία δεσπόζει η πολύ όμορφη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα καθώς και το παλιό κτίριο του δημαρχείου (πλέον η Βυτίνα εξυπηρετείται από το δημαρχείο της Δημητσάνας). Στην πλατεία και πέριξ αυτής θα βρεις αρκετά καφέ στα οποία μπορείς να αράξεις έως και δίπλα στο αναμένο τζάκι ενώ αν ο καιρός το επιτρέπει, βγαίνουν και τα σχετικά τραπέζια έξω. Τα πιο καλά -κατά τα γούστα μου- είναι τα Δρυάδες, Messarea & Cafe 1033, όλα στην πλατεία.

Φαγητό

Αν θελήσεις να φας στη Βυτίνα, οι επιλογές είναι πάρα πολλές, με προσωπική -και με διαφορά μάλιστα- αγαπημένη την Κληματαριά. Αν πας και έχει, προτίμησε τραπέζι κοντά στο τζάκι και πάρε κόκορα με ζυμαρικά, λουκάνικο και τραχανά ή φασολάδα. Άλλες επιλογές για φαγητό είναι τα Κόκκινα Πιθάρια, το Αρχοντικό της Αθηνάς και το Κουτούκι του Γιάννη.

Διαμονή

Αν τώρα θέλεις να μείνεις στη Βυτίνα, η περιοχή διαθέτει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες και ξενοδοχεία. Δεν έχω άποψη για κάποιο από αυτά αλλά από διηγήσεις φίλων έχω ακούσει καλά λόγια για τα Grand Vytina & Seleni Suites. Εννοείται πως αν μείνεις στη Βυτίνα, επιβάλονται εκδρομές και σε πιο μακρυνά χωριά. Λόγου χάρη στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα, τη Ζάτουνα και στα Λαγκάδια.

Χιονοδρομικό Κέντρο Μενάλου

Έχε υπ’ όψιν ότι πολύ κοντά στη Βυτίνα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Είναι μικρό και με λίγες πίστες αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι σε διαδρομές ανάμεσα σε έλατα!!! Το χιονοδρομικό είναι προσβάσιμο από δύο δρόμους. Ο πρώτος είναι από το χωριό Καρδαρά (λίγο πριν τη Βυτίνα). Ο δεύτερος από το δρόμο που ανηφορίζει προς Αλωνίσταινα. Αν είσαι των χειμερινών σπορ και θες να πας, προτίμησε τον πρώτο δρόμο. Ο δεύτερος πολύ συχνά κλείνει από πάγο και θα σου δημιουργήσει προβλήματα.

Τέλος να σου πω οτι η Βυτίνα είναι εξαιρετικός προορισμός όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες. Ενδείκνυται και όλη την άνοιξη και μέχρι της αρχές καλοκαιριού. Η φύση είναι πάντα καταπράσινη και οι βόλτες πάντα μοναδικές και απολαυστικές.

Πρακτικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις

-Στο χωριό θα βρεις 2-3 ΑΤΜs τραπεζών

-Υπάρχει βενζινάδικο ακριβώς έξω από την είσοδο του χωριού με κατεύθυνση Αθήνα. Αρκετά ακόμα υπάρχουν και μέχρι την έξοδο προς Εθνική Οδό

-Το νερό της περιοχής πίνεται (και είναι εξαιρετικό)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *