Το Όσλο είναι μία πανέμορφη πόλη που πρέπει οπωσδήποτε να είναι (ή να μπει) στο bucket list σου. Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις, αν αποφασίσεις να πας στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας.
Περιεχόμενα |
Εισαγωγή |
Πως θα πας στο Όσλο |
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς |
Διαμονή |
Φαγητό |
Αξιοθέατα |
Χρήσιμες Πληροφορίες |
Εισαγωγή
Το Όσλο είναι παραθαλάσσια πόλη-λιμάνι προς το νότο της Νορβηγίας. Πέρα από πρωτεύουσα της χώρας αποτελεί και τη μεγαλύτερη της πόλη, με πληθυσμό λίγο πάνω από 1εκ κατοίκους. Αναλόγως του πότε θα πας στο Όσλο, προετοιμάσου και για αρκετά -έως εντελώς- διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ο χειμώνας περιλαμβάνει χιόνι και θερμοκρασίες -συνήθως- γύρω στους 0β κελσίου. Κάτι που αλλάζει άρδην από τον Απρίλιο και μέχρι τον Αύγουστο. Τα χιόνια δίνουν τη θέση τους στο πράσινο της φύσης, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αισθητά και ο καιρός γίνεται πιο γλυκός και με λιγότερη υγρασία.
Να γνωρίζεις επίσης πως η Νορβηγία είναι η χώρα εκείνη που έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αυτή τη στιγμή, περίπου 3 στα 4 νέα οχήματα που πωλούνται είναι αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα πλησιάζει το 20%! Όλα αυτά φυσικά με τα ανάλογα κίνητρα από πλευράς πολιτείας, τη δημιουργία υποδομών φόρτισης αλλά και της διάθεσης των Νορβηγών να αλλάξουν προς κάτι καλύτερο.
Όσλο – Πως θα πας
Το να πας στο Όσλο είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Για αρχή, η Aegean πετά προς το διεθνές αεροδρόμιο του Όσλο, 3 ή 4 φορές/εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συχνότητα αυτή μειώνεται στις 2 πτήσεις/εβδομάδα το φθινόπωρο και μία τους χειμερινούς μήνες. Η Norwegian -εθνικός αερομεταφορέας της Νορβηγίας- έχει ανακοινωμένες και προγραμματισμένες πτήσεις από Αθήνα για Όσλο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Οι πτήσεις είναι τακτικές (4-5/εβδομάδα αναλόγως του μήνα) αλλά όχι καθημερινές. Τέλος, υπάρχει και η SAS (η αεροπορική των σκανδιναβικών χωρών) η οποία πετά τακτικά από Αθήνα προς Όσλο. Τους καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα δρομολογίων είναι 4-5/εβδομάδα, το φθινόπωρο 2-3/εβδομάδα και από το Νοέμβριο και μετά οι πτήσεις περιορίζονται σε μία την εβδομάδα.
Αν όλα τα παραπάνω δεν σε καλύπτουν, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να “σπάσεις” το ταξίδι, μέσω ενδιάμεσου προορισμού στην κεντρική ή βόρεια Ευρώπη (πχ Βιέννη, Γενεύη, Βρυξέλλες, Μόναχο).
Όσλο και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Από & προς το αεροδρόμιο
Για να πας από το αεροδρόμιο στο κέντρο του Όσλο (ή το ανάποδο) υπάρχουν τρεις εναλλακτικές, η κάθε μία με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
-
- Express τρένο Flytoget: Σε περίπου 20′ και με μία μόνο ενδιάμεση στάση, έχεις φτάσει. Τα δρομολόγια εκτελούνται κάθε 10′. Το κόστος ανά άτομο είναι 230 NOK (περίπου 20€). Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα δρομολογίων θα βρεις εδώ. Το Flytoget έχει το δικό του mobile app από το οποίο μπορείς να δεις πρόγραμμα δρομολογίων, να αγοράσεις εισιτήριο και να το επιδείξεις εφ’ όσον ζητηθεί κάτι τέτοιο.
- Προαστιακός σιδηρόδρομος Vy: Εκτελεί το δρομολόγιο σε περίπου 25′ και με μία ενδιάμεση στάση. Η συχνότητα είναι 3 τρένα/ώρα. Το κόστος ανέρχεται σε 118 NOK ανά άτομο. Πρόγραμμα δρομολογίων, πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ. Και το Vy έχει το δικό του mobile app μέσω του οποίου μπορείς να δεις πρόγραμμα δρομολογίων, να αγοράσεις εισιτήριο και να το επιδείξεις εφ’ όσον ζητηθεί κάτι τέτοιο.
- Ταξί: Το κόστος ανέρχεται σε 900-1000 NOK/διαδρομή. Το κόστος εξαρτάται από την κίνηση και το που ακριβώς πηγαίνεις.
Μετακινήσεις εντός πόλης
Το Όσλο δεν είναι μεγάλη πόλη και δεν θα σε προβληματίσει στο να την περπατήσεις. Αν ωστόσο θελήσεις να χρησιμοποιήσεις τα μέσα για να πας κάπου λίγο πιο μακρυά, να τι ισχύει.
Το απλό εισιτήριο κοστίζει 40 NOK και καλύπτει όλα τα διαθέσιμα μέσα (λεωφορεία, τραμ, μετρό φέρι) στη Ζώνη 1, έχοντας διάρκεια 60′ (από τη στιγμή της ακύρωσης). Με δεδομένο πως τα περισσότερα κοντινά (ή κάπως πιο μακρινά) αξιοθέατα είναι όλα εντός της 1ης ζώνης, δεν νομίζω πως θα χρειαστείς κάτι μεγαλύτερο.
Αν χρειάζεσαι περισσότερες μετακινήσεις, τότε μπορείς να πας σε ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών (πάντα για τη Ζώνη 1). Κοστίζει 121 NOK. Λάβε υπ’ όψη πως τόσο το εισιτήριο όσο και η κάρτα τίθενται σε ισχύ από τη στιγμή της 1ης ακύρωσης και όχι αυτή της αγοράς ενώ σου επιτρέπουν μετεπιβίβαση σε όλα τα μέσα που καλύπτονται από το φορέα μεταφορών του Όσλο (Ruter).
Και στην περίπτωση της Ruter, προσφέρεται mobile app για έλεγχο δρομολογίων, αγορά και επίδειξη εισιτηρίων. Τέλος, έχε υπ’ όψη πως μπορείς να αγοράσεις απλό εισιτήριο ακόμα και επάνω στο μέσο που θα επιλέξεις. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, υπάρχει επιβάρυνση 20 NOK. Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα δρομολογίων εδώ.
Όσλο και διαμονή
Το να βρεις κατάλυμα στο Όσλο είναι μάλλον απλή υπόθεση. Η σχετική έρευνα στο booking.com (ή σε όποια άλλη σχετική πλατφόρμα σε εξυπηρετεί) θα σου δώσει πάρα πολλές επιλογές για όλα τα γούστα και πορτοφόλια.
Όσλο και φαγητό
Στο κέντρο και τα περίχωρα του Όσλο θα βρεις δεκάδες μικρά μπιστρό & εστιατόρια. Σε αυτά μπορείς να δοκιμάσεις, από νορβηγικές σπεσιαλιτέ όπως το Fårikål (πιάτο με αρνί, λάχανο και πατάτες) μέχρι πιάτα με βάση το σολομό (σε τεράστια αφθονία στη χώρα) ή διεθνή κουζίνα. Αν είσαι αναποφάσιστος, μπορείς να πας σε κάποιο εκ’ των Oslo Street Food ή Barcode Street Food όπου θα βρεις πιάτα και προτάσεις από διάφορες κουζίνες του κόσμου!
Τέλος, αν θες να πιεις ποτό σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, πήγαινε στο Himkok. Είναι ένα από τα 50 καλύτερα του κόσμου για το 2022.
Όσλο και αξιοθέατα
H λίστα σου του Όσλο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής σημεία τα οποία πρέπει να δεις ή στα οποία πρέπει να πας.
Βασιλικό ανάκτορο Όσλο
Εδώ κατοικεί η Βασιλική Οικογένεια της Νορβηγίας και εδώ υποδέχεται τους προσκεκλημένους της. Μέρος του παλατιού είναι επισκέψιμο. Η κράτηση εισιτηρίου είναι επιβεβλημένη ενώ απαγορεύεται η φωτογράφιση μέσα σε αυτό. Το κόστος ανά άτομο είναι 175 NOK. Πληροφορίες εδώ.
Καθεδρικός ναός Όσλο
Ο Καθεδρικός του Όσλο είναι μπαρόκ ρυθμού και γνωστός και ως εκκλησία του Σωτήρος. Είναι η κεντρική εκκλησία του πόλης αλλά και της εκκλησίας της Νορβηγίας. Χρησιμοποιείται αρκετά τακτικά από τη βασιλική οικογένεια αλλά και μέλη της κυβέρνησης. Είναι ανοιχτός καθημερινά 10πμ-4μμ και τις Παρασκευές από 4μμ-11,30μμ. Δεν απαιτείται εισιτήριο εισόδου.
Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού
Βγαίνοντας από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, θα βρεθείς σε μία πλατεία στην οποία δεσπόζουν ένας πελώριος πύργος/ρολόϊ, ένας τεράστιος τίγρης και το μνημείο του σφυριού που τσακίζει τη ναζιστική σβάστικα (σύμβολο της Νορβηγικής αντίστασης κατά του ναζισμού).
Δημαρχείο
Το δημαρχείο του Όσλο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Είναι κτίριο της δεκαετίας του ’50 και σε αυτό απονέμεται κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης.
Nobel Peace Center
Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο και είναι μουσείο αφιερωμένο στο θεσμό του Νόμπελ Ειρήνης, τον Άλφρεντ Νόμπελ καθώς και σε ανθρώπους βραβευμένους με το βραβείο αυτό.
Για την ιστορία αν και ο Άλφρεντ Νόμπελ γεννήθηκε στη Σουηδία, η Σουηδία -τότε- ήταν ένα βασίλειο με τη Νορβηγία. Αυτό ίσως και να επηρέασε την απόφαση για τη διαθήκη του. Σύμφωνα λοιπόν με τη αυτή, ορίζονταν η Στοκχόλμη ως τόπος βράβευσης για τα Νόμπελ Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας, Οικονομικών και Ιατρικής. Το Όσλο ορίζονταν ως τόπος βράβευσης για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το μουσείο είναι κλειστό μέχρι και τις 25 Αυγούστου 2023 λόγω ανακαίνισης. Αν ωστόσο θες να το επισκεφθείς μετά την περίοδο αυτή, το κόστος εισιτηρίου ανά άτομο ανέρχεται σε 150 NOK και η κράτηση καλό είναι να έχει γίνει πριν πας.
Εθνικό Μουσείο
Βρίσκεται δίπλα στο Nobel Peace Center και είναι το βασικό μουσείο της πόλης. Στο Εθνικό Μουσείο -μεταξύ άλλων- θα δεις μία από τις -οκτώ συνολικά- εκδοχές της Κραυγής, του σπουδαίου Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ.
(Άλλες τρεις εκδοχές της Κραυγής -και μαζί πολλά άλλα έργα του καλλιτέχνη- θα βρεις στο Μουσείο Μουνκ.)
Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά -πλην Δευτέρας- από 10πμ-5μμ (8μμ Τρίτες & Τετάρτες). Τα εισιτήρια εισόδου κοστίζουν 200 NOK και καλό είναι να έχεις κάνει κράτηση πριν πας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Akker Brygge
Πρόκειται για πολύ όμορφη παραθαλάσσια γειτονιά στο κέντρο της πόλης. Η αποβάθρα της Akker Brygge φιλοξενεί δεκάδες μπαράκια και εστιατόρια ενώ από εκεί αναχωρούν δεκάδες μικρά ή μεγάλα σκάφη προς τα φιορδ. Στο τέρμα της αποβάθρας θα βρεις και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Astrup Fearnley.
Φρούριο Akershus
Πρόκειται για μεσαιωνικό κάστρο το οποίο υπάρχει από τα τέλη του 13ου αιώνα μΧ και το οποίο κατασκευάστηκε με σκοπό να προστατέψει την πόλη από τους εισβολείς Δανούς. Σήμερα -αν και ανήκει στο στρατό- είναι κανονικά επισκέψιμο και μάλιστα χωρίς εισιτήριο. Είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 6πμ και μέχρι τις 9μμ.
Στην έκταση του φρουρίου φιλοξενούνται το μουσείο των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας, το μουσείο της νορβηγικής αντίστασης καθώς και το μουσείο του κάστρου. Τα μουσεία απαιτούν είσοδο η οποία ανέρχεται σε 100 NOK/άτομο για το κάθε μουσείο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.
Να σου πω πως στην είσοδο του φρουρίου από τη μεριά της παραλίας θα βρεις άγαλμα του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Φρανκλίνου Ρούσβελτ.
Όπερα
Το σήμα κατατεθέν και -παράλληλα το- ομορφότερο κτίριο του Όσλο! Η Όπερα του Όσλο είναι ένα κτίριο απαράμιλλης αισθητικής, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2007. Είναι υπόσκαφο, με αποτέλεσμα η οροφή του (η οποία γλείφει τη θάλασσα) να είναι στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο. Αυτό -στην πράξη- σημαίνει πως μπορείς να περπατήσεις στην οροφή, απολαμβάνοντας μαγικά πλάνα της πόλης! Εξ’ ίσου εντυπωσιακό -με τεράστιες γυάλινες και ξύλινες επιφάνειες- είναι το μοντέρνας αισθητικής εσωτερικό του κτιρίου (στο οποίο φυσικά και μπορείς να μπεις, ακόμα και αν δεν έχεις να παρακολουθήσεις κάποια παράσταση).
Πέρα από το αισθητικό της υπόθεσης, το κτίριο λειτουργεί κανονικά ως χώρος παραστάσεων όπερας, μπαλέτου και συμφωνικής μουσικής. Αν σε ενδιαφέρει, πληροφορίες και πρόγραμμα παραστάσεων θα βρεις εδώ.
Μουσείο Μουνκ
Δίπλα στην Όπερα, θα βρεις το πανέμορφο και άκρως μοντέρνο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Edvard Munch. Εκεί θα δεις ορισμένους από τους πλέον αναγνωρίσιμους πίνακές του Νορβηγού ζωγράφου, ανάμεσά τους και την Κραυγή.
(Ειδικά για την Κραυγή (έναν από τους εμβληματικότερους πίνακες στον κόσμο) να σου πω πως στο Μουσείο Munch εκτίθενται 3 από τις συνολικά 8 εκδοχές της (1x τέμπερα/λάδι, 1x κραγιόν, 2χ λιθογραφία). Από τις εκδοχές της Κραυγής, μόνο μία είναι διαθέσιμη προς το κοινό κάθε στιγμή, ενώ οι άλλες δύο είναι στο σκοτάδι. Η προς έκθεση Κραυγή ανανεώνεται περίπου κάθε ώρα.)
Τα εισιτήρια εισόδου απαιτούν επιλογή ημέρας αλλά και ώρας και κοστίζουν 160 NOK/άτομο. Καλό είναι να έχεις κάνει προαγορά εισιτηρίων, αν θες να επισκεφθείς το μουσείο. Πληροφορίες και σύστημα αγοράς εδώ.
Εθνικό Θέατρο
Το κτίριο του Εθνικού θεάτρου του Όσλο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μέσα σε ένα μικρό παρκάκι δίπλα στην οδό Karl Johans (ο κεντρικός εμπορικός -και όχι μόνο- δρόμος της πόλης). Εγκαινιάστηκε το 1899 και εκ’ τότε έχει φιλοξενήσει έναν τεράστιο αριθμό παραστάσεων και έργων σπουδαίων συγγραφέων από όλον τον κόσμο. Στην είσοδο του θεάτρου προεξέχουσα θέση έχει το άγαλμα του σπουδαίου Νορβηγού συγγραφέα Χένρικ Ίψεν (του οποίου τα έργα -φυσικά- παρουσιάζονται τακτικότατα στο θέατρο). Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.
Κοινοβούλιο
Στην άλλη άκρη του παραπάνω πάρκου που φιλοξενεί το Εθνικό Θέατρο, θα βρεις το κοινοβούλιο της Νορβηγίας. Το κτίριο του κοινοβουλίου είναι επισκέψιμο το καλοκαίρι (26/6-25/8), από Δευτέρα ως Παρασκευή στις 10.15. Πληροφορίες εδώ.
Vigeland Installation
Το Vigeland Installation (και όχι Vigeland Park όπως εσφαλμένα πολλοί το αποκαλούν) αποτελεί μέρος του Frogner Park και βρίσκεται σε απόσταση 3χλμ από το κέντρο του Όσλο. Είναι το μεγαλύτερο πάρκο γλυπτών -από έναν καλλιτέχνη- στον κόσμο! Περιέχει πάνω από 200 αγάλματα του Νορβηγού Gustav Vigeland από τα οποία ξεχωρίζουν ο Μονόλιθος, το Θυμωμένο Παιδί και ο Κύκλος της Ζωής. Δεν απαιτείται εισιτήριο για να πας στο πάρκο.
Holmenkollen
O λόφος του Holmenkollen βρίσκεται στα προάστια του Όσλο, περίπου 25-30′ δρόμο από το κέντρο της πόλης. Εκεί, θα δεις τις υποδομές που δημιουργήθηκαν για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 1952 και το αγώνισμα του ski jump. Ο τεράστιος πύργος που χρησιμοποιείται από τους αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι επισκέψιμος και από την κορυφή του μπορείς να απολαύσεις το Όσλο σε μαγικά κάδρα. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις υπάρχει και το μουσείο του σκι (δυστυχώς κλειστό μέχρι τα τελη του ’23). Για να ανέβεις στην κορυφή του πύργου το εισιτήριο κοστίζει 160 NOK. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μουσεία Viking Ship & Fram
Βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, στη χερσόνησο Bygdøy, περίπου 6.5χλμ από το κέντρο της πόλης. Στο πρώτο (κλειστό λόγω ανακαίνισης μέχρι τα τέλη του 2025) θα θαυμάσεις τρία -άθικτα στο χρόνο- καράβια των Βίκινγκς καθώς και ευρήματα από ταφικούς θαλάμους. Στο μουσείο Fram -ή αλλοιώς το Μουσείο Εξερεύνησης του Β. Πόλου- το βασικό έκθεμα είναι ένα πλοίο πολικών αποστολών του 19ου αιώνα, καθώς και εκθέματα εξερευνήσεων. Το Fram λειτουργεί καθημερινά από τις 9.30πμ-6μμ και τα εισιτήρια κοστίζουν 140 NOK. Περισσότερα εδώ.
Κρουαζιέρα στα νησιά και τα φιόρδ
Στα πιο κοντινά στο Όσλο νησιά, Hovedøya, Lindøya, Bleikøya, Nakkholmen και Gressholmen-Rambergøya μπορείς να πας με το φέρι. Το φέρι θεωρείται μέσο μαζικής μεταφοράς οπότε εισιτήρια και δρομολόγια ελέγχεις και αγοράζεις από τη Ruter (όπως περιέγραψα πιο πάνω). Για την ιστορία, να σου πω πως όλα αυτά τα νησιά είναι ζώνη 1, με ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος.
Για οτιδήποτε πιο μακρινό, μπορείς να ψάξεις για κάποια οργανωμένη κρουαζιέρα . Οι κρουαζιέρες αυτές -περνώντας από τα παραπάνω νησιά- θα σε πάνε και πιο έξω προς τα φιόρδ του Όσλο, προσφέροντάς σου μαγικές εικόνες της Νορβηγικής γης!
Χρήσιμες Πληροφορίες
Ταξιδιωτικά έγγραφα
Για να πας στο Όσλο χρειάζεσαι απλώς την ταυτότητά σου, καθώς η Νορβηγία ανήκει στη ζώνη Σένγκεν.
Διαφορά ώρας με Ελλάδα
-1 ώρα
Κωδικός κλήσης
+47-2
Νόμισμα
Νορβηγική Κορώνα (NOK). H ισοτιμία σήμερα είναι -περίπου- 12 NOK για 1€. Προκειμένου να διευκολυνθείς σε τυχόν συναλλαγές για τις οποίες θα θες άμεση σύγκριση τοπικού νομίσματος με ευρώ, θα σου πρότεινα να εγκαταστήσεις κάποιο σχετικό app για νομισματικές μετατροπές στο κινητό σου. Κορυφαίο όλων το ΧΕ.
Κινητή τηλεφωνία
Η Νορβηγία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιείς -παντού στη χώρα- άφοβα και χωρίς χρέωση τα όσα σου προσφέρει ο πάροχός σου. Απλώς βεβαιώσου μαζί του για τυχόν πολιτική ορθής χρήσης που εφαρμόζεται.
Νερό
Όχι μόνο πίνεται άφοβα αλλά είναι -όπως φαντάζεσαι- εξαιρετικής ποιότητας.
Ντύσιμο & παρελκόμενα
Ασχέτως του τι εποχή θα πας στο Όσλο, να έχεις ένα πράγμα στο νου σου. Θα πρέπει να είσαι ντυμένος σε στρώματα, προκειμένου να μπορείς να βγάζεις (ή να βάζεις) κάτι όταν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα νιώθεις και την τεράστια διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το τι ακριβώς θα χρειαστείς εξαρτάται σαφώς από την περίοδο που θα πας.
Το χειμώνα (και μέχρι την άνοιξη), σίγουρη θέση στη βαλίτσα σου πρέπει να έχουν εσωθερμικά ρούχα (ιδανικά με τη μέγιστη θερμαντική ένταση), παντελόνια με επένδυση από φλις, μπλούζες από φλις και μπουφάν με κουκούλα. Πέραν αυτών, θα χρειαστείς κασκόλ, γάντια, σκούφο και κάλτσες κατάλληλες για χρήση στο κρύο. Σε ότι αφορά τα παπούτσια, προκειμένου να μην την πατήσεις, καλό θα είναι να έχεις προβλέψει να είναι κατάλληλα για έντονο περπάτημα και αδιάβροχα (προκειμένου να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστα). Τέλος, έχε μαζί σου θήκη αδιαβροχοποίησης κινητού, ομπρέλα (ποτέ δεν ξέρεις) και γυαλιά ηλίου.
Γλώσσα
Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου με τα αγγλικά, όλοι οι ντόπιοι τα μιλάνε.
Το Όσλο είναι μία πανέμορφη πόλη η οποία θα σε μαγέψει! Αφιέρωσε 2-3 μέρες και πήγαινε οπωσδήποτε, ανεξαρτήτως εποχής…
τέλειο!