Χρηστικά tips για το σαφάρι - World Travel Stories

Χρηστικά tips για το σαφάρι

όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να περάσεις τέλεια σε σαφάριΣκέφτεσαι να πας για σαφάρι; Έχεις κανονίσει κάποιο ταξίδι που περιλαμβάνει και σαφάρι μεταξύ άλλων; Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες εκείνες τις χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες προκειμένου να περάσεις τέλεια!

Πριν συνεχίσεις την ανάγνωση, να ξεκαθαρίσω κάτι. Σε αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να βρεις απαντήσεις ή πληροφορίες για το ποία θεωρώ τα καλύτερα ή τα πιο ιδιαίτερα ή τα πιο exclusive σαφάρι. Η εμπειρία μου δεν είναι μεγάλη σε αυτό το κομμάτι. Θεωρώντας ωστόσο πως σε όλα τα σαφάρι πρέπει -πάνω κάτω- να προσέξεις και να ρυθμίσεις τα ίδια πράγματα, μοιράζομαι μαζί σου τα πρακτικά ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθείς. Πάμε λοιπόν:

Περιεχόμενα
Ταξιδιωτικά Έγγραφα
Εμβολιασμοί & Φάρμακα
Λοιπά Αξεσουάρ & Προμήθειες
Ένδυση-Υπόδηση
Κανόνες Συμπεριφοράς
Διατροφή

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Διαβατήριο

Όσο αστείο και αν ακούγεται ενδεχομένως, μπορεί να μένεις στη χώρα Α και να πας για σαφάρι στη χώρα Β. Ή μπορεί κατά τη διάρκεια του σαφάρι να χρειαστεί να περάσεις τα σύνορα 2 χωρών. Βεβαιώσου λοιπόν πως θα έχεις πάντα μαζί σου το διαβατήριό σου πριν φύγεις από το ξενοδοχείο σου.

Βίζα εισόδου

Κάποιες χώρες όπως η Ζιμπάμπουε απαιτούν βίζα εισόδου. Καλό είναι να έχεις φροντίσει από πριν για αυτή προκειμένου να μην χάσεις χρόνο στα σύνορα. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον φρόντισε να έχεις μετρητά μαζί σου καθώς οι πληρωμές με κάρτα δεν είναι -συνήθως- αποδεκτές για την πληρωμή του visa fee.

Εμβολιασμοί & Φάρμακα

Covid19

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιορισμοί εισόδου ή υποχρεωτικού εμβολιασμού ή pre-departure test για τις χώρες οι οποίες είναι οι συνηθέστεροι προορισμοί για σαφάρι (Κένυα, Τανζανία, Μποτσουάνα, Ν. Αφρική, Ινδία).  Ούτε φυσικά υπάρχει υποχρέωση για χρήση μάσκας. Το αν θα φοράς μάσκα είναι καθαρά δικό σου θέμα, δεν αποτελεί όμως υποχρέωση.

Ελονοσία
Εισαγωγή

Η ελονοσία είναι μία ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο και η οποία απαντάται συχνά στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω θηλυκών κουνουπιών του γένους Anopheles, όταν αυτά φέρουν το παράσιτο Plasmodium.

Αντικουνουπικό spray

Το πρώτο με το οποίο πρέπει να εφοδιαστείς πριν πας σαφάρι, είναι κάποιο σοβαρό σκεύασμα προστασίας κατά των κουνουπιών. Δεν αναφέρομαι προφανώς στα προϊόντα σούπερ μάρκετ τα οποία χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι για τα…κουνουπάκια. Αναφέρομαι σε φαρμακευτικά προϊόντα ενισχυμένης σύστασης τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για πιο σοβαρές καταστάσεις όπως αυτές

Προσωπικά δοκίμασα το σκεύασμα Jungle Formula (στη maximum σύσταση 4) σε roll on (υπάρχει όμοιο και σε spray) και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Θα το βρεις μόνο σε φαρμακεία (ενδεχομένως μαζί και με άλλες εναλλακτικές προτάσεις για τις οποίες ωστόσο δεν έχω άποψη). Σε ότι αφορά τη χρήση του Jungle Formula, με αυτό καλείσαι να ψεκάσεις οποιοδήποτε σημείο του σώματός σου δεν καλύπτεται από ρούχα. Με άλλα λόγια, πρόσωπο/σβέρκο/λαιμό, χέρια (από τους καρπούς και κάτω) καθώς και τα πόδια (κοντά στους αστραγάλους) σε περίπτωση που φοράς κοντές κάλτσες (το τελευταίο δεν συστήνεται αλλά μπορεί να τύχει). Τέλος, επειδή στο σαφάρι θα πρέπει να προστατευθείς και από τον ήλιο, αφήνεις το όποιο αντικουνουπικό για το τέλος και μετά το αντιηλιακό σου.

 

Χάπια κατά της ελονοσίας

Πέρα από το παραπάνω προληπτικό spray, χρήσιμο θα ήταν να προμηθευτείς και χάπια Malarone (κατά της ελονοσίας). Δεν απαιτούν ιατρική συνταγή μεν, είναι ωστόσο αρκετά ακριβά οπότε θα εξυπηρετήσει αν κάποιος γιατρός στα γράψει. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή τους, τα Malarone μπορείς να τα πάρεις είτε προληπτικά ή ΑΝ νοσήσεις. Αναλόγως της περίπτωσης, αλλάζει τόσο η δοσολογία όσο και η συχνότητα & διάρκεια της αγωγής. Σε κάθε περίπτωση, σου συστήνω να μην τα πάρεις αν δεν έχεις πρώτα συμβουλευτεί το γιατρό σου για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα στον οργανισμό σου.

Φάρμακα γενικής χρήσης

Αχρείαστο να είναι αλλά ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο μπορεί να σε γλυτώσει από ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια του σαφάρι. Μην ξεχνάς άλλωστε πως σε όποιο Εθνικό Πάρκο και αν βρεθείς, η κοντινότερη πόλη δεν θα είναι αυτό που λέμε ακριβώς δίπλα ή έστω κοντά. Καλό λοιπόν είναι -σε ένα τέτοιο ταξίδι- να έχεις μαζί σου τα εξής: 

    • παυσίπονα γενικής χρήσης (Panadol, Depon κλπ) σε αναβράζουσα μορφή, για πιο άμεση δράση
    • παυσίπονα γενικής χρήσης (Panadol, Depon κλπ) σε δισκία, γιατί μπορεί τη στιγμή που θα τα χρειαστείς να μην έχεις την άνεση να τα διαλύσεις σε νερό
    • φάρμακα κατά της διάρροιας
    • σκεύασμα κατά της ναυτίας (το τζιπ στο σαφάρι -κατά στιγμές- μπορεί να σε ζαλίσει ενώ το ίδιο ισχύει αν κάνεις πλωτό σαφάρι)
    • αντιβίωση (από αυτή που συνήθως παίρνεις) για να περάσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα
    • χάπια για την καταπολέμηση της δυσπεψίας (μπορεί κάτι να σε πειράξει από το τοπικό φαγητό)
    • σπρέϊ κατά της φαγούρας και των τσιμπημάτων (ασχέτως του Jungle Formula που ανέφερα παραπάνω)
    • χάπια κορτιζόνης
    • γάζες & τσιρότα
    • θερμόμετρο

Η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική και την συμπληρώνεις με ότι άλλο ενδέχεται να χρειάζεσαι. Προφανώς και δεν χρειάζεται να είναι όλα αυτά τα φάρμακα και σκευάσματα μαζί σου την ώρα που θα είσαι στο τζιπ και θα χαζεύεις τα ζώα. Θα παραμείνει στη βαλίτσα σου στο ξενοδοχείο και μαζί σου θα πάρεις 2-3 παυσίπονα ή/και ότι άλλο κρίνεις απαραίτητο για την περίπτωσή σου.

Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση -και επειδή δεν έχω ιατρικές γνώσεις- πριν αποφασίσεις για το ποια φάρμακα θα πάρεις μαζί σου ή ποια είναι η κατάλληλη για εσένα δοσολογία, πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό.

Λοιπά αξεσουάρ & προμήθειες

Χρήσιμο είναι να έχεις μαζί σου και τα ακόλουθα, προκειμένου όχι μόνο να μην βρεθείς προ εκπλήξεως αλλά -αντιθέτως- να κάνεις το σαφάρι σου ακόμα πιο τέλεια εμπειρία.

    • Ένα powerbank/άτομο και μαζί το σχετικό καλώδιο σύνδεσης με την προς φόρτιση συσκευή (πχ κινητό). Ειδικά αν φωτογραφίζεις με κινητό, θα σου χρειαστεί οπωσδήποτε. Καλό θα ήταν να αποφύγεις τα μεγάλης χωρητικότητας powerbanks (αυτά που φορτίζουν 2 κινητά ταυτόχρονα) καθώς δεν είναι βολικά στη χρήση, όταν έχεις κουμπώσει 2 συσκευές για φόρτιση.
    • Θήκη αδιαβροχοποίησης κινητού (ιδιαίτερα χρήσιμη σε καταστάσεις πλωτού σαφάρι)
    • Κορδόνι πρόσδεσης κινητού, προκειμένου να το έχεις διαρκώς περασμένο γύρω από τον λαιμό σου. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συμβεί κάτι απρόοπτο.
    • Μονόποδο (σε περίπτωση που φωτογραφίζεις με μηχανή) ή selfie stick (αν είσαι με το κινητό).
    • Bean bag (μπορεί να είναι γεμάτη και με χώμα αντί για φασόλια) σε περίπτωση που θες κάπου/κάπως να στηρίξεις την κάμερά σου
    • Επιπλέον μπαταρίες για την κάμερα (η φόρτισή της μέσω powerbank είναι πρόβλημα)
    • Επιπλέον κάρτες μνήμης (ειδικά στην περίπτωση που τραβάς και βίντεο)
    • Αντισηπτικά μαντηλάκια και μωρομάντηλα σε μίνι συσκευασίες
    • 1-2 μικρές πλαστικές σακούλες για να μαζέψεις τυχόν απορρίμματα που θα κάνεις
    • αντιηλιακό (SPF 30 ή μεγαλύτερο)
    • γυαλιά ηλίου
    • εμφιαλωμένο νερό
    • μπάρες δημητριακών ή κράκερς

Ένδυση-Υπόδηση

Το κεφάλαιο του πως θα πας ντυμένος σε ένα σαφάρι είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς πρέπει να είσαι άνετος, αλλά ταυτόχρονα προστατευμένος από ήλιο και κουνούπια.

Ρούχα & Παπούτσια – τι να φορέσεις
    • Παντελόνι από ελαφρύ υλικό που να μην σε ζεσταίνει και να σου επιτρέπει να κινείσαι άνετα. Το πιο βολικό για εμένα είναι το παντελόνι να είναι από νάιλον και να έχει και μια μικρή ελαστικότητα. Χρήσιμο -αλλά όχι απαραίτητο- είναι αν το παντελόνι σου διαθέτει αρκετές τσέπες. Σε ότι αφορά τα χρώματα, προτίμησε τα ανοιχτά καθώς απορροφούν λιγότερο ήλιο.
    • Μακρυμάνικό t-shirt ή πουκάμισο. Το πουκάμισο καλό είναι να είναι λινό και -ιδανικά- ανοιχτόχρωμο.
    • Ελαφρύ μπουφάν ή φούτερ, ειδικά αν το σαφάρι σου ξεκινάει νωρίς το πρωί. Οκ, στις 11πμ θα το μαζέψεις αλλά αν είσαι στο δρόμο από τις 6πμ, θα το χρειαστείς οπωσδήποτε. Ο καιρός δεν αστειεύεται.
    • Κάλτσες που να φτάνουν τουλάχιστον ως τον αστράγαλο, ιδανικά και 2-3cm πιο πάνω. Προσφέρουν προστασία κατά των κουνουπιών.
    • Αθλητικά παπούτσια, ιδανικά σχεδιασμένα για περπάτημα εκτός δρόμου & άσκηση. Αν και στο σαφάρι δεν θα έχεις πολύ περπάτημα, προτίμησε κάποιο ελαφρύ και ξεκούραστο παπούτσι.
    • Καπέλο, ιδανικά με γείσο και κορδόνι που να το κρατάει στο λαιμό σου (σε περίπτωση που στο πάρει ο αέρας).
Ρούχα & Παπούτσια – τι να αποφύγεις
    • Αν είναι δυνατόν, αποφεύγεις τζιν ή βαμβακερά παντελόνια. Αμφότερα θα σε ταλαιπωρήσουν ενώ από κάποιο σημείο και έπειτα θα σε ζεστάνουν.
    • Κοντομάνικά πουκάμισα και t-shirts απαγορεύονται δια ροπάλου. Είπαμε πως εγκυμονούν κίνδυνοι τόσο από τον ήλιο όσο και από τα κουνούπια.
    • Το ίδιο απαγορευτικό ισχύει και για ρούχα που αφήνουν ακάλυπτα σημαντικά μέρη του σώματος (πχ μπλούζες με ντεκολτέ, φούστες, βερμούδες κλπ)
    • Πέδιλα, σαγιονάρες ή άλλα παρεμφερή. Σαφάρι πας, όχι στην παραλία.
    • Κάλτσες που δεν φτάνουν ως τον αστράγαλο, πολύ δε περισσότερο είναι αυτό που λέμε “κρυφές”.

Κανόνες συμπεριφοράς

Όπως στο κάθε τι, έτσι και στα σαφάρι υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Κανόνες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν όλους να περάσουν καλά, χωρίς -παράλληλα- να διαταράξουν την αρμονία του πάρκου. Καλό είναι να τους σέβεσαι, όπως άλλωστε θα ήθελες να τους σέβονται και οι συνταξιδιώτες σου.

Μέρος #1
      • Τα σαφάρι συνήθως ξεκινούν νωρίς. Όταν λέμε νωρίς, αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και στις 5 ή τις 5.30 το πρωί, προκειμένου να είσαι στο πάρκο με το πρώτο φως της ημέρας. Όταν λοιπόν το πρόγραμμα λέει “αναχώρηση στις 5πμ” αυτό πρέπει να τηρείται αυστηρά και χωρίς γκρίνιες. Φρόντισε να έχεις έτοιμο έγκαιρα το σακίδιό σου και μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή.
      • Άπαξ και το τζιπ μπει στο πάρκο, φρόντισε ώστε το κινητό σου να είναι στο mute (αν και είναι πολύ πιθανό να μην έχεις καν σήμα). Οι ήχοι του (κλήσεις, μηνύματα, notifications) είναι ενοχλητικοί, τόσο για τους συνεπιβάτες όσο και για τα ζώα.
      • Όταν ο οδηχός-ιχνηλάτης κάνει στάση για να δεις κάτι, μπαίνεις σε καθεστώς απόλυτης σιγής. Σεβάσου τους δίπλα σου που ίσως τραβάνε βίντεο, όπως -φαντάζομαι- το ίδιο θα ήθελες να κάνουν αυτοί για εσένα. Έχε επίσης στο νου πως οι ομιλίες γίνονται αντιληπτές από τα ζώα, με ότι αυτό συνεπάγεται στο αν θα τρομάξουν και θα απομακρυνθούν.
      • Είτε τραβάς βίντεο είτε απλώς φωτογραφίζεις, έχε υπ’ όψη πως εκτός από εσένα υπάρχουν και αρκετοί άλλοι στο τζιπ στο κάδρο των οποίων ίσως μπαίνεις αν σηκωθείς όρθιος. Οπότε δεν σου λέω να μην σηκώνεσαι όρθιος. Κάνε το αλλά σεβάσου τους δίπλα σου και κινήσου γρήγορα. Τράβα ότι φωτογραφίες/βίντεο είναι και παραχώρησε οπτικό πεδίο σε άλλους.
      • Το οτι το τζιπ σταμάτησε κάπου με τέτοιο τρόπο που εσύ δεν έχεις φωτογραφική πρόσβαση στο θέμα, δεν σημαίνει πως πρέπει να διαμαρτυρηθείς, πολύ δε περισσότερο να γκρινιάξεις στον ιχνηλάτη σας. Ξέρει τι κάνει και θα προσπαθήσει σίγουρα να μετακινήσει το τζιπ κατά τέτοιο τρόπο προκειμένου όλοι να δουν το θέμα.

 

  •  Μέρος #2
    •  
      • Μην επιχειρήσεις να χαϊδέψεις ή να ταϊσεις οποιοδήποτε ζώο ενδεχομένως βρεθεί δίπλα στο τζιπ.
      • Δεν τρώμε όντας επάνω στο τζιπ, παρά μόνο αν γίνει διάλειμμα για αυτό το σκοπό.
      • Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα/άτμισμα.
      • Αν γίνει διάλειμμα, φρόντισε να μαζέψεις τα όποια απορρίμματα σου (είτε σε κάποια πλαστική σακούλα που καλό είναι να έχεις μαζί σου, ή σε κάδο που ενδεχομένως να έχει στο τζιπ).
      • Ξεκίνα το σαφάρι έχοντας πάει τουαλέτα. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορέσεις να ξαναπάς όσο είσαι στο πάρκο.
      • Αν -λέμε- σου πέσει κάτι (πχ το καπέλο ή τα γυαλιά ή το κινητό) από το τζιπ,  μην διανοηθείς να κατέβεις για να το μαζέψεις. Αντιθέτως, ενημερώνεις άμεσα από τον οδηγό του οχήματος και αυτός θα κάνει ότι μπορεί για να στο φέρει πίσω (αν αυτό είναι φυσικά εφικτό).
      • Έχε υπ’ όψη πως το να δεις τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον  είναι κάτι πραγματικά μαγικό και μοναδικό. Ωστόσο τα ζώα δεν τα βλέπεις κατά παραγγελία αλλά αν και όταν τύχει (αν και οι ιχνηλάτες στο πάρκο συνεννοούνται μεταξύ τους και -πάνω κάτω- γνωρίζουν τι αναμένεται να συναντήσουν και που).  Μην αρχίσεις τη γκρίνια αν δεν δεις λιοντάρια ή -ακόμα χειρότερα- λεοπάρδαλη. Είναι κάτι εκ’ των πραγμάτων δύσκολο, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διατροφή

Σε όποια χώρα και αν αποφασίσεις να πας για σαφάρι, σίγουρα πρέπει να προσέξεις κάποια πράγματα σε ότι αφορά τη διατροφή σου. Τόσο στις μέρες που θα είσαι σε κάποιο πάρκο παρατηρώντας τα ζώα, είτε γενικότερα για όσες μέρες παραμείνεις στην ευρύτερη περιοχή.

    • Σε ότι αφορά το νερό, αν δεν θες να βρεθείς προ δυσάρεστης έκπληξης, θα πίνεις ΜΟΝΟ εμφιαλωμένο. Θεώρησε πως οτιδήποτε άλλο (από βρύση, κανάτα κλπ) θα έχει πρόβλημα. Ομοίως, δεν βάζεις πάγο στο ποτό ή το αναψυκτικό σου. Καφέ ζεστό καταναλώνεις ακόμα και χωρίς εμφιαλωμένο νερό, στο βαθμό που θα βεβαιωθείς πως το νερό έχει βράσει.
    • Φρούτα θα φας μόνο εφ’ όσον τα έχεις ξεπλνύνει με εμφιαλωμένο νερό ή ξεφλουδίσει εσύ ο ίδιος με τα χεράκια σου.
    • Το ίδιο με τα φρούτα ισχύει και για τα ωμά λαχανικά. Αν ωστόσο βρεις ψητά λαχανικά, τα τρως άφοβα.
    • Προσπάθησε να αποφύγεις φαγητά με βαριές σάλτσες, στο βαθμό που θα βρεις εναλλακτικά πιάτα.
    • Δοκίμασε άφοβα λουκάνικα ή κρέατα από ζώα της περιοχής (φακόχοιρος, αντιλόπη ιμπάλα, κροκόδειλος). Είναι όλα τους πεντανόστιμα (ειδικά ο φακόχοιρος). Παρατήρηση για τον κροκόδειλο: θα ζητήσεις να τον ψήσουν πάρα πολύ καλά.

Συμπέρασματικά μιλώντας, το σαφάρι (σε όποια χώρα και αν βρεθείς) είναι μία φοβερή εμπειρία. Μία εμπειρία που θα έχεις να τη θυμάσαι για χρόνια. Ακολούθησε τα παραπάνω tips και θα την κάνεις ακόμα πιο τέλεια!

Περισσότερα tips στο World Travel Stories θα βρεις εδώ.

 
Επιστροφή στην κορυφή

Share

One thought on “Χρηστικά tips για το σαφάρι”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *