Τορόντο: μικρός οδηγός - World Travel Stories

Τορόντο: μικρός οδηγός

ΤορόντοΤο Τορόντο, στο μυαλό των περισσοτέρων, μάλλον δεν αποτελεί πρώτης γραμμής τουριστικό προορισμό για υπερατλαντικό ταξίδι. Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο ωστόσο, θα δεις πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Το Τορόντο είναι μία άκρως μοντέρνα και ζωντανή μεγαλούπολη που θα σε εντυπωσιάσει και στην οποία θα περάσεις πολύ όμορφα! Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις τέλεια!

Περιεχόμενα
ΕισαγωγήΠτήσειςΑπό το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόληςΜέσα Μαζικής Μεταφοράς
ΔιαμονήΑξιοθέατα Εκδρομή στους Καταράκτες του Νιαγάρα
Χρήσιμες Πληροφορίες Γκαλερί Φωτογραφιών

To Τορόντο βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή του Καναδά και απέχει περίπου 60′ δρόμο (με το αυτοκίνητο) από τα Καναδοαμερικανικά σύνορα. Έχει πληθυσμό περίπου 4.5εκ κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά και 4η μεγαλύτερη στην Κεντρική & Βόρεια Αμερική, μετά την Πόλη του Μεξικού, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. 

Πτήσεις

Το να πας στο Τορόντο είναι αρκετά εύκολο αφού οι επιλογές πτήσεων και δρομολογίων είναι αμέτρητες, επιλέγοντας ανάμεσα σε δεκάδες αεροπορικές. Κατ’ αρχάς, θα πας απ’ ευθείας με πτήση της Air Canada Rouge (θυγατρική της Air Canada – επίσημου αερομεταφορέα της χώρας) και με διάρκεια ταξιδιού περίπου 11 ώρες. Η Air Canada Rouge πετά καθημερινά με μία πτήση από Αθήνα προς το αεροδρόμιο Lester Pearson του Τορόντο  (δύο πτήσεις  καθημερινά κάποιες μέρες την εβδομάδα και μόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού). Έχε στο νου σου πως αν έχεις πρόγραμμα επιβράβευσης από εταιρεία Star Alliance άλλης εκτός της Air Canada, αν επιλέξεις την Air Canada Rouge δεν θα συλλέξεις μίλια καθώς η εταιρεία δεν είναι μέλος της Star Alliance!

Αν το ταξίδι με Air Canada Rouge  δεν σε ικανοποιεί, ή ψάχνεις να σπάσεις τις 11 ώρες, μπορείς να επιλέξεις να ταξιδέψεις με stopover σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη της Ευρώπης. Προσωπικά επέλεξα να ταξιδέψω με Turkish Airlines, τη γνώμη μου για την business class της οποίας μπορείς να βρεις εδώ.

Από το αεροδρόμιο στο κέντρο του Τορόντο

Το να πας από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης (ή το ανάποδο) είναι πολύ εύκολο και για αυτό φροντίζει το τρένο UP Express. To UP Express λοιπόν, συνδέει το αεροδρόμιο Lester Pearson με τον κεντρικό σταθμό της πόλης Union Station σε 25′ και κάνοντας και δύο ενδιάμεσες στάσεις στα προάστια της πόλης. Τα δρομολόγιά του ξεκινούν περίπου στις 5.30πμ και σταματάνε λίγο πριν τη 1πμ, με συχνότητα ένα τρένο κάθε 15′. Το κόστος απλής διαδρομής είναι 12.35CAD (ή 9.25CAD αν αγοράσεις το εισιτήριο κάνοντας χρήση της κάρτας δρομολογίων Presto) και μπορείς να το αγοράσεις τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε κάποιο από τα ταμεία ή τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του σταθμού. Αναλυτικές πληροφορίες για το Up Express θα βρείς εδώ.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Τορόντο

Για να κινηθείς στην πόλη, φροντίζει ένα εκτεταμένο δίκτυο από μετρό, λεωφορεία και τραμ υπό την επωνυμία TTC (Toronto Transit Commission). Χάρτες του δικτύου της TTC θα βρεις εδώ. Σε οτι αφορά τα κόστη μετακίνησης, μία απλή διαδρομή (ανεξαρτήτως απόστασης ή μέσου) κοστίζει 3.25CAD αν πληρώσεις με μετρητά ή 3.10CAD αν πληρώσεις με κάρτα ή προαγοράσεις tokens (μάρκες που πωλούνται σε πακέτα των τριών, αντιπροσωπεύουν μία διαδρομή έκαστη και τις οποίες είτε δίνεις στον ελεγκτή στην είσοδο του μετρό είτε εξαργυρώνεις με χάρτινο εισιτήριο στο σχετικό μηχάνημα σε λεωφορεία & τραμ). Με 13CAD αγοράζεις ημερήσια κάρτα η οποία ισχύει σε όλα τα μέσα της TTC και έχει ισχύ από τη στιγμή που θα την αγοράσεις και μέχρι τις 5.30πμ της επόμενης μέρας. Φυσικά παρέχονται και κάρτες μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Αναλυτικές πληροφορίες για τα κόστη και τις ημερήσιες κάρτες θα βρεις εδώ.

Διαμονή

Σε οτι αφορά τη διαμονή σου στο Τορόντο, οι επιλογές είναι αμέτρητες και για όλα τα πορτοφόλια. Προσωπικά, επέλεξα το Toronto Marriott City Centre Hotel για το οποίο μπορείς να διαβάσεις τη γνώμη μου εδώ. Σίγουρα πάντως μία βόλτα από το booking.com θα βοηθήσει.

Αξιοθέατα

Το Τορόντο -όπως προείπα- είναι μία τεράστια και πολύ μοντέρνα πόλη. Ως εκ’ τούτου έχει πάρα πολλά που μπορείς να κάνεις, μέρη και αξιοθέατα που αξίζει και πρέπει να επισκεφθείς και γειτονιές στις οποίες είναι πολύ όμορφο να περπατήσεις. 

Toronto Islands

Γενικά

Πρόκειται για συγκρότημα αποτελούμενο από ένα μεγάλο και αρκετά μικρότερα νησιά, απέναντι από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πόλης. Στα νησιά αυτά μπορείς να πας με καθημερινά δρομολόγια πλοιαρίων τα οποία αναχωρούν από την αποβάθρα Jack Layton. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε τρία σημεία στα νησιά για να πας (Ward’s Island, Centre Island, Hanlan’s Point), αλλά η αναχώρησή σου είναι πάντα από την ίδια αποβάθρα. Πηγαίνοντας στα νησιά, μην σταθείς στο μπροστά μέρος του πλοίου αλλά φρόντισε να πιάσεις πόστο στο πίσω μέρος του.  Γιατί; Γιατί πολύ απλά από εκεί θα απολαύσεις μία μαγευτική πανοραμική άποψη της πόλης του Τορόντο με όλους τους ουρανοξύστες και βασικά κτίρια σε παράταξη!

The Toronto Skyline

Τι θα κάνεις εκεί

Φθάνοντας σε όποιο από τα  τρία σημεία έχεις επιλέξει, θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις στη φύση και στο πράσινο, να χαλαρώσεις σε κάποιο από τα καφέ και -αναλόγως εποχής- να κάνεις μπάνιο στη Λίμνη Οντάριο! Παράλληλα μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο για να κάνεις με αυτόν τον τρόπο τη βόλτα στο νησί ή να διασκεδάσεις στο σχετικό Amusement Park στο Centre Island (συστήνεται ιδιαίτερα σε όσους βρεθούν εκεί με παιδιά). Αν επιλέξεις να πας στο Hanlan’s Point θα έχεις επίσης την ευκαιρία να δεις από κοντά το 2ο αεροδρόμιο της πόλης (Billy Bishop) και -αν είσαι τυχερός- μπορεί να πετύχεις και να φωτογραφίσεις κάποια απογείωση ή προσγείωση.

Πότε να πας-πόσο κοστίζει

Κατά την περίοδο υψηλού ενδιαφέροντος (15/5-31/10) εκτελούνται πολλά δρομολόγια προς όλα τα σημεία και αντίστοιχα και οι επιστροφές τους. Κατά τη χαμηλή περίοδο (1/11-14/5) τα δρομολόγια είναι σαφώς πιο περιορισμένα και μόνο προς το Ward’s Island. Ενδέχεται δε αν η στάθμη της λίμνης έχει ανέβει πολύ, η επίσκεψη να μην είναι εφικτή. Το εισιτήριο κοστίζει 8.19CAD με επιστροφή και μπορείς να το προαγοράσεις για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αναλυτικές πλήροφορίες για το τι μπορείς να κάνεις στα νησιά αλλά και πρόγραμμα δρομολογίων μπορείς να βρεις εδώ.

CN Tower

Ο πύργος CN (από τα αρχικά των λέξεων Canadian National, η σιδηροδρομική εταιρεία η οποία τον κατασκεύασε), βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο γήπεδο baseball Rogers Centre καθώς και στο Ripley’s Aquarium. Κατασκευάστηκε το 1976 και με ύψος 553,33μ ήταν -μέχρι το 2010- ο ψηλότερος πύργος και η ψυλότερη κατασκευή στον κόσμο! Αποτελεί τεράστιο σύμβολο τόσο για το Τορόντο όσο και για τον Καναδά και προσελκύει πάνω από 2εκ τουρίστες ετησίως.

Toronto

Επίσκεψη στο CN Tower

Όπως φαντάζεσαι είναι επισκέψιμος (από τις 8.30πμ μέχρι τις 11μμ) και καλά θα κάνεις να έχεις προμηθευτεί από πριν το εισιτήριό σου αν δεν θες να περιμένεις ώρες για να το αγοράσεις. Το βασικό εισιτήριο κοστίζει 38CAD και με αυτό αποκτάς πρόσβαση στο κυρίως επίπεδο επίσκεψης στα 346μ (στο οποίο ανεβαίνεις σε περίπου 55″). Ο χώρος προσφέρει πανοραμική θέα προς όλη την πόλη πίσω από τα τεράστια γυάλινα παράθυρα ενώ αν κατέβεις -από τη σχετική σκάλα- ένα επίπεδο κάτω, θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις στο τεράστιο γυάλινο πάτωμα του πύργου με ατελείωτη θέα…προς τα κάτω!!

Με επιπλέον 15CAD μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση και στο επίπεδο Skypod στα 447μ (μέσα από ασανσέρ που παίρνεις από τα 346μ). Εκεί είναι το κορυφαίο επισκέψιμο σημείο του πύργου το οποίο ωστόσο είναι αρκετά στενόχωρο και δεν προσφέρει καλή δυνατότητα για φωτογράφιση. 

Για τους τολμηρούς

Αν είσαι αρκετά -έως πολύ- τολμηρός (και παράλληλα σου περισεύουν και 195CAD/άτομο) μπορείς να κάνεις το EdgeWalk που στην πράξη είναι περπάτημα στην άκρη του περβαζιού του μπαλκονιού, χωρίς χέρια αλλά δεμένος μόνο με σχοινί ασφαλείας. Τέλος, αν θες μπορείς να απολαύσεις μεσημεριανό ή βραδυνό στο εστιαόριο του CN Tower (360 Restaurant). Η κράτηση είναι επιβεβλημένη, τόσο για να βρεις τραπέζι όσο και για να αποφύγεις την ουρά. Με το λογαριασμό σου, έχεις δικαίωμα να πας ως επισκέπτης και στο παρατηρητήριο του πύργου χωρίς να πληρώσεις εισιτήριο. Πληροφορίες και κρατήσεις για το εστιατόριο εδώ. Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για το CN Tower εδώ.

Ripley’s Aquarium

Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο CN Tower και αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους (ντόπιους και τουρίστες). Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9πμ και μέχρι τις 11μμ. Στους χώρους του θα θαυμάσεις πάνω από 16.000 δείγματα τροπικών και σπάνιων θαλάσσιων πλασμάτων από 450 διαφορετικά είδη. Και εδώ η προαγορά εισιτηρίου είναι επιβεβλημένη (αν δεν θες να βρεθείς προ εκπλήξεως). Το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 39CAD. Περισσότερες πληροφορίες και σύστημα κρατήσεων εδώ.

Rogers Centre

Το Rogers Centre βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο CN Tower και το Ripley’s Aquarium. Αποτελεί την έδρα της ομάδας baseball της πόλης, των Toronto Blue Jays. Παράλληλα δε, είναι το μοναδικό γήπεδο baseball με οροφή που κλείνει. Έτσι, οι αγώνες της ομάδας διεξάγονται κάτω από ιδανικές συνθήκες τόσο για τις ομάδες όσο και για τους θεατές. Αν είσαι φαν του αθλήματος, τότε μία επίσκεψη είναι επιβεβλημένη. Είτε για να παρακολουθήσεις κάποιον αγώνα ή για να επισκεφθείς το γήπεδο της ομάδας, τα αποδυτήρια και άλλους επισκέψιμους χώρους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Rogers Centre, Toronto

Casa Loma

To Casa Loma είναι πρώην έπαυλη η οποία πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Κατασκευάστηκε στο διάστημα 1911-14 από τον Sir Henry Pellat. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης δεν το χάρηκε πολύ αφού λόγω κρίσης στη χώρα χρεωκόπησε. Aποτέλεσμα ήταν το σπίτι να κατασχεθεί από την πόλη του Τορόντο το 1924. Από το 1937 λειτουργεί ως μουσείο. Τα εκθέματα του είναι το περιεχόμενο με το οποίο είχε εφοδιάσει το σπίτι του ο αρχικός ιδιοκτήτης αλλά και οι υπέροχοοι κήποι του. Στο Casa Loma έχουν γυριστεί σκηνές από αρκετές γνωστές ταινίες και σειρές.

Casa Loma, Toronto

To Casa Loma είναι επισκέψιμο, με το κόστος εισιτηρίου να ανέρχεται σε 30CAD. Και εδώ, καλό είναι να έχει προηγηθεί προαγορά εισιτηρίου. Αναλυτικές πληροφορίες για το Casa Loma θα βρεις εδώ.

Dundas Square

Θες να δεις πολύ κόσμο, τεράστιες φωτεινές επιγραφές και ταμπέλες, κίνηση, και ανοιχτά ως αργά μαγαζιά; Tότε η Dundas Square είναι το μέρος για να πας! Λόγω όλων των παραπάνω στοιχείων, πολλοί την συγκρίνουν είτε με την Times Square στη Νέα Υόρκη είτε με το Picadilly Circus στο Λονδίνο. Ως ιδιαίτερα κεντρικό σημείο, έχει και τον ομώνυμο σταθμό μετρό που την εξυπηρετεί. Τέλος, να σου πω οτι στην Dundas Square θα βρεις και το τεράστιο εμπορικό κέντρο Eaton Centre.

Dundas Square, Toronto

Nathan Phillips Square

Οτι είναι για το Λονδίνο η Trafalgar Square, είναι για το Τορόντο η Nathan Phillips Square. Εκεί μαζεύεται ο κόσμος για να διαδηλώσει, από εκεί περνάνε πορείες και παρελάσεις. Εκεί (και στα πέριξ) μαζεύτηκαν περίπου 2εκ Καναδοί για να πανηγυρίσουν το πρώτο πρωτάθλημα των Toronto Raptors. Στην πλατεία θα θαυμάσεις τόσο το παλιό κτίριο του δημαρχείου όσο και το -εντελώς μοντέρνο και φουτουριστικό- νέο.

Nathan Phillips Square, Toronto

Distillery District

Βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης και αποτελείται από περισσότερα από 40 ιστορικά και ανακαινισμένα κτίρια. Κάποτε εκεί υπήρχε το αποστακτήριο Gooderham & Worts, ενώ σήμερα υπάρχουν σπίτια, μαγαζιά, μικρές γκαλερί, καφέ και εστιατόρια.

Toronto, Distillery District

St. Lawrence Market

Πρόκειται για τη μεγάλη και ιστορική αγορά της πόλης. Το κτίριο που τη φιλοξενεί χρονολογείται από το 1845. Στους χώρους της θα βρεις δεκάδες μαγαζιά που πουλάνε τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, μπαχαρικά και λοιπά φαγώσιμα. Παράλληλα θα βρεις και αρκετά μαγαζιά που πουλάνε φαγητό που μπορείς να απολαύσεις σε τραπέζια διάσπαρτα μέσα στην αγορά. Σίγουρα θα βρεις να φας ψαρικά, στρείδια και λοιπά όστρακα, πιάτα με βάση το roast beef καθώς και κάποια γλυκά. Η αγορά είναι ανοιχτή Τρίτη-Σάββατο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Toronto, St. Lawrence Market

Hockey Hall of Fame

To Hockey θεωρείται το νούμερο 1 σπορ σε δημοφιλία στον Καναδά. Τουλάχιστον μέχρι και λίγο πριν οι Ραπτορς κατακτήσουν το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ. Αποτέλεσμα αυτής τους της αγάπης για το άθλημα ήταν η να δημιουργηθεί το 1943 αυτό το τόσο ιδιαίτερο μουσείο. Στις αίθουσες του θα βρεις δεκάδες εκθέματα που αφορούν τα ιερά τέρατα του σπορ ή τις ομάδες τους. Επιπλέον, κύπελλα και μετάλια (μαζί και το περίφημο Stanley Cup). Νομίζω πως είτε σου αρέσει το άθλημα είτε όχι, μία επίσκεψη είναι επιβεβλημένη. Το κόστος εισιτηρίου ανέρχεται στα 20CAD. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Hockey Hall of Fame, Toronto

Graffiti Alley

Το Graffiti ως δραστηριότητα είναι παράνομο τόσο στο Τορόντο όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχει ωστόσο μία εξαίρεση σε μία πολύ μικρή γειτονιά (η οποία έχει δώσει και το όνομά της στον κεντρικό δρόμο της) στη δυτική μεριά της πόλης (προς την Κινεζούπολη). Εκεί το Graffiti όχι μόνο επιτρέπεται αλλά έχει εξελιχθεί σε μέθοδο διακόσμησης των κτιρίων τριών δρόμων στην περιοχή. Καλό είναι να πας πριν πέσει ο ήλιος. Έτσι θα χαζέψεις και θα φωτογραφίσεις με την ησυχία σου τα σχέδια που κοσμούν τους τοίχους των κτιρίων.

Graffiti Alley, Toronto

Royal Ontario Museum 

Ένας πολύ όμορφος χώρος, στις αίθουσες του οποίου θα βρεις εκθέματα από όλον τον κόσμο (μαζί και από την Ελλάδα). Αν έχεις χρόνο, βάλε τον στο πρόγραμμά σου και αφιέρωσε 2-3 ώρες να περιηγηθείς στους χώρους του. Κόστος εισιτηρίου 20CAD. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Toronto Raptors

Η νέα αγάπη της πόλης, οι νέοι πρωταθλητές του ΝΒΑ! Αν επισκεφθείς το Τορόντο στο διάστημα 15/10-31/5, είναι πολύ πιθανόν οι Ράπτορς να αγωνίζονται εντός έδρας. Αν ναι, τότε ξηλώσου (τα φθηνότερα εισιτήρια από 100CAD) και πήγαινε δες τον αγώνα από κοντά. Θα ξεχάσεις όλα όσα ήξερες για το άθλημα, τόσο στο αγωνιστικό σκέλος όσο και στο εξαγωνιστικό. O αγώνας στο Scotiabank Centre (την έδρα των Ραπτορς) είναι μία πραγματική γιορτή, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. DJs, χορευτές και cheerleaders διασκεδάζουν τον κόσμο στα τάϊμ άουτς και στο ημίχρονο, ενώ πριν την έναρξη και εκτός γηπέδου η ατμόσφαιρα είναι άκρως εορταστική και φαντασμαγορική. Αν μάλιστα είσαι και πορωμένος με το άθλημα, επιβάλεται και η σχετική επίσκεψη στη μπουτίκ της ομάδας. Είναι στο ισόγειο του γηπέδου και εκεί θα βρεις όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ.

Scotiabank Arena, the home of the Toronto Raptors!

Toronto Zoo

Ζωολογικοί κήποι υπάρχουν σε πολλές -μεγαλύτερες ή μικρότερες- πόλεις του κόσμου. Αξιόλογους ζωολογικούς κήπους θα βρεις στο Λονδίνο, θα βρεις στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Βουδαπέστη, το Βερολίνο. Αυτός του Τορόντο ωστόσο  είναι κάτι το πραγματικά μοναδικό. Είναι εγκατεστημένος σε μία έκταση περίπου 3Km2 εκτός πόλης και μέσα στο δάσος. Εκεί τα ζώα που φιλοξενούται είναι τοποθετημένα ανάλογα της γεωγραφικής τους προέλευσης. Αλλού τα ζώα από την Αφρική, αλλού τα ζώα από τον Καναδά κλπ. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή ζώων απ’ οποιονδήποτε ζωολογικό κήπο στον πλανήτη. Αποτελεί το σπίτι για πάνω από 5.000 ζώα από τουλάχιστον 500 διαφορετικά είδη. Είναι ανοιχτός καθημερινά (εκτός Χριστουγέννων) από 9πμ μέχρι 7μμ και το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 23CAD. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Toronto Zoo

Εκδρομή στους Καταράκτες του Νιαγάρα

Αν είσαι -ή σκοπεύεις να πας- στο Τορόντο και δεν έχεις σκεφτεί να πας στους Καταράκτες του Νιαγάρα, αναθεώρησε άμεσα! Οι Καταράκτες είναι οτι συναρπαστικότερο μπορείς να δεις στο ταξίδι στο Τορόντο. Απέχουν περίπου 90′ με το πούλμαν από το κέντρο της πόλης. Ο πιο βολικός -κατ’ εμέ- τρόπος για να πας είναι με το να κλείσεις μία εκδρομή όπως αυτή, μέσω της οποίας δεν θα ασχοληθείς με τίποτε άλλο πέραν του να ακούς τα όσα θα σου λέει ο ξεναγός και να τραβάς φωτογραφίες.

Niagara Falls, only 90' from Toronto

 

Σημείωσε οτι κατά την επίσκεψή σου στους καταράκτες -και αναλόγως του αν έχεις κλείσει εκδρομή και με τι παροχές- πέραν του να περπατήσεις στις όχθες του ποταμού και να φωτογραφίσεις, έχεις τη δυνατότητα να ανέβεις στον πύργο Skylon για φωτογράφιση από ψηλά (κρατήσεις επιβεβλημένες, κόστη εισιτηρίου 17.5CAD, πληροφορίες εδώ), μπορείς να επισκεφθείς τα τούνελ που οδηγούν πίσω από τους καταράκτες (πληροφορίες εδώ) αλλά το σημαντικότερο που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις την 20λεπτη κρουαζιέρα με το καραβάκι και να πάς εκεί που σκάνε τα νερά του καταράκτη. Είναι πραγματικά όλα τα λεφτά! Αν -τέλος- μείνεις στους καταράκτες ως το βράδυ, αναλόγως εποχής και ημέρας ενδέχεται να πετύχεις και τα πυροτεχνήματα, προκειμένου να κλείσει φαντασμαγορικά η επίσκεψή σου εκεί.

Αν για κάποιο λόγο σκέφτεσαι να πας στους καταράκτες από τη Νέα Υόρκη, σε παρακαλώ ξανασκέψου το. Το ταξίδι από εκεί προς τους καταράκτες διαρκεί πολύ περισσότερο (πάνω από 6 ώρες). Επιπλέον, η θέα από την Αμερικάνικη μεριά είναι αισθητά υποδεέστερη.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διαφορά ώρας με Ελλάδα: -7

Κωδικός κλήσης (από Ελλάδα): +1-416

Νόμισμα: Δολάριο Καναδά (CAD)

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Για να ταξιδέψεις στο Τορόντο -όπως και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη του Καναδά- δεν μπορείς να πας με ταυτότητα αλλά απαιτείται διαβατήριο. Επιπρόσθετα απαιτείται να εκδόσεις ETA (Electronic Travel Authorization). H έκδοση ETA είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Θα σου πάρει περίπου 10-15′ για να συμπληρώσεις την αίτηση. Αν δεν έχεις κάποιο θέμα με τα στοιχεία που συμπλήρωσες, αυτή θα εγκριθεί σε λιγότερες από 2 ώρες. Για την έκδοση ETA απαιτείται να πληρώσεις παράβολο αξίας 7CAD. Η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αν είσαι κάτοχος Ελληνικού διαβατηρίου, το ETA έχει διάρκεια δύο ετών, μέσα στα οποία μπορείς να πραγματοποιήσεις απεριόριστα ταξίδια προς  τον Καναδά. Αναλυτικές πληροφορίες για την έκδοση ETA θα βρείς εδώ

Γλώσσα

Ο Καναδάς έχει δύο επίσημες γλώσσες, Αγγλικά & Γαλλικά. Οπότε έσω έτοιμος οτι σε πολλές περιπτώσεις θα δεις πινακίδες δίγλωσσες ή θα ακούσεις ανακοινώσεις επίσης δίγλωσσες. Μολονότι τα Αγγλικά έχουν μεγαλύτερη πέραση στο Τορόντο (τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε), δεν θα δυσκολευθείς καθόλου αν θες να μιλήσεις Γαλλικά.

Κινητή τηλεφωνία

Προσοχή χρειάζεται ειδικά στο κομμάτι data καθώς οι Έλληνες πάροχοι επιβάλουν χρεώσεις για χρήση κινητού στον Καναδά. Αναλόγως του Έλληνα παρόχου στον οποίο έχεις τη σύνδεσή σου, υπάρχει και η ανάλογη χρέωση για να χρησιμοποιήσεις τα δωρεάν λεπτά,sms & Mb του προγράμματός σου. 

Google Maps

Οτι καλύτερο για εύρεση σημείων και δρομολογίων σε οποιαδήποτε πόλη. Σημείωσε -πριν την έναρξη του ταξιδιού σου- τα όποια σημεία ενδιαφέροντος θες και κατέβασε τον χάρτη στο κινητό σου για offline χρήση. Πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχεις, δεν θες ή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις δεδομένα.

Περπατώντας στην πόλη

Αν για κάποιο λόγο ο καιρός δεν σου επιτρέπει να περπατήσεις ευχάριστα, τότε υπάρχει το PATH. Εϊναι ένα δίκτυο από περίπου 30χλμ υπόγειων δρόμων, γεμάτους από μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια. Βασικές είσοδοι του PATH είναι όλες οι είσοδοι των σταθμών μετρό. Ωστόσο θα βρεις και άλλες, διάσπαρτες σε κεντρικά κτίρια της πόλης. Αναλυτικές πληροφορίες και χάρτης εδώ.

Πιστωτικές & χρεωστικές κάρτες Ελληνικών τραπεζών

To πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται πρακτικώς παντού. Χρησιμοποίησα τόσο χρεωστική όσο και πιστωτική κάρτα από Ελληνική τράπεζα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα 

Φόροι & Φιλοδωρήματα

Με εξαίρεση τα fast foods, σε οτιδήποτε άλλου είδους εστιατόριο και αν κάτσεις, υπολόγισε πως “πρέπει” να αφήσεις φιλοδώρημα ύψους 10-12% του λογαριασμού σου. Επιπλέον δε, οι τιμές παντού (σε πάσης φύσεως μαγαζιά) παρουσιάζονται προ φόρου (sales tax) ο οποίος ανέρχεται σε 13%.

Γκαλερί Φωτογραφιών

 

Επιστροφή στην κορυφή

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *