Ταξίδι στο εξωτερικό - τι ισχύει - World Travel Stories

Ταξίδι στο εξωτερικό – τι ισχύει

ταξίδι στο εξωτερικό
Φωτογραφία: Adobe Stock

Σκέφτεσαι να κάνεις κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και δεν είσαι 100% σίγουρος για το τι ισχύει σε επίπεδο διαδικασιών; Θες να πας κάπου και δεν ξέρεις τι επικρατεί με τα μέτρα κατά του covid-19; Μετά το καλοκαίρι πραγματοποίησα τρία ταξίδια εκτός Ελλάδος (Βαρκελώνη, Παρίσι, Λονδίνο) και σου μεταφέρω τόσο τι ισχύει σε επίπεδο διαδικασιών και υγειονομικών μέτρων όσο και τι αναμένεται να αντιμετωπίσεις στις πόλεις αυτές.

Όπως σου είπα, στο διάστημα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, πραγματοποίησα τρία ταξίδια στο εξωτερικό. Με σειρά είχαμε Βαρκελώνη, Παρίσι και Λονδίνο. Να σου πω εδώ πως είμαι εμβολιασμένος κάτι που -όπως θα δεις παρακάτω- είναι πολύ χρήσιμο (έως και απαραίτητο), αν θες να πας ταξίδι στο εξωτερικό και να το χαρείς και όχι να το ζήσεις με περιορισμούς και καραντίνα. Πάμε να δούμε λοιπόν με χρονική σειρά τα τρία ταξίδια, τι έζησα στις πόλεις αυτές και τι ταξιδιωτικές οδηγίες ίσχυαν όταν τα πραγματοποίησα.

Βαρκελώνη

Φωτογραφία: Adobe Stock

Το να πας από την Ελλάδα στη Βαρκελώνη είναι απλό από πλευράς ταξιδιωτικών οδηγιών. Εφ’ όσον ταξιδεύεις στην Ισπανική επικράτεια από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η είσοδος είναι ελεύθερη (δεν υπάρχει καραντίνα) αν είσαι εμβολιασμένος ή έχεις νοσήσει και έχεις το σχετικό χαρτί. Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, τότε πρέπει να έχεις αρνητικό RT-PCR COVID-19 τεστ ή αντίστοιχο (τύπου ΝΑΑΤ, RT-LAMP) που να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και 72 ώρες πριν την άφιξη στην Ισπανία.

Επίσης, για να πας στη Βαρκελώνη (ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ισπανικής επικράτειας) πρέπει να συμπληρώσεις PLF (Passenger Locator Form). Τη σχετική φόρμα θα τη βρεις εδώ ή κατεβάζοντας το Spain Travel Health app στο κινητό σου. Όλα τα παραπάνω έγγραφα θα στα ελέγξουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης κατά τη διαδικασία του check in. Τέλος, να σου πω πως φτάνοντας στο αεροδρόμιο El Prat, ενδέχεται να περάσεις από έλεγχο εγγράφων από τις εκεί αρχές και να θερμομετρηθείς. Αναλυτικές πληροφορίες για το τι οδηγίες ισχύουν για ταξίδια στην Ισπανία, θα βρεις εδώ.

Αν θελήσεις να κυκλοφορήσεις με το μετρό, να είσαι προετοιμασμένος για αρκετό κόσμο που όμως προσπαθεί -όσο μπορεί- να τηρεί αποστάσεις και σίγουρα φοράει μάσκα. Εντός μετρό, δύσκολα θα βρεις επιβάτη να μην φοράει μάσκα.

Στους δρόμους -ειδικά σε μέρη με έντονη κίνηση- παρατήρησα χρήση μάσκας αλλά όχι κάτι έντονο ή συστηματικό. Εντός καταστημάτων και ξενοδοχείων ωστόσο, η χρήση της ήταν σχεδόν καθολική. Πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν ζητήθηκαν πουθενά, πέρα από το αεροδρόμιο.

Παρίσι

Φωτογραφία: Adobe Stock

Το να πας στο Παρίσι (ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της Γαλλικής επικράτειας) είναι το ίδιο απλό με την Ισπανία που περιέγραψα πιο πάνω. Αν ταξιδεύεις από Ελλάδα δεν υπάρχει καραντίνα ενώ -πάνω κάτω- θα χρειαστεί να ισχύει μία από τις γνωστές τρεις συνθήκες:

  • εμβολιασμός (και τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη 2η δόση)
  • πιστοποιητικό νόσησης
  • Αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνουπου πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την πτήση.

Τέλος, θα χρειαστεί να συμπληρώσεις PLF που θα βρεις εδώ αλλά και θα στο μοιράσουν στο αεροπλάνο (αν πετάς με Aegean Airlines). To Γαλλικό PLF δεν προσφέρεται σε ψηφιακή μορφή για κινητό. Αναλυτικές ταξιδιωτικές οδηγίες για τη Γαλλία θα βρεις εδώ.

Στο μετρό του Παρισιού, η κατάσταση που βίωσα ήταν κατάτι χειρότερη από αυτή στη Βαρκελώνη. Υπό την έννοια ότι ο κόσμος ήταν περισσότερος και έτσι οι αποστάσεις ήταν πιο δύσκολο να τηρηθούν. Η χρήση της μάσκας ήταν και εδώ σε πολύ υψηλό ποσοστό (αν και, μάλλον λίγο χαμηλότερη απ’ ότι στη Βαρκελώνη).

Στους δρόμους, η χρήση μάσκας ήταν σχετικά άγνωστη λέξη τόσο από ντόπιους όσο και από τουρίστες. Σε κλειστούς χώρους ωστόσο (πχ ξενοδοχεία, εστιατόρια, Λούβρο) ή χρήση της ήταν σχεδόν καθολική. Να σημειώσω εδώ πως στο Λούβρο υπάρχει τεράστια ουρά αναμονής για να μπεις (ακόμα και αν έχεις εισιτήριο), εξ’ αιτίας του ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού. Τέλος, να σου πω πως σε εστιατόριο στο οποίο πήγα μας έγινε κανονικά έλεγχος πιστοποιητικού ενώ το προσωπικό φόραγε κανονικά μάσκα.

Λονδίνο

Φωτογραφία: Adobe Stock

Το να πας από Ελλάδα στο Λονδίνο είναι κατάτι πιο σύνθετο απ’ ότι στη Βαρκελώνη ή το Παρίσι. Αυτό δεν έχει να κάνει με το Brexit (παρεπειπτόντως, μόνο με διαβατήριο πλέον) αλλά με μία διαφορετική τακτική που η Βρετανική πολιτεία έχει αποφασίσει να εφαρμόσει για τον εισερχόμενο τουρισμό.

Λονδίνο για εμβολιασμένους

Για να πας λοιπόν στο Λονδίνο, αν είσαι εμβολιασμένος, χρειάζεται να συμπληρώσεις το Βρετανικό PLF (πληροφορίες εδώ) και παράλληλα να αγοράσεις και να κάνεις αυτό που ονομάζεται τεστ 2ης ημέρας. Το τεστ 2ης ημέρας είναι ένα self test το οποίο σου έρχεται με courier στη διεύθυνση που θα υποδείξεις και το οποίο -αφού το κάνεις- πρέπει να φωτογραφίσεις και να στείλεις στην εταιρεία από την οποία το αγόρασες. Αν είσαι εμβολιασμένος, δεν υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός, καραντίνα ή άλλη διαδικασία που πρέπει να κάνεις.

Λονδίνο για μη εμβολιασμένους

Αν δεν είσαι εμβολιασμένος, τότε δυσκολεύουν τα πράγματα και χρειάζονται τα εξής:

  • rapid test, 72 ώρες πριν την πτήση αναχώρησης
  • πρέπει να κλείσεις PCR τεστ 2ης & 8ης μέρας (αισθητά πιο ακριβά σε σχέση με το self test)
  • χρειάζεται να συμπληρώσεις το PLF και
  • να μείνεις 10 ημέρες καραντίνα σε μέρος της επιλογής σου. (εδώ δεν αστειεύονται και ελέγχουν αν η καραντίνα τηρείται, οπότε μην πάει ο νους σου στο πονηρό)

Όλα τα παραπάνω θα στα ελέγξουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Προσωπικά, περίμενα επιπλέον έλεγχο και στο Heathrow αλλά δεν συνάντησα ψυχή! Να σου πω επίσης πως το ή τα τεστ που θα χρειαστεί να αγοράσεις, θα χρειαστεί να παραδωθούν σε διεύθυνση εντός ΗΒ και δεν στέλνονται Ελλάδα. Οπότε καλό είναι να έχεις πρώτα φιξάρει το ξενοδοχείο σου και μετά να προβείς στην αγορά. Σε οτι αφορά το από που αγοράζεις τα τεστ αυτά, προσωπικά δοκίμασα την πρόταση της Aegean Airlines που ακούει στο όνομα Randox Health και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος. Σαφώς υπάρχουν και άλλες επιλογές τις οποίες θα βρεις εδώ. Τέλος, όλες τις σχετικές ταξιδιωτικές πληροφορίες για το τι ισχύει για το Λονδίνο (ειδικότερα) και το ΗΒ (γενικότερα) θα βρεις εδώ.

Λονδίνο – στο δρόμο

Από τις 19/7/21, η χρήση μάσκας στο ΗΒ δεν είναι -νομικά- υποχρεωτική, τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε εσωτερικούς. Αυτό έχει αποτέλεσμα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς να συναντάς σχετικά λίγους να τη φοράνε (περίπου ένας στους τρεις με τέσσερις). Το ίδιο ισχύει τόσο στο δρόμο όσο και σε κλειστούς χώρους όπως εμπορικά κέντρα. Τέλος, σε ότι αφορά ελέγχους εμβολιασμού, δεν έτυχε να μου ζητηθεί πουθενά κανένα έγγραφο. 

Συνολικά

Όπως βλέπεις, η υπόθεση ταξίδι στο εξωτερικό δεν είναι παντού η ίδια. Δεν επικρατεί παντού η ίδια κατάσταση. Τόσο σε επίπεδο διαδικασιών όσο και σε επίπεδο τήρησης των αυτονόητων σε ατομικό επίπεδο. Προσωπικά δεν αισθάνθηκα ανησυχία σε κανένα από τα τρία ταξίδια. Ωστόσο, το αν θα πας και που θα πας είναι καθαρά δικό σου θέμα και απόφαση. Να σου πω τέλος, πως -αν θες να κάνεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό- όλες οι πληροφορίες που σου παραθέτω ήταν σωστές όταν πραγματοποίησα τα ταξίδια και όταν έγραψα το άρθρο. Καλό είναι ωστόσο, πριν αγοράσεις εισιτήριο ή μπεις στο αεροπλάνο να ελέγξεις τι ισχύει για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως.

Περισσότερη θεματολογία γύρω από τον covid-19 στο World Travel Stories θα βρεις εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *