Ταξίδι με κατοικίδιο στο αεροπλάνο: τι ισχύει - World Travel Stories

Ταξίδι με κατοικίδιο στο αεροπλάνο: τι ισχύει

ταξίδι με κατοικίδιο
Φωτογραφία: Adobe Stock

Έχεις κατοικίδιο και θες να το πάρεις μαζί σου, εκεί που θα ταξιδέψεις με το αεροπλάνο; Αυτό είναι -υπό προϋποθέσεις- εφικτό. Διάβασε στο παρακάτω άρθρο τι ισχύει για το ταξίδι με κατοικίδιο, τι μπορείς και τι πρέπει να κάνεις ώστε ο τετράποδος φίλος σου να έρθει μαζί σου.

(Για τις ανάγκες του άρθρου, θα σου περιγράψω τι ισχύει στην Aegean Airlines. Αν θες να ταξιδεψεις με άλλη αεροπορική, δες στο τέλος του άρθρου για χρήσιμους συνδέσμους ή συμβουλέψου την εταιρεία της επιλογής σου για το τι ισχύει.)

Ταξίδι με κατοικίδιο στην καμπίνα του αεροσκάφους

Με την Aegean Airlines λοιπόν, είναι εφικτό να μεταφέρεις σκύλο, γάτα ή κουνάβι στην καμπίνα του αεροσκάφους. Βασική προϋπόθεση είναι το κατοικίδιο να μεταφέρεται σε κλουβί και το συνολικό βάρος των δύο (κατοικίδιο + κλουβί) να είναι το πολύ ως οκτώ κιλά. Οι διαστάσεις του κλουβιού δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 55εκ. μήκος x 40εκ. πλάτος x 23εκ. ύψος. Για τα αεροσκάφη τύπου DH8-100, DH8-400 και ATR, οι μέγιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις είναι 40εκ. μήκος x 25εκ. πλάτος x 25εκ. ύψος. Για να ταξιδέψεις με κατοικίδιο στην καμπίνα του αεροσκάφους υπάρχει χρέωση, πληροφορίες για την οποία θα βρεις παρακάτω. 

Στο αεροδρόμιο θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσεις από το check-in counter της Aegean Airlines (ακόμα και αν δεν έχεις να παραδώσεις βαλίτσα). Ο λόγος; Tο κατοικίδιο πρέπει να ελεγθεί και να ζυγιστεί. Να γνωρίζεις τέλος πως αν ταξιδέψεις με κατοικίδιο στην καμπίνα, τότε υποχρεωτικά θα κάτσεις παράθυρο. Όχι όμως πρώτη σειρά ή σε έξοδο κινδύνου.

Ταξίδι με κατοικίδιο στο χώρο αποσκευών

Εάν το κατοικίδιο έχει βάρος >8Kg (λογικά μιλάμε μόνο για σκύλους), τότε υποχρεωτικά πρέπει να ταξιδέψει στο χώρο αποσκευών (μόνο σε πτήσεις που πραγματοποιούνται με Airbus 319-320-321). Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει χρέωση η οποία μάλιστα διαφοροποιείται ανάλογα με το βάρος. Πληροφορίες για τις χρεώσεις παρακάτω. Να ξέρεις επίσης πως για λόγους που έχουν να κάνουν με την υγεία του κατοικιδίου, δεν επιτρέπονται να ταξιδεύουν όλες οι ράτσες στο χώρο αποσκευών. Οι εξαιρέσεις εδώ.

Η διαδικασία ελέγχου στο αεροδρόμιο πραγματοποιείται στο χώρο πίσω από τα check in counters (εκεί που καταλήγουν οι αποσκευές). Εκεί πας με το κατοικίδιο, ελέγχεσαι σε επίπεδο ασφαλείας και μετά το παραδίδεις για φόρτωση.

Γενικές Παρατηρήσεις

  • Για να ταξιδέψεις με κατοικίδιο, αυτό πρέπει να έχει microchip και να είναι εμβολιασμένο κατά της λύσσας. Ο εμβολιασμός πρέπει να απέχει τουλάχιστον 21 μέρες από το ταξίδι σου. Επίσης, αν ταξιδεύεις εκτός Ελλάδος,  πρέπει να ζητήσεις από τον κτηνίατρό σου να αλλάξει το βιβλιάριο υγείας σε “διαβατήριο” (η αλλαγή αυτή είναι πολύ απλή ως διαδικασία και σίγουρα την προσφέρουν όλοι οι κτηνίατροι). 
  • Το ταξίδι με κατοικίδιο προϋποθέτει κράτηση θέσης για αυτό. Αυτή πραγματοποιείται -για πιο εύκολα- κατά τη διάρκεια αγοράς του εισιτηρίου σου αλλά και τηλεφωνικά. Έχε υπ’ όψη ωστόσο πως οι πτήσεις δέχονται συγκεκριμένο αριθμό κατοικιδίων και δεν ισχύει πως κάθε επιβάτης μπορεί να έχει κατοικίδιο. Οπότε μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή.
  • Αν ταξιδεύεις με σκύλο συνοδείας , τότε δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ότι αφορά μέγεθος ή το που ταξιδεύει. Ταξιδεύει στην καμπίνα μαζί σου. Φυσικά δεν υπάρχει χρέωση. Απλώς πρέπει να τον δηλώσεις, το αργότερο 48 ώρες πριν την πτήση σου.
  • Αν θες να ταξιδέψεις με κατοικίδιο προς Ηνωμένο Βασίλειο, τότε πρέπει υποχρεωτικά να πας στο αεροδρόμιο Heathrow. Επίσης, το κατοικίδιο πρέπει υποχρεωτικά να σταλεί ως cargo (φορτίο) και δεν μπορεί να ταξιδέψει στην καμπίνα (ακόμα και αν πληροί τις προδιαγραφές βάρους). Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Χρεώσεις

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, υπάρχουν χρεώσεις οι οποίες -ανά πτήση- είναι οι εξής:

    • Στην καμπίνα (έως 8Kg μαζί με το κλουβί): 30 ευρώ για εσωτερικό, 60 ευρώ για εξωτερικό
    • Στο χώρο αποσκευών (8-25Kg μαζί με το κλουβί): 50 ευρώ για εσωτερικό, 110 ευρώ για εξωτερικό
    • Στο χώρο αποσκευών (>25Kg μαζί με το κλουβί): 90 ευρώ για εσωτερικό, 180 ευρώ για εξωτερικό

Αναλυτικές πληροφορίες από την Aegean Airlines θα βρεις εδώ. Πληροφορίες για την Aegean Airlines στο World Travel Stories θα βρεις εδώ.

Λοιπές αεροπορικές εταιρείες

Όπως σου είπα και στην εισαγωγή, όλα τα παραπάνω ισχύουν στην Aegean Airlines. Αν θες να ταξιδέψεις με άλλη αεροπορική, παρακάτω θα βρεις χρήσιμους συνδέσμους με πληροφορίες για το τι ισχύει σε κάθε μία από αυτές.

Sky ExpressLufthansa | British Airways | Air France | Swiss | Turkish Airlines | SAS | Austrian Airlines | KLM |

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *