Στοκχόλμη: μικρός οδηγός - World Travel Stories

Στοκχόλμη: μικρός οδηγός

ΣτοκχόλμηΗ Στοκχόλμη πάντα με προσέλκυε ως προορισμός, χωρίς ωστόσο να έχω καταφέρει να πάω τόσα χρόνια. Για πρώτη φορά βρέθηκα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας στις αρχές Ιουνίου 2023 και μαγεύτηκα. Τόσο, που εύκολα θα ξαναπήγαινα. Διάβασε όσα χρειάζεται να γνωρίζεις αν θες να πας και εσύ στην πανέμορφη Στοκχόλμη.

Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Πως θα πας στη Στοκχόλμη
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Διαμονή
Φαγητό
Αξιοθέατα
Χρήσιμες Πληροφορίες

H Στοκχόλμη, πέρα από πρωτεύουσα της Σουηδίας, είναι και η μεγαλύτερη πόλη τόσο της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής των  Νordics. H μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό περίπου 2.4εκ κατοίκους.

Στοκχόλμη

Περίπου 30.000 νησιά -διαφόρων μεγεθών- απαρτίζουν το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης (επί συνόλου -σχεδόν- 270.000 σε ολόκληρη τη χώρα). Κάποια κατοικούνται κ´ είναι επισκέψιμα, κάποια αποτελούν μέρη αναπαραγωγής για θαλασσοπούλια ενώ κάποια είναι απλώς βραχονησίδες.

Στοκχόλμη – Πως θα πας

Το να πας στη Στοκχόλμη είναι σχετικά απλή υπόθεση. Το καλοκαίρι και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η Aegean Airlines πετά 5φ/εβδομάδα (πλην Πέμπτης & Σαββάτου) στις 9πμ, προς το διεθνές αεροδρόμιο Arlanda της σουηδικής πρωτεύουσας. Από τον Νοέμβριο και μέχρι και τον Μάρτιο, οι πτήσεις μειώνονται σε 4/εβδομάδα (κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή), πάντα με πρωινή αναχώρηση από Αθήνα. Από Απρίλιο, επανέρχεται το ανοιξιάτικο/καλοκαιρινό πρόγραμμα με 5 πτήσεις/εβδομάδα. Αντίστοιχες είναι και οι επιστροφές από Στοκχόλμη προς Αθήνα.

Πέρα από την Aegean Airlines, υπάρχει και η SAS, η αεροπορική των σκανδιναβικών χωρών. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου πετάει 4φ/εβδομάδα προς το διεθνές αεροδρόμιο Arlanda ενώ εκτελεί και πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό, είτε μόνη της είτε -συνδυαστικά- με άλλες Star Alliance εταιρείες. Από το φθινόπωρο και μέχρι την άνοιξη, οι απ’ ευθείας πτήσεις περιορίζονται σε 2/εβδομάδα ή και σταματάνε (Φεβρουάριος). Από τον Μάρτιο επανέρχεται σιγά σιγά το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων.

Στοκχόλμη και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Arlanda Express

O πιο γρήγορος τρόπος για να πας από το αεροδρόμιο Arlanda προς τον κεντρικό σταθμό (ή το ανάποδο) είναι το τρένο Arlanda Express. Αν το επιλέξεις, θα φτάσεις από το ένα άκρο της διαδρομής στο άλλο σε 18′, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Το Arlanda Express εκτελεί 4 δρομολόγια/ώρα, όλο το 24ωρο. Το κόστος απλής διαδρομής/άτομο είναι 320 SEK (27€) ενώ αν οι ταξιδιώτες είναι 2, τότε το κόστος για τους 2 είναι 420SEK (36€). To Arlanda Express προσφέρει και σχετικό mobile app, μέσω του οποίου μπορείς να δεις τα δρομολόγια και να αγοράσεις/επιδείξεις τα εισιτήρια. Περισσότερες πληροφορίες για το Arlanda Express θα βρεις εδώ.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

O προαστιακός (γραμμή 40) εκτελεί το δρομολόγιο από το κέντρο της Στοκχόλμης στο αεροδρόμιο (ή το ανάποδο) κάθε 30′, από τις 4πμ και μέχρι λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου 38-40′ καθώς υπάρχουν και εννέα στάσεις μέχρι να φτάσεις από το ένα σημείο στο άλλο. Το κόστος απλής διαδρομής είναι 171SEK/άτομο. Και εδώ,  παρέχεται mobile app από τον φορέα δημόσιων μεταφορών της πόλης (SL)  μέσα από  το οποίο μπορείς να πάρεις πληροφορίες για δρομολόγια ή να αγοράσεις και να επιδείξεις τα εισιτήριά σου. Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά εδώ

Λεωφορεία

Τα λεωφορεία της Flygbussarna σε πάνε από το κέντρο προς το αεροδρόμιο (ή το ανάποδο) σε περίπου 45′ (με μεσολάβηση 6 στάσεων). Αναλόγως του τι ώρα θα ταξιδέψεις, υπάρχουν από 1 έως 5 δρομολόγια ανά ώρα. Το κόστος ανά επιβάτη είναι 129SEK για απλή διαδρομή. Στο αεροδρόμιο Arlanda, τα λεωφορεία αναχωρούν από (και φτάνουν στο) το Terminal 4. Στο κέντρο της Στοκχόλμης αναχώρηση και άφιξη είναι στον κεντρικό σταθμό (εκεί που πάνε, τόσο το Arlanda Express όσο και ο προαστιακός).  Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ταξί

Αν τα λεφτά δεν αποτελούν θέμα, μπορείς να πάρεις ταξί και σε περίπου 40′ να βρεθείς στο κέντρο της πόλης. Το κόστος της διαδρομής εξαρτάται από την κίνηση και το που πας. Χονδρικώς να υπολογίζεις κάπου ανάμεσα σε 40-50 ευρώ.

Εντός πόλης

Αν και δεν είναι πολύ πιθανό να χρειαστείς μετακίνηση με τα μέσα, σημείωσε για να γνωρίζεις τα εξής: Το κόστος απλού εισιτηρίου είναι 39SEK και η διάρκειά του 75′ από την έκδοση. Μέσα σε αυτά τα 75′ μπορείς να μετεπιβιβαστείς και σε άλλα μέσα, προκειμένου να φτάσεις στον προορισμό σου. Τα εισιτήρια τα αγοράζεις μέσω του app που ανέφερα πιο πάνω για τον προαστιακό, ή με χρήση ανέπαφης κάρτας στα σχετικά σημεία εισόδου ή στα ταμεία σταθμών μετρό και προαστιακού.

Αν χρειαστείς τα μέσα για παραπάνω από 75′ ή για περισσότερες της μίας μετακινήσεις, ίσως να έχει νόημα κάποια κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Η σχετική κάρτα 24ωρης διάρκειας κοστίζει 165SEK και ξεκινά να μετράει από τη στιγμή της πρώτης ακύρωσης. Την αγοράζεις μέσω του mobile app. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαμονή

Το να βρεις κατάλυμα στη Στοκχόλμη είναι μάλλον απλή υπόθεση. Η σχετική έρευνα στο booking.com (ή σε όποια άλλη σχετική πλατφόρμα σε εξυπηρετεί) θα σου δώσει πάρα πολλές επιλογές για όλα τα γούστα και πορτοφόλια. Τόσο στο κέντρο (πχ πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού) όσο και λίγο πιο μακρυά. Έχε στο νου σου επίσης πως πάρα πολλά όμορφα καταλύματα θα βρεις και στην Gamla Stan (την παλιά πόλη της Στοκχόλμης).

Φαγητό

Στο κέντρο της πόλης αλλά και στην παλιά πόλη θα βρεις πάρα πολλά εστιατόρια που ειδικεύονται τόσο στην τοπική κουζίνα όσο και σε αυτό που λέμε διεθνή (έμφαση στις κουζίνες της άπω ανατολής). Τέλος, για τη λιγούρα,, σου προτείνω την αλυσίδα φούρνων Fabrique. Εκεί θα βρεις μία τεράστια γκάμα ψωμιών και λοιπών ειδών αρτοποιίας καθώς επίσης και πεντανόστιμα γλυκίσματα και καφέ.

Αξιοθέατα

Το Παλάτι

Η Σουηδία είναι από εκείνες τις χώρες που έχουν τη βασιλεία ως πολίτευμα. Ως εκ’ τούτου, το παλάτι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Βρίσκεται στο νησί Stadsholmen και μπορείς να το περπατήσεις γύρω-γύρω, χαζεύοντας παράλληλα και την αλλαγή φρουράς.

Στοκχόλμη το παλάτι

Όπως φαντάζεσαι, μέρος του παλατιού είναι επισκέψιμο. Αν σε ενδιαφέρει λοιπόν κάτι τέτοιο, μπορείς να πας καθημερινά από τις 10πμ-5μμ (4μμ το χειμώνα). Στο παλάτι υπάρχει μία εντυπωσιακή συλλογή βιβλίων ενώ θα βρεις και τρία μουσεία. Η προαγορά εισιτηρίου είναι επιβεβλημένη αν δεν θες να βρεθείς προ απροόπτου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το κοινοβούλιο

Ακριβώς δίπλα στο παλάτι βρίσκεται το κτίριο του σουηδικού κοινοβουλίου. Αν θες να το επισκεφθείς, αυτό είναι εφικτό μέσω οργανωμένων ομαδικών επισκέψεων. Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται -κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Ιουνίου- μόνο τα Σαββατοκύριακα, καθώς τις καθημερινές οι χώροι είναι λειτουργικοί. Την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, οπότε και δεν υπάρχουν συνεδριάσεις, οι επισκέψεις στο κοινοβούλιο είναι καθημερινές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, απαιτείται προκράτηση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στοκχόλμη το κοινοβούλιο

Παλιά πόλη

H παλιά πόλη της Στοκχόλμης (θα τη δεις να αναφέρεται και ως Gamla Stan) αναπτύσσεται κυρίως στο νησί Stadsholmen. Είναι γεμάτη ατελείωτους πεζοδρόμους και πολύχρωμα κτίρια. Στα δρομάκια της θα βρεις δεκάδες μικρά μπιστρό, καφέ, μπαρ και μαγαζιά. Κέντρο της παλιάς πόλης είναι η πλατεία Stortorget, στην οποία δεσπόζει το μουσείο Νόμπελ.

Στοκχόλμη Gamla Stan

Στοκχόλμη Μουσείο Νόμπελ

Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλμης

Ο Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλμης (γνωστός και ως Στόρκιρκαν) βρίσκεται στην παλιά πόλη, πίσω από το παλάτι. Είναι επισκέψιμος καθημερινά από 9.30πμ-5μμ (9πμ-6μμ το καλοκαίρι) και το αντίτιμο εισόδου είναι 85 SEK. Στον γοτθικού ρυθμού καθεδρικό, θα βρεις και την παλιότερη σωζόμενη εικόνα της Στοκχόλμης (από το 1630μΧ).

Καθεδρικός Ναός Στοκχόλμης

Μουσείο Βραβείων Νόμπελ

Το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο Νόμπελ βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, στην πλατεία Stortorget. Εκεί θα θαυμάσεις εκθέματα σχετικά με την ιστορία των Βραβείων Νόμπελ αλλά και τις σημαντικές συνεισφορές των νικητών τους. Εξαίρεση στο περιεχόμενο του μουσείου αποτελεί οτιδήποτε σχετιζόμενο με το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς ο θεσμός αυτός φιλοξενείται και απονέμεται στο Όσλο. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10πμ-7μμ (9μμ τις Παρασκευές) και το εισιτήριο κοστίζει 140 SEK. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στοκχόλμη Μουσείο Βραβείων Νόμπελ

Iron Boy

H Στοκχόλμη είναι γεμάτη αγάλματα. Το πιο ιδιαίτερο (και παράλληλα το πιο μικρό σε μέγεθος) είναι το Iron Boy. Πρόκειται για ένα σιδερένιο άγαλμα ύψους 15εκ (!!!) το οποίο αναπαριστά ένα μικρό αγόρι. Βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα μικρό δημόσιο κήπο στην παλιά πόλη.

Στοκχόλμη Iron Boy

Όπερα

To πανέμορφο κτίριο της βασιλικής όπερας της Στοκχόλμης βρίσκεται στη γειτονιά Norrmalm, απέναντι από το κοινοβούλιο. Είναι κανονικά επισκέψιμο, ασχέτως αν θες να δεις κάποια παράσταση ή όχι. Αν θες να παρακολουθήσεις κάτι, καλό είναι να μεριμνήσεις έγκαιρα για εισιτήριο. Πληροφορίες εδώ.

Στοκχόλμη Βασιλική Όπερα

Εθνικό Μουσείο

Αν σου αρέσουν οι Σουηδοί καλλιτέχνες, τότε το Εθνικό Μουσείο είναι για εσένα. Στις αίθουσές του θα βρεις μία τεράστια συλλογή έργων τέχνης (κυρίως ζωγραφική & γλυπτική), από το μεσαίωνα και μέχρι σήμερα. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά (πλην Δευτέρας) από 10πμ-5μμ. Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 150 SEK. Πληροφορίες εδώ.

Δημαρχείο

Το πανέμορφο κτίριο του δημαρχείου της πόλης βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Είναι επισκέψιμο εσωτερικά μέσω οργανωμένων επισκέψεων (καθημερινά, κάθε ώρα από 10πμ-3μμ), με τα εισιτήρια να κοστίζουν 140SEK/άτομο.  Αξίζει επίσης να το εντοπίσεις και να το φωτογραφίσεις από διάφορα παραθαλάσσια σημεία της παλιάς πόλης.

Στοκχόλμη δημαρχείο

Στοκχόλμη δημαρχείο

Ναός Ρίνταρχολµ

Ο συγκεκριμένος ναός βρίσκεται -και αυτός- στην παλιά πόλη και αποτελεί το χώρο ταφής των περισσοτέρων Σουηδών μοναρχών από τις εποχές του μεσαίωνα και μέχρι τη δεκαετία του ’50. Είναι φυσικά επισκέψιμος και λειτουργεί καθημερινά από 10πμ-5μμ. Το εισιτήριο κοστίζει 220 SEK. Πληροφορίες εδώ.

Στοκχόλμη Ναός Ρίνταρχολμ

Sergels Torg

Η πλατεία Sergels Torg αποτελεί το πολύβουο κέντρο της Στοκχόλμης! Βρίσκεται στη γειτονιά Norrmalm και είναι γεμάτη από δεκάδες μικρά ή μεγάλα μαγαζιά (κάποια εκ’ των οποίων είναι ενταγμένα σε εμπορικά κέντρα), εστιατόρια και πάγκους μικροπωλητών. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζουν τα συντριβάνια καθώς και ο 37μ ύψους οβελίσκος με το όνομα Crystal (κατασκευασμένος από γυαλί και ατσάλι).

Στοκχόλμη Sergels Torg

Μουσείο Vasa

Το μουσείο Vasa βρίσκεται στη γειτονιά του Djurgården, σε απόσταση περίπου 30′ με τα πόδια από την πλατεία Sergels Torg. Βασικό του έκθεμα το εμπορικό πλοίο Vasa το οποίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το 1628. Είναι ανοιχτό καθημερινά 10πμ-5μμ (8.30πμ-6μμ το καλοκαίρι) και το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 190 SEK. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Μουσείο Abba

Σουηδία σημαίνει -μεταξύ άλλων- και Abba! Έτσι, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το σχετικό -αφιερωμένο στη σούπερ μπάντα- μουσείο από την πρωτεύουσα. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο μουσείο Vasa και -όπως φαντάζεσαι- είναι γεμάτο από εκθέματα που αφορούν τους Abba! Ρούχα, μουσικά όργανα, φωτογραφικό υλικό και παρτιτούρες αλλά και βιώματα εικονικής πραγματικότητας αποτελούν μερικά από τα εκθέματα του μουσείου. Το μουσείο Abba λειτουργεί ως εξής:

      • Το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη είναι ανοιχτό καθημερινά 10πμ-6μμ
      • Τον Μάϊο λειτουργεί καθημερινά από 10πμ-7μμ ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες από 10πμ-8μμ

Τα εισιτήρια κοστίζουν 290 SEK. Περισσότερες πληροφορίες και μηχανισμός κρατήσεων εδώ.

Ανάκτορο Drottningholm

Πρόκειται για πανέμορφη καλοδιατηρημένη βασιλική κατοικία από τον 17ο αιώνα, λίγο έξω από τη Στοκχόλμη. Είναι επισκέψιμη και αν επιλέξεις να πας, είναι δεδομένο πως θα “χαθείς” σε ατελείωτες αίθουσες με υπέροχα έργα τέχνης. Παράλληλα, το ανάκτορο κατακλύζεται από χώρους αναψυχής και πράσινου στους οποίους μπορείς να απολαύσεις μία υπέροχη βόλτα. Μοναδικό μειονέκτημα του ανακτόρου το ότι βρίσκεται εκτός κέντρου. Απέχει περίπου 25′ με αμάξι από την πλατεία Sergels Torg και ένα εκτιμώμενο κόστος με ταξί είναι τα 350-400 SEK (για απλή διαδρομή).  Λειτουργεί καθημερινά 10πμ-5μμ (το καλοκαίρι) ή μόνο Σαββατοκύριακα 10πμ-4μμ (το χειμώνα). Τα εισιτήρια κοστίζουν 220 SEK. Πληροφορίες εδώ.

Κρουαζιέρα στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης

Όπως έγραψα και στην εισαγωγή, περίπου 30.000 νησιά -διαφόρων μεγεθών- απαρτίζουν το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης. Μία οργανωμένη κρουαζιέρα αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να απολαύσεις μία βόλτα στο αρχιπέλαγος και να θαυμάσεις κάποια από τα βασικά νησιά και σημεία του.

Οι περισσότερες κρουαζιέρες αναχωρούν από τη σχετική τουριστική αποβάθρα στο λιμάνι, η οποία είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη από το κέντρο της πόλης ή άλλα κεντρικά σημεία. Το μόνο που χρειάζεται, είναι μία έγκαιρη έρευνα και κράτηση των σχετικών εισιτηρίων. Λάβε υπ’ όψη πως αν ο καιρός είναι κρύος, προσφέρονται και οι σχετικές μάλλινες κουβέρτες.

Στοκχόλμη κρουαζιέρα στο αρχιπέλαγος

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Για να πας στη Στοκχόλμη χρειάζεσαι απλώς την ταυτότητά σου, καθώς η Σουηδία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη Σένγκεν.

Διαφορά ώρας με Ελλάδα

-1 ώρα

Κωδικός κλήσης

+46-8

Νόμισμα

Σουηδική Κορώνα (SEK). H ισοτιμία σήμερα είναι -περίπου- 11.5-12 SEK για 1€. Προκειμένου να διευκολυνθείς σε τυχόν συναλλαγές για τις οποίες θα θες άμεση σύγκριση τοπικού νομίσματος με ευρώ, θα σου πρότεινα να εγκαταστήσεις κάποιο σχετικό app για νομισματικές μετατροπές στο κινητό σου. Κορυφαίο όλων το ΧΕ

Κινητή τηλεφωνία

Η Σουηδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιείς -παντού στη χώρα- άφοβα και χωρίς χρέωση τα όσα σου προσφέρει ο πάροχός σου. Απλώς βεβαιώσου μαζί του για τυχόν πολιτική ορθής χρήσης που εφαρμόζεται.

Νερό

Όχι μόνο πίνεται άφοβα αλλά είναι -όπως φαντάζεσαι- εξαιρετικής ποιότητας. 

Ντύσιμο & παρελκόμενα

Ασχέτως του τι εποχή θα πας στη Στοκχόλμη, να έχεις ένα πράγμα στο νου σου. Θα πρέπει να είσαι ντυμένος σε στρώματα, προκειμένου να μπορείς να βγάζεις (ή να βάζεις) κάτι όταν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα νιώθεις και την τεράστια διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το τι ακριβώς θα χρειαστείς εξαρτάται  σαφώς από την περίοδο που θα πας.

Το χειμώνα (και μέχρι την άνοιξη), σίγουρη θέση στη βαλίτσα σου πρέπει να έχουν εσωθερμικά ρούχα (ιδανικά με τη μέγιστη θερμαντική ένταση), παντελόνια με επένδυση από φλις, μπλούζες από φλις και μπουφάν με κουκούλα. Πέραν αυτών, θα χρειαστείς κασκόλ, γάντια, σκούφο και κάλτσες κατάλληλες για χρήση στο κρύο. Σε ότι αφορά τα παπούτσια, προκειμένου να μην την πατήσεις, καλό θα είναι να έχεις προβλέψει να είναι κατάλληλα για έντονο περπάτημα και αδιάβροχα (προκειμένου να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστα). Τέλος, έχε μαζί σου θήκη αδιαβροχοποίησης κινητού, ομπρέλα (ποτέ δεν ξέρεις) και γυαλιά ηλίου.

6η Ιουνίου

Η 6η Ιουνίου είναι μία πολύ ιδιαίτερη μέρα για τους Σουηδούς αφού σηματοδοτεί δύο πολύ σημαντικές επετείους της ιστορίας της χώρας: την υπογραφή του συντάγματος το 1809 αλλά και τη στέψη του βασιλιά Gustav Vasa το 1523 (ο οποίος απελευθέρωσε τη Σουηδία από τη Δανία).

Όπως φαντάζεσαι, η 6η Ιουνίου αποτελεί εθνική μέρα για τη Σουηδία (κάτι σαν τη δική μας 25η Μαρτίου) και γιορτάζεται ανάλογα! Έχε υπ’ όψη πως ενδέχεται -αν βρεθείς τη μέρα εκείνη στη Στοκχόλμη- να συναντήσεις τροποποιημένα ωράρια λειτουργίας σε εστιατόρια, καφέ, μαγαζιά ή λοιπούς χώρους. Οπότε ψάξε ανάλογα.

Γλώσσα

Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου με τα αγγλικά, όλοι οι ντόπιοι τα μιλάνε.

Επιστροφή στην κορυφή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *