Σαββατοκύριακο στο Παρίσι - World Travel Stories

Σαββατοκύριακο στο Παρίσι

Σαββατοκύριακο στο Παρίσι
Η Opera Garnier, όπως την αντικρύζεις από το Cafe de la Paix.

Έρχεται Σαββατοκύριακο και θες να κάνεις κάτι ιδιαίτερο; Μπορείς να πας στο Παρίσι! Ναι, ένα Σαββατοκύριακο στο Παρίσι είναι κάτι απόλυτα εφικτό, από πάσα άποψη. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες για να κάνεις πράξη μια τέτοια ιδέα.

Εισαγωγή

Για αρχή να ξεκαθαρίσω κάτι. Το Παρίσι είναι ένας προορισμός ο οποίος απαιτεί αρκετά περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο για να τον γνωρίσεις και να τον ζήσεις σε βάθος. Είναι μία τεράστια πόλη με πάρα πολλά να δεις και να κάνεις. Οπότε, το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι αποτελεί μία πρόταση μόνο αν έχεις ξαναπάει και απλώς θες να δεις λίγα και πολύ συγκεκριμένα πράγματα, ή αν δεν μπορείς να πάρεις άδεια 1-2 ημέρες επιπλέον. 

Επίσης -να σου πω πως- οι προτάσεις που θα διαβάσεις, δεν προκύπτουν από κάποιο κανόνα που λέει ότι “αυτά πρέπει να δεις”. Είναι όλες δικές μου επιλογές με βάση το τι ήθελα να δω. Οι προτάσεις αυτές είναι εντελώς παραμετροποιήσιμες με βάση τα δικά σου γούστα και θέλω, αλλά και τον καιρό!

Πως θα πας

Οι επιλογές πτήσεων για ένα Σαββατοκύριακο στο Παρίσι είναι δύο. Για αρχή υπάρχει η Aegean Airlines. Εδώ επιλέγεις την πτήση Α3610. Φεύγει το πρωί του Σαββάτου στις 8.20πμ από το Ελ. Βενιζέλος και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Ντε Γκολ λίγο πριν τις 11πμ (τοπική ώρα). Όσο για την επιστροφή σου, η Aegean Airlines έχει την πτήση Α3615. Φεύγει στις 20.35 του απογεύματος της Κυριακής και προσγειώνεται στο Ελ. Βενιζέλος στις 00:45 της Δευτέρας!

Υπάρχει επίσης και ο Γαλλικός αερομεταφορέας, η Air France. Η πτήση της AF1033 αναχωρεί το πρωί του Σαββάτου και ώρα 6.15πμ, με ώρα άφιξης 8.45πμ (τοπική) στο αεροδρόμιο Ντε Γκολ. Σε ότι αφορά την επιστροφή σου στην Ελλάδα,  η πτήση AF1032 φεύγει από το Παρίσι στις 20:45 και προσγειώνεται στο Ελ. Βενιζέλος στις 00:55!

Όπως βλέπεις, και οι δύο εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις ένα μεγάλο μέρος του Σαββατοκύριακου στη Γαλλική πρωτεύουσα. Το τι θα επιλέξεις έχει σαφώς να κάνει με το κόστος, με τις ώρες αναχώρησης & άφιξης ή με το αν συλλέγεις μίλια στη μία ή την άλλη εταιρεία.

Που να μείνεις

Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, σημαίνει μία διανυκτέρευση. Το να βρεις μία διανυκτέρευση στο Παρίσι είναι κάτι αρκετά εύκολο. Οι επιλογές σου είναι αμέτρητες. Από φθηνά και οικονομικά ξενοδοχεία πέριξ των σιδηροδρομικών σταθμών, μέχρι τα μεγαλεία του Ritz με τις σουίτες του ή άλλων παρεμφερών λύσεων. Το τι θα επιλέξεις έχει να κάνει καθαρά με εσένα και το πόσα είσαι διατεθημένος να ξοδέψεις, ή με το αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γεγονός μέσα στο Σαββατοκύριακο (πχ επέτειος, γενέθλια, γιορτή κλπ) και θες κάτι πιο αναβαθμισμένο.

Θα έλεγα απλώς να μην απομακρυνθείς πολύ από το κέντρο. Οι ώρες σου στην πόλη δεν θα είναι πολλές (μην ξεχνάς πως μιλάμε για Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και μάλιστα όχι ολόκληρο), οπότε καλό είναι να μην σπαταλάς ιδιαίτερο χρόνο στις μετακινήσεις σου από και προς το ξενοδοχείο.

Πως να κινηθείς στην πόλη

Με δεδομένο πως δεν θα έχεις πολλές ώρες στη διάθεσή σου, θα σου πρότεινα να αποφύγεις λεωφορεία και ταξί (το τελευταίο κράτα το μόνο για τα δρομολόγια από/προς αεροδρόμιο) καθώς μπορεί να πέσεις σε κίνηση και να χάσεις χρόνο. Προτίμησε το μετρό το οποίο θα σε πάει γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις όπου θες. 

Αν χρησιμοποιείς πολύ το μετρό, τότε η κάρτα Mobilis θα σου φανεί πολύ χρήσιμη. Με 7.5€ σου δίνει απεριόριστη πρόσβαση για μία μέρα στις ζώνες 1-2 της πόλης και για όλα τα μέσα (μετρό, τραμ, προαστιακός, λεωφορεία). Προσοχή, η κάρτα αυτή έχει 24ωρη ισχύ όχι από τη στιγμή της 1ης ακύρωσης αλλά ωρολογιακά. Άρα αν την εκδόσεις το μεσημέρι του Σαββάτου, η μισή μέρα θα έχει ήδη περάσει. Με κόστος ωστόσο του απλού εισιτηρίου μετρό στο 1.9€, θεωρώ πως εύκολα μπορείς να κάνεις απόσβεση. Την εκδίδεις από όλους τους σταθμούς μετρό, τραμ και επιλεγμένες στάσεις λεωφορείων. Πληροφορίες εδώ.

Προτάσεις διημέρου

Πάμε στο ψητό λοιπόν. Αποφασίζεις να πας Σαββατοκύριακο στο Παρίσι. Που να πας και τι να δεις; Σημείωσε λοιπόν τα εξής:

ΣΑββατο

Λογικά, αν ταξιδέψεις με Aegean Airlines, το Σάββατο θα σε βρει στο δρόμο γύρω στη 1μμ το μεσημέρι. Αν κάνουμε την παραδοχή πως το βράδυ θα θες να δειπνίσεις κάπου -και με δεδομένο πως στη Γαλλία τρώνε σχετικά νωρίς- θα σου πρότεινα να μαζευτείς στο ξενοδοχείο σου το αργότερο στις 7μμ. Άρα το Σάββατο σου αφήνει περίπου 6 ώρες για βόλτα στην πόλη. Αυτή τη βόλτα σου προτείνω να την κάνεις στο λόφο της Μονμάρτης.

  • Les Abbesses

Όπου και αν μένεις, πάρε το μετρό και κατευθύνσου στο σταθμό Les Abbesses. Είναι ο βασικός σταθμός που εξυπηρετεί τη Μονμάρτη. Παράλληλα είναι ένας από τους μόλις δύο σε όλη την πόλη όπου μπορείς να θαυμάσεις τον ολοκληρωμένο αυθεντικό Art Nouveau σχεδιασμό της πινακίδας και του στεγάστρου της εισόδου (δυστυχώς στην επίσκεψή μου ήταν καλυμμένος για συντήρηση οπότε η φωτογραφία είναι από φωτοτράπεζα). Οι δύο είσοδοι αυτοί καθώς και άλλες 84 απλές Art Nouveau πινακίδες (χωρίς στέγαστρο) που κοσμούν σταθμούς μετρό στο Παρίσι, θεωρούνται ιστορικά μνημεία της πόλης. 

Φωτό: Adobe Stock
  • Ο Τοίχος της αγάπης

Ακριβώς έξω από το σταθμό, θα χαζέψεις και θα φωτογραφίσεις τον “Τοίχο της αγάπης”. Ο τοίχος αυτός καλύπτει έκταση περίπου 40τ.μ. και αποτελείται από 612 πλακάκια. Επάνω στα πλακάκια αυτά θα βρεις τη φράση “Σ’ άγαπώ” γραμμένη 311 φορές σε 250 γλώσσες (ορισμένες εκ’ των οποίων ιδιαίτερα σπάνιες (πχ Ναβάχο, Ινουίτ)!! Ο τοίχος δημιουργήθηκε το 2000 από τους καλλιτέχνες Fédéric Baron & Claire Kito.

  • Το Κοιμητήριο της Μονμάρτης

Αν δεν σε “χαλάει” να επισκεφθείς ένα νεκροταφείο, τότε σου το προτείνω ανεπιφύλακτα. Από τον Τοίχο της αγάπης κατηφόρισε λίγο προς τα δυτικά και σε περίπου 600μ θα το βρεις. Το κοιμητήριο της Μονμάρτης δεν είναι το μεγαλύτερο στο Παρίσι, ούτε αυτό με τους πιο πολλούς επώνυμους να έχουν ταφεί εκεί. Είναι όμως το πιο όμορφο!

Στους χώρους του είναι θαμμένοι αρκετοί επιφανείς -κυρίως- Γάλλοι των γραμμάτων και των τεχνών. Ξεχωρίζουν οι τραγουδίστριες Dalida & France Gall, o συνθέτης Hector Berlioz, o ζωγράφος Edgar Degas και ο σκηνοθέτης Francois Truffaut.

  • Place du Tertre

Φεύγοντας από το Κοιμητήριο, πάρε κατεύθυνση προς την Place du Tertre. Θα φτάσεις μετά από περίπου 15-20′, αφού πρώτα περπατήσεις μέσα από όμορφα σοκκάκια και γραφικά δρομάκια στα οποία θα δεις διαφόρων λογιών μαγαζιά, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα. Σε κάποιο από αυτά τα στενά, θα δεις και το σπίτι στο οποίο έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της η Dalida.

Η Place du Tertre λοιπόν είναι μια πλατεία με σχεδόν τετράγωνο σχήμα και δεκάδες μαγαζιά (κυρίως καφέ και μπιστρό) να την περιτριγυρίζουν. Πέρα από τα μαγαζιά όμως, την περιτριγυρίζουν και δεκάδες ζωγράφοι & σκιτσογράφοι οι οποίοι είτε ζωγραφίζουν κάποιο στιγμιότυπο της πλατείας είτε μπορούν να σχεδιάσουν το πορτρέτο σου. Φυσικά, περιττό να πω πως η πλατεία είναι γεμάτη με δεκάδες τραπέζια από τα τριγύρω μαγαζιά.

  • Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre

H εκκλησία της  Βασιλικής της Ιερής Καρδιάς (όπως είναι το όνομα της στα Ελληνικά) βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτης. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1875 και ολοκληρώθηκε το 1914. Σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική της, διακρίνεται από πολλά ρωμανο-βυζαντινά χαρακτηριστικά.

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 130μ, το υψηλότερο σημείο στο Παρίσι, ενώ ο τρούλος της αποτελεί το 2ο υψηλότερο σημείο κτίσματος στην πόλη μετά τον Πύργο του Άϊφελ. Συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστών και επισκεπτών κάθε χρόνο, γεγονός που την κατατάσσει ως το δεύτερο πιο δημοφιλές και επισκέψιμο θρησκευτικό μνημείο της Γαλλίας, πίσω από την Παναγία των Παρισίων (η οποία -και μέχρι νεοτέρας- δεν είναι επισκέψιμη στο εσωτερικό της).

Η θέση και ο προσανατολισμός της Βασιλικής, δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει πιάτο το Παρίσι και να δει μαγικά ηλιοβασιλέματα. Μην εκπλαγείς λοιπόν αν όταν πας, αντικρίσεις εκατοντάδες τουρίστες να κάθονται και να ρεμβάζουν, στα σκαλοπάτια έξω από την εκκλησία. 

Φεύγοντας και από την εκκλησία, γύρνα στην Place du Tertre. Kάνε στάση για έναν καφέ ή ένα ποτό (με ή χωρίς κάτι φαγώσιμο). Αν ο καιρός το επιτρέπει, προτίμησε να κάτσεις έξω. Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά μοναδική!

Κάπου εδώ η πρώτη μέρα τελειώνει. Γυρνάς στο ξενοδοχείο σου για να ετοιμαστείς για το βραδυνό φαγητό (καλό είναι να έχεις φροντίσει έγκαιρα για το που) και -ίσως- μία μικρή βόλτα στο κέντρο της πόλης μετά.

Μονμάρτη-Χρήσιμες πληροφορίες

Να σου πω πως το Παρίσι έχει έναν αμπελώνα ο οποίος βρίσκεται στη Μονμάρτη! Αν λοιπόν βρεθείς στη Μονμάρτη στις αρχές Οκτωβρίου, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πέσεις επάνω στο σχετικό πενθήμερο εορταστικό φεστιβάλ τρύγου! Διοργανώνεται στα δρομάκια πέριξ της Sacré-Cœur και διακρίνεται από τον πάρα πολύ κόσμο και την τεράστια κατανάλωση κρασιού και θαλασσινών. Πληροφορίες εδώ.

Δεύτερη χρήσιμη πληροφορία για τη Μονμάρτη αποτελεί το τελεφερίκ. Σε ανεβάζει στη Basilique du Sacré-Cœur σε περίπου 1.5 λεπτό. Πληρώνεις χρησιμοποιώντας την κάρτα Mobilis για την οποία σου μίλησα νωρίτερα, ή αγοράζοντας ένα συμβατικό εισιτήριο μετρό (κόστος 1.9€). Πληροφορίες για το τελεφερίκ θα βρεις εδώ.

κυριακη

Το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι έχει ήδη φτάσει στη μέση. Η Κυριακή σε βρίσκει με πρωϊνό εγερτήριο (γύρω στις 7.30) και πρωϊνό. Ζήτα από το ξενοδοχείο σου αν μπορείς να κρατήσεις το δωμάτιο μέχρι το απόγευμα. Θα σου φανεί χρήσιμο αφού μπορεί να θες ένα μπάνιο μετά τη βόλτα. Αφού διευθετήσεις και αυτό το πρακτικό ζήτημα, ετοιμάσου προκειμένου να είσαι στο δρόμο πριν τις 10πμ. Έχεις αρκετά να κάνεις και κατά τις 6μμ (το αργότερο) πρέπει να φεύγεις για αεροδρόμιο. 

  • Μουσείο Λούβρου 

Πρώτη στάση για σήμερα το μουσείο του Λούβρου στο οποίο υπολόγισε πως θα περάσεις περίπου 3 ώρες. Είναι ένα από τα διασημότερα και σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου (αν όχι ΤΟ διασημότερο) και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών καθημερινά. Χρήσιμο είναι λοιπόν -για να περάσεις καλά- να πας, έχοντας κάνει τα εξής:

   1. Προαγόρασε το εισιτήριό σου. Θα σε γλυτώσει από αναμονή στην ουρά των ταμείων (η οποία είναι άλλη από αυτή για να μπεις στο μουσείο). To Λούβρο λειτουργεί καθημερινά πλην Τρίτης από τις 9πμ και τα εισιτήρια κοστίζουν 17€/άτομο. Πληροφορίες εδώ.
   2. Πήγαινε προετοιμασμένος ότι -και με  εισιτήριο στο χέρι- θα χρειαστεί να περιμένεις για να μπεις. Κάτι ο υγειονομικός έλεγχος, κάτι και ο κόσμος και εύκολα μπορεί να περιμένεις ένα 20′ για να περάσεις τον έλεγχο ασφαλείας.
   3. Κάνε μία μικρή προεργασία του τι θες να δεις. Λογικά δεν θα θες να γυρίσεις όλο το μουσείο (και να ήθελες, είναι πρακτικώς αδύνατο, μέσα στις 2-3 ώρες που θα περάσεις εκεί). Ένα application για το κινητό σου, με χάρτη του μουσείου και προτάσεις για το τι να δεις, θα σου φανεί πολύ χρήσιμο. Προσωπικά χρησιμοποίησα αυτό. Ακολούθησα τη μικρή βόλτα που μου πρότεινε η οποία περιελάμβανε όλα όσα ήθελα να δω (και ορισμένα που δεν είχα υπολογίσει).
   4. Έχε υπομονή και κατανόηση πως, εκτός από εσένα, όλοι θέλουν να δουν τη Μόνα Λίζα ή τη Νίκη της Σαμοθράκης.

  • Βόλτα στο Le Marais

Φεύγοντας από το Λούβρο, κατευθύνσου πεζός προς τη συνοικία του Le Marais. Εκεί θα απολαύσεις μία πολύ όμορφη βόλτα, περπατώντας σε μικρά δρομάκια και πεζοδρόμους. Θα δεις δεκάδες μικρά μαγαζιά, διάσπαρτα μπαράκια και εστιατόρια, ενώ -αν ο καιρός είναι καλός- θα δεις και εκατοντάδες κόσμου να κάνει το ίδιο με εσένα!

Περπατώντας στους δρόμους του Le Marais σίγουρα θα δεις το Le Centre Pompidou (κέντρο πολιτισμού και τεχνών), από την οροφή του οποίου μπορείς να θαυμάσεις πιάτο το Παρίσι. 

Αν φτάσεις μέχρι την Place des Vosges, σημείωσε πως στο νούμερο 6 της έζησε ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτορ Ουγκό. Το σπίτι του σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Πληροφορίες εδώ. Μερικά τετράγωνα πιο πάνω από την Place des Vosges, λειτουργεί το Μουσείο Picasso το οποίο φιλοξενεί πάνω από 5.000 έργα του καλλιτέχνη.

  • Place de l’Etoile & Champs-Élysées

Από το Le Marais πάρε το μετρό (στάση Hotel de Ville) και πήγαινε ως την πλατεία Etoile (από το 1970 λέγεται Charles de Gaulle, αν και πολύς κόσμος την αναφέρει ακόμα με το ιστορικό της όνομα). H τεράστια αυτή πλατεία αποτελεί σταυροδρόμι για δώδεκα λεωφόρους, διασημότερη εκ’ των οποίων είναι η Champs-Élysées. Στην πλατεία (και την ευρύτερη περιοχή) δεσπόζει φυσικά η Αψίδα του Θριάμβου.

Περπάτησε τη Champs-Élysées. Θα χαζέψεις βιτρίνες πολυκαταστημάτων, θα δεις ακριβές μπουτίκ, υπαίθρια καφέ και χιλιάδες κόσμου να βολτάρει πάνω-κάτω στα δύο τεράστια πεζοδρόμιά της.  Αν κουραστείς, κάνε μία στάση στο νούμερο 86 της Champs-Élysées. Θα βρεις το μαγαζί του Pierre Hermé (συστεγαζόμενο στο L’Occitane) . Εκεί θα δοκιμάσεις τα πιο τέλεια macarons που έχεις φάει ποτέ σου, αλλά και νοστιμότατα κρουασάν με διάφορες επιλογές γέμισης! Εννοείται πως τα macarons μπορείς να τα πάρεις και σε πακέτο για το δρόμο ή και για να τα φέρεις πίσω Ελλάδα.

  • Opera Garnier & Café de la Paix

Πάρε το μετρό -από έναν από τους κοντινούς στο Pierre Hermé σταθμούς (George V ή Franklin Roosevelt)- με κατεύθυνση την Opera Garnier (ο σταθμός μετρό ονομάζεται Opera). Χάζεψε και φωτογράφισε το ιστορικό και πανέμορφο αυτό Παρισινό κτίριο το οποίο οφείλει το όνομά του στον αρχιτέκτονα του, Charles Garnier. Είναι κατασκευασμένο στο διάστημα 1862-1875 και μέχρι το 1989 αποτελούσε την πρωταρχική λυρική σκηνή της πόλης. Μετά τη δημιουργία της Opera Bastille, το Palais Garnier χρησιμοποιείται κυρίως για παραστάσεις μπαλέτου.

Ακριβώς απέναντι από την Όπερα θα βρεις άλλο ένα ιστορικό σημείο της πόλης. Πρόκειται για το φημισμένο Café de la Paix. Λειτουργεί από το 1862 και από τις καρέκλες του έχουν περάσει τεράστιες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Όσκαρ Ουάϊλντ, ο Εμίλ Ζολά, ο τενόρος Ενρίκο Καρούζο και πολλοί άλλοι. Όπως ίσως υποψιάζεσαι, το να βρεις τραπέζι -αν δεν έχεις κάνει κράτηση- είναι αρκετά δύσκολο,  οπότε -λογικά- θα χρειαστεί να περιμένεις. Γι’ αυτό, δες εδώ και -αν σε ενδιαφέρει να κάτσεις- πήγαινε προετοιμασμένος. Σερβίρει από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ.

  • Place Vendôme

Από την Όπερα, περπάτησε την οδό Rue de la Paix και σε λιγότερο από 10′ θα βρεθείς στην Place Vendôme. Αποτελεί μια από τις διασημότερες πλατείες στο Παρίσι. Στις τέσσερις πλευρές της θα συναντήσεις κυρίως κοσμηματοπωλεία και καταστήματα υψηλής ραπτικής, ενώ σε μία από αυτές δεσπόζει το φημισμένο ξενοδοχείο Ritz. Στο κέντρο της πλατείας, υπάρχει μία πελώρια στήλη ύψους 42μ η οποία φιλοξενεί άγαλμα του Ναπολέοντα.

Κάπου εδώ, λογικά, το ρολόϊ θα δείχνει περίπου 5μμ. Ώρα να επιστρέψεις στο ξενοδοχείο για να πάρεις τη βαλίτσα και -ενδεχομένως- να κάνεις ένα ντους (αν έχεις κρατήσει δωμάτιο). Ταξί και έφυγες για αεροδρόμιο! Το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι τελείωσε και πέρασες φανταστικά!

Παρατηρήσεις

  • Στο Παρίσι ταξιδεύεις με ταυτότητα.
  • Σε ότι αφορά το κινητό, χρησιμοποιείς κανονικά -και χωρίς επιβάρυνση- το πρόγραμμα φωνής και δεδομένων του παρόχου σου. 
  • Παρίσι κωδικός κλήσης: +33-1 
  • Διαφορά ώρας (με Ελλάδα): -1
  • Αν ταξιδέψεις στο Παρίσι καλοκαίρι, να είσαι προετοιμασμένος για πολλή ζέστη και πολλή υγρασία. Το αντιηλιακό και τα γυαλιά ηλίου θα σου φανούν άκρως απαραίτητα.
  • Ασχέτως εποχής, να έχεις πάντα μαζί σου ομπρέλα και αθλητικά παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα.
  • Αν θελήσεις να πας στο Hotel Costes για φαγητό και ποτό, να ξέρεις πως κρατήσεις δέχονται μόνο την ημέρα που θες να πας και μόνο τηλεφωνικά (+33 1 42 44 50 00 από τις 9πμ)
  • Παρά τα όσα ίσχυαν κάποτε περί της χρήσης Αγγλικών στη Γαλλία, προσωπικά δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα όπου χρειάστηκε να μιλήσω (πέραν ίσως του ταξί).

 

επιστροφή στην κορυφή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *