Ρίγα, Λετονία

Ρίγα, Λετονία

Η πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα είναι μία μικρή, πολύ όμορφη και καταπράσινη πόλη με τον πληθυσμό της να είναι με το ζόρι 700.000 κάτοικοι. Η Ρίγα είναι χτισμένη στις εκβολές του ποταμού  Νταουγκάβα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Βαλτικής.

Έχει μία πολύ όμορφη παλιά πόλη, στην οποία περίοπτη θέση έχει ο Καθεδρικός Ναός της,  ενώ δεσπόζει το Μνημείο της Ελευθερίας (προς τιμήν των αγωνιστών και των θυμάτων του πολέμου της ανεξαρτησιας (1918-20)). Να πας επίσης οπωσδήποτε στο γοτθικό ναό του Αγίου Πέτρου για μοναδική θέα από ψηλά. 

Με μέγεθος μικρότερο αυτού της Βιέννης, η Ρίγα αποτελεί έναν πολύ όμορφο προορισμό για ένα γρήγορο ταξίδι Σαββατοκύριακου. Αεροπορικά εξυπηρετείται ως εξής:

Κατά την περίοδο 1/4-31/10 με απ’ ευθείας πτήσεις της Air Baltic από Αθήνα ή από 14/5 και ω2 25/10 και από Θεσσαλονίκη. Από Αθήνα, δύο εβδομαδιαίως κατά το διάστημα 1/4-31/5 &1/10-31/10 και τρεις κατά την περίοδο 1/6-30/9, ενώ από Θεσσαλονίκη δύο πτήσεις εβδομαδιαίως καθ’ όλη την περίοδο. Προσοχή ωστόσο θέλουν οι ώρες αναχώρησης, αφού το δρομολόγιο προς Ρίγα φεύγει στις 3.20 τα ξημερώματα (3.35 από Θεσσαλονίκη) ενώ η πτήση προς Αθήνα στις 23.30 (23.35 προς Θεσσαλονίκη). Αναλυτικά τα δρομολόγια εδώ. Τις πτήσεις αυτές μπορείς να τις κλείσεις είτε μέσα από το site της Air Baltic είτε από το αντίστοιχο της Aegean. (Παρατήρηση: αν κλείσεις την πτήση μέσα από το site της Aegean θα πάρεις κωδικό πτήσης Aegean (A3 xxx). Επειδή ωστόσο η πτήση εκτελείται με αεροσκάφος της Air Baltic, δεν υπάρχουν μίλια!)

Πέρα από τη λύση της Air Baltic (την οποία χρησιμοποίησα και βρήκα πολύ καλή. Διάβασε το σχετικό άρθρο εδώ), όλο το χρόνο υπάρχουν οι κλασσικές επιλογές μέσω Lufthansa, Austrian ή Turkish και ενδιάμεσης στάσης (Βιέννη, Φρανκφούρτη, Κωνσταντινούπολη).

Η καλύτερη περίοδος για να πας στη Ρίγα είναι από Μάϊο μέχρι Σεπτέμβριο, οπότε οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν (λίγες βροχές και θερμοκρασίες κατάτι δροσερότερες από την Αθήνα). Λάβε υπ’ όψιν επίσης πως επειδή η Ρίγα βρίσκεται αρκετά βόρεια, αν πας προς το καλοκαίρι θα ζήσεις πολύ έντονα το φαινόμενο να πλησιάζει η ώρα μεσάνυχτα και έξω να είναι σούρουπο με το ζόρι! Δες τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες και θα καταλάβεις. Είναι όλες τραβηγμένες μετά τις 21.30 (Ρίγα & Αθήνα βρίσκονται στην ίδια ζώνη ώρας). Προφανώς το ίδιο ισχύει αν επιλέξεις να πας χειμώνα όπου και θα ζήσεις το φαινόμενο της πολύ μικρής μέρας και του να νυχτώνει νωρίς.

Στη Ρίγα βρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους και όχι για αναψυχή. Αυτό που αντίκρυσα ωστόσο με κάνει να λέω πως η πρωτεύουσα της Λετονίας αποτελεί μία πολύ όμορφη και ευχάριστη έκπληξη και ευχαρίστως θα πήγαινα ένα Σαββατοκύριακο για τουρισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *