Όσα πρέπει να ξέρεις για προγράμματα πιστότητας - World Travel Stories

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα προγράμματα πιστότητας

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα προγράμματα πιστότητας

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν προγράμματα πιστότητας & επιβράβευσης για τους πελάτες τους, προκειμένου α) να τους ανταμείβουν για την πιστότητά τους στην εταιρεία (ή/και το δίκτυο στο οποίο η εταιρεία ανήκει) και β) να τους δίνουν παραπάνω λόγους να τη χρησιμοποιούν. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις  όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα προγράμματα πιστότητας Miles & Bonus της Aegean Airlines καθώς και Executive Club της ΒΑ, τα δύο προγράμματα που χρησιμοποιώ τακτικά τον τελευταίο καιρό.

Aegean Airlines Miles & Bonus

Το Miles & Bonus της Aegean Airlines (το πρώτο από τα δύο προγράμματα πιστότητας το οποίο θα αναλύσουμε) προσφέρει τρία επίπεδα διαβάθμισης με ανάλογα προνόμια σε κάθε επίπεδο. Το πρώτο επίπεδο είναι αυτό στο οποίο εισέρχεσαι αν πρωτοεγγραφείς και ονομάζεται blue. Σε αυτό το επίπεδο συλλέγεις μίλια για κάθε πτήση σου με Aegean, OA ή Star Alliance (Lufthansa Group, Turkish Airlines, SAS, Singapore , Thai, Air Canada, United κλπ) εταιρεία. Τα ποσό των μιλίων που συλλέγεις εξαρτάται α) από την απόσταση του προορισμού και β)τη θέση με την οποία ταξιδεύεις.

Είναι λογικό μία πτήση Αθήνα-Θεσ/νίκη να συγκεντρώνει λιγότερα μίλια απ’ οτι μία πτήση για Παρίσι. Επίσης είναι λογικό ο economy ναύλος να προσφέρει λιγότερα μίλια από τον αντίστοιχο business. Τα μίλια που συλλέγεις είναι δύο ειδών: Μίλια αναβάθμισης & μίλια εξαργύρωσης. Τα μεν πρώτα σε βοηθούν να ανέβεις επίπεδο (και να απολαύσεις επιπλέον προνόμια) ενώ τα δεύτερα βοηθούν στο κομμάτι των εξαργυρώσεων σε δωρεάν εισιτήρια ή αναβαθμίσεις θέσεων ή σε επιλεγμένους συνεργάτες.

Για να ανέβεις επίπεδο και από το blue να πας στο silver χρειάζεται να συλλέξεις 12.000 μίλια αναβάθμισης μέσα σε δώδεκα μήνες με τουλάχιστον δύο πτήσεις με Aegean/OA ή ή συνολικά 24.000 μίλια αναβάθμισης ανεξάρτητα από τη συνεργαζόμενη αεροπορική εταιρία (αρκεί να είναι του δικτύου της Star Alliance).

Ανεβαίνοντας λοιπόν επίπεδο και ως silver δικαιούσαι (επιπλέον των παραπάνω) τα εξής:

 • 10% επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κάθε σου πτήση με Aegean/OA
 • Δύο κουπόνια αναβάθμισης θέσης σε πτήσεις με Aegean/OA (δεν ισχύει για τις κατηγορίες ναύλων με κωδικό P,U,T σε GoLight ναύλους
 • Τέσσερα κουπόνια εισόδου στα lounges της Aegean σε Αθήνα, Θεσ/νίκη και Λάρνακα
 • Προσωπική κάρτα χειραποσκευής
 • Πρόσβαση στην υπηρεσία Together με την οποία ομαδοποιούνται όλα τα μίλια εξαργύρωσης της οικογένειας ή/και φίλων σε έναν λογαριασμό για κοινή χρήση
 • Προτεραιότητα στη λίστα αναμονής κρατήσεων στις πτήσεις του δικτύου της Star Alliance

Για να διατηρήσεις το silver επίπεδο έχεις στη διάθεσή σου 12 μήνες από την ημερομηνία που αναβαθμίστηκες και μέσα στο διάστημα αυτό πρέπει να συγκεντρώσεις 8.000 μίλια αναβάθμισης με τουλάχιστον δύο πτήσεις με Aegean ή/και ΟΑ ή 16.000 μίλια ανεξάρτητα από τη συνεργαζόμενη αεροπορική εταιρία (αρκεί να είναι του δικτύου της Star Alliance).

Για να ανέβεις επίπεδο και  από το Silver να πας στο Gold, χρειάζεται να συγκεντρώσεις 24.000 μίλια αναβάθμισης μέσα σε 12 μήνες, έχοντας τουλάχιστον 4 πτήσεις με Aegean ή ΟΑ, ή συνολικά 48.000 μίλια αναβάθμισης ανεξάρτητα από τη συνεργαζόμενη αεροπορική εταιρία (αρκεί να είναι του δικτύου της Star Alliance).

Φτάνοντας λοιπόν στο επίπεδο Gold (το μέγιστο στο Miles & Bonus) απολαμβάνεις  τα εξής προνόμια:

 • 20% επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κάθε σου πτήση με Aegean/OA
 • Αποκλειστική γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης
 • Δυνατότητα προεπιλογής standard θέσης χωρίς χρέωση ή προεπιλογή upfront θέσης με 50% έκπτωση
 • Εγγύμένη θέση σε πτήσεις Aegean & OA
 • Tέσσερα κουπόνια αναβάθμισης θέσης σε πτήσεις με Aegean/OA (όπως και στη silver βαθμίδα έτσι και εδώ δεν ισχύει για τις κατηγορίες ναύλων με κωδικό P,U,T σε GoLight ναύλους)
 • Μία επιπλέον αποσκευή σε πτήσεις Aegean/OA και ανεξαρτήτως αν πετάς με go light ναύλο ή business (που έτσι & αλλοιώς δικαιούται 2) καθώς και επιπλέον αποσκευή σε πτήσεις με τις υπόλοιπες εταιρείες της Star Alliance
 • Διαρκή πρόσβαση στα lounges της Aegean καθώς και σε περισσότερα από 1000 Star Alliance lounges σε όλον τον κόσμο.
 • Προτεραιότητα σε έλεγχο ασφαλείας και ταξιδιωτικών εγγράφων, επιβίβαση στο αεροσκάφος, παραλαβή αποσκευών
 • Προτεραιότητα στις λίστες αναμονής κρατήσεων σε πτήσεις της Star Alliance
 • Προσωπική κάρτα χειραποσκευής
 • Δύο κουπόνια για δωρεάν πάρκινγκ 24 ωρών στο πάρκινγκ Ρ3 του Ελ. Βενιζέλος καθώς και ένα κουπόνι για δωρεάν executive valet parking 24 ωρών στο ίδιο αεροδρόμιο.Για να διατηρηθείς  στο Gold επίπεδο, χρειάζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία της αναβάθμισης  ή της ανανέωσης της βαθμίδας σου  να συγκεντρώσεις 12.000 μίλια αναβάθμισης με τουλάχιστον 4 πτήσεων με την Aegean ή/και την ΟΑ, (ή 24.000 μίλια ανεξαρτήτως εταιρείας Star Alliance).

Να σου πω πως τα τρία επίπεδα έχουν και μερικά κοινά προνόμια όπως:

 • Αγορά μιλίων αναβάθμισης & εξαργύρωσης
 • Χρήση υπηρεσίας Happy Miles (μέσω της οποίας εξαργυρώνεις λιγότερα μίλια σε επιλεγμένες πτήσεις)
 • Προνόμια και εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες εταιρείες

Συγκεντρωτικά τα προνόμια των τριών βαθμίδων συνοψίζονται στην παρακάτω εικόνα

Συμπερασματικά -και έχοντας ψάξει λίγο και τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων εταιρειών της Star Alliance- να πω οτι η Aegean έχει ένα από τα πιο πλούσια και εύκολα να ανανεώσεις προγράμματα επιβράβευσης. Είναι κάπως δύσκολο να ανέβεις επίπεδο αλλά αρκετά πιο εύκολο να το διατηρήσεις. Αναλυτικές πληροφορίες για το Miles & Bonus θα βρεις εδώ.

Τελειώνοντας να σου πω πως οι παροχές σε κουπόνια (αναβάθμιση θέσης, πάρκινγκ, είσοδος σε lounges) ανανεώνονται κάθε χρόνο και δεν μεταφέρονται στον επόμενο. Μην τις ξεχνάς γιατί αποτελούν το κάτι έξτρα που σου δίνει η Aegean και είναι κρίμα να τελειώνει ο χρόνος και να μην τις έχεις χρησιμοποιήσει. Ειδικά τα κουπόνια αναβάθμισης που προσφέρουν  μια πολύ όμορφη εμπειρία ταξιδιού.

BA Executive Club

Το αντίστοιχο πρόγραμμα επιβράβευσης της ΒΑ (μέλος της OneWorld μαζί με Iberia, American Airlines, Quantas κλπ) ονομάζεται Executive Club. H λογική που δουλεύει είναι αντίστοιχη με το Miles & Bonus της Aegean, υπάρχουν ωστόσο μερικές διαφορές, οι βασικότερες εκ’ των οποίων είναι:

 • Τα επίπεδα διαβάθμισης είναι τέσσερα (blue, bronze, silver, gold)
 • Τα μίλια αναβάθμισης ονομάζονται tier points ενώ αυτά της εξαργύρωσης Avios
 • Για να ανέβεις στο επόμενο επίπεδο αλλά και να το διατηρήσεις χρειάζονται ακριβώς τα ίδια tier points (πχ από blue–>bronze 300 points, από bronze–>silver 600 κλπ)
 • Πρόσβαση σε lounges έχουν μόνο τα silver & gold μέλη, ανεξαρτήτως θέσης (χωρίς κουπόνια)
 • Επιπλέον βαλίτσα δικαιούνται τα gold αλλά και τα silver μέλη
 • Προτεραιότητα στο checkin αλλά και σχετική προτεραιότητα (όχι πρώτος αλλά όχι και τελευταίος) στην επιβίβαση από το επίπεδο bronze και πάνω
 • Δεν προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης θέσης σε κανένα επίπεδο

Από εκεί και πέρα, οι λοιπές παροχές είναι πάνω-κάτω οι ίδιες. Σε κάθε επέτειο εγγραφής ή αναβάθμισης τα tier points μηδενίζουν. Από εκεί έχεις ένα χρόνο για να διατηρήσεις το επίπεδό σου ή να ανέβεις πιο πάνω.

Συγκεντρωτικά τα προνόμια και οι παροχές του Executive Club ανά επίπεδο συνοψίζονται στα παρακάτω:

Το Executive Club δεν είναι κακό πρόγραμμα. Είναι ωστόσο αρκετά δύσκολο τόσο να ανέβεις επίπεδο όσο και να το διατηρήσεις. Και αυτό γιατί αν δεν χρησιμοποιείς την ΒΑ (ή το δίκτυο της Oneworld) τακτικά, τότε είναι αρκετά δύσκολο να φτάσεις ακόμα και το bronze επίπεδο. Ειδικά μάλιστα όταν η ΒΑ από Αθήνα πετά μόνο προς Λονδίνο με απ’ ευθείας πτήσεις, τότε αυτό είναι ακόμα δυσκολότερο. Σκέψου οτι μία πτήση Αθήνα-Λονδίνο στον πιο οικονομικό ναύλο δίνει 10 tier points και εσύ χρειάζεσαι 300 με τουλάχιστον δύο πτήσεις ή 25 πτήσεις ανεξαρτήτως πόντων. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως μόνο με business class πτήσεις (80 tier points ανά πτήση στο Αθήνα-Λονδίνο) ή με υπερατλαντικές πτήσεις μπορείς σχετικά εύκολα να ανέβεις επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και ακόμα και αν δεν ανέβεις επίπεδο, μαζεύεις Avios μέσω των οποίων έχεις εκπτώσεις σε αγορές εισιτηρίων. Αναλυτικές πληροφορίες για το Executive Club θα βρεις εδώ.

 

Συνοψίζοντας να πω πως για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων επιβατών, τα δύο προγράμματα πιστότητας δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμα. Και τούτο γιατί η Aegean αποτελεί τη βασική επιλογή για πτήσεις τόσο εντός Ελλάδος όσο και -κυρίως- εκτός αυτής. Την ίδια ώρα η ΒΑ προσφέρει απ’ ευθείας πτήσεις από Ελλάδα μόνο προς Λονδίνο. Οποιοδήποτε άλλο δρομολόγιο πρέπει να γίνει με στάση εκεί. Τώρα αν ταξιδεύεις πολύ συχνά για Λονδίνο και η ΒΑ αποτελεί μία από τις επιλογές σου, τότε καλό είναι να έχεις και το Executive Club γιατί αυτά που προσφέρει δεν είναι λίγα (αν και σαφώς λιγότερα από το Miles+Bonus). Τα πάντα είναι θέμα αναγκών και επιλογών. Στο βαθμό πάντως που το να αποκτήσεις πρόσβαση σε προγράμματα πιστότητας είναι κάτι που προσφέρεται δωρεάν, δεν νομίζω πως θα σε προβληματίσει κάτι στο να έχεις και τα δύο ως κάρτες σε κάποιο (ηλεκτρονικό) πορτοφόλι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *