Πράγα: μικρός ταξιδιωτικός οδηγός - World Travel Stories

Πράγα: μικρός οδηγός

Πράγα
Η Πράγα φωτογραφημένη από το Κάστρο.

Η Πράγα -σύμφωνα με πολύ κόσμο- αποτελεί ίσως την πιο όμορφη πόλη στην Ευρώπη. Για εμένα είναι ένας πανέμορφος προορισμός γεμάτος ιστορία και αξιοθέατα τα οποία θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη σου. Αν αποφασίσεις να πας στην Πράγα, διάβασε προσεκτικά το άρθρο αυτό για να ξέρεις που να πας, τι να δεις και τι να περιμένεις.

(Στο πλαίσιο των μετακινήσεων με σύνεση -και μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητες- που η κοινή λογική -αλλά και η πολιτεία- επιβάλει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα ήθελα να ενημερώσω πως οι επισκέψεις μου στην Πράγα δεν πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο αυτή αλλά αρκετά πιο πριν από την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου.)

Περιεχόμενα
ΕισαγωγήΠτήσειςΜέσα Μαζικής ΜεταφοράςΔιαμονή
Αξιοθέατα Χρήσιμες Πληροφορίες Γκαλερί Φωτογραφιών

Εισαγωγή

Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα και έχει πληθυσμό περίπου 1.2εκ κατοίκους. Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πως θα πας

Στην προ Covid-19 εποχή, η Aegean Airlines πετούσε κάθε μέρα προς και από την Πράγα. Ελπίζω πως αυτό το καθεστώς θα επανέλθει μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πανδημία. Ωστόσο, το χειμώνα 2020-21 είναι διαθέσιμο ένα πρόγραμμα πτήσεων που λέει πως τα δρομολόγια προς/από την πρωτεύουσα της Τσεχίας σταματούν με το τέλος της εορταστικής περιόδου και επανεκινούν το Μάρτιο. Το ξεκίνημα του Μαρτίου βρίσκει την Aegean να πετά προς το διεθνές αεροδρόμιο Βάτσλαβ Χάβελ τρεις φορές/εβδομάδα (Τρ-Πε-Σα), ενώ από τον Απρίλιο τα δρομολόγια γίνονται 5.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν έχεις στα χέρια σου κράτηση για ταξίδι, σου συστήνω να επικοινωνήσεις με την Aegean Airlines (ή την όποια εναλλακτική αεροπορική έχεις επιλέξει) αρκετές ημέρες πριν την πραγματοποίησή του. Αυτό χρειάζεται να γίνει για να επιβεβαιώσεις τόσο ότι η κράτηση ισχύει και δεν έχει μεταβληθεί η ημερομηνία & ώρα αναχώρησης της, όσο και για να ενημερωθείς για όσα χρειάζεται να έχεις για να ταξιδέψεις (PLF, αρνητικό τεστ Covid-19 ή/και κάτι άλλο). Περισσότερες πληροφορίες γύρω από την Aegean Airlines στο World Travel Stories θα βρεις εδώ.

Πέραν της Aegean Airlines, και εάν οι πτήσεις της δεν σε εξυπηρετούν, στην Πράγα μπορείς να πας και με ανταπόκριση σε οποιαδήποτε πόλη της νότιας και κεντρικής Ευρώπης, ταξιδεύοντας με αερομεταφορείς των χωρών αυτών.

Από το αεροδρόμιο προς την πόλη

Για να πας από το αεροδρόμιο προς την πόλη (ή το ανάποδο) φροντίζουν τα εξπρές υπεραστικά λεωφορεία.  Σε περίπου 30′ εκτελούν το σχετικό δρομολόγιο, κάνοντας στη διαδρομή μία μόνο στάση. Τα δρομολόγια εκτελούνται από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα και με συχνότηα περίπου 1/ώρα. Το κόστος εισιτηρίου είναι 5€/άτομο με επιστροφή. Πληροφορίες εδώ. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις τη διαδρομή και με τα Airport Express λεωφορεία σε περίπου 25′. Τα δρομολόγια είναι πυκνά, ενώ μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις από τις 5.30πμ μέχρι τις 10μμ. Πληροφορίες εδώ.

Πράγα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα καλύψουν όλες σου τις ανάγκες μετακίνησης εντός πόλης, αν αποφασίσεις να μην περπατήσεις ή αν κάποια στιγμή κουραστείς.  Πιο συγκεκριμένα η Πράγα διαθέτει ένα αρκετά εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων (και υπεραστικών) και τραμ, καθώς και τρεις γραμμές μετρό μέσω των οποίων μπορείς να κινηθείς πρακτικώς οπουδήποτε θελήσεις. Το ημερήσιο κόστος απεριόριστης χρήσης όλων των παραπάνω μέσων ανέρχεται σε 110 CZK (Τσέχικες Κορώνες), ποσό που ισοδυναμεί περίπου με 4.2€. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Που θα μείνεις

Η Πράγα μπορεί να μην είναι τεράστια πόλη, προσφέρει ωστόσο πολλές λύσεις καταλυμάτων και για όλα τα πορτοφόλια. Μια καλή έρευνα στο booking.com είναι σίγουρο πως θα σου δώσει άφθονο υλικό για μελέτη και επιλογή. Αν θες μία εξαιρετική value for money επιλογή, σου προτείνω το Sheraton Charles Square. Σε αυτό είχα μείνει κατά την  πιο πρόσφατη επίσκεψή μου στην Πράγα, το Σεπτέμβριο του 2018 και οι εντυπώσεις μου είναι πάρα πολύ καλές.

Αξιοθέατα

Είναι πολλά τα σημεία στην Πράγα που πρέπει ή αξίζει να επισκεφθείς και να θαυμάσεις. Βάλε στο χάρτη σου λοιπόν, τα παρακάτω must visit μέρη:

Γέφυρα του Καρόλου

Βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας, κοντά στα όρια της παλιάς πόλης. Είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης και παράλληλα η πιο όμορφη από τις γέφυρες που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.⁠ Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρολου Δ’- προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα- και είναι διακοσμημένη με 30 αγάλματα και γλυπτά.⁠⠀Έχει μήκος περίπου 510μ και τη διασχίζεις μόνο πεζός.

Κάστρο της Πράγας

Το Κάστρο της Πράγας βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Χρατσάνι. Η ιστορία του πάει πίσω στον 9ο προς 10ο αιώνα μΧ. Μέσα στα τείχη του φιλοξενούνται μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα στην Πράγα. Εκεί βρίσκονται  ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου, η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, το παλιό παλάτι και το Χρυσό Σοκάκι (μια σειρά από μικρά πολύχρωμα μαγαζιά που αρχικά χρησίμευαν ως χώρος φιλοξενίας των φρουρών του παλατιού και σήμερα πουλάνε τουριστικά είδη και τοπικά γλυκίσματα).

Από το Κάστρο της Πράγας θα τραβήξεις εξαιρετικές πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης. Αν είσαι τυχερός και βρεθείς στο Κάστρο πριν τη 1μμ, θα πετύχεις και την αλλαγή φρουράς που πραγματοποιείται εκεί. Το Κάστρο είναι επισκέψιμο. Με διαφορετικές ώρες ανοίγματος-κλεισίματος ανά επιμέρους χώρο μεν, αλλά με ένα κοινό εισιτήριο. Το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 250CZK (Τσέχικες Κορώνες) ή περίπου 10€. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ ενώ εδώ θα δεις τα κόστη των εισιτηρίων.

Πράγα

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου (Καθεδρικός Ναός των Αγίων Βίτου, Βεγκεσλάου και Αδαλβέρτου όπως είναι το πλήρες όνομα), δεσπόζει στο λόφο Χρατσάνι στην Πράγα. Αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας. ⁠Είναι ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στην Τσεχία, ενώ παράλληλα αποτελεί την έδρα του Αρχιεπισκόπου στην Πράγα.

Ο Άγιος Βίτος είναι γοτθικού ρυθμού και στους χώρους του θα θαυμάσεις μερικά από τα ωραιότερα βιτρώ και εκκλησιαστικά στοιχεία που έχεις δει.⁠ Αξίζει δε να ανέβεις στην κορυφή του κεντρικού πύργου για υπέροχη θέα της Πράγας από τα 97μ. Ο ναός είναι φυσικά επισκέψιμος, ως μέρος του ευρύτερου πακέτου του Κάστρου της Πράγας, με το κόστος για το πακέτο να ανέρχεται σε 250CZK (Τσέχικες Κορώνες) ή περίπου 10€. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ ενώ εδώ θα δεις τα κόστη των εισιτηρίων.

Πράγα Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου

Η παλιά πόλη της Πράγας

Η Πράγα έχει μία πανέμορφη παλιά πόλη (Staré Mesto στα Τσέχικα)! Γεμάτη δεκάδες -μικρότερα και μεγαλύτερα- δρομάκια, δρόμους και πεζοδρόμους. Κέντρο της παλιάς πόλης αποτελεί η υπέροχη κεντρική πλατεία της. Εκεί δεσπόζουν ο πύργος του παλιού δημαρχείου με το αστρονομικό ρολόϊ και η εκκλησία της Παναγίας του Τυν.

Πράγα, πλατεία παλιάς πόλης

Το ρολόϊ είναι λειτουργικότατο και ζωντανεύει μία φορά την ώρα με φιγούρες των Αποστόλων να παρελαύνουν από την πρόσοψη του πύργου που το φιλοξενεί. Αποτελεί δε πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. To παλιό δημαρχείο με τον πύργο του είναι επισκέψιμα, προσφέροντας πρόσβαση σε εκθέματα όπως το ρολόϊ και  οι φιγούρες των Αποστόλων. Επίσης, μαθαίνεις πληροφορίες για την πόλη και την ιστορία της και μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη θέα της γύρω περιοχής από την κορυφή του πύργου (στην οποία πας με ασανσέρ). Πληροφορίες εδώ.

Πράγα - το αστρονομικό ρολόι

Απέναντι από τον πύργο με το αστρονομικό ρολόϊ θα θαυμάσεις την υπέροχη εκκλησία της Παναγίας του Τυν. Είναι Γοτθικού ρυθμού με δίδυμα καμπαναριά και χτισμένη το 14ο αιώνα. H είσοδος είναι δωρεάν και εδώ μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες.

H εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Καθ’ οδόν προς το Κάστρο, θα συναντήσεις την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Είναι μπαρόκ ρυθμού και χτισμένη ανάμεσα στο 1704 και το 1755. Ανάμεσα σε άλλα, στην εκκλησία φιλοξενείται ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Β. Α. Μότσαρτ κατά την παραμονή του στην πόλη (είναι το ίδιο όργανο που χρησιμοποιήθηκε 4 χρόνια αργότερα στην επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του σπουδαίου συνθέτη). Για να μπεις στην εκκλησία απαιτείται εισιτήριο 70 CZK.

Πλατεία Βέντσεσλας

Η πλατεία Βέντσεσλας -μαζί με τους γύρω δρόμους- αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης, γεμάτη με δεκάδες μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφους. Στην πλατεία αυτή δρομολογούνται παντός είδους συναθροίσεις κόσμου, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων και φορέων, πορείες και παρελάσεις. Στο μπαλκόνι του κτιρίου στον αριθμό 36 της πλατείας, οι Χάβελ και Ντούπτσεκ (πρωταγωνιστές της Βελούδινης Επανάστασης του 1989) χαιρέτισαν το λαό της Πράγας αμέσως μετά την πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος. Τέλος, να σου πω πως στη βάση του αγάλματος του έφιππου Αγίου Βέντσεσλας (στο επάνω μέρος της πλατείας) υπάρχει πλάκα στην οποία μνημονεύονται τα θύματα του καθεστώτος. 

H Εβραϊκή συνοικία Γιόζεφοβ

Βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά πόλη και το ποτάμι. Προσφέρεται για ευχάριστο περπάτημα και στους δρόμους της θα βρεις το Εβραϊκό μουσείο της Πράγας, τη Συναγωγή Μάϊσελ, την Παλιά Νέα Συναγωγή, την Ισπανική Συναγωγή, τη Συναγωγή Πίνκας και τη Συναγωγή του Ιωβηλαίου (τη μεγαλύτερη της Πράγας). Για εξερεύνηση επίσης προσφέρεται και το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο.

Η βιβλιοθήκη του Στράχοφ

Η βιβλιοθήκη του Στράχοφ είναι πάνω από 800 ετών και βρίσκεται στο χώρο του ομώνυμου μοναστηριού. Είναι δε ένα από τα συγκλονιστικότερα κτίρια που μπορεί να δει κανείς στη ζωή του. Στεγάζεται σε ψηλοτάβανες αίθουσες με τοιχογραφίες οροφής σε στυλ Μπαρόκ. Περιλαμβάνει πάνω από 130.000 βιβλία, εκ’ των οποίων πάνω από 2.500 έχουν εκδοθεί πριν το 1500. Παράλληλα φιλοξενεί και περίπου 3.300 χειρόγραφα. Το πιο παλιό βιβλίο της βιβλιοθήκης είναι το Ευαγγέλιο του Στράχοφ που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Περισσότερες πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη καθώς και σχετικά κόστη εισιτηρίων θα βρεις εδώ.

Φωτογραφία: Massimo Listri/Taschen
Rudolfinum

Το Rudolfinum είναι ένα από τα πιο σημαντικά -από αρχιτεκτονικής άποψης- κτίρια στην Πράγα. Βρίσκεται στις όχθες του Μολδάβα, κοντά στην Εβραϊκή συνοικία. Λειτουργεί ανελλιπώς από το 1885 ως χώρος μουσικής και τέχνης. Σήμερα αποτελεί την έδρα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Πράγας, αλλά λειτουργεί και ως γκαλερί τέχνης. Στο χώρο διεξάγονται παραστάσεις και ρεσιτάλ μουσικής. Πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Πράγα Rudolfinum

Φράντς Κάφκα

Ο σπουδαίος λογοτέχνης Φραντς Κάφκα γεννήθηκε και έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή στην Πράγα. Αν θες λοιπόν να πάρεις μία μικρή αίσθηση, εδώ θα δεις το σπίτι που γεννήθηκε και εδώ το μουσείο Φραντς Κάφκα. Τέλος, πολύ κοντά στην Παλιά Νέα Συναγωγή θα δεις το άγαλμα του συγγραφέα. Ο τάφος του βρίσκεται στον Νέο Εβραϊκό Κοιμητήριο της πόλης.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διαφορά ώρας με Ελλάδα: -1

Κωδικός κλήσης (από Ελλάδα): +420-2

Νόμισμα: Το εθνικό νόμισμα της Τσεχίας είναι οι Τσέχικες Κορώνες (CZK). Ένα ευρώ ισούται -περίπου- με 26CZK. Προσπάθησε να μην αλλάξεις χρήματα στο αεροδρόμιο -τόσο της Αθήνας όσο και της Πράγας- αλλά προτίμησε κάποιο ανταλλακτήριο ή Τράπεζα, προκειμένου να πετύχεις καλύτερη ισοτιμία.

Ταξιδιωτικά έγγραφα: Στην Πράγα ταξιδεύεις απλώς με την ταυτότητά σου.

Γλώσσα: Επίσημη γλώσσα της χώρας τα Τσέχικα, αλλά δεν θα έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα να συνεννοηθείς στα Αγγλικά.

Κινητή τηλεφωνία: Η Τσεχία είναι χώρα της ΕΕ, οπότε χρησιμοποιείς άφοβα -και χωρίς χρέωση περιαγωγής- τα λεπτά/sms/Mb του προγράμματος του παρόχου σου.

Περπατώντας στην πόλη: Ασχέτως εποχής που θα πας στην Πράγα, θεωρώ δεδομένο ότι θα περπατήσεις αρκετά έως πολύ. Οπότε τα άνετα αθλητικά παπούτσια είναι επιβεβλημένα.

Καιρός & επίσκεψη: Η Πράγα έχει ξηρό κλίμα με ιδιαίτερα κρύους χειμώνες και αρκετά ζεστά καλοκαίρια. Τα ιδανικότερα διαστήματα για να την επισκεφθείς είναι τα δίμηνα Απριλίου-Μαϊου και Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Μπίρα: Η Τσεχία αποτελεί μία τεράστια σχολή σε ότι έχει να κάνει με την παραγωγή διαφόρων τύπων μπίρας. Σε εκατοντάδες χωριά και κωμοπόλεις υπάρχει τοπική παραγωγή μπίρας. Αν λοιπόν σταματήσεις κάπου για μπίρα, δοκίμασε κάποια Τσέχικη (αποφεύγοντας τις όποιες εισαγόμενες που πολύ εύκολα βρίσκεις και στην Ελλάδα).

Γκαλερί Φωτογραφιών

 

2 thoughts on “Πράγα: μικρός οδηγός”

  1. Εξαιρετικές συμβουλές, to the point, ιδανικά για μια επίσκεψη στην Πράγα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *