Νέα Υόρκη: μικρός ταξιδιωτικός οδηγός- World Travel Stories

Νέα Υόρκη: μικρός οδηγός

Νέα ΥόρκηΗ Νέα Υόρκη αποτελεί -για τους περισσότερους- προορισμό φετίχ. Είναι μία πόλη στην οποία όλοι θέλουμε να πάμε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Εγώ είχα την τύχη να την επισκεφθώ ως έφηβος, αλλά οι αναμνήσεις από εκείνο το ταξίδι είναι πλέον πολύ αμυδρές. Την επισκέφθηκα φέτος το καλοκαίρι και σου μεταφέρω όλα όσα θες (και πρέπει) να γνωρίζεις για να προγραμματίσεις και εσύ το δικό σου ταξίδι.

Περιεχόμενα
ΕισαγωγήΠτήσειςΑπό το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόληςΒασικές πληροφορίες για το μετρό
Περπάτημα στη Νέα ΥόρκηΞενοδοχείαΑξιοθέαταCityPass
Νέα Υόρκη & Φαγητό Χρήσιμες Πληροφορίες Γκαλερί Φωτογραφιών

Η Νέα Υόρκη λοιπόν είναι λιμάνι στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και με πληθυσμό περίπου 8.5εκ. αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας (μπροστά από το Λος Άντζελες) και τη 2η μεγαλύτερη της βορείου Αμερικής (πίσω από την Πόλη του Μεξικού). 

Πτήσεις προς Νέα Υόρκη

Το ταξίδι προς την Αμερικανική μεγαλούπολη είναι εύκολη υπόθεση. Από Αθήνα προς Νέα Υόρκη μπορείς να πας με απ’ ευθείας πτήση μίας εκ’ των United Airlines, Emirates & Delta. Οι δύο πρώτες εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο Newark Liberty, ενώ η τελευταία (η οποία πετά 2φ/ημέρα) από το αεροδρόμιο JFK. H Emirates εξυπηρετεί το δρομολόγιο όλο τον χρόνο ενώ οι δύο αμερικάνικες εταιρείες μόνο κατά την ανοιξιάτικη & καλοκαιρινή περίοδο. Το ταξίδι με κάποια από τις παραπάνω επιλογές διαρκεί περίπου 11 ώρες (προς ΝΥ) και περίπου 9-10 ώρες (προς Αθήνα).

Αν οι παραπάνω επιλογές δεν σε καλύπτουν ως προς την οποιαδήποτε παράμετρό τους ή αν θες να σπάσεις τη διάρκεια του ταξιδιού, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές προσφέρουν πτήσεις προς Νέα Υόρκη με ολιγόωρη στάση σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη. Προσωπικά ταξίδεψα με Turkish Airlines και τη γνώμη μου για την οικονομική της θέση μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης

Με ταξί στο κέντρο

Tα αεροδρόμια JFK & Newark Liberty βρίσκονται αρκετά μακρυά από το Manhattan (το κέντρο της Νέας Υόρκης). Για να πας στο κέντρο υπάρχουν αρκετές λύσεις. Για αρχή έχουμε τα κλασσικά κίτρινα ταξί. Το κόστος του ταξί από το JFK προς οποιοδήποτε σημείο του Manhattan είναι φλατ 52$ (56.5$ από τις 4μμ ως τις 8μμ) ενώ υπάρχει και επιβάρυνση διοδίων 17.5$, κάτι που ανεβάζει το συνολικό κόστος στα 69.5$-74$. Σε αντίθεση, το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο Newark προς το Manhattan κοστίζει -κατ’ εκτίμηση- 80$, εκ’ των οποίων τα 62.5$ είναι μία τυπική ένδειξη μετρητή και τα 17.5$ είναι τα διόδια. Σε κάθε περίπτωση υπολόγισε και το φιλοδώρημα προς τον οδηγό (ένα 10-15% είναι ικανοποιητικό). Πληροφορίες για τα κόστη ταξί από το JFK θα βρεις εδώ, ενώ για τα κόστη από το Newark εδώ.

Από το JFK στο κέντρο με τα ΜΜΜ

Αν τα παραπάνω κόστη σου φαίνονται υψηλά, υπάρχει πάντα και η επιλογή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Νέας Υόρκης για να πας από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης ή το όποιο σημείο θες να κατευθυνθείς. Από το αεροδρόμιο JFK θα χρησιμοποιήσεις το Airtrain για να πας προς έναν εκ των σταθμών Jamaica ή Howard Beach και από εκεί να πάρεις το μετρό προς όποια περιοχή θες να κατευθυνθείς. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται σε 7.75$ (5$ το Airtrain & 2.75$ το μετρό), η τυπική διάρκεια ταξιδιού είναι 50-55′ και για να πραγματοποιήσεις το ταξίδι πρέπει να αγοράσεις MetroCard. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Από το Newark Liberty στο κέντρο με τα ΜΜΜ

Από το αεροδρόμιο Newark Liberty και για να πας στο κέντρο, πρέπει από το terminal στο οποίο φθάνεις να πάρεις το Airtrain, να πας στον κεντρικό σταθμό του αεροδρομίου και από εκεί να επιλέξεις το NJ Transit προς τον σιδηροδρομικό σταθμό Penn. Η διάρκεια του ταξιδιού σου είναι περίπου 30′ και το κόστος 12.5$. Περισσότερες πληροφορίες (καθώς και χάρτη) θα βρεις εδώ

Βασικές πληροφορίες για το μετρό της Νέας Υόρκης

Uptown & Downtown

Η Νέα Υόρκη είναι μία πόλη που σχεδόν πάντα έχει από αρκετή έως πολλή κίνηση. Γι’ αυτό το λόγο αν θες να μετακινηθείς από το ένα σημείο στο άλλο, ο πιο γρήγορος τρόπος είναι με το μετρό. Σε οτι αφορά το πως να κινηθείς σε αυτό, πρέπει -αφού εφοδιαστείς με τον απαραίτητο χάρτη– να θυμάσαι δύο λέξεις: Uptown & Downtown. Όπως κοιτάς τον χάρτη λοιπόν, Uptown (πολλές φορές περιγράφεται ως “Uptown & Bronx” ή “Uptown & Queens”) σημαίνει δρομολόγιο προς το πάνω μέρος του χάρτη σε σχέση με το σημείο που είσαι. Αντίστοιχα, Downtown (πολλες φορές θα το συναντήσεις ως “Downtown & Brooklyn”) σημαίνει δρομολόγιο προς το κάτω μέρος του χάρτη. Δεν θα βρεις δρομολόγιο με περιγραφή (και κατεύθυνση) East ή West. 

Τι να προσέχεις στο μετρό
    • Δεν εξυπηρετούν όλες οι είσοδοι όλων των σταθμών τόσο το Uptown όσο και το Downtown. Αυτό αναφέρεται σαφώς στην πινακίδα του σταθμού στο επίπεδο του δρόμου, πριν μπεις και πριν ακυρώσεις το εισιτήριό σου. Αν πετύχεις τέτοια είσοδο και θες να κινηθείς προς την αντίθετη κατεύθυνση, αναζήτησε τη σχετική είσοδο στο απέναντι πεζοδρόμιο.
    • Ορισμένες γραμμές δουλεύουν και σε λογική εξπρές, με αποτέλεσμα το μετρό να μην σταματάει σε όλους τους σταθμούς (ενδεχομένως και σε αυτόν που θες να πας). Αυτό θα το δεις τόσο στις οθόνες με τις αφίξεις, όσο και στους πίνακες στάσεων εντός του συρμού.
Κόστη

Σε οτι αφορά τα κόστη, τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Το μετρό της Νέας Υόρκης είναι όλο μία ζώνη. Το κόστος ενός εισιτηρίου είναι 3$ ενώ αν αγοράσεις MetroCard (επιπλέον κόστος 1$ για την κάρτα) και τη φορτώσεις με χρήματα, τότε το κόστος μειώνεται σε 2.75$. Αν τώρα σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το μετρό αρκετά, σίγουρα συμφέρει μία εβδομαδιαία MetroCard. To κόστος της ανέρχεται σε 33$ (συν 1$ για την κάρτα) και με αυτήν έχεις απεριόριστη χρήση μετρό και λεωφορείων για επτά ημέρες από τη μέρα της πρώτης χρήσης. Έχε υπ’ όψιν πως η επταήμερη κάρτα δεν ισχύει για το Airtrain προς το αεροδρόμιο. Περισσότερες πληροφορίες για τα κόστη και τη MetroCard θα βρεις εδώ.

Περπάτημα στη Νέα Υόρκη

Το οτι θα περπατήσεις πολύ το θεωρώ δεδομένο. Έχε ωστόσο υπ’ όψιν κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες που θα κάνουν τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη. Το Manhattan στο μεγαλύτερο μέρος του είναι τετραγωνισμένο με τις οδούς να αναπτύσονται οριζόντια (όπως κοιτάς το χάρτη) και τις λεωφόρους κάθετα. Η πιο διάσημη λεωφόρος που δεν είναι κάθετη αλλά διασχίζει διαγώνια (για αρκετό από το μήκος της) την πόλη είναι η λεωφόρος Broadway. Η ονομασία των λεωφόρων είναι σε μεγάλο βαθμό αριθμητική (1st avenue, 2nd avenue κλπ) και στο χάρτη αυτό αναπτύσεται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Σαφώς πάντως θα συναντήσεις και λεωφόρους με όνομα και όχι αριθμητικό πρόθεμα (Broadway, Lexington, Park, Madison κλπ).

Σε οτι αφορά τους δρόμους τώρα, η ονομασία τους στο κέντρο είναι κυρίως αριθμητική (37th street, 38th street) και η αρίθμηση αυξάνει όσο ανεβαίνεις πιο πάνω στο χάρτη. Επιπλέον δε στους δρόμους υπάρχει μία ακόμα διάκριση. Αναλόγως του αν ο δρόμος βρίσκεται δεξιά ή αριστερά του Central Park (πάντα όπως κοιτάς το χάρτη), ο δρόμος στο όνομά του αποκτά το πρόθεμα E (από το East, αν βρίσκεται δεξιά) ή W (από το West, αν βρίσκεται αριστερά). Τέλος, έχε υπ’ όψιν πως για να περπατήσεις ένα τετράγωνο από λεωφόρο σε λεωφόρο θες περίπου 3-4 λεπτά, ενώ για να περπατήσεις ένα τετράγωνο από δρόμο σε δρόμο θες περίπου 1-1.5 λεπτό.

Ξενοδοχεία

Η Νέα Υόρκη αποτελεί έναν παράδεισο σε οτι αφορά τα ξενοδοχεία. Από πολύ απλά και ιδιαίτερα φθηνά καταλύματα μέχρι άκρως πολυτελή ξενοδοχεία όπως το St Regis και το Waldorf Astoria (το πιο ιστορικό και φημισμένο ξενοδοχείο της πόλης!). Θα βρεις τα πάντα και για όλα τα πορτοφόλια. Όρεξη να έχεις να ψάχνεις. Έχε στο νου σου πως όσο πιο μακρυά από το κέντρο μένεις, τόσο πιο οικονομικές λύσεις θα βρεις. Αν επιλέξεις να μείνεις στο κέντρο, θα σου πρότεινα να βρεις κάποιο ξενοδοχείο ανάμεσα στους 37 τους 47 δρόμους, έτσι ώστε να είσαι κάπου στη μέση του Manhattan και να έχεις τις αποστάσεις κάπως μοιρασμένες. Προσωπικά, έμεινα σε ξενοδοχείο στη γωνία W37 St. & 5th Ave. και θεωρώ πως ήμουν στο ιδανικό σημείο για περπάτημα προς τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης.

Αξιοθέατα

Η πόλη είναι γεμάτη όλων των ειδών τα αξιοθέατα. Για όλα τα γούστα και όλες τις διαθέσεις. Έχουμε και λέμε:

Empire State Building 

Ο ουρανοξύστης-σύμβολο της Νέας Υόρκης. Έχει ύψος 443.2μ και 102 ορόφους. H κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1931 και μέχρι το 1972 αποτελούσε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το παρατηρητήριό του βρίσκεται στον 86ο όροφο και από εκεί θα πάρεις εξαιρετικές πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης!! Είναι -φυσικά- επισκέψιμο και ανοιχτό 365 μέρες το χρόνο από τις 8πμ μέχρι τις 2πμ. Τα εισιτήρια ενηλίκων ξεκινάνε από 38$ και η κράτηση είναι επιβεβλημένη αν δεν θες να περιμένεις αρκετά -έως πολύ- στην ουρά των ταμείων. Πληροφορίες και σύστημα κρατήσεων εδώ.

Top Of The Rock

Με την ονομασία αυτή είναι γνωστό το παρατηρητήριο του Rockfeller Center στον 67ο όροφό του. Και εδώ θα θαυμάσεις και θα φωτογραφίσεις τη Νέα Υόρκη από ψηλά, και μάλιστα θα έχεις καλύτερη θέα προς το Central Park. Αν σημαίνει κάτι για εσένα, υπολείπεται σε ύψος του Empire State ενώ ο χώρος είναι προστατευμένος με πλέξι γκλας, κάτι που πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο για καλές φωτογραφίες. Είναι ανοιχτό 365 μέρες το χρόνο από τις 8πμ μέχρι τα μεσάνυχτα. Τα εισιτήρια ενηλίκων ξεκινάνε από 38$. Πληροφορίες και σύστημα κρατήσεων εδώ.

One World Observatory

Είναι το παρατηρητήριο του One World Trade Center, του ψηλότερου κτιρίου -όχι μόνο της πόλης ή της χώρας αλλά- του δυτικού ημισφαιρίου (η κεραία του φτάνει στα 541μ). Το One WTC (ή αλλιώς Freedom Tower) είναι το κεντρικό κτίριο του νέου Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου (μετά τους δίδυμους πύργους που καταστράφηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001). Ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2006 και λειτούργησε το Νοέμβριο του 2014, ενώ το παρατηρητήριο πρωτολειτούργησε τον Μάϊο του 2015. Το παρατηρητήριο λοιπόν βρίσκεται σε ύψος 382.2 μέτρων και προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης (και εδώ πίσω από γυαλί). Τα εισιτήρια ενηλίκων ξεκινάνε από 35$, και η προαγορά τους είναι και εδώ επιβεβλημένη. Πληροφορίες και σύστημα αγοράς εδώ.

9/11 Memorial & Museum

Ακριβώς δίπλα στο One WTC βρίσκεται το μνημείο για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που είχε δεχθεί το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993 και το 2001. Δύο τεράστιες δεξαμενές με νερό το οποίο ανακυκλώνεται μέσα σε αυτές ενώ γύρω τους σε μεταλικό πλαίσιο είναι χαραγμένα τα ονόματα όλων των θυμάτων. Δίπλα στο μνημείο βρίσκεται το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου (9/11 Museum). Μπορείς να φανταστείς τι περιλαμβάνεται στους χώρους του αλλά ένα θα σου πω: θέλει πολύ γερό στομάχι για να το επισκεφθείς, ειδικά την αίθουσα στην οποία απαγορεύεται η φωτογράφιση (θα καταλάβεις όταν φτάσεις εκεί).  Πρέπει όμως να πας. Εισιτήριο 26$. Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ.

Central Park

Είναι το διασημότερο πάρκο της πόλης (μολονότι είναι το 5ο μεγαλύτερο) και το πιο επισκέψιμο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ! Τον Σεπτέμβριο του 1981, οι Simon & Garfunkel έδωσαν μία -μοναδική στα χρονικά- συναυλία στο Central Park με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για την ανάπλασή του (ελλείψει σχετικών πόρων από την πολιτεία). Στο κάλεσμα των καλλιτεχνών, ανταποκρίθηκαν πάνω από 500.000 κόσμου, κάνοντας την εκδήλωση αυτή μία από τις σπουδαιότερες όλων των εποχών!

Σήμερα, στα περίπου 3.5km² που είναι η έκταση του πάρκου, θα βρεις ατελείωτα μονοπάτια για περπάτημα, τρέξιμο ή βόλτα με το σκύλο σου, θα χαζέψεις τις τέσσερις λίμνες του (η μεγάλη φέρει το όνομα της Ζακλίν Κένεντι Ωνάση), ενώ σίγουρα θα φωτογραφίσεις (και θα φωτογραφηθείς) το μνημείο προς τιμήν του Τζον Λένον (ακριβώς απέναντί από το σπίτι που έμενε) αλλά και αυτό της Αλίκης στη χώρα των Θαυμάτων! Επίσης, στο Central Park υπάρχει και ζωολογικός κήπος ο οποίος λειτουργεί καθημερινά 10πμ-5μμ. Το εισιτήριο ενηλίκων κοστίζει 13.95$. Πληροφορίες για το Central Park Zoo εδώ.

Άγαλμα της Ελευθερίας

Το άγαλμα-σύμβολο της Νέας Υόρκης βρίσκεται στη νησίδα Liberty Island, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των  ΗΠΑ. Τόσο το Liberty Island όσο και το άγαλμα στο εσωτερικό του είναι φυσικά επισκέψιμα, με το κόστος να ανέρχεται σε 25$ για απλή βόλτα στο νησί ή και με δικαίωμα εισόδου στη βάση του αγάλματος όπου λειτουργεί μουσείο. Με επιπλέον 3$ και προαγορά σχετικού εισιτηρίου τουλάχιστον 3-4 μήνες μπροστά, μπορείς να ανέβεις και στο στεφάνι του αγάλματος (168 σκαλιά ως εκεί). Η κρουαζιέρα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στο διπλανό Ellis Island για να περιηγηθείς στο πολύ όμορφο μουσείο μετανάστευσης που λειτουργεί εκεί. Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ.

Μουσεία

Αν είσαι λάτρης των μουσείων, τότε βάλε στη λίστα σου τα ακόλουθα τέσσερα:

MOMA

To μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης. Εκεί θα θαυμάσεις έργα του Salvador Dali, της Frida Kahlo, του Henri Matisse, του Pablo Picasso και άλλων σπουδαίων ζωγράφων (και όχι μόνο). Είναι κλειστό για ανακαίνιση μέχρι τις 20/10/2019 και ξανανοίγει για το κοινό στις 21/10. Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να το επισκεφθώ. Εισιτήρια ενηλίκων 25$. Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ.

Metropolitan Museum of Art

Εδώ όχι μόνο θα θαυμάσεις πίνακες σπουδαίων ζωγράφων (Van Gogh, Rembrandt, Caravaggio, El Greco, O’Keeffe, Monet) αλλά θα δεις μία εξαιρετική συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων όπως η σφίγγα της Hatshepsut και ο Ναός της Dendur. Παράλληλα θα δεις το φημισμένο Lamassu, το φτερωτό λιοντάρι με ανθρώπινο κεφάλι και πέντε πόδια το οποίο κοσμούσε την είσοδο του παλατιού του Ασύριου βασιλιά Ashurnasirpal II. Τέλος, θα δεις και μία τεράστια συλλογή από Ελληνικά & Ρωμαϊκά αγάλματα και αντικείμενα. Το Met είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 10πμ μέχρι τις 5.30μμ (Παρ & Σαβ μέχρι τις 9μμ) και τα εισιτήρια κοστίζουν 25$. Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ. Καιρού επιτρέποντος, μπορείς να ανέβεις στην ταράτσα του μουσείου για καφέ με θέα το Central Park.

Μουσείο Guggenheim

Αν είσαι φαν της μοντέρνας τέχνης, τότε το Guggenheim είναι για εσένα! Στους τοίχους του θα βρεις πίνακες και έργα από τον Picasso μέχρι τον Malevich και τον Pollock. Για να το απολαύσεις ακόμα καλύτερα, ανέβα με το ασανσέρ στην κορυφή. Από εκεί ξεκίνα να κατεβαίνεις τον σπιροειδή διάδρομο που διατρέχει το κτίριο. Είναι ανοιχτό καθημερινά 10πμ-5.30μμ (Τρίτες ως 9μμ, Σάββατα ως 8μμ). Τα εισιτήρια κοστίζουν 25$ ενώ εδώ θα βρεις πληροφορίες και σύστημα κρατήσεων.

American Museum of Natural History

Όπως φαντάζεσαι, στις αίθουσές του θα βρεις μία τεράστια συλλογή από ευρήματα σκελετών δεινοσαύρων αλλά και νεώτερων ζώων. Αναζήτησε οπωσδήποτε τη Lucy, η οποία είναι είναι ένας από τους πιο άθικτους και ολοκληρωμένους σκελετούς που βρέθηκαν μέχρι σήμερα από τις πρώτες ανθρωπογενείς μορφές που έζησαν πριν από 4 έως 2 εκατομμύρια χρόνια. Το μουσείο ενδείκνυται ιδιαίτερα αν έχεις παιδιά. Είναι ανοιχτό καθημερινά (πλην Χριστουγέννων και Thanksgiving Day) από τις 10πμ μέχρι τις 5.45μμ. Τα εισιτήρια ενηλίκων κοστίζουν από 23$ και τα παιδικά από 13$. Πληροφορίες και σύστημα κρατήσεων εδώ.

St Patricks Cathedral

Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη από εκκλησίες. Μικρότερες ή μεγαλύτερες και διαφόρων Χριστιανικών δογμάτων και παραλαγών. Αν είναι μία ωστόσο που ξεχωρίζει και αξίζει να επισκεφθείς είναι αυτή του Αγίου Πατρικίου στην 5η Λεωφόρο. Η (Ρωμαιοκαθολική) εκκλησία αυτή είναι χτισμένη το 1878, είναι Γοτθικού ρυθμού και αποτελεί την έδρα του Αρχιεπισκόπου Νέας Υόρκης.

Flatiron building

Ένα από τα πιο “περίεργα” (από πλευράς αισθητικής) κτίρια της πόλης. Βρίσκεται στο σημείο όπου η λεωφόρος Broadway διασταυρώνεται με την 5η λεωφόρο και έχει σχήμα…τριγωνικό! Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1902. Έχει 20 ορόφους και στην εποχή του θεωρείτω ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Νέας Υόρκης. Δεν είναι επισκέψιμο εσωτερικά, σίγουρα όμως αξίζει να το χαζέψεις και να το φωτογραφίσεις απ’ έξω.

Trump Tower

O πύργος φέρει το όνομα του τρέχοντος προέδρου των ΗΠΑ αφού αποτελεί ιδιοκτησία του. Με 58 ορόφους και 202μ ύψος, δεν αποτελεί σημείο για θέα από ψηλά (άλλωστε δεν προσφέρεται κάτι τέτοιο). Στους χώρους του υπάρχουν μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ. Ανοιχτός καθημερινά από 8πμ μέχρι 10μμ. Πληροφορίες εδώ.

Columbus Circle

Μικρή πλατεία στη διασταύρωση  της 8ης λεωφόρου με την Broadway. Στο κέντρο της υπάρχει στήλη με το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου. Φυσικά προς τιμήν του Γενουάτη θαλασσοπόρου ο οποίος το 1492 ανακάλυψε την Αμερική.

Κρουαζιέρα

Για να απολαύσεις τη Νέα Υόρκη λίγο πιο…εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις κρουαζιέρα στο ποτάμι. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προσφέρουν αυτό το σέρβις και με διάφορα πακέτα. Λόγω ύπαρξης CityPass (θα διαβάσεις λίγο πιο κάτω για αυτό) και λόγω χρονικών περιορισμών, είχαμε στη διάθεσή μας την κρουαζιέρα Harbor Lights Cruise της εταιρείας Circle Line. Πρόκειται για απογευματινή κρουαζιέρα στον ποταμό, η οποία -ξεκινώντας από την αποβάθρα 83 στο Hell’s Kitchen- κινείται στον ποταμό Hudson όπου θα χαζέψεις το New Jersey και κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά του κτίρια, ενώ στη συνέχεια κατευθύνεται και πάει ως το Liberty Island (χωρίς αποβίβαση).

Στη συνέχεια η κρουαζιέρα παίρνει πορεία προς τον ποταμό East όπου θα δεις τις γειτονιές του Brooklyn και του Long Island και παράλληλα θα περάσεις κάτω από τις γέφυρες Brooklyn, Manhattam & Williamsburg. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας θα χαζέψεις φυσικά τόσο το Manhattan skyline και τα κτίρια που δεσπόζουν σε αυτό (One World Trade Center, κτίριο ΟΗΕ) όσο και κτίρια που λόγο ύψους ή σχεδιασμού ξεχωρίζουν (Empire State building, Chrysler building). Φυσικά υπάρχει και η ανάλογη υποστήριξη από ξεναγό ο οποίος σου εξηγεί τα πάντα για τα σημεία απ’ όπου διέρχεται το καραβάκι. Κόστος ενηλίκων (για τη συγκεκριμένη κρουαζιέρα) 41$. Πληροφορίες, εναλλακτικές και κρατήσεις εδώ.

Bronx Zoo

Άλλος ένας ζωολογικός κήπος στην ευρύτερη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται στο Bronx Park στην ομώνυμη περιοχή. Στους χώρους του θα θαυμάσεις πάρα πολλά ζώα από διάφορα μέρη της γης. Ξεχωρίζουν τα θαλάσσια λιοντάρια (αν είσαι εκεί γύρω στις 11πμ ή στις 3μμ θα δεις και ένα μοναδικό σόου αφού οι φροντιστές τα ταϊζουν). Εντυπωσιακοί είναι επίσης οι γορίλες από τα τροπικά δάση του Κονγκό. Είναι ανοιχτός κάθε μέρα από τις 10πμ-5μμ και τα εισιτήρια ενηλίκων ξεκινούν από 23$. Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Brooklyn Bridge & Pier

Υπάρχουν πολλές γέφυρες που ενώνουν το Manhattan με τις γύρω περιοχές (New Jersey, Brooklyn, Queens κλπ). Η πιο φημισμένη και πολυφωτογραφημένη ωστόσο είναι η γέφυρα του Brooklyn. Αν θες να την περπατήσεις (προς όποια κατεύθυνση) αυτό είναι εφικτό, αφού υπάρχει ειδικός δρόμος για πεζούς (και ποδήλατα). Υπολόγισε πως θες περίπου 50′ για να τη διασχίσεις (στο χρόνο αυτό περιλαμβάνονται και στάσεις για φωτογραφίες ή ξεκούραση). Αν περπατήσεις προς το Brooklyn, κατέβα στη σχετική αποβάθρα (Brooklyn Pier). Από εκεί θα έχεις τη δυνατότητα για εξαιρετικές φωτογραφίες, όχι μόνο της γέφυρας αλλά κυρίως του Manhattan skyline από μακριά.

Περπάτημα στις γειτονιές

Είναι δεκάδες οι γειτονιές που απαρτίζουν το Manhattan. Περπάτησα σε αρκετές από αυτές (νότια του Central Park). Κάποιες λιγότερο ενδιαφέρουσες, κάποιες περισσότερο. Ξεχώρισα το Chelsea, το Soho, το Hell’s Kitchen,  το Greenwich Village και την China Town (η οποία δεν συγκρίνεται μεν με αυτή του San Fransisco, αλλά έχει τη δική της ομορφιά και ένα “χρώμα” που προσωπικά μου αρέσει πολύ).

Sex & The City

Αν είσαι φαν του Sex & The City, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς (και φυσικά να φωτογραφίσεις) τα εξής δύο σημεία στο Greenwich Village. To σπίτι που έμενε η Carrie Bradshaw καθώς και το Magnolia Bakery απ’ το οποίο αγόραζε τα cupkaes της (πληροφοριακά, το Magnolia Bakery είναι πλήρως λειτουργικό και μπορείς να αγοράσεις cupcakes αλλά και να φωτογραφισεις το εσωτερικό του).

Times Square

Το απόλυτο κέντρο της πόλης! Εδώ που γίνονται όλα! Εδώ γιορτάζονται μαζικά σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα, εδώ γίνεται η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή χρονιάς στην πόλη. Η Times Square είναι σχεδόν πεζοδρομημένη και πλημμυρισμένη από δεκάδες μικρότερες ή μεγαλύτερες φωτεινές βίντεο-επιγραφές. Φυσικά είναι γεμάτη κόσμο σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας.

Wall Street

Είσαι-δεν είσαι γνώστης των δρόμενων της παγκόσμιας οικονομίας και του τι σημαίνει χρηματιστήριο, επιβάλεται μία επίσκεψη στη Wall Street. Εκεί θα χαζέψεις και θα φωτογραφίσεις το κτίριο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (δεν επιτρέπεται η είσοδος στο εσωτερικό του). Στο άλλο τετράγωνο από το χρηματιστήριο θα δεις τον μαινόμενο ταύρο της Wall Street. Ο ταύρος αποτελεί σύμβολο δύναμης (της οικονομίας), σταθερότητας, ενέργειας και γονιμότητας.

High Line

Πρόκειται για υπερυψωμένο χώρο πρασίνου και περπατήματος  που έχει φτιαχτεί πάνω σε μέρος δικτύου παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής (West Side Line), η οποία -λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος και χρήσης από το κοινό- έκλεισε το 1980. Η μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής σε χώρο πρασίνου ξεκίνησε το 2006. Το πρώτο σκέλος του High Line παραδόθηκε προς χρήση το 2009. Ακολούθησαν άλλα τρία σκέλη (2011, 2014, 2019) προκειμένου το High Line να αποκτήσει τη σημερινή του μορφή και έκταση. Εκτείνεται για 2.33χλμ από τη γειτονιά του Chelsea μέχρι αυτήν του Meatpacking District. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 7πμ μέχρι τις 10μμ (11μμ το καλοκαίρι, 7μμ το χειμώνα). Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Grand Central Station

Είναι ο ιστορικός κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης. Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο το οποίο αξίζει να επισκεφθείς και να φωτογραφίσεις.

Chelsea Market

Βρίσκεται στη γειτονιά του Chelsea και στους χώρους του θα βρεις συγκεντρωμένα δεκάδες μαγαζιά ένδυσης & υπόδησης αλλά -κυρίως- καφέ, φαγάδικα (με πολύ δυνατό χαρτί τα θαλασσινά) και wine bars. Είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 7πμ μέχρι τις 2πμ (Κυριακή 8πμ-10μμ). Πληροφορίες και λίστα καταστημάτων εδώ.

Roosevelt Island

Πρόκειται για μικρό νησί στον ποταμό East ανάμεσα στο Manhattan και τις απέναντι γειτονιές του Long Island και της Astoria. Επιβάλεται να πας στο νησί με το μικρό τελεφερίκ που θα πάρεις από το Tramway Plaza (2nd Ave & E60th str.) και το οποίο σου προσφέρει διάπλου του ποταμού από ψηλά και θέα της πόλης από μέγιστο ύψος περίπου 76μ. Για τη χρήση του τελεφερίκ από και προς το νησί, η MetroCard ισχύει κανονικά. Θέατρο στο Broadway

Η Νέα Υόρκη φημίζεται για τις θεατρικές της παραστάσεις και μιούζικαλ. Τα έργα  ανεβαίνουν κυρίως στο Broadway (αλλά και off Broadway, σε μικρότερες δηλαδή θεατρικές σκηνές). Υπάρχουν θεάματα για όλα τα γούστα. Από φανταχτερά κλασσικά μιούζικαλ μέχρι πρόζα, Σαίξπηρ και παιδικές παραστάσεις. Απ’ όλα θα βρεις. Ρίξε μια ματιά εδώ για να δεις τι παίζει και να κάνεις τις κρατήσεις σου (επιβεβλημένες και -θα σου πρότεινα- τουλάχιστον ένα μήνα μπροστά)

Metropolitan Opera

Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στεγάζεται στο Lincoln Center. Θεωρείται μία από τις εμβληματικότερες σκηνές του κόσμου (μαζί με αυτές της Βιέννης, του Covent Garden του Λονδίνου και της Σκάλας του Μιλάνου). Αν είσαι λάτρης της όπερας, τότε μία επίσκεψη στο Lincoln Center ειναι επιβεβλημένη. Πληροφορίες, πρόγραμμα και σύστημα κρατήσεων εδώ.

Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης

Ιδρύθηκε το 1842 και είναι μία μυθική ορχήστρα (μαζί με αυτές της Βιέννης και του Βερολίνου). Για σχεδόν 20 χρόνια ήταν διευθυντής και βασικός μαέστρος της ο τεράστιος Δημήτρης Μητρόπουλος. Εδρεύει και αυτή στο Lincoln Center. Αν βρεις κάποια παράστασή της, αξίζει να κλείσεις εισιτήρια για να έχεις να θυμάσαι μία τέτοια εμπειρία. Πληροφορίες, πρόγραμμα παραστάσεων και εισιτήρια εδώ.

NBA

Η Νέα Υόρκη δεν έχει μία αλλά δύο ομάδες στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Τους φημισμένους New York Knicks και τους Brooklyn -πρώην New Jersey- Nets. Η εμπειρία παρακολούθησης ενός αγώνα ΝΒΑ είναι κάτι το μοναδικό, τόσο στο αγωνιστικό σκέλος όσο και στο εξωαγωνιστικό. Αν σε ενδιαφέρει, προγραμμάτισέ το έγκαιρα καθώς τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα, ειδικά αν μιλάμε για play offs. Σημείωσε πως η βασική περίοδος διεξαγωγής αγώνων είναι από τον Οκτώβριο και μέχρι -περίπου- τα μέσα Απριλίου. Αν πάλι μία εκ’ των δύο ομάδων προκριθεί στα playoffs, το ημερολόγιο θα μπει και εντός Μαϊου. Πληροφορίες για τους Knicks θα βρεις εδώ, ενώ για τους Nets εδώ.

City Pass 

Αν θες να εξοικονομήσεις χρήματα και χρόνο από την αγορά εισιτηρίων, τότε η λύση City Pass ίσως είναι η ιδανική. Με την προϋπόθεση πάντα πως θα θελήσεις να επισκεφθείς τα αξιοθέατα που η κάρτα περιλαμβάνει. Προσφέρεται σε δύο εκδόσεις. Η μία στα 125€ και δικαίωμα εισόδου σε έξι αξιοθέατα (τρία ως στάνταρ και τρία ως επιλογές). Η άλλη στα 80€ και είσοδο σε τρία θεάματα, επιλέγοντάς τα από λίστα επιλογών.

Προσωπικά το City Pass το θεωρώ πολύ βολική επιλογή (δεν έχεις να κουβαλάς πολλά εισιτήρια μαζί σου καθώς είναι ηλεκτρονικό). Παράλληλα, προσφέρει και ένα πολύ αξιοπρεπές όφελος (αν προσθέσεις πόσο κοστίζουν τα θεάματα που θα επιλέξεις σε σχέση με τα 125 ή τα 80 ευρώ του πάσου). Αναλυτικές πληροφορίες για το ποιά θεάματα περιλαμβάνονται καθώς και σύστημα κρατήσεων θα βρεις εδώ. Έχε υπ’ όψιν πως δεν απαιτείται κάποια προαγορά καθώς η αποστολή του City Pass θα γίνει ηλεκτρονικά στο κινητό σου. Έτσι μπορείς να το αγοράσεις ακόμα και λίγη ώρα πριν αρχίσεις τις βόλτες σου.

Φαγητό

Στο κεφάλαιο φαγητό, η Νέα Υόρκη θα σε αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο, οτι και αν θες. Θα βρεις από χλιδάτα και αστεράτα εστιατόρια, μέχρι μικρά μπιστρό, τρατορίες και συμπαθητικά εστιατόρια που σερβίρουν “αμερικανιές” (burgers, ribs κλπ). Σου προτείνω το Katz’s Delicatessen για εξαιρετικά ζεστά σάντουιτς με pastrami, corned beef ή γαλοπούλα. Επίσης, αξίζει να πας στο Bar Boulud απέναντι από το Lincoln Center. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μπιστρό! Αν τώρα επιλέξεις να πας στο Chelsea Market, αξίζει να φας θαλασσινά στο Cull & Pistol. Τέλος, μην φύγεις αν δεν φας American-style pizza (θα βρεις δεκάδες μαγαζιά που την πουλάνε με το κομμάτι) και κάποιο hot dog από καντίνα στο δρόμο. Αμφότερα είναι τρομερή εμπειρία!

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διαφορά ώρας με Ελλάδα: -7

Κωδικός κλήσης (από Ελλάδα): +1-212

Νόμισμα: Δολάριο ΗΠΑ

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Για να ταξιδέψεις στη Νέα Υόρκη -όπως και σε οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ- απαιτείται διαβατήριο. Επιπρόσθετα απαιτείται να εκδόσεις ESTA (Electronic System for Travel Authorization). H έκδοση ESTA είναι μία πολύ απλή διαδικασία και θα σου πάρει περίπου 15′ για να συμπληρώσεις την αίτηση. Αυτή -αν δεν έχεις κάποιο θέμα με τα στοιχεία που συμπλήρωσες- θα εγκριθεί σε περίπου 2 ώρες. Για την έκδοση ESTA απαιτείται να πληρώσεις παράβολο αξίας 14$. Η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αν είσαι κάτοχος Ελληνικού διαβατηρίου, το ESTA έχει διάρκεια ισχύος ενός έτους. Μέσα στο έτος αυτό μπορείς να πραγματοποιήσεις απεριόριστα ταξίδια στις ΗΠΑ. Αναλυτικές πληροφορίες για την έκδοση ESTA θα βρείς εδώ

Κινητή τηλεφωνία

Προσοχή χρειάζεται ειδικά στο κομμάτι data καθώς οι Έλληνες πάροχοι επιβάλουν χρεώσεις για χρήση κινητού στις ΗΠΑ. Θα σου πρότεινα ένα πακέτο καρτοκινητής T-Mobile που με 40$ σου δίνει Αμερικάνικο νούμερο με απεριόριστα λεπτά ομιλίας, απεριόριστα sms και 10Gb data ή με 50$ και απεριόριστα Gb.

Google Maps

Οτι καλύτερο για εύρεση σημείων και δρομολογίων σε οποιαδήποτε πόλη. Σημείωσε -πριν την έναρξη του ταξιδιού- τα σημεία ενδιαφέροντος και κατέβασε τον χάρτη στο κινητό σου για offline χρήση. Πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν έχεις, δεν θες ή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις δεδομένα.

Πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες Ελληνικών τραπεζών

To πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται πρακτικώς παντού. Χρησιμοποίησα τόσο χρεωστική όσο και πιστωτική κάρτα από Ελληνική τράπεζα, χωρίς πρόβλημα, με εξαίρεση ΔΥΟ περιπτώσεις. Η πρώτη είχε να κάνει με το οτι καμία κάρτα μου (πιστωτική/χρεωστική) δεν έγινε δεκτή στα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων στο μετρό (άγνωστο το γιατί). Η άλλη περίπτωση προέκυψε όταν προσπάθησα να αγοράσω εισιτήρια για το Bronx Zoo. Εκεί η συναλλαγή δεν πέρασε μολονότι η κάρτα μου είχε παραπάνω από επαρκές υπόλοιπο. Σε επικοινωνία με την τράπεζα στην Ελλάδα ενημερώθηκα πως η μη έγκριση συναλλαγής συνέβη λόγω…capital controls. Αυτό διότι ο πωλητής (Bronx Zoo) ήταν χαρακτηρισμένος με τέτοιο τρόπο ως έμπορος που ήταν μη αποδεκτός στις Ελληνικές κάρτες. 

Φόροι & Φιλοδωρήματα

Με εξαίρεση τα fast foods, σε οτιδήποτε άλλου είδους εστιατόριο και αν κάτσεις, υπολόγισε πως “πρέπει” να αφήσεις φιλοδώρημα ύψους 10-15% του λογαριασμού σου. Επιπλέον δε, οι τιμές σχεδόν παντού (σε πολυκαταστήματα, εστιατόρια & bar) παρουσιάζονται προ φόρου (sales tax) ο οποίος ανέρχεται σε 8.875%.

Περπάτημα

Όπως σου είπα και στην αρχή του άρθρου, η Νέα Υόρκη είναι πόλη που ενδύκνειται για περπάτημα. Είτε στο πάρκο, είτε πάνω-κάτω στους δρόμους και στις γειτονιές, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περπατήσεις πολύ. Καλό είναι να είσαι εφοδιασμένος με τα κατάλληλα παπούτσια για να μην ταλαιπωρηθείς.

Καιρός

Το καλοκαίρι -μετά τις 15-20 Ιουνίου και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη- να περιμένεις πολλή ζέστη και υψηλή υγρασία. Στο διάστημα Απριλίου-Μαϊου αλλά και Οκτωβρίου, ο καιρός είναι πιο ήπιος και δεν θα ταλαιπωρηθείς ιδιαίτερα. Αν πάλι επιλέξεις να πας χειμώνα (π.χ. Χριστούγεννα) να είσαι προετοιμασμένος για τρελό κρύο και -πολύ συχνά- χιόνι και κακοκαιρία. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα αεροδρόμια της πόλης έχουν κλείσει λόγω ισχυρής χιονόπτωσης. Σε κάθε περίπτωση, στη βαλίτσα σου οφείλεις να έχεις πάντα ομπρέλα και καπέλο, ενώ το καλοκαίρι επιβάλλεται και αντιηλιακό.

 

Γκαλερί Φωτογραφιών

 

Ναι, όλα αυτά που είχες στο μυαλό σου για τη Νέα Υόρκη ως προορισμό είναι αλήθεια! Πρόκειται για μία πανέμορφη πόλη (αν και βρώμικη σε κάποια σημεία της). Έχει τόσα πολλά να σου προσφέρει που δεν ξέρεις από που να το πιάσεις και που να τελειώσεις. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα θες να δεις και να κάνεις που μία εβδομάδα φθάνει-δεν φθάνει. Ειδικά αν πας για πρώτη φορά. Σταμάτα να το σκέφτεσαι και ξεκίνα να προετοιμάζεις το ταξίδι σου εκεί!

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *