Μονοήμερη εκδρομή στο Ταλίν - World Travel Stories

Μονοήμερη εκδρομή στο Ταλίν

Ταλίν, η παλιά πόληΤο Ταλίν είναι  η ωραιότερη -ίσως- εκδρομή που μπορείς να κάνεις, αν βρεθείς στο Ελσίνκι. Δες όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις, αν αποφασίσεις να πας.

Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Πως θα πας στο Ταλίν
Αξιοθέατα
Φαγητό
Χρήσιμες Πληροφορίες

Το Ταλίν (ενίοτε θα το δεις να γράφεται και Τάλιν ή Ταλλίν) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας. Παράλληλα, είναι μία πανέμορφη πόλη στην οποία αξίζει σίγουρα να αφιερώσεις μία ημέρα για να πας και να τη δεις. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Ελσίνκι (απέχει 2 ώρες με το φέρι) και το να πας είναι πολύ απλή υπόθεση. 

Πως θα πας στο Ταλίν

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Αν λοιπόν είσαι στο Ελσίνκι, όπως έγραψα και πιο πάνω, το να πας στο Ταλίν είναι πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Για αυτό το ταξίδι, φροντίζουν τα φέρι της εταιρείας Tallink. Σε καθημερινή βάση, τα φέρι της εταιρείας καλύπτουν την απόσταση -από το λιμάνι του Ελσίνκι σε αυτό του Ταλίν- σε 2 ώρες. Καθημερινά υπάρχουν 6 δρομολόγια (από τις 7.30πμ και κάθε 3 ώρες). Τα πιο βολικά για ημερήσια εκδρομή είναι τα 2 πρώτα (7.30 & 10.30), ενώ τα υπόλοιπα απαιτούν διανυκτέρευση. Αντίστοιχα, υπάρχουν και έξι δρομολόγια επιστροφής από το Ταλίν προς το Ελσίνκι. Εκτελούνται κάθε τρεις ώρες, από τις 7.30πμ.

Αν -για κάποιο λόγο- η Tallink δεν σε καλύπτει, μπορείς να εξετάσεις και μία εκ’ των εταιρειών Viking Line ή Eckero Line οι οποίες επίσης δραστηριοποιούνται στη διαδρομή αυτή. Προσφέρουν από 3 δρομολόγια/ημέρα έκαστη.

Κόστη

Για τα κόστη της Tallink ισχύει το εξής: Αν επιλέξεις το πακέτο day ticket, το κόστος ανά άτομο ανέρχεται σε 39 ευρώ (πήγαινε-έλα) στην οικονομική θέση (34€ το εισιτήριο & 5€ ο επίναυλος καυσίμων). Φυσικά και μπορείς να αναβαθμίσεις και σε πιο διακεκριμένες καταστάσεις αλλά εκεί το κόστος εκτοξεύεται (τουλάχιστον+60€/άτομο πήγαινε-έλα).  Επίσης, να γνωρίζεις πως για να πας από το Ελσίνκι στο Ταλίν αρκεί η ταυτότητά σου καθώς οι 2 χώρες είναι μέλη της ΕΕ. Αναλυτικά πληροφορίες για δρομολόγια και κόστη καθώς και σύστημα κρατήσεων θα βρεις εδώ.

Τα καράβια

Τέλος, να σου πω και δύο λόγια για τα καράβια της Tallink. Είναι όλα τους θηρία και όλα ιδιαίτερα σύγχρονα (το παλιότερο είναι ναυπηγημένο το 1993, ενώ τα άλλα δύο -που είναι στο δρομολόγιο- είναι ναυπηγημένα το 2017 & το 2022!).  Όλα μπορούν να μεταφέρουν οχήματα και φορτηγά ενώ η δυνατότητα μεταφοράς επιβατών ξεπερνά τους 2500 έκαστο! Είναι καράβια στα οποία -ακόμα και στα σαλόνια της οικονομικής θέσης- ντρέπεσαι να πατήσεις και τα οποία προσφέρουν εξαιρετικό catering. Όλες οι θέσεις και όλα τα τραπέζια είναι εφοδιασμένα με πρίζες και υποδοχές USB & USB-c για φόρτιση συσκευών ενώ προσφέρεται και δωρεάν -εν πλώ- wifi. Τέλος, θα βρεις αίθουσες με ηλεκτρονικά παιχνίδια ή φρουτάκια, χώρο για μικρά παιδιά καθώς και ένα θηριώδες duty free. Ο χώρος του duty free καταλαμβάνει 2 ορόφους και σου προσφέρει τα πάντα! Από τουριστικά είδη (πχ μαγνητάκια και καρτ ποστάλ), ποτά και φαγώσιμα, μέχρι ρούχα και παπούτσια!

(Εδώ να σου πω πως επειδή το αλκοόλ στη Φινλανδία είναι πανάκριβο, το πιθανότερο είναι πως στα καράβια αυτά θα δεις εκατοντάδες Φινλανδούς να ταξιδεύουν αυθημερόν στο Ταλίν, μόνο και μόνο για ανεφοδιασμό σε μπίρες και λοιπά αλκοολούχα ποτά.)

Αξιοθέατα του Ταλίν

Το Ταλίν έχει μία πανέμορφη παλιά πόλη, η οποία μάλιστα είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Μέρος της παλιάς πόλης έχει αναπτυχθεί στο μικρό βραχώδη λόφο Τούμπεα (Toompea), στον οποίο δεσπόζει το ομώνυμο κάστρο.

Ταλίν Ταλίν η παλιά πόλη

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορείς να δεις στο Ταλίν:

Fat Margaret

Με την ονομασία αυτή είναι ευρύτερα γνωστός ο τεράστιος πύργος -κοντά στο λιμάνι- ο οποίος κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα ως μέρος των οχυρωματικών έργων της πόλης. Σήμερα η Fat Margaret αποτελεί μία από τις εισόδους στην παλιά πόλη. Στον πύργο στεγάζεται και λειτουργεί το Ναυτικό Μουσείο της Εσθονίας. Αν θες να το επισκευτείς, να ξέρεις πως λειτουργεί καθημερινά 10πμ-6μμ (5μμ το χειμώνα) ενώ το εισιτήριο κοστίζει 15€. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Ταλίν Fat Margaret Ταλίν

Εκκλησία Αγίου Όλαφ

Ιστορικά μιλώντας, η εκκλησία του Αγίου Όλαφ (ή Όλαβ) κρατάει από τον 12ο αιώνα μΧ. Ήταν το κέντρο της Σκανδιναβικής κοινότητας του Ταλίν προτού η Δανία το κατακτήσει. Το όνομά της εκκλησίας σχετίζεται με τον βασιλιά Όλαφ Β’ της Νορβηγίας.

Στον Άγιο Όλαφ υπάρχει ένα εξαιρετικό παρατηρητήριο (στα 65μ ύψος περίπου) από το οποίο θα απολαύσεις πιάτο όλη την παλιά πόλη και μέρος του λιμανιού. Τα 258 στενά σκαλοπάτια και τα 5€ του αντιτίμου (προσοχή, δεν δέχονται κάρτες) σίγουρα δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για μία πραγματικά μοναδική θέα! Η εκκλησία είναι ανοιχτή καθημερινά 10πμ-6μμ για το διάστημα 1/4-31/10 ενώ η πρόσβαση στον πύργο σταματά περίπου 30′ νωρίτερα.

Ταλίν Άγιος Όλαφ

Καθεδρικός Ναός Αγίας Μαρίας

Ο Καθεδρικός της Αγίας Μαρίας βρίσκεται στο λόφο Τούμπεα και ιδρύθηκε από τους Δανούς το 13ο αιώνα. Είναι το μοναδικό κτίριο της ευρύτερης περιοχής που επέζησε της καταστροφικής πυρκαγιάς του 1684. Αν και ξεκίνησε ως Ρωμαιοκαθολικός ναός, έγινε Λουθηρανικός το 1561 και σήμερα αποτελεί την έδρα του αρχιεπισκόπου του Ταλίν. Είναι ανοιχτή καθημερινά, 10πμ-5μμ.

Κάστρο Τούμπεα

To κάστρο βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου και αποτελεί σημείο αναφοράς για το Ταλίν. Στο κάστρο στεγάζεται το κοινοβούλιο της Εσθονίας (Riigikogu). Σε κάποιους χώρους του κάστρου μπορείς να περπατήσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ομαδικής ή ατομικής ξενάγησης σε αίθουσες που σχετίζονται με το κοινοβούλιο (πληροφορίες εδώ). Αν θες να μπείς στο χώρο του κοινοβουλίου και να παρακολουθήσεις μία συνεδρίαση, διάβασε εδώ τι ισχύει.

Ταλίν Κάστρο Τούμπεα Ταλίν

Ταλίν κάστρο Τούμπεα

Ταλίν το κτίριο του κοινοβουλίου

Καθεδρικός Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι

Πρόκειται για μία πανέμορφη Ρώσικη Ορθόδοξη εκκλησία η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτίριο του κοινοβουλίου. Ανοιχτή καθημερινά 8πμ-6μμ.

Ταλίν καθεδρικός ναός Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι

Πλατεία Δημαρχείου

Η Πλατεία Δημαρχείου -όπως δηλώνει το όνομά της- φιλοξενεί το κτίριο του δημαρχείου του Ταλίν. Παράλληλα, είναι το κέντρο της παλιάς πόλης, με δεκάδες μικρά και μεγάλα μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια. Φυσικά είναι πεζοδρομημένη και πολύχρωμη (όχι μόνο ως προς τα χρώματα των κτιρίων αλλά -κυρίως- και ως προς τον αέρα που αποπνέει)!

Ταλίν πλατεία Δημαρχείου

Πύλη Viru

Η πύλη Viru κατασκευάστηκε περί τον 14ο αιώνα, ως μέρος των οχυρωματικών έργων του Ταλίν. Οι 2 πύργοι της πύλης είναι ότι απέμεινε μετά την κατεδάφισή της προκειμένου να περνάνε οι άμαξες και το τραμ με άλογα. Οι δύο αυτοί πύργοι ουσιαστικά σηματοδοτούν την είσοδο στην παλιά πόλη. Στην Πύλη Viru τερματίζει και ο ομώνυμος πεζόδρομος, γεμάτος από μαγαζιά, εστιατόρια και καφέ, ο οποίος είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους της παλιάς πόλης.

Ταλίν πύλη Viru

Πλατεία Ελευθερίας

Βρίσκεται στο όριο μεταξύ παλιάς και νέας πόλης και είναι το μέρος που συμβαίνουν όλα στο Ταλίν. Στην πλατεία Ελευθερίας θα δεις το μνημείο πεσόντων του πολέμου της ανεξαρτησίας. Πρόκειται για μία γρανιτένια στήλη ύψους περίπου 24μ στην κορυφή της οποίας δεσπόζει ο Σταυρός της Ελευθερίας (το πιο διακεκριμένο βραβείο με το οποίο μπορεί κάποιος να τιμηθεί στη χώρα). Ακριβώς πίσω από το μνημείο των πεσόντων και ανεβαίνοντας το μικρό λοφάκι, μπορείς να θαυμάσεις την πλατεία από ψηλά (και παράλληλα να δεις και ένα πολύ καλόγουστο λογότυπο της πόλης που αποτελεί μέρος σιδηροκατασκευής η οποία -από την άλλη της μεριά- είναι παγκάκι).

Ταλίν πλατεία Ελευθερίας

Ταλίν πλατεία ελευθερίας στήλη μνημείου πεσόντων

μνημείο πεσόντων πλατεία Ελευθερίας

Παλάτι Kadriorg

Βρίσκεται περίπου 3χλμ μακρυά από την πλατεία Ελευθερίας στο ομώνυμο προάστιο. Κατασκευάστηκε πριν από περίπου 300 χρόνια και αποτέλεσε τη θερινή κατοικία του τσάρου Πέτρου του Α’ (και των διαδόχων του). Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο τέχνης, το οποίο -αν θες να επισκεφθείς- λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από 10πμ-6μμ (8μμ τις Τετάρτες). Τα εισιτήρια κοστίζουν 9€/άτομο και μπορείς να τα προαγοράσεις εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο θα βρεις εδώ.

 

Φαγητό – Ποτό – Καφές

Στην παλιά πόλη του Ταλίν το μόνο που δεν θα σε δυσκολέψει είναι το να βρεις να φας, να πιείς ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα, ή να πάρεις έναν καφέ. Δεκάδες μικρά εστιατόρια και καφέ υπάρχουν διάσπαρτα στην παλιά πόλη. Κυρίως θα βρεις στην πλατεία του δημαρχείου και τον πεζόδρομο Viru αλλά όχι μόνο.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Για να πας στο Ταλίν χρειάζεσαι απλώς την ταυτότητά σου, καθώς η Εσθονία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαφορά ώρας με Ελλάδα

0

Κωδικός κλήσης

+372-60 έως 69 (αναλόγως περιοχής)

Νόμισμα

Ευρώ και όλα είναι απλά. Τα κόστη σε γενικές γραμμές είναι αρκετά προσγειωμένα και πολύ κοντά σε αυτά που ισχύουν στη χώρα μας.

Κινητό τηλέφωνο

Η Εσθονία είναι μέλος της ΕΕ και άρα μπορείς να καταναλώνεις -παντού στη χώρα- άφοβα και χωρίς χρέωση τα όσα σου προσφέρει ο πάροχός σου. Απλώς βεβαιώσου μαζί του για τυχόν πολιτική ορθής χρήσης που εφαρμόζεται.

Ντύσιμο & παρελκόμενα

Επειδή το Ταλίν βρίσκεται πολύ κοντά στο Ελσίνκι, είναι πολύ πιθανό και οι καιρικές συνθήκες να είναι πολύ παραπλήσιες. Με δεδομένο μάλιστα πως μιλάμε για ημερήσια εκδρομή από το Ελσίνκι, μπορείς εύκολα να προετοιμάσεις το τι θα φοράς από το προηγούμενο βράδυ, χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, ακόμα και αν ο καιρός εμφανίζεται καλός και οι θερμοκρασίες ικανοποιητικές, καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα ελαφρύ μπουφάν γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε και πόσο μπορεί ο καιρός να γυρίσει. Τέλος, έχε μαζί σου ομπρέλα (ποτέ δεν ξέρεις) και γυαλιά ηλίου.

Γλώσσα

Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου με τα αγγλικά, όλοι οι ντόπιοι τα μιλάνε.

 

Επίλογος

Σίγουρα το Ταλίν και η Εσθονία αξίζουν περισσότερο χρόνο από μία μέρα (και αυτή όχι ολόκληρη), αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση και άλλο άρθρο. Δεν το έχω κάνει και έτσι δεν μπορώ να σου πω περισσότερα για το που να πας και τι άλλο να δεις. Αν ωστόσο βρεθείς στο Ελσίνκι, βρες οπωσδήποτε αυτή τη μία μέρα που χρειάζεται και πήγαινε στο Ταλίν. Θα με θυμηθείς.

Επιστροφή στην κορυφή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *