Μονοήμερη εκδρομή στο Λουξεμβούργο - World Travel Stories

Μονοήμερη εκδρομή στο Λουξεμβούργο

ΛουξεμβούργοΑν βρίσκεσαι στις Βρυξέλλες, μία από τις πιο ωραίες εκδρομές που μπορείς να κάνεις, είναι μία μονοήμερη εκδρομή στο Λουξεμβούργο.  Διάβασε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις αν αποφασίσεις να πας στην πρωτεύουσα της  μικροσκοπικής αυτής χώρας στη βόρεια Ευρώπη.

Εισαγωγή

Το Λουξεμβούργο είναι περιτριγυρισμένο από το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Έχει έκταση μόλις 2.586 τ.χλμ (την ίδια ώρα που ο νομός Αττικής έχει έκταση 3.808 τ.χλμ. και η Ελλάδα ολόκληρη περίπου 132.000 τ.χλμ). Ο πληθυσμός του πλησιάζει τις 650.000 κατοίκους, εκ’ των οποίων το 1/5 κατοικεί στην πρωτεύουσα. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως τα μεγέθη είναι ιδιαίτερα μικρά, με ότι αυτό συνεπάγεται στο χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσεις.

Πως θα πας (από Βρυξέλλες)

Το Λουξεμβούργο συγκεντρώνει πάρα πολλές διεθνείς εταιρείες, οργανισμούς, τραπεζικά και άλλα ιδρύματα. Ως εκ’ τούτου, υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου ο οποίος εργάζεται (Δευτέρα-Παρασκευή) στο Λουξεμβούργο, πηγαινοερχόμενος εκεί από γειτονικές πόλεις των γύρω χωρών. Αυτό έχει επίπτωση τόσο στο πόσο busy θα αντικρίσεις την πρωτεύουσα τις καθημερινές σε σύγκριση με τα Σαββατοκύριακα όσο και στο πόσο εύκολα ή γρήγορα θα πας (αν επιλέξεις να πας με το τρένο). Για τις ανάγκες του άρθρου και με δεδομένο πως έτσι κινήθηκα εγώ, θα σου παρουσιάσω τι ισχύει στο δρομολόγιο Βρυξέλλες-Λουξεμβούργο. Για δρομολόγια από/προς άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, θα πρέπει να δεις τι ισχύει σε άλλα σιδηροδρομικά δίκτυα.

To τρένο από Βρυξέλλες προς Λουξεμβούργο, τις καθημερινές έχει πυκνά & direct δρομολόγια. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 3ω15′. Υπολόγισε πως από νωρίς το πρωί και με άφιξη ως τη 1μμ στο Λουξεμβούργο, υπάρχουν πέντε τουλάχιστον τρένα, ένα ανά ώρα.

Τα Σαββατοκύριακα τώρα, η πυκνότητα των δρομολογίων δεν αλλάζει αλλά τροποποιείται ο τρόπος εκτέλεσης και -κατά συνέπεια- και η διάρκειά τους. Πιο συγκεκριμένα, τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχουν direct δρομολόγια για Λουξεμβούργο αλλά πρέπει να αλλάξεις τρένο (ή ακόμα και να μετεπιβιβαστείς σε λεωφορείο) σε κάποια ενδιάμεση στάση (επί Βελγικού εδάφους).

Αυτή η διαδικασία -αν δεν την έχεις ξανακάνει- μπορεί να σου προσδώσει ένα μικρό άγχος για το ταξίδι αλλά -στο τέλος της ημέρας- είναι κάτι απλό, αφού πάντα υπάρχει επαρκής χρόνος για να πας από τη μία πλατφόρμα στην άλλη ή στο λεωφορείο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις ωστόσο, είναι πως τα δρομολόγια με αλλαγή τρένου διαρκούν περίπου 30-35′ περισσότερο απ’ ότι αυτά των καθημερινών (direct), καθώς σταματάνε σε αρκετά περισσότερες στάσεις (κυρίως επί Λουξεμβουργιανού εδάφους).

Τα κόστη των εισιτηρίων ξεκινάνε από 21.8 ευρώ (τιμή απλής διαδρομής κατ’ άτομο) και αναλυτικές πληροφορίες καθώς και πρόγραμμα δρομολογίων θα βρεις εδώ.

Πως θα πας (από Ελλάδα)

Αν θες να πας στο Λουξεμβούργο όχι απλώς ως μονοήμερη εκδρομή αλλά να διανυκτερεύσεις και να περάσεις εκεί κάποιες μέρες, κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Η Aegean Airlines πετά σχεδόν μέρα παρά μέρα από Αθήνα προς Λουξεμβούργο, με τη διάρκεια της πτήσης να είναι περίπου 3 ώρες. Πληροφορίες για το πρόγραμμα δρομολογίων θα βρεις εδώ.

Φαγητό-Ποτό-Καφέ

Στο Λουξεμβούργο θα βρεις μία τεράστια γκάμα εστιατορίων για κάθε γούστο και πορτοφόλι. Από απλά και οικονομικά μπιστρό (με γαλλική ή γερμανική κουζίνα) μέχρι αστεράτα εστιατόρια με γκουρμέ προσεγγίσεις (και αλμυρές τιμές). Το ίδιο ισχύει και για τα καφέ. Θα βρεις μαγαζιά από αρκετές από τις διεθνείς αλυσίδες και μέχρι μικρά all day bars που το πρωί σερβίρουν καφέ και συνεχίζουν προς το απόγευμα με ποτό. Θα σου επιστήσω ωστόσο την προσοχή -όπως και παραπάνω με το τρένο και τα δρομολόγια- στο ότι η μέρα που θα πας ίσως επηρεάζει το τι θα βρεις ανοιχτό. Υπάρχει ενδεχόμενο, μέρη που λειτουργούν κανονικά τις καθημερινές, να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργόυν καθόλου τα Σαββατοκύριακα!

Τι να δεις-Βασικά αξιοθέατα

Η πόλη του Λουξεμβούργου είναι χτισμένη μεταξύ των ποταμών Alzette και Petrusse και είναι χωρισμένη σε δύο διακριτά τμήματα. Ένα πιο ψηλό και βραχώδες και ένα πιο επίπεδο & γεμάτο από διάσπαρτα πέτρινα σπίτια, το οποίο αναπτύσσεται  στις όχθες των ποταμών. Σημείωσε στο χάρτη σου τα εξής σημεία για να μπορείς να πεις πως έχεις δει τα βασικά στο Λουξεμβούργο:

Place de la Constitution

Η Πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης. Θα περάσεις σχεδόν υποχρεωτικά από μπροστά της, όπου και αν κατευθύνεσαι. Στην πλατεία δεσπόζει ο τεράστιος γρανιτένιος οβελίσκος στην κορυφή του οποίου βρίσκεται επίχρυσο άγαλμα της θεάς Νίκης. Η “Χρυσή Κυρία” (όπως είναι γνωστό το μνημείο αυτό), έχει ύψος περίπου 23μ και αποτελεί το μνημείο τιμής για τους Λουξεμβούργιους εθελοντές στις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίοι έχασαν τις ζωές τους κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους καθώς  και σε αυτόν της Κορέας.

Λουξεμβούργο Πλατεία Συντάγματος

Λουξεμβούργο Golden Lady

Γέφυρα του Αδόλφου

Η Γέφυρα του Αδόλφου είναι η πιο φημισμένη από τις δεκάδες γέφυρες που θα βρεις στο Λουξεμβούργο. Συνδέει το ιστορικό κέντρο της πόλης  με την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού και -για τους ντόπιους- θεωρείται σύμβολο της ανεξαρτησίας της χώρας. Είναι διπλής κατεύθυνσης για αυτοκίνητα και ΜΜΜ ενώ διαθέτει και δύο μονοπάτια για πεζούς (ένα σε κάθε μεριά κίνησης των οχημάτων). Εννοείται πως θα την περπατήσεις. Όχι μόνο γιατί μέσω αυτής θα πας στην παλιά πόλη από το σταθμό του τρένου (και το ανάποδο), αλλά γιατί -κυρίως- θα θες να φωτογραφίσεις την παλιά πόλη και την κοιλάδα που απλώνεται δίπλα στις όχθες του ποταμού! Να έχεις στο νου σου πως για να φωτογραφίσεις τη Γέφυρα του Αδόλφου από μακρυά, το καλύτερο σημείο είναι δίπλα στην Πλατεία Συντάγματος.

Λουξεμβούργο Γέφυρα Αδόλφου

Place Guillaume ΙΙ

Η συγκεκριμένη πλατεία αποτελεί το κέντρο της παλιάς πόλης του Λουξεμβούργου. Είναι πλακόστρωτη απ’ άκρη σ’ άκρη και φυσικά πεζοδρομημένη, ενώ σε μία εκ’ των πλευρών της δεσπόζει το δημαρχείο της πόλης. Περίοπτη θέση στην πλατεία έχει το άγαλμα του έφιππου Γουλιέλμου ΙΙ (βασιλιά της Ολλανδίας και Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου).

(Εδώ να σου πω πως κατά την επίσκεψή μου στο Λουξεμβούργο η πλατεία ήταν πρακτικώς κλειστή, αφού ο δήμος έκανε έργα απ’ άκρη σε άκρη. Ως εκ’ τούτου το άγαλμα του Γουλιέλμου ήταν σκεπασμένο ενώ υπήρχαν παντού φράχτες που περιόριζαν το που μπορούσες να περπατήσεις και αλλοίωναν την εικόνα της πλατείας. Σύμφωνα με το δήμο της πόλης, τα έργα αναμένεται να τελειώσουν εντός του 2022, άγνωστο όμως το πότε)

Palais Grand-Ducal

To παλάτι βρίσκεται 2 τετράγωνα πιο κάτω από την Place Guillaume ΙΙ (είπαμε, οι αποστάσεις στο Λουξεμβούργο είναι μικρές). Το Palais Grand-Ducal αποτελεί την κατοικία του Μεγάλου Δούκα και της οικογένειάς του. Κατά την εποχή του μεσαίωνα και για πολλά χρόνια στέγαζε το δημαρχείο της πόλης.

Είναι επισκέψιμο με κόστος 14 ευρώ/άτομο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Cathédrale Notre-Dame de Luxembourg

O καθεδρικός ναός της Παναγίας βρίσκεται πίσω από την Place Guillaume ΙΙ και αποτελεί την κεντρική εκκλησία στο Λουξεμβούργο. Είναι μπαρόκ γοτθικού ρυθμού και πρωτολειτούργησε το 1621. Είναι ανοιχτός καθημερινά (8πμ-6μμ), τόσο για θρησκευτικά καθήκοντα όσο και για απλή επίσκεψη (δεν απαιτείται εισιτήριο).

Μνημείο Kaddish

Ακριβώς μπροστά από το Ναό της Παναγίας θα δεις το μνημείο Kaddish. Βρίσκεται εκεί από το καλοκαίρι του 2018 ως φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Place de Clairefontaine

Πρόκειται για μικρή πλατεία (την οποία διασχίζεις μόνο πεζός ή με ποδήλατο) πίσω από τον Ναό της Παναγίας. Στο κέντρο της δεσπόζει άγαλμα της Μεγάλης Δούκισσας  Σάρλοτ, φιλοτεχνημένο το 1990.

 
Chemin de la Corniche

Πρόκειται για μικρό πέτρινο μονοπάτι πάνω στα οχυρωματικά τείχη του 17ου αιώνα. Τι το ιδιαίτερο έχει ένα…μονοπάτι; Από εκεί θα έχεις την καλύτερη θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Alzette και του απέναντι τμήματος της πόλης!

Πανοραμικός Ανελκυστήρας Pfaffenthal

Ο γυάλινος αυτός ανελκυστήρας συνδέει το επάνω τμήμα της πόλης με το κάτω και την κοιλάδα του ποταμού Alzette. Μέσα στα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί η διαδρομή θα απολαύσεις μία πολύ όμορφη πανοραμική θέα της γύρω περιοχής. Κατεβαίνοντας φυσικά κάτω, θα έχεις τη δυνατότητα για πολύ όμορφους περιπάτους δίπλα στο ποτάμι. Λειτουργεί καθημερινά από τις 5.45πμ μέχρι τη 1πμ και η χρήση του είναι δωρεάν. Εξαίρεση στη λειτουργία αποτελεί η πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα όπου ο ανελκυστήρας παραμένει κλειστός για το σχετικό σέρβις.

Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat

Πρόκειται για τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας στο Λουξεμβούργο. Βρίσκεται λίγα μέτρα πριν τη Γέφυρα του Αδόλφου (όπως κατευθύνεσαι προς την παλιά πόλη από το σταθμό του τρένου). Το κτίριο είναι επισκέψιμο, μόνο αν είσαι (ή θες να γίνεις) πελάτης της τράπεζας. Μπορείς ωστόσο να το φωτογραφίσεις ή να φωτογραφηθείς στα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Λουξεμβούργου

Αν είσαι λάτρης των μουσείων ή αν προτιμάς να περάσεις μερικές ώρες δίπλα στην τέχνη και όχι δίπλα στη φύση, τότε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι must visit σημείο στο Λουξεμβούργο. Το MUDAM (όπως είναι ευρύτερα γνωστό)  είναι ανοιχτό κάθε μέρα (πλήν Τρίτης και 25/12) από τις 10πμ μέχρι τις 6μμ (9μμ τις Τετάρτες). Το εισιτήριο κοστίζει 8€ ενώ υπάρχει δωρεάν είσοδος τις Τετάρτες, στο διάστημα 6μμ-9μμ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Παρατηρήσεις

  • Στο Λουξεμβούργο ταξιδεύεις με ταυτότητα.
  • Σε ότι αφορά το κινητό, χρησιμοποιείς κανονικά -και χωρίς επιβάρυνση- το πρόγραμμα φωνής και δεδομένων του παρόχου σου. 
  • Λουξεμβούργο κωδικός κλήσης: +352 
  • Διαφορά ώρας (με Ελλάδα): -1
  • Αν ταξιδέψεις στο Λουξεμβούργο καλοκαίρι, να είσαι προετοιμασμένος για αρκετή ζέστη και πολλή -λόγω των ποταμών- υγρασία. Το αντιηλιακό και τα γυαλιά ηλίου θα σου φανούν μάλλον απαραίτητα.
  • Ασχέτως εποχής, να έχεις πάντα μαζί σου ομπρέλα και αθλητικά παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα.
  • Οι επίσημες γλώσσες της χώρας είναι τα Λουξεμβουργιανά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα δυσκολευτείς πουθενά αν μιλήσεις Αγγλικά.

Φωτογραφίες

Περισσότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς θα βρεις εδώ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *