Μονοήμερη εκδρομή στην Κολωνία - World Travel Stories

Μονοήμερη εκδρομή στην Κολωνία

ΚολωνίαΗ Κολωνία -στο μυαλό των περισσοτέρων- δεν είναι αυτό που λέμε πρώτη επιλογή για τουρισμό επί γερμανικού εδάφους. Σίγουρα  όχι όπως το Μόναχο ή το Βερολίνο. Είναι ωστόσο  μία πανέμορφη πόλη η οποία δικαιολογεί απόλυτα μία ημερήσια εκδρομή -από κάποια κοντινή ευρωπαϊκή πόλη-  προκειμένου να τη γνωρίσεις. Στις γραμμές αυτού του άρθρου θα βρεις όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις προκειμένου να περάσεις τέλεια σε αυτή την εκδρομή.

Εισαγωγή-Πως θα πας

Η Κολωνία είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη στη Γερμανία (μετά το Βερολίνο και το Μόναχο) με περίπου 1,1εκ κατοίκους. Είναι χτισμένη στις όχθες του Ρήνου και απέχει περίπου 30′ από το Ντίσελντορφ (προς βορρά), 30′ από τη Βόννη και 60′ από τη Φρανκφούρτη (προς νότο). 

Με τρένο

Αν αποφασίσεις να πας στην Κολωνία με τρένο, ο κεντρικός σταθμός είναι μέσα στην πόλη. Το ταξίδι με τρένο από Βρυξέλλες προς Κολωνία διαρκεί περίπου 1ω50λ. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 δρομολόγια από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα, οπότε δεν θα δυσκολευτείς να επιλέξεις πως θα πας. Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα δρομολογίων θα βρεις εδώ και εδώ.

Από Άμστερνταμ πάλι, τα πράγματα είναι κατά τι πιο δύσκολα. Υπάρχουν μεν άφθονα τρένα, ωστόσο υπάρχει μόνο ένα direct δρομολόγιο και άλλα τουλάχιστον 10 με αλλαγή τρένου σε ενδιάμεσο σταθμό. Αυτό κάνει το ταξίδι να διαρκεί από 2ω30λ (direct) μέχρι 4ω30λ (με αλλαγή). Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα δρομολογίων θα βρεις εδώ και εδώ.

Αεροπορικώς

Να σου πω πως αν αποφασίσεις να πας από Ελλάδα στην Κολωνία, η Aegean σου προσφέρει λύση.  Κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, υπάρχουν 2 direct πτήσεις την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα & Πέμπτη). Το αεροδρόμιο (κοινό με την παλιά πρωτεύουσα Βόννη) είναι λίγα χλμ εκτός πόλης. 

Τι να δεις-Βασικά αξιοθέατα

Αν βρεθείς στην Κολωνία για μονοήμερη εκδρομή, τα must see αξιοθέατα που πρέπει να έχεις στο χάρτη είναι τα εξής:

Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας
Εισαγωγή

Ο Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας (ή αλλοιώς, Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου) δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και  ξεχωρίζει σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης! Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπέστατο ρωμαιοκαθολικό ναό γοτθικού ρυθμού με δύο κωδωνοστάσια και μέγιστο ύψος τα 154μ. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1248μΧ και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1322μΧ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Καθεδρικός υπέστη σημαντικές ζημιές από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων. Τελικά σώθηκε και μέχρι το 1956 επανήλθε στη σημερινή του μορφή. Διαθέτει δύο εκκλησιαστικά όργανα και περίπου 10.000 τ.μ. επιφάνειας που καλύπτεται από εξαιρετικής ομορφιάς βιτρό. 

Κολωνία, ο Καθεδρικός

Ανάβαση στον πύργο

Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν. Υπάρχει -ωστόσο- εισιτήριο 6€/άτομο για να ανέβεις τον πύργο ως τις καμπάνες και το παρατηρητήριο. Εδώ να σε προειδοποιήσω για το εξής. Η ανάβαση στις καμπάνες (53μ) και το παρατηρητήριο (97μ), γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ταμείο (πριν πληρώσεις): “no lift, no joke”. Η ανάβαση ως την κορυφή είναι 533 σκαλιά. Η σκάλα είναι αρκετά στενή και κοινή και για αυτούς που κατεβαίνουν, ενώ τα σημεία για μικρές στάσεις είναι ελάχιστα πριν φτάσεις στις καμπάνες. Επιπλέον δε, η χρήση μάσκας (που -την περίοδο που πήγα- ήταν υποχρεωτική) δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ανάβαση. Ωστόσο, αν αντέξεις και φτάσεις στην κορυφή (απαιτούνται περίπου 30′, χωρίς το χρόνο που θα αφιερώσεις στις καμπάνες), θα αποζημειωθείς και με το παραπάνω! Η θέα είναι πανοραμική και πραγματικά μοναδική! Από τα 97μ θα αντικρύσεις πιάτο ολόκληρη την Κολωνία!

Οι Καμπάνες

O Καθεδρικός φιλοξενεί στα κωδωνοστάσιά του τις 11 καμπάνες, 3 εκ’ των οποίων κρατάνε από την εποχή του μεσαίωνα. Η πιο διάσημη καμπάνα ωστόσο είναι μόλις 100 ετών παλιά. Ονομάζεται Καμπάνα του Αγίου Πέτρου (St. Petersglocke στα Γερμανικά), ζυγίζει 24 τόνους και έχει διάμετρο περίπου 3.2μ. Από το 1923 που τοποθετήθηκε στον Καθεδρικό και μέχρι το 2016, ήταν η μεγαλύτερη καμπάνα εκκλησίας στον κόσμο!! H καμπάνα αυτή δεν χτυπά παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες μέρες μέσα στο έτος (Χριστούγεννα, Πάσχα, Κυριακή της Πεντηκοστής, Πέτρου & Παύλου καθώς και μερικές ακόμα). Τέλος, να σου πω πως από το 1996 ο Καθεδρικός της Κολωνίας έχει ανακηρυχθεί σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Κολωνία, η καμπάνα του Αγίου Πέτρου στον Καθεδρικό

Γέφυρα Hohenzollern

Η γέφυρα Hohenzollern στην Κολωνία φτιάχτηκε το 1911 και εξυπηρετεί πεζούς, ποδηλάτες μετρό και τρένα στο να διασχίσουν το Ρήνο. Βρίσκεται ακριβώς έξω από τον Καθεδρικό και έχει μήκος περίπου 400μ. Είναι διάσημη για τα χιλιάδες λουκέτα (υπολογίζονται σε περίπου 500.000) τα οποία κοσμούν το κομμάτι της γέφυρας που αφορά πεζούς/ποδηλάτες και τα οποία συμβολίζουν την αγάπη. Το βάρος των λουκέτων αυτών έχει υπολογιστεί πως είναι ανάμεσα σε 2-15 τόνους. Σύμφωνα με ειδικούς του Γερμανικού κράτους ωστόσο, το βάρος αυτό δεν επηρεάζει τη στατικότητα της γέφυρας.

Κολωνία Γέφυρα Hohenzollern

Περίπατος στις όχθες του Ρήνου

Κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της και διασχίζεται από ποτάμι ή βρίσκεται δίπλα σε λίμνη, προσφέρει όμορφους περιπάτους δίπλα στο νερό. Και η Κολωνία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να απολαύσουν πανέμορφες βόλτες στις όχθες του Ρήνου. Ειδικά μάλιστα όταν ο καιρός είναι σύμμαχος, δεν θα θες να φεύγεις από εκεί!

Βόλτα στην παλιά πόλη

H παλιά πόλη στην Κολωνία θα σου δώσει την ευκαιρία να περπατήσεις ανάμεσα σε μικρά δρομάκια και σοκάκια, σε πλατείες με μαγαζιά, να χαζέψεις πολύχρωμα και καλαίσθητα σπίτια. Παράλληλα -στην παλιά πόλη- θα θαυμάσεις το δημαρχείο της Κολωνίας, το οποίο αποτελείται από διάφορα επιμέρους κτίρια και αίθουσες. Το κεντρικό κτίριο του δημαρχείου είναι του 14ου αιώνα και είναι το παλιότερο δημαρχείο της Γερμανίας ενώ ο γοτθικού ρυθμού πύργος ακριβώς δίπλα του 15ου αιώνα.

 

Μουσείο Σοκολάτας

Ένα πολύ ιδιαίτερου περιεχομένου μουσείο, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους. Στους χώρους του θα βρεις πληροφορίες για τη σοκολάτα και πως ανακαλύφθηκε, πως ήρθε στην Ευρώπη και πως καθιερώθηκε. Παράλληλα μπορείς να δεις -με πραγματικά μηχανήματα- πως φτιάχνεται η σοκολάτα από σπόρους κακαόδεντρου. Εννοείται -τέλος-πως μπορείς να αγοράσεις διαφόρων ειδών σκευάσματα με βάση τη σοκολάτα.

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά 10πμ-6μμ ενώ από Ιανουάριο-Μάρτιο καθώς και τον Νοέμβριο είναι κλειστό τις Δευτέρες. Το κόστος εισιτηρίων τις καθημερινές ανέρχεται σε 13.5€ για τους ενήλικες και 8€ για τα παιδιά, ενώ τα Σαββατοκύριακα οι τιμές προσαυξάνονται κατά ένα ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ.

4711

Η Κολωνία είναι η γενέτειρα του θρυλικού 4711 Eau de Cologne (άλλωστε “Eau de Cologne” σημαίνει “Νερό της Κολωνίας”). Παράγεται ανελειπώς από το 1792. Αν αναπολείς το παρελθόν ή απλώς σου αρέσει η συγκεκριμένη κολώνια, αναζήτησε το κατάστημα-ναυαρχίδα της 4711 στην οδό Glockengasse. Επίσης, λίγο πιο κάτω θα βρεις το ιστορικό κτίριο όπου ο Γιόχαν Μαρία Φαρίνα δημιούργησε την αυθεντική φόρμουλα για το 4711 Eau de Cologne.

Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου

H Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου βρίσκεται στην παλιά πόλη και πολύ κοντά στο ποτάμι. Λόγω μεγέθους είναι διακριτή και από τις δύο όχθες του Ρήνου. Είναι καθολική εκκλησία, ρομανικού ρυθμού και η ιστορία της πάει πίσω στο 960μΧ. Η εκκλησία, όπως είναι σήμερα, χτίστηκε στο διάστημα 1150-1250μΧ. 

Κολωνία,η Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου

Ουρανοξύστης Köln Triangle

Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης έχει ύψος 103μ και βρίσκεται απέναντι από τον Καθεδρικό, αφού διασχίσεις τη γέφυρα Hohenzollern. Είναι ένα μοντέρνο κτίριο στο οποίο στεγάζονται γραφεία εταιρειών. Το ενδιαφέρον δεν είναι να τον χαζέψεις και να τον φωτογραφίσεις από κοντά ή μακρυά αλλά να ανέβεις στην οροφή του! Ναι, η οροφή του είναι επισκέψιμη και η θέα είναι πραγματικά μοναδική! Λόγω προσανατολισμού, η επίσκεψη ενδείκνυται το απόγευμα και προς τη δύση, προκειμένου να απολαύσεις και να φωτογραφίσεις μαγικά ηλιοβασιλέματα! Μπορείς να πας κάθε μέρα από τις 12μμ και ως τις 8μμ. Το κόστος/άτομο είναι 5€ (πληρωμή μόνο με μετρητά). Στο χώρο λειτουργεί ανελκυστήρας (ο οποίος σε ανεβάζει στο παρατηρητήριο σε περίπου 30″)

Φαγητό-ποτό

Στις πλατείες και τα στενά της παλιάς πόλης υπάρχουν εστιατόρια αλλά και δεκάδες καφέ και μπαράκια, όπου μπορείς να απολαύσεις ποτό ή καφέ και παράλληλα να φας κάτι ελαφρύ. Είναι καθαρά θέμα του τι σου γεμίζει το μάτι για να επιλέξεις να καθίσεις. Αν η διάθεσή σου είναι για μπίρα, προτίμησε την τοπική Kölsch. Πρόκειται περί μίας ιδιαίτερα γευστικής μπίρας, η οποία παραδοσιακά σερβίρεται σε ψηλό-λεπτό ποτήρι (αρκετά διαφορετικό απ’ αυτά που ενδεχομένως έχεις συνηθίσει να πίνεις μπίρα)

Σε επίπεδο φαγητού, δοκίμασα το Servus Colonia Alpina. Πρόκειται για ένα πολύ συμπαθητικό μπιστρό με πιάτα κυρίως Τυρολέζικης (Γερμανο-Αυστριακής) προέλευσης, το οποίο -καιρού επιτρέποντος- σερβίρει και έξω σε μια  μικρή πλατεία. 

Συμπέρασμα

Έμεινα στην Κολωνία περίπου 10 ώρες. Οφείλω να ομολογήσω ωστόσο πως, από όσα είδα, αποκόμισα μία εξαιρετικά ζεστή και θετική εικόνα για την πόλη. Ουσιαστικά επιβεβαίωσα τα όσα είχα ακούσει και διαβάσει σχετικά. Η Κολωνία είναι μία πόλη με ιδιαίτερο χρώμα και ατμόσφαιρα. Νομίζω πως αν επιλέξεις να πας (είτε ως μονοήμερη εκδρομή, είτε ως μεγαλύτερης διάρκειας) θα περάσεις πραγματικά πάρα πολύ ωραία!

Χρήσιμες Πληροφορίες

 • Σε ότι αφορά τα μέτρα κατά της πανδημίας, την περίοδο που πήγα στην Κολωνία ίσχυαν τα εξής :
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς & Τρένα: υποχρεωτική χρήση μάσκας (FFP2)
  • Εστιατόρια-καφέ-μπαρ που σερβίρουν σε εσωτερικούς χώρους: χρήση μάσκας κατά την είσοδο. Επιπλέον, επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή πρόσφατο rapid test
  • Εσωτερικοί χώροι (όπως ο Καθεδρικός ή τα μουσεία): όμοια με εστιατόρια
  • Εμπορικά καταστήματα: ελεύθερα
 • Αν επιλέξεις να πας αεροπορικώς στην Κολωνία, ταξιδεύεις με ταυτότητα. Αν πάλι πας με τρένο ή αυτοκίνητο, αμφιβάλω αν θα καταλάβεις πότε πέρασες από τη μία χώρα στην άλλη.
 • Σε ότι αφορά το κινητό, χρησιμοποιείς κανονικά -και χωρίς επιβάρυνση- το πρόγραμμα φωνής και δεδομένων του παρόχου σου. 
 • Κωδικός κλήσης: +49 (221)
 • Διαφορά ώρας (με Ελλάδα): -1
 • Ασχέτως εποχής, καλό είναι να έχεις πάντα μαζί μία μικρή ομπρέλα. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί
 • Καλό είναι επίσης να έχεις μαζί power bank για το κινητό σου. Ειδικά αν το χρησιμοποιείς για λήψη φωτογραφιών και βίντεο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *