Μικρός οδηγός: Άμστερνταμ - %

Μικρός οδηγός: Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ αποτελεί έναν προορισμό τον οποίο μπορείς να επισκευθείς τόσο σε απ’ ευθείας ταξίδι, όσο και να τον συνδυάσεις με Βρυξέλες. Προσωπικά, όσες φορές έχω επισκευθεί την πρωτεύουσα την Ολλανδίας, έχω κάνει το δεύτερο, παρ’ όλα αυτά έχω μία αρκετά καλή εικόνα της πόλης και του τι μπορείς να κάνεις.

Όπως και αν επιλέξεις να πας στο Άμστερνταμ, το σίγουρο είναι οτι το ταξίδι δεν είναι σύθετο ή πολύπλοκο. Αν πετάξεις απευθείας, η Aegean σε εξυπηρετεί με μία ή δύο καθημερινές αναχωρήσεις (αναλόγως ημέρας) από Αθήνα. Αν πετάς από Θεσσαλονίκη τότε χρειάζεται είτε στάση στην Αθήνα, είτε στάση σε Μόναχο ή Φρανκφούρτη. Οι ενδιάμεσοι αυτοί προορισμοί εξυπηρετούται από το αεροδρόμιο Μακεδονία τόσο από την Aegean όσο και από τη Lufthansa. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η KLM με δύο πτήσεις καθημερινά.

Αν πάλι επιλέξεις να πας στο Άμστερνταμ  ως ημερήσια ή διήμερη εκδρομή από Βρυξέλες, ο γρηγορότερος τρόπος για να το κάνεις είναι με τρένο. Να ξέρεις πως η απόσταση από το σταθμό Midi των Βρυξελών μέχρι τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ διαρκεί μία ώρα και πενήντα λεπτά ενώ το κόστος σε non flexible ναύλο μετ’ επιστροφής κοστίζει 58 ευρώ το άτομο (αν κλείσεις το εισιτήριο αρκετούς μήνες πριν). Πληροφορίες για τα τρένα εδώ.

Αφού λοιπόν αποφασίσεις το ταξίδι, το επόμενο που σε συμβουλεύω να κάνεις είναι να κλείσεις μία κάρτα IAmsterdam η οποία θα σου δώσει είσοδο σε δεκάδες μουσεία (ορισμένα εξ’ αυτών είναι από αυτά που λέμε πως πρέπει να πας),  δυνατότητα να κάνεις κρουαζιέρα με καραβάκι στα κανάλια της πόλης και παράλληλα θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τραμ, λεωφορεία, μετρό) της πόλης (πλην του τρένου από/προς αεροδρόμιο). Κοστίζει 60 ευρώ για μία μέρα ή 80 ευρώ για δύο (κατά άτομο). Αναλυτικές πληροφορίες για την κάρτα θα βρεις εδώ ενώ εδώ θα δεις πληροφορίες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχε πάντως υπ’ όψιν πως η πόλη -λόγω σχεδιασμού αλλά και λόγω κουλτούρας των κατοίκων της- είναι ιδανική για χρήση ποδηλάτου.

Τι μπορείς να κάνεις και τι πρέπει να δεις στο Άμστερνταμ:

Rijksmuseum: Το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας συγκεντρώνει -μεταξύ άλλων- μία τεράστια συλλογή από έργα Φλαμανδών ζωγράφων, με σημαντικότερο τη “Νυχτερινή Περιπολία” του Ρέμπραντ. Πληροφορίες εδώ.

Μουσείο Van Gogh: Αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στον σπουδαίο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη στον κόσμο. Πληροφορίες εδώ.

To σπίτι της Άννας Φρανκ: Μουσείο σήμερα, σπίτι & καταφύγιο για τη 13χρονη εβραία και την οικογένειά της, μέσα στο οποίο η μικρή Άννα έγραψε το ημερολόγιό της. Πληροφορίες εδώ.

Μουσείο Hermitage: αποτελεί παρακλάδι του ομώνυμου φημισμένου μουσείου της Αγίας Πετρούπολης και φιλοξενεί μία τεράστια συλλογή από έργα Ολλανδών -και όχι μόνο- καλλιτεχνών. Πληροφορίες εδώ.

Μουσείο Άγιαξ: Το γήπεδο Amsterdam Arena (όπως και το γήπεδο κάθε σοβαρού ποδοσφαιρικού κλαμπ στην Ευρώπη) είναι επισκέψιμο και διαθέτει το δικό του μουσείο στο οποίο περίοπτη θέση έχουν τα τρόπαια που έχει κατακτήσει ο Αίαντας, λάβαρα από σημαντικές αναμετρήσεις και φανέλες παικτών θρύλων της ομάδας όπως ο Γιόχαν Κρόϋφ και ο Μάρκο Βαν Μπάστεν. Πληροφορίες εδώ.

Amsterdam Red Light District: Είναι η περιοχή της πόλης στην οποία οι ιερόδουλες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Συνήθως μέσα σε γυάλινα μικρά δωμάτια (το ένα δίπλα στο άλλο) τα οποία καλύπτονται με κουρτίνα όταν μπει πελάτης. Αποτελεί τεράστια τουριστική ατραξιόν για την πόλη αλλά –προσοχή– δεν θα τραβήξεις φωτογραφίες.

Coffee Shops: Στο Άμστερνταμ -όπως και σε όλη την Ολλανδία- η κατανάλωση κάναβης είναι νόμιμη. Όπου λοιπόν δεις πινακίδα με την ένδειξη coffee shop μην περιμένεις οτι θα πιείς καφέ αλλά θα μπορείς να αγοράσεις και να καταναλώσεις κάναβη. Σημείωση: στα coffee shops  απαγορεύεται η κατανάλωση συμβατικών ή/και ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς και αλκοόλ.

Κρουαζιέρα στα κανάλια: Το Άμστερνταμ είναι μία πόλη που στο κέντρο της διαθέται πάνω από 160 κανάλια, μικρότερα ή μεγαλύτερα (δημιουργημένα τον 17ο αιώνα με σκοπό να ελέγξουν τη ροή του ποταμού Άμστελ). Μια κρουαζιέρα (και ειδικά αν ο καιρός είναι καλός) είναι οτι πρέπει για να πάρεις μία καλή εικόνα της πόλης. (Η κάρτα που σου πρότεινα παραπάνω, περιλαμβάνει στην τιμή της μία τέτοια κρουαζιέρα)

Keukenhof: Αν θες να δεις το μεγαλύτερο πάρκο με τουλίπες, δεν έχεις παρά να πας στο Keukenhof, περίπου 45χλμ από το κέντρο του Άμστερνταμ. Λειτουργεί μόνο δύο μήνες το χρόνο (και συγκεκριμένα -για το 2019- από 21/3-19/5) όταν οι τουλίπες είναι ανθισμένες. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Τέλος, επειδή -όπως σου είπα και στην αρχή- όσες φορές έχω επισκεφθεί το Άμστερνταμ είχα ως βάση τις Βρυξέλες, δεν έχω καθόλου άποψη τόσο για το κομμάτι της διαμονής όσο και της διατροφής. Είμαι ωστόσο σίγουρος πως στο Booking.com θα βρεις πάρα πολλά καταλύματα και για όλα τα πορτοφόλια.

Συμπερασματικά, το Άμστερνταμ αποτελεί μία πολύ όμορφη πόλη, άψογα οργανωμένη σε οτι αφορά τη λειτουργία της. Ένα Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας νομίζω επιβάλεται (και σίγουρα θα το βάλω στο πρόγραμμα για το εγγύς μέλλον).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *