Μαδρίτη: Μικρός οδηγός - World Travel Stories

Μαδρίτη: Μικρός οδηγός

Μαδρίτη
Puerta de Alcalá, Plaza de la Independencia

Η Μαδρίτη (πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας με πληθυσμό περίπου 3.3εκ κατοίκους) αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για τριήμερη (ή λίγο μεγαλύτερη) εκδρομή. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις, καθώς και προτάσεις για το τι να δεις και τι να κάνεις προκειμένου να περάσεις τέλεια!

 

Περιεχόμενα
Πτήσεις, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς |Ξενοδοχεία
Βασικά Αξιοθέατα |Μουσεία
Εκδρομή στο Τολέδο| Φαγητό & Ποτό
Χρήσιμες Πληροφορίες | Γκαλερί Φωτογραφιών

Για να πας στη Μαδρίτη, φροντίζουν τόσο η Aegean όσο και η Iberia (εθνικός αερομεταφορέας της Ισπανίας). Η Aegean πετά προς το αεροδρόμιο Barajas μία φορά την ημέρα (δύο κάθε Παρασκευή & Κυριακή). Η ντόπια Iberia πετά προς Μαδρίτη με δύο πτήσεις ημερησίως κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο και μία κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Να σου πω εδώ πως η Iberia στο πιο φθηνό ναύλο της ακολουθεί τη συνταγή της ΒΑ (άλλωστε οι δυό τους ανήκουν στη συμμαχία της OneWorld) και δεν σου επιτρέπει να επιλέξεις κάθισμα κατά το check in αλλά σου δίνει αυτόματα το σύστημα.

Κεφάλαιο μεταφορές. Για να κινηθείς στη Μαδρίτη, σαφώς και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταξί ή Uber τα οποία θα βρεις σε αφθονία στους δρόμους της πόλης. Αν ωστόσο προτιμάς τις οικονομικότερες λύσεις των ΜΜΜ, εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η πόλη διαθέτει ένα δίκτυο μετρό αποτελούμενο από 16 γραμμές το οποίο σε πάει παντού! Από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης (όχι direct-απαιτείται αλλαγή γραμμής) ή από τη μία άκρη της στην άλλη. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ανήκει στη ζώνη Α (ακόμα και το αεροδρόμιο) οπότε δεν έχεις να ανησυχείς για αυξήσεις σε κόστη εισιτηρίων.

Στο κομμάτι των εισιτηρίων τώρα, τα πράγματα έχουν ως εξής: Είτε θες ένα εισιτήριο, είτε πακέτο εισιτηρίων, πρέπει να πάρεις από κάποιο μηχάνημα εντός σταθμού μία Multi Card (κάτι σαν την Oyster Card του Λονδίνου και σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας) την οποία και θα φορτίσεις με αυτό που χρειάζεσαι. Ένα απλό εισιτήριο στο μετρό κοστίζει από 1.5-2 ευρώ αναλόγως του πόσο μακρυά θες να πας. Αν πάλι θες να ρίξεις το κόστος και να εποφεληθείς και του δικτύου λεωφορείων, τότε μπορείς να επιλέξεις πακέτο 10 δρομολογίων (κόστος 12.2 ευρώ). Αν επιλέξεις τη δεύτερη λύση και εφ’ όσον ταξιδεύεις με παρέα, τότε δεν χρειάζεσαι μία Multi Card ανά άτομο αλλά μία για όλους! Στο μετρό της Μαδρίτης σκανάρεις εισιτήριο ΜΟΝΟ στην είσοδο (εξαίρεση το αεροδρόμιο), οπότε μία κάρτα χρησιμοποιείται απ’ όλη την παρέα, αφαιρώντας δρομολόγια από το σύνολο. Ειδικά για το αεροδρόμιο (εξυπηρετείται από δύο σταθμούς), απαιτείται επιπλέον κόμιστρο 3 ευρώ ανά επιβάτη, το οποίο ισχύει -προσοχή εδώ- μόνο κατά την ημέρα που φορτίστηκε το σχετικό ποσό στην κάρτα. Ο έλεγχος πληρωμής του ποσού αυτού γίνεται κατά την άφιξή σου στο αεροδρόμιο, μια και οι δύο αυτοί σταθμοί είναι οι μόνοι στους οποίους σκανάρεις εισιτήριο και κατά την έξοδο. Αναλυτικές πληροφορίες για το μετρό της Μαδρίτης θα βρεις εδώ, ενώ εδώ θα βρεις τον απαραίτητο χάρτη.

Πέραν του μετρό, η Μαδρίτη διαθέτει και δίκτυο προαστιακού σιδηροδρόμου (Ceranias) ο οποίος υπάγεται στο δίκτυο σιδηροδρόμων της χώρας (Renfe). Λειτουργεί με λογική ζωνών και αυξανόμενου κόστους εισιτηρίων ενώ εξυπηρετεί και το αεροδρόμιο (δυστυχώς μόνο το Τ4 στο οποίο πάει η Iberia). Κεντρικός σταθμός για να πας απ’ευθείας στο αεροδρόμιο (αν δεν θες να ξεκινήσεις το ταξίδι σου από αλλού και να αλλάξεις) είναι ο σταθμός Atocha (ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης). Σε επίπεδο κόστους, ένα εισιτήριο για το αεροδρόμιο κοστίζει 2.6 ευρώ. Και εδώ υπάρχουν κάρτες στις οποίες μπορείς να φορτώσεις δέκα αλέ-ρετούρ δρομολόγια τα οποία κοστολογούνται αναλόγως του πόσο μακρυά σε επίπεδο ζώνης θες να πας. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ, ενώ εδώ θα βρεις χάρτη. Τελειώνοντας για το κεφάλαιο μεταφορές να σου πω οτι η Multi Card για την οποία σου μίλησα παραπάνω ισχύει ΚΑΙ για χρήση προς/από σταθμούς προαστιακού, εφ’ όσον αυτοί εξυπηρετούν παράλληλα και γραμμή μετρό.

Στο κεφάλαιο διαμονή, οι λύσεις είναι πάρα πολλές. Μία ματιά στο Booking.com θα σου δώσει λύσεις και προτάσεις που σίγουρα μία εξ’ αυτών θα σε καλύπτει. Μία προσωπική συμβουλή: Ότι επιπέδου ξενοδοχείο και αν επιλέξεις, προσπάθησε να είναι στο κέντρο της πόλης (από το παλάτι ως το μουσείο Prado και το σταθμό Atocha). Θα σε βολέψει πάρα πολύ τόσο τις τουριστικές σου μετακινήσεις, στο κομμάτι του φαγητού, αλλά και της όποιας νυχτερινής βόλτας ή εξόδου.

To κέντρο της Μαδρίτης

Πάμε τώρα στο κεφάλαιο βόλτα και αξιοθέατα. Η Μαδρίτη είναι μία πόλη με ιστορία και πάρα πολλά μέρη που αξίζει να δεις και να περπατήσεις. Ξεκίνησε τη βόλτα σου από την Puerta Del Sol. Εκεί πάνε όλοι (μέρα και νύχτα), εκεί συγκεντρώνεται κόσμος για να διαδηλώσει για το οτιδήποτε και από εκεί ξεκινάνε οι δρόμοι και πεζόδρομοι με μαγαζιά, μπαρ και εστιατόρια. Επίσης θα δεις και θα φωτογραφίσεις τόσο την πλάκα με το Χιλιόμετρο Μηδέν (το σημείο από το οποίο μετριούνται όλοι οι εθνικοί δρόμοι της χώρας), όσο και το μπρούτζινο άγαλμα της αρκούδας με το φραουλόδεντρο, το οποίο και αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του θυρεού της πόλης.

Puerta Del Sol
Puerta Del Sol
Χιλιόμετρο Μηδέν
Χιλιόμετρο Μηδέν
Η αρκούδα με το φραουλόδεντρο
Η αρκούδα με το φραουλόδεντρο

Συνεχίζοντας την περιήγησή σου, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρυά από την Puerta Del Sol, θα περπατήσεις οπωσδήποτε στην Plaza Mayor. Πρόκειται για πεζοδρομημένη πλατεία παραλληλόγραμμου σχήματος, περιτριγυρισμένη από ψηλά κτίρια που την κρύβουν από τον κεντρικό δρόμο αλλά και απ’ τα γύρω στενά. Στην Plaza Mayor δεσπόζει το άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου του 3ου της Ισπανίας (1578-1621), ενώ θα βρεις δεκάδες μαγαζιά για καφέ, ποτό ή φαγητό.

Plaza Mayor
Plaza Mayor
Plaza Mayor

Περίπου 500μ μακρυά από την Plaza Mayor βρίσκεται το παλάτι, ο καθεδρικός ναός της Αλμουδένα, καθώς και είσοδοι για τους κήπους Campo Del Mono & Sabatini. Το παλάτι -πέραν του οτι αποτελεί την σημερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας- είναι επισκέψιμο και δίνει πρόσβαση σε δεκάδες αίθουσες και χώρους, καθώς και ενημέρωση γύρω από το θεσμό της βασιλείας στη χώρα στο βάθος των αιώνων. Επίσης, αν είσαι τυχερός, μπορείς να δεις και την αλλαγή της φρουράς. Είναι ανοιχτό 10πμ-6μμ (8μμ το καλοκαίρι) κάθε μέρα και το εισιτήριο κοστίζει 11 ευρώ/άτομο (καλό είναι να έχεις κλείσει από πριν). Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Ακριβώς δίπλα στο παλάτι βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός της Αλμουδένα (Catedral de Santa María la Real de la Almudena), ένας από τους πιο όμορφους ναούς της πόλης. Αξίζει να περάσεις λίγη ώρα εκεί και σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς την κρύπτη και το μουσείο του. Και εδώ υπάρχει εισιτήριο (6 ευρώ/άτομο), ενώ περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Catedral de Santa María la Real de la Almudena
Catedral de Santa María la Real de la Almudena

Από την άλλη μεριά του κέντρου και κοντά στην περιοχή με τα μουσεία (για τα οποία θα διαβάσεις παρακάτω) βρίσκονται μία σειρά από χώρους και αξιοθέατα που αξίζει να δεις από κοντά.

Πρώτα απ’ όλα το Πάρκο Ρετίρο. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της πόλης και αποτελεί διέξοδο για να χαλαρώσεις μέσα στο πράσινο και δίπλα στη λίμνη. Αν θες μάλιστα μπορείς να νοικιάσεις και βάρκα για μια μικρή βαρκάδα, απολαμβάνοντας τον ήλιο!

Retiro Park

Στη βορειοδυτική έξοδο του πάρκου και λίγα μέτρα πιο κάτω από τον ομώνυμο -με το πάρκο- σταθμό μετρό, θα βρεις την Plaza de la Independencia και θα θαυμάσεις την Puerta de Alcala. Χτισμένη το 1778, θεωρείται η πρώτη αψίδα θριάμβου στην Ευρώπη (παλιότερη τόσο από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι όσο και από την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο).

Puerta de Alcalá, Plaza de la Independencia

Σχεδόν δίπλα στην Puerta de Alcalá (περίπου δύο τετράγωνα απόσταση) θα θαυμάσεις το Monumento a los Caídos por España ή αλλιώς Monumento a los Héroes del Dos de Mayo. Σε απλά Ελληνικά είναι το μνημείο των πεσόντων για την Ισπανία και είναι χτισμένο στο χώρο όπου στις 2 Μαϊου 1808 οι Γάλλοι του Ναπολέοντα διέταξαν την εκτέλεση εκατοντάδων αθώων Ισπανών προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερσή τους. (με βάση τα γεγονότα αυτά, ο σπουδαίος Ισπανός Ζωγράφος Fransisco Goya δημιούργησε τον πίνακα “Η 2α Μαϊου 1808” ο οποίος μαζί με το ταίρι του “Η 3η Μαϊου 1808” εκτίθενται στο μουσείο Prado)

Περπατώντας προς τα βόρεια της πόλης, στον κεντρικό δρόμο Paseo Del Prado (που μετονομάζεται σε Paseo De Recoletos), θα περάσεις μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ισπανίας. Λίγο πιο πάνω θα φτάσεις στην Plaza de Colon, πλατεία αφιερωμένη στον Χριστόφορο Κολόμβο (το όνομά του στα Ισπανικά είναι Cristóbal Colón).

Συνεχίζοντας ακόμα πιο βόρεια τη βόλτα σου -και έχοντας πλέον απομακρθυνθεί αρκετά από το κέντρο- θα φτάσεις στο φημισμένο γήπεδο Σαντιάγο Μπερναμπέου, έδρα της ποδοσφαιρικής Ρεαλ Μαδρίτης. Θεωρώ πως η επίσκεψη στο γήπεδο αυτό είναι επιβεβλημένη, όσο και αν ενδέχεται να μην σου αρέσει τόσο πολύ το ποδόσφαιρο ή να μην συμπαθείς τη Ρεάλ Μαδρίτης. Θα μείνεις στο γήπεδο περίπου δύο ώρες, χαζεύοντας διάφορους χώρους από τα επίσημα θεωρεία μέχρι τα αποδυτήρια και τους πάγκους και θα θαυμάσεις πληθώρα από ιστορικά αντικείμενα, τρόπαια, φανέλες, λάβαρα κλπ. Να σου πω επίσης πως στο χώρο υπάρχει ξεχωριστή τροπαιοθήκη για το τμήμα μπάσκετ. Κόστος εισιτηρίου 25 ευρώ/άτομο. H κράτηση δεν είναι επιβεβλημένη, θα σε βοηθήσει όμως να γλυτώσεις χρόνο στην ουρά στα εκδοτήρια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τέλος, αξίζει ακόμα να επισκεφθείς την Πύλη της Ευρώπης και την περιοχή Cuatro Torres (αμφότερα τα σημεία περίπου 2-3χλμ μακρυά από το Σαντιάγο Μπερναμπέου). Η Πύλη της Ευρώπης είναι δυο δίδυμοι πύργοι με γραφεία οι οποίοι κατασκευάστηκαν μεταξύ 1990 και 1996, οριοθετώντας τη βόρεια είσοδο της πόλης. Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των πύργων αυτών δεν είναι το ύψος τους, αλλά η κλίση κατά 15° που τους κάνει τους πρώτους ουρανοξύστες με κλίση στον κόσμο. Περίπου 500-600μ πιο μακρυά θα θαυμάσεις το Cuatro Torres. Το CT ουσιαστικά είναι οι τέσσερις ουρανοξύστες που δεσπόζουν στην περιοχή και αποτελούν τα ψηλότερα κτίρια της χώρας (και παράλληλα μερικά από τα ψηλότερα στη Ευρωπαϊκή Ένωση).

Πύλη της Ευρώπης
Cuatro Torres

Κεφάλαιο μουσεία. Στη Μαδρίτη θα βρεις τρία μουσεία τα οποία -για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα- αξίζει να επισκευθείς. Το μουσείο Thyssen Bornemisza φιλοξενεί πίνακες με έργα από την εποχή του Caravaggio, του Rubens και του Rembrant και φτάνει μέχρι τον Van Gogh, τον Kandinsky και τον Dali. Κόστος εισιτηρίου 13 ευρώ/άτομο και η κράτηση απαραίτητη αν θες να γλυτώσεις αναμονή στην ουρά. Πληροφορίες για το μουσείο θα βρεις εδώ.

Απέναντι από το Thyssen-Bornemisza θα βρεις το Prado, το διασημότερο μουσείο της Μαδρίτης και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Στις αίθουσές του θα βρεις πίνακες των El Greco, Goya, Velasquez, Zurbaran, Van Dyck και πολλών άλλων σπουδαίων ζωγράφων. Από τα εκθέματά του ξεχωρίζουν οι πίνακες “Nobleman with his hand on his chest” και “Holly Trinity” του El Greco, ο πίνακας “Las Meninas” του Diego Velsquez καθώς και το δίπτυχο “Dos de Mayo 1808” & “Tres de Mayo 1808“του Fransisco Goya. Γενική είσοδος 15 ευρώ/άτομο και η προαγορά είναι επιβεβλημένη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Να σου πω οτι κάθε απόγευμα Δευτέρα-Σάββατο και από τις 6μμ-8μμ, το Prado έχει δωρεάν είσοδο στη βασική συλλογή του, οπότε θα δεις τρελή ουρά να σχηματίζεται γύρω από το κεντρικό κτίριο.

Το τρίτο μουσείο της Μαδρίτης που πρέπει να επισκεφθείς είναι το Reina Sofia. Το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου -και ένα εκ’ των σημαντικότερων που φιλοξενούνται επί Ισπανικού εδάφους- είναι ο πίνακας Guernica, το διασημότερο έργο του Pablo Picasso. To έργο δημιουργήθηκε το 1937 και αποτέλεσε την έκρηξη οργής του καλλιτέχνη απέναντι στο βομβαρδισμό των ναζί στο Βασκικό χωριό Γκουέρνικα κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου. Κόστος εισιτηρίου 8 ευρώ με ηλεκτρονική αγορά (ή 10 ευρώ στο ταμείο). Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Αναλόγως του πόσο φαν των μουσείων είσαι και πόση αντοχή έχεις, ο χρόνος που απαιτείται συνολικά για τα τρία αυτά μουσεία είναι από 4-5 ώρες (κατ’ ελάχιστο και με γρήγορο πέρασμα απ’ το καθένα) έως και ολόκληρη ημέρα. Το καλό με τα μουσεία αυτά είναι οτι βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να πας από το ένα στο άλλο. Τέλος να σου πω οτι μπορείς να αγοράσεις πακέτο τα εισιτήρια για τα τρία αυτά μουσεία, μέσω του Art Walk Pass. Το πάσο αυτό δεν είναι οτι σου εξασφαλίζει τη σούπερ έκπτωση, αλλά κυρίως σου εξασφαλίζει άμεση είσοδο στα μουσεία χωρίς αναμονή σε ουρές που -πίστεψέ με- μπορεί να φτάσουν να είναι πολύ μεγάλες! Φυσικά πληρωμή online με κάρτα.

Εκδρομή στο Τολέδο

Αν λοιπόν ο δρόμος σου σε φέρει στη Μαδρίτη, προσπάθησε να πας μια ημερήσια εκδρομή στο πανέμορφο Τολέδο. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70χλμ από Μαδρίτη. Την απόσταση αυτή μπορείς να καλύψεις είτε με τρένο από το σταθμό Atocha σε περίπου μισή ώρα (κόστος 11-13 ευρώ/άτομο/διαδρομή), είτε με λεωφορείο σε περίπου 50-55′ με απ’ ευθείας δρομολόγιο από το σταθμό Plaza Eliptica (κόστος 5.5 ευρώ/άτομο/διαδρομή). Πληροφορίες για τα τρένα θα βρεις εδώ ενώ για τα λεωφορεία εδώ.

Το Τολέδο αποτέλεσε πρωτεύουσα του Ισπανικού κράτους από το 1085 έως το 1559 ενώ αποτέλεσε την πόλη στην οποία έζησε και μεγαλούργησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco).  Η πόλη κατακλύζεται σήμερα από δεκάδες μνημεία Χριστιανικής, Εβραϊκής και Αραβικής προέλευσης, αφού κατά το Μεσαίωνα υπήρξε σπουδαίο μεταφραστικό κέντρο, με μεταφράσεις από τα αραβικά στα λατινικά, κυρίως από εβραίους αλλά και άλλους γλωσσομαθείς. Στα αξιοθέατα της πόλης που πρέπει να δεις είναι η Puerta Bisagra, το οχυρό Alcazar (κατασκευάστηκε από τους Άραβες), ο καθεδρικός ναός Santa Iglesia που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης,  καθώς και το μουσείο του El Greco. Για να έχεις και μια πιο σφαιρική εικόνα της πόλης, έχει ενδιαφέρον να κάνεις τον κύκλο της είτε με διόροφο τουριστικό λεωφορείο είτε με τρενάκι. Τελευταίο τιπ για το Τολέδο είναι το εξής: Τις πιο ωραίες πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης θα τις τραβήξεις κοντά στο ξενοδοχείο Parador. Εκεί κάνουν στάση 5′ τόσο το διόροφο λεωφορείο όσο και το τρενάκι. Αν επιλέξεις να μην τα χρησιμοποιήσεις, ο γρηγορότερος τρόπος για να βρεθείς εκεί είναι με ταξί.

Στο κεφάλαιο φαγητό, η Μαδρίτη μόνο ανικανοποίητο δεν θα σε αφήσει. Στο κέντρο της πόλης θα βρεις δεκάδες μικρά μαγαζιά τα οποία σερβίρουν κυρίως  τάπας (μικρά μεζεδάκια) και μαζί μπύρα ή κρασί. Η Ισπανία έχει τεράστια παράδοση και παραγωγή σε μπύρες και κρασιά, οπότε στα περισσότερα σημεία κατανάλωσης, τα σχετικά προϊόντα είναι ντόπια (και εξαιρετικής ποιότητας). Ομοίως ντόπια είναι και τα αλλαντικά και τα τυριά αφού και εκεί η Ισπανία διαθέτει τεράστια γραμμή παραγωγής.

Μία επιλογή που αξίζει να επισκεφθείς και να δοκιμάσεις είναι το Museo de Jamon. Ειδικεύεται στα αλλαντικά (προσφέρει τεράστια ποικιλία σε Jamon με τιμές από 10 μέχρι 890ευρώ/κιλό) αλλά προσφέρει και μαγειρευτά φαγητά, κυρίως Ισπανικής κουζίνας. Μπορείς είτε να κάτσεις στο χώρο του εστιατορίου και να παραγγείλεις φαγητό, είτε να σταθείς στον πάγκο του μπαρ πίνοντας ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα μαζί με ένα πιάτο αλλαντικών, είτε -τέλος- μπορείς να πάρεις και σάντουιτς για το δρόμο.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς για να δεις από κοντά τι σημαίνει τάπας σε διάφορες εκδοχές είναι το Merquado de San Miquel, πλησίον της Plaza Mayor. To Merquado de San Miquel είναι μία κλειστή αγορά που μπορείς να βρεις και να απολαύσεις τάπας, μεζεδάκια, θαλασσινά, πίτες, φρουτοσαλάτες, γλυκά και φυσικά κρασί ή/και μπύρα μέσα από μία επιλογή 30 και πλέον πάγκων. Κατασκευάστηκε αρχικά το 1916 ενώ ανακαινίστηκε και λειτουργεί με την τρέχουσα μορφή του από το 2009.  

Αν πάλι θες να ξεφύγεις από τα τάπας, σημείωσε δύο προτάσεις μου. Πρώτα απ’ όλα  το Sobrino del Botin. Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες είναι το παλιότερο εστιατόριο του κόσμου (σερβίρει από το 1725!!). Η κράτηση είαι υποχρεωτική, τόσο για μεσημέρι όσο και για βράδυ. Ζήτησε τραπέζι -ιδανικά- στο υπόγειο και δοκίμασε είτε ψητό γουρουνάκι είτε ψητό αρνάκι. Αποτελούν δύο από τις μεγάλες σπεσιαλιτέ του μαγαζιού! Πολύ αξιόλογη πρόταση επίσης το μπαρ-εστιατόριο Bibo. Εκεί θα δεις καλό κόσμο σε ένα πολύ όμορφο lifestyle περιβάλλον και θα φας καλό φαγητό με έμφαση στα θαλασσινά και τα ψαρικά. Τέλος, μην φύγεις από τη Μαδρίτη αν δεν δοκιμάσεις Churros με σοκολάτα σε κάποιο από τα μαγαζιά που το σερβίρουν. Το ιστορικότερο μαγαζί της πόλης στο οποίο θα φας Churros είναι το San Gines το οποίο υπάρχει από το 1894. Από τις καρέκλες του έχουν περάσει εκατοντάδες επώνυμοι Ισπανοί και ξένοι διάσημοι του καλλιτεχνικού -και όχι μόνο- κόσμου.

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Στη Μαδρίτη ταξιδεύεις με ταυτότητα
  • Σε οτι αφορά το κινητό, χρησιμοποιείς κανονικά -και χωρίς επιβάρυνση- το πρόγραμμα φωνής και δεδομένων του παρόχου σου 
  • Μαδρίτη κωδικός κλήσης: +34 (91)
  • Διαφορά ώρας (με Ελλάδα): -1 (-2 για Κανάριες Νήσους)
  • Αν ταξιδέψεις στη Μαδρίτη από μέσα Απρίλη και μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, να είσαι προετοιμασμένος για πολλή ζέστη. Το αντιηλιακό θα σου φανεί άκρως απαραίτητο. Αν πάλι πας χειμώνα ή τέλη φθινοπώρου ή αρχές άνοιξης, καλό είναι να έχεις μαζί σου ομπρέλα
  • Να είσαι προετοιμασμένος οτι η συνενόηση στα Αγγλικά δεν είναι παντού δεδομένη, ακόμα και σε άκρως τουριστικά μέρη

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *