Κωπηλατικός αγώνας Οξφόρδης και Κέϊμπριτζ - World Travel Stories

Κωπηλατικός αγώνας Οξφόρδης και Κέϊμπριτζ

Κωπηλατικός αγώνας Οξφόρδης και ΚέϊμπριτζΟ κωπηλατικός αγώνας Οξφόρδης και Κέϊμπριτζ αποτελεί -ίσως- τον πιο διάσημο αγώνα στο χώρο της κωπηλασίας παγκοσμίως. Διεξάγεται σε ετήσια βάση στον Τάμεση, σε προκαθορισμένη διαδρομή, στο νότιο-δυτικό Λονδίνο. Σε αυτόν συμμετέχουν πληρώματα από τις ομάδες κωπηλασίας των δύο φημισμένων πανεπιστημίων. Αν  ασχολείσαι με το σπορ ή αν απλώς θες να δεις από -σχετικά- κοντά τον συγκεκριμένο αγώνα, διάβασε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις.

Η Ιστορία του αγώνα

Ο κωπηλατικός αγώνας Οξφόρδης και Κέϊμπριτζ διεξάγεται σε ετήσια βάση. Διεξάγονται ξεχωριστοί αγώνες για πληρώματα ανδρών & γυναικών καθώς και για τα αναπληρωματικά πληρώματα, με τις ομάδες να αγωνίζονται ως οκτάκωποι με πηδαλιούχο. Ο πρώτος αγώνας ανδρών διεξήχθη το 1829 ενώ από το 1856 διεξάγεται ανελλιπώς (με εξαίρεση την περίοδο των 2 παγκοσμίων πολέμων αλλά και το 2020, λόγω της πανδημίας). Αντίστοιχα, ο πρώτος αγώνας ανάμεσα σε γυναικεία πληρώματα διεξήχθη το 1927 και από το 1964 μονιμοποιήθηκε σε ετήσια βάση. Από το 2015, οι αγώνες ανδρών και γυναικών διεξάγονται την ίδια μέρα.

Ημερομηνία διεξαγωγής & Διαδρομή

Ο κωπηλατικός αγώνας μεταξύ των ομάδων των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέϊμπριτζ διεξάγεται Σάββατο ή Κυριακή, μέσα στο διάστημα του τελευταίου δεκαημέρου του Μαρτίου και του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου. Για το 2024, θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου.

Το σημείο (ή καλύτερα, η περιοχή) διεξαγωγής του κωπηλατικού αγώνα είναι ο ποταμός Τάμεσης, στο νότιο-δυτικό Λονδίνο. Πιο συγκεκριμένα ο αγώνας ξεκινάει από το Putney (κάτω από την ομώνυμη γέφυρα) και τερματίζει στο Mortlake (στη γέφυρα Chiswick), περνώντας ενδιάμεσα από τις γέφυρες Hammersmith και Barnes. H απόσταση που τα πληρώματα καλούνται να διανύσουν είναι 6.8Km.Κωπηλατικός αγώνας Οξφόρδης και Κέϊμπριτζ

Αν αποφασίσεις να πας

Αν αποφασίσεις να πας για να δεις από κοντά τον αγώνα αυτό, έχε στο νου σου τα εξής χρηστικά:

  • Ο αγώνας των γυναικών ξεκινάει στις 2μμ (τοπική ώρα) ενώ αυτός των ανδρών μία ώρα αργότερα. Ο αγώνας διεξάγεται ανεξαρτήτως καιρού.
  • Τη μέρα του αγώνα πάρα πολλοί δρόμοι κλείνουν, από νωρίς το πρωί και ως το αργά απόγευμα. Οπότε προτίμησε τα μέσα μεταφοράς και όχι αμάξι, ταξί ή Uber. Πληροφορίες για το μετρό του Λονδίνου θα βρεις εδώ.
  • Κατά μήκος της διαδρομής (και στις 2 όχθες του Τάμεση) υπάρχουν πολλά σημεία από όπου μπορείς να απολαύσεις τον αγώνα. Να ξέρεις ωστόσο πως μαζί με εσένα την ίδια ιδέα θα έχουν και πάρα πολλοί άλλοι, οπότε σπεύσε νωρίς για να βρεις να κάτσεις ή να σταθείς.
  • Όπου και αν σταθείς, καλό είναι να έχεις μαζί σου ομπρέλα και να φοράς -άνετα στο περπάτημα- αθλητικά παπούτσια.
 •  

 Επιπρόσθετες Πληροφορίες 

  • Σε δύο σημεία της διαδρομής (Bishops Park, Fulham & Furnival Gardens, Hammersmith) υπάρχουν fan parks. Εκεί στήνονται γιγαντοοθόνες που προβάλουν τον αγώνα από το BBC ενώ θα βρεις και αρκετές καντίνες με street food.
  • Πέρα από τα παραπάνω δύο σημεία, υπάρχουν και αρκετά pubs κατά μήκος της διαδρομής. Αυτά έχουν κήπο ή καθίσματα έξω, με αποτέλεσμα να μπορείς από εκεί να απολαύσεις τον αγώνα. Τα πιο ενδιαφέροντα που έχω επισκευθεί είναι τα Crabtree, Blue Anchor και Rutland Arms. Επειδή τα pubs αποτελούν μέρος της Βρετανικής κουλτούρας και επειδή τη μέρα του αγώνα η ζήτησή τους αναμένεται τεράστια, αν θες να επισκευθείς κάποιο από τα παραπάνω, καλό είναι να μερημνήσεις για κράτηση. Θα σου έλεγα πως ίσως και 1.5 μήνα νωρίτερα για να είσαι σίγουρος πως θα βρεις τραπέζι με θέα. Στον παραπάνω χάρτη αναφέρονται και άλλα pubs, για τα οποία ωστόσο δεν έχω ίδια άποψη.

Ο Κωπηλατικός αγώνας Οξφόρδης και Κέϊμπριτζ είναι ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός και αποτελεί θεσμό για τη χώρα. Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 κόσμου συγκεντρώνονται στις όχθες του Τάμεση για να δουν από κοντά τα 2 φημισμένα πανεπιστήμια να αγωνίζονται για τη νίκη. Αν αποφασίσεις να πας, να σου ευχηθώ να περάσεις τέλεια! Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις στο επίσημο site του αγώνα.

Η εισαγωγική φωτογραφία είναι από το Oxfordmagazine.com.  Η επόμενη, από την τράπεζα φωτογραφιών Adobe Stock.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *