Η Ισλανδία είναι μια πανέμορφη χώρα. Μία χώρα γεμάτη πολλές και έντονες αντιθέσεις και δραματικά τοπία. Η Ισλανδία είναι μία χώρα στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να πας. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να πραγματοποιήσεις αυτό το ταξίδι.
Περιεχόμενα |
Εισαγωγή |
Πως θα πας στην Ισλανδία |
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς |
Διαμονή |
Φαγητό |
Αξιοθέατα |
Εκτός Ρέϊκιαβικ |
Κυνηγώντας το Βόρειο Σέλας |
Χρήσιμες Πληροφορίες |
Εισαγωγή – Γενικές πληροφορίες
Η Ισλανδία έχει έκταση περίπου 100.000 τ.χλμ (περίπου το 77% του μεγέθους της Ελλάδας) αλλά μόλις 390.000 κατοίκους. Είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης. Από αυτούς τους κατοίκους, περίπου 248.000 κατοικούν στην πρωτεύουσα -και μεγαλύτερη πόλη της χώρας- Ρέϊκιαβικ.
Η Ισλανδία είναι γνωστή και ως “χώρα της φωτιάς και του πάγου”. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, επί Ισλανδικού εδάφους θα βρεις πάνω 269 παγετώνες (διαφόρων μεγεθών) και 30 ενεργά ηφαίστεια, εκ’ των οποίων τα 13 έχουν εκραγεί τα τελευταία 1200 χρόνια!
Ο πιο μεγάλος και γνωστός παγετώνας της Ισλανδίας είναι ο Vatnajökull. Έχει έκταση περίπου 8.300 τ.χλμ και είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης! Το πιο επικίνδυνο από τα ενεργά ηφαίστεια της Ισλανδίας θεωρείται το Katla, στον Ισλανδικό νότο. Λίγα χλμ δυτικότερα του Katla βρίσκεται το διασημότερο ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Eyjafjallajökull. Η έκρηξή του την άνοιξη του 2010 δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στις αερομεταφορές της Ευρώπης και αποτέλεσε κύριο θέμα για αρκετές μέρες στα δελτία ειδήσεων. Να πούμε ωστόσο πως η συγκεκριμένη έκρηξη θεωρήθηκε -από τους ειδικούς- μεσαίας έντασης.
Η Ισλανδία είναι -όπως φαντάζεσαι- μία χώρα με τεράστιες αντιθέσεις σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Από κατάλευκα τοπία και θερμοκρασίες αρκετά υπό το μηδέν το χειμώνα, σε ανοιξιάτικη και έτοιμη να πρασινίσει Ισλανδική γη η οποία μετατρέπεται σε ατελείωτη πράσινη επιφάνεια στην κορύφωση του μικρού καλοκαιριού.
Τέλος, κάτι ακόμα που οφείλεις να γνωρίζεις για την Ισλανδία είναι πως βαδίζει προς την κλιματική ουδετερότητα. Περισσότερο από το 99% της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (περίπου 80% από υδροηλεκτρική και το υπόλοιπο από γεωθερμική).
Πως θα πας στην Ισλανδία
Το ταξίδι στην Ισλανδία δεν είναι δύσκολο. Από τις 3 Ιουνίου, η Ισλανδική αεροπορική εταιρεία Play, έχει εγκαινιάσει απ’ ευθείας πτήσεις από Αθήγνα προς το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik (KEF). Οι πτήσεις προς Ισλανδία εκτελούνται κάθε Τρίτη και Σάββατο ενώ αυτές της επιστροφής, κάθε Δευτέρα & Παρασκευή. Αν η Play δεν σε καλύπτει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα πτήσης προς το Keflavik με ανταπόκριση σε κάποια μεγάλη Ευρωπαϊκή πόλη. Μία σχετική έρευνα σε εργαλεία όπως το skyscanner, θα σου δώσει ουκ ολίγες επιλογές και προτάσεις για -σχεδόν- καθημερινές πτήσεις.
Ισλανδία & Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
1. Από το αεροδρόμιο προς το Ρέϊκιαβικ
1α. Λεωφορείο
Για να πας από το αεροδρόμιο Keflavik προς την πρωτεύουσα Ρέϊκιαβικ (ή το ανάποδο), οι λύσεις είναι δύο. Πρώτη -και οικονομικότερη- το λεωφορείο Flybus. Το Flybus σε μεταφέρει σε περίπου 60′ στο Ρέϊκιαβικ με κόστος/άτομο 26 ευρώ (για τον κεντρικό σταθμό BSI) ή 33 ευρώ (για την πλησιέστερη στο ξενοδοχείο σου στάση). Αν το επιλέξεις, να ξέρεις πως δεν χρειάζεται να δηλώσεις ώρα άφιξης στη χώρα καθώς τα δρομολόγια του Flybus εκτελούνται κάθε 15-20′ και μπαίνεις σε όποιο λεωφορείο προλαβαίνεις ή έχει θέσεις. Αντίστοιχα κόστη ισχύουν και για το δρομολόγιο προς το Keflavik. Εδώ ωστόσο πρέπει να δηλώσεις τι ώρα θες να φύγεις από την πόλη προς το αεροδρόμιο (κάτι που σχετίζεται με την ώρα αναχώρησης της πτήσης σου). Θα σου έλεγα να επιλέξεις λεωφορείο το οποίο αναχωρεί περίπου 4 ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης σου.
1β. Από τον κεντρικό σταθμό στο ξενοδοχείο
Στο κέντρο του Ρέϊκιαβικ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία μεγάλων λεωφορείων. Στην καλύτερη περίπτωση επιτρέπονται mini bus (των 10-12 ατόμων). Ως εκ’ τούτου, όλα τα δρομολόγια από/προς αεροδρόμιο, έχουν υποχρεωτική στάση στον κεντρικό σταθμό BSI και μετεπιβίβαση σε άλλα οχήματα, κατάλληλα για κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Επίσης τα λεωφορεία -που θα σε παραλάβουν από το σταθμό BSI για να σε πάνε στο κέντρο- δεν μπορούν να σε αφήσουν όπου θες. Υπάρχουν συγκεκριμένες αριθμημένες στάσεις στο κέντρο της πόλης οι οποίες εξυπηρετούν τα λεωφορεία αυτά και στις οποίες επιτρέπεται να σταματούν. Άρα πρέπει να ελέγξεις ποια είναι η πλησιέστερη -στο κατάλυμά σου- στάση και να τη δηλώσεις στον οδηγό. Για όλα αυτά τα ζητήματα, θα βρεις αναλυτικότατες πληροφορίες και πίνακες δρομολογίων εδώ.
1γ. Με ταξί
Αν σου περισσεύουν 100+ ευρώ, μπορείς να πας στο Ρέϊκιαβικ με ταξί. Το κόστος είναι κατ’ εκτίμηση και εξαρτάται τόσο από την κίνηση όσο και το που πας, ενώ αφορά απλή διαδρομή.
2. Μετακινήσεις εντός πόλης
Το Ρέϊκιαβικ δεν είναι μεγάλη πόλη και δεν θα σε δυσκολέψει στο να μετακινηθείς. Λογικά, τις περισσότερες βόλτες και μετακινήσεις σου θα τις κάνεις με τα πόδια. Αν ωστόσο θελήσεις (ή χρειαστεί) να μετακινηθείς με τα ΜΜΜ, σημείωσε τα εξής που πρέπει να γνωρίζεις. Το κόστος απλής διαδρομής με το λεωφορείο είναι 550 ISK (περίπου 4€) ενώ η ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών κοστίζει 2200 ISK (16€). Εισιτήρια μπορείς να αγοράσεις είτε από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στις στάσεις είτε μέσω της εφαρμογής KlappID (διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για Android). Οι ημερήσιες κάρτες πωλούνται μόνο μέσω μηχανημάτων. Αναλυτικές πληροφορίες για τα κόστη και το πρόγραμμα δρομολογίων θα βρεις εδώ ενώ εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες για το KlappID και το πως χρησιμοποιείται.
3. Μετακινήσεις εκτός πόλης – εκδρομές
Δύο τρόποι υπάρχουν για να χαρείς την Ισλανδία. Ο πρώτος είναι το να έχεις σταθερή βάση στο Ρέϊκιαβικ και από εκεί να εξορμάς προς οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος θες. Ο δεύτερος τρόπος είναι η τακτική αλλαγή βάσης, είτε προς το βορρά ή τον νότο, ή -ακόμα και- κάνοντας τον κύκλο της χώρας. Σε κάθε περίπτωση -και όποιο τρόπο και αν επιλέξεις για να δεις τη χώρα- υπάρχουν δύο λύσεις μετακίνησης. Η οργανωμένη εκδρομή μέσω πρακτορείων ή tour aggregators (πχ Get Your Guide ή Viator) ή η ενοικίαση αυτοκινήτου.
3α. Οργανωμένες εκδρομές
Η οργανωμένη εκδρομή σου προσφέρει την ασφάλεια πως κάποιος άλλος θα ασχοληθεί με την οδήγηση ή με το να σου εξηγεί τι είναι αυτό που βλέπεις ή με την ιστορία του τόπου. Επιπλέον δε, επειδή οι εκδρομές εκτελούνται από ντόπιους οδηγούς & ξεναγούς, είναι πολύ εύκολη και απλή υπόθεση η διαχείριση ενός προβλήματος που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της. Στον αντίποδα, μία τέτοια οργανωμένη εκδρομή έχει συνήθως υψηλότερο κόστος ενώ παράλληλα είναι και πιο “αυστηρή” σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματά της. Δεν μπορείς να αποκλίνεις από το πρόγραμμα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
3β. Ενοικίαση Αυτοκινήτου
Η ενοικίαση αυτοκινήτου από την άλλη, έχει τη δική της χάρη. Έχεις την ελευθερία να ξεκινήσεις όποτε θες, να σταματήσεις για καφέ όπου και όποτε θες, να τερματίσεις τη μέρα σου όταν θες ή να παρατείνεις την παραμονή σου κάπου επειδή είναι ουάου (κάτι που στην εκδρομή δεν θα μπορούσες να κάνεις). Επιπλέον, το ημερήσιο κόστος ενοικίασης & χρήσης είναι συνήθως χαμηλότερο από αυτό της οργανωμένης εκδρομής (ειδικά αν στην ενοικίαση συμμετέχουν 3+ άτομα).
Στον αντίποδα τώρα, η ενοικίαση αυτοκινήτου απαιτεί τουλάχιστον 2 (μην πω και 3) έμπειρους οδηγούς που να έχουν όρεξη να οδηγήσουν (και όχι απλώς να το κάνουν από υποχρέωση). Με άλλα λόγια είναι πιο…παρεϊστικη λύση. Επιπλέον δε, με το ενοικιαζόμενο όχημα, πρέπει εσύ να φροντίζεις για καύσιμα και πάρκινγκ ενώ τις δύσκολες χειμωνιάτικες μέρες έχεις και την επιπλέον φροντίδα των αλυσίδων. Τέλος, μην ξεχνάς πως στο σενάριο της ενοικίασης αυτοκινήτου, ο οδηγός δεν μπορεί ποτέ να χαρεί τη διαδρομή.
Ισλανδία και διαμονή
Αν επιλέξεις να μείνεις στο Ρέϊκιαβικ, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις καταλύματα. Η σχετική έρευνα σε πλατφόρμες όπως το Booking.com είναι σίγουρο πως θα σου δώσουν πολλές επιλογές για να διαλέξεις. Αν ωστόσο επιλέξεις να μείνεις και εκτός πρωτεύουσας, θα χρειαστείς περισσότερο και πιο εντατικό ψάξιμο καθώς και πολύ πιο έγκαιρες κρατήσεις. Τα καταλύματα είναι λίγα και όχι πάντα εκεί ακριβώς που τα θες ή που θα σε βόλευε. Οπότε, αν επιλέξεις να μείνεις και εκτός Ρέϊκιαβικ, μερήμνησε έγκαιρα για να μην βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ισλανδία & φαγητό
Το κεφάλαιο φαγητό είναι -παντού και πάντα- μία ιδιαίτερη υπόθεση. Και έτσι, ούτε η Ισλανδία θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η χώρα έχει σε μεγάλη αφθονία ψάρια και θαλασσινά ενώ must try θεωρούνται τόσο το fish & chips όσο και οι σούπες (με αστακό ή αρνί – ενίωτε σερβιρισμένες μέσα σε καρβέλι ψωμιού). Σπεσιαλιτέ στη χώρα -και για αρκετά τολμηρούς- είναι το Hákarl. Πρόκειται για κρέας καρχαρία που έχει σαπίσει (ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία, σε ένα διάστημα 4-5 μηνών) προκειμένου να αποβληθεί από αυτό κάθε υγρό και ίχνος αμμωνίας (η οποία είναι δηλητηριώδης και τοξική).
Επίσης, σε 7 σημεία του Ρέϊκιαβικ (και άλλα 2 προς το νότο της χώρας) θα βρεις και τα διάσημα hot dogs Bæjarins Beztu Pylsur. Ο λόγος που είναι διάσημα σχετίζεται με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Bill Clinton. Ο τέως πλανητάρχης -σε επίσκεψή του στην Ισλανδία το 2004- δοκίμασε ένα τέτοιο hot dog και -επειδή δήλωσε πως ήταν σε δίαιτα- το ζήτησε μόνο με μουστάρδα. Από τότε, ένα hot dog μόνο με μουστάρδα, αποκαλείται Clinton! H επίσκεψη έγινε σε αυτό το κατάστημα. Κάτι ακόμα που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά είναι το Tommi’s Burger Joint για εξαιρετικά burgers και πατάτες. Βρίσκεται στο παλιό λιμάνι και το μενού του θα το βρεις εδώ.
Τέλος, στο κέντρο του Ρέϊκιαβικ (στην οδό Laugavegur) θα βρεις το κατάστημα Loo.Koo.Mas. Ανήκει σε Έλληνες και σερβίρει εξαιρετικούς λουκουμάδες! Αξίζει ένα πέρασμα και από εκεί.
Ισλανδία & αξιοθέατα
Όπως και αν κινηθείς στη χώρα, βάλε στη λίστα σου τα εξής σημεία τα οποία πρέπει να δεις ή στα οποία πρέπει να πας.
Εντός Ρέϊκιαβικ
Νάος Χάλγκριμουρ
Ο ναός του Χάλγκριμουρ δεσπόζει στο Ρέικιαβικ. Πρωτολειτούργησε το 1986 και -αν και μοντέρνας σχεδίασης- είναι εμπνευσμένος από τις Ισλανδικές παραδόσεις. Διαθέτει πύργο ύψους 73μ απ´ όπου -με αντίτιμο 1300ISK- θα απολαύσεις την πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Στο ναό επίσης κυριαρχεί ένα τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο. O ναός είναι επισκέψιμος καθημερινά από τις 9πμ μέχρι τις 8μμ (μέχρι 31/8) ή 10πμ-5μμ (1/9-30/4) ενώ ο πύργος κλείνει 15′ νωρίτερα.
Άγαλμα Λιφ Έρικσον
Έξω από τον ναό του Χάλγκριμουρ, δεσπόζει το άγαλμα του Λιφ Έρικσον (Leif Eriksson). Ο αποκαλούμενος και «γιός της Ισλανδίας» φέρεται ως ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στη Βόρειο Αμερική, περίπου 500 χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο.
Φάρος Grotta
Απέχει περίπου 5.5χλμ από το κέντρο της πόλης και προσφέρει ατελείωτη θέα προς τον Ατλαντικό και μαγικά ηλιοβασιλέματα. Αν και μπορείς να πας με λεωφορείο, αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει να πας περπατώντας. Θα σου πάρει περίπου 60′.
Harpa
Πρόκειται για ιδιαίτερα μοντέρνας σχεδίασης αίθουσα συναυλιών και συνεδριακό κέντρο στην παραλία του Ρέϊκιαβικ. Στο Harpa στεγάζονται τόσο η Συμφωνική Ορχήστρα όσο και η Όπερα της Ισλανδίας. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και στο εσωτερικό του, χωρίς εισιτήριο.
Sun Voyager
Πρόκειται για μεταλλικό γλυπτό που αναπαριστά -βγαλμένο από όνειρα- καράβι που αποτελεί ωδή στον ήλιο. Βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από το Harpa.
Το δημαρχείο του Ρέϊκιαβικ
Βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Τιόριν, στο κέντρο της πόλης. Δεν είναι επισκέψιμο μεν, είναι όμως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτίρια της πόλης. Όσο για τη λίμνη Τιόριν; Αξίζει και με το παραπάνω να περπατήσεις στις όχθες της.
Το μνημείο του άγνωστου γραφειοκράτη
Το συγκεκριμένο άγαλμα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο δημαρχείο και συμβολίζει την καθημερινότητα των «απρόσωπων» αρχόντων της πόλης, καθ’ οδόν για τη δουλειά. Σχεδιάστηκε από τον Magnús Tómasson το 1994.
Alþingishúsið
Πρόκειται για το κτίριο του Ισλανδικού κοινοβουλίου. Είναι κατασκευή του 19ου αιώνα και βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο. Αν δεν στο έλεγε κανείς πως αυτό είναι το κτίριο του κοινοβουλίου, μάλλον δεν θα το καταλάβαινες.
Höfði House
Κτίριο που -από το 1958- ανήκει στο δήμο του Ρέϊκιαβικ και χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις & δεξιώσεις επίτιμων καλεσμένων. Κατασκευάστηκε το 1909 και στην αρχή αποτελούσε οικία του Γάλλου πρόξενου στη χώρα. Κατά τη δεκαετία του ’40 και του ’50 αποτέλεσε το κτίριο της Βρετανικής πρεσβείας στην Ισλανδία. Τον Οκτώβριο του 1986 φιλοξενήθηκε στο Höfði η συνάντηση Ρέϊγκαν-Γκορμπατσόφ που φαίνεται πως σηματοδότησε την αρχή του τέλους του ψυχρού πολέμου.
Το παλιό λιμάνι της πόλης
Από εκεί αναχωρούν αλιευτικά, μικρά εμπορικά και εκδρομικά σκάφη. Παράλληλα, εκεί θα βρεις και πολλά μικρά μπαράκια, καφέ και εστιατόρια.
Laugavegur
Ο κεντρικότερος -ίσως- εμπορικός δρόμος του Ρέϊκιαβικ. Γεμάτος δεκάδες εμπορικά μαγαζιά, μπαρ, καφέ και εστιατόρια και πεζοδρομημένος σε αρκετά μεγάλο τμήμα του. Αξίζει να αφιερώσεις λίγη ώρα να τον περπατήσεις.
Rainbow Street
Πεζόδρομος στο κέντρο της πόλης, βαμμένος στα χρώματα του ουρανίου τόξου και αφιερωμένος στη διαφορετικότητα. Από εκεί μπορείς να τραβήξεις και πολύ ωραίες φωτογραφίες του Ναού Χάλγκριμουρ.
Perlan
Το μουσείο φυσικής ιστορίας του Ρέϊκιαβικ. Εκεί θα βρεις πλούσιες πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας, θα δεις ένα πολύ όμορφο σόου λάβας (με τη σχετική μυρωδιά να υπάρχει, ενισχύοντας το θέαμα) και θα ζήσεις μία τρομερή εμπειρία του πως είναι το βόρειο σέλας (αν δεν το πετύχεις στην πραγματικότητα – περισσότερα πιο κάτω). Τέλος, η ατραξιόν του Perlan είναι το πραγματικό ice cave που υπάρχει. Έχει μήκος περίπου 100μ και έχει φτιαχτεί με μεταφορά 350 τόνων πάγου από την Ισλανδική επαρχία. Οι δε θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτό, είναι αυτές που μπορείς να φανταστείς (<-20β Κελσίου).
Πέρα από όλα τα παραπάνω, το Perlan διαθέτει και επισκέψιμη οροφή από την οποία θα θαυμάσεις το Ρέϊκιαβικ. Το Perlan λειτουργεί καθημερινά από τις 9πμ-10μμ και το εισιτήριο κοστίζει 4990 ISK. Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ.
Ηλιοβασίλεμα
Το Ρέϊκιαβικ έχει τέτοιο προσανατολισμό ως πόλη, που ο ήλιος όταν δύει χάνεται στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού. Αν λοιπόν οι καιρικές συνθήκες σου επιτρέπουν να απολαύσεις ηλιοβασίλεμα (καθαρός και χωρίς σύννεφα ουρανός) τότε τα περισσότερα σημεία στην παραλία θα σου δώσουν εξαιρετική θέα. Ωστόσο, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας “σκεπάζεται” από τον λιμενοβραχίονα και κάποιες βραχονησίδες, τα ιδανικά σημεία είναι 2.
Το πρώτο είναι ο φάρος Grotta (περίπου 5.5 χλμ από το κέντρο) και το 2ο (και αισθητά πιο κοντινό) είναι αυτό. Και από τα 2 σημεία θα απολαύσεις ανενόχλητος τη δύση του ήλιου. Σε κάθε περίπτωση, έχε υπ’ όψη σου πως -αναλόγως του πότε θα πας- η δύση του ηλίου μπορεί να είναι από τις 3-4μμ (Δεκέμβριος) μέχρι τις 9-10μμ (Απρίλιος-Μάϊος). Τους καλοκαιρινούς μήνες (από μέσα Μαϊου και μέχρι τέλη Ιουλίου) έχουμε το φαινόμενο του ήλιου του μεσονυχτίου αφού ο ήλιος δεν χάνεται, παρά ελάχιστα. Γύρω στο θερινό ηλιοστάσιο (21/6), υπάρχουν σημεία στο βορρά της χώρας που ο ήλιος δεν δύει καθόλου και είναι διαρκώς ορατός!
Blue Lagoon
Πρόκειται για το ωραιότερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου προκειμένου να χαλαρώσεις! Το Blue Lagoon είναι ένα γεωθερμικό σπα στο οποίο το νερό έχει -σταθερά- θερμοκρασία 37-39β κελσίου, κάθε στιγμή της ημέρας και ασχέτως του τι καιρικές συνθήκες επικρατούν. Το γαλάζιο γαλακτερό χρώμα στο lagoon οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση πυριτίου στο νερό (το οποίο φυσικά δεν πίνεται).
Για να μπεις στο Blue Lagoon χρειάζεται να έχεις μαγιό δικό σου και να κάνεις ντους. Παράλληλα, σου δίνεται locker για να αποθηκεύσεις τα πράγματά σου για όση ώρα θα είσαι στο lagoon. Εννοείται επίσης πως προσφέρονται πετσέτες, σεσουάρ για τα μαλιά καθώς και σαμπουάν και μαλακτική κρέμα. Επίσης, κάθε επισκέπτης δικαιούται με το εισιτήριό του ένα ποτό (αλκοολούχο ή μη) καθώς και μία μάσκα προσώπου. Στο Blue Lagoon θα βρεις επίσης εστιατόριο, μπαρ, retreat spa καθώς και ξενοδοχείο!
Λειτουργεί καθημερινά και όλο το χρόνο, από τις 7πμ-12πμ (καλοκαίρι) ή 8πμ-10μμ (φθινόπωρο-χειμώνας). Τα εισιτήρια εισόδου ξεκινάνε -αναλόγως του τι μέρα/ώρα θα πας- από 8.373 ISK (56€) ανά άτομο. Παρέχονται επίσης και πιο αναβαθμισμένα πακέτα, με πιο πλούσιες παροχές (και φυσικά επιπλέον κόστος).
Οι παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνουν τη μεταφορά από/προς Ρέϊκιαβικ η οποία -κατ’ άτομο- θα στοιχίσει 7990 ISK (53€).
Δύο τελευταίες συμβουλές (αν αποφασίσεις να πας). Άφησε την επίσκεψή σου στο Blue Lagoon τελευταία. Κάνε ότι κάνεις στη χώρα και πήγαινε στο Blue Lagoon την τελευταία μέρα. Επίσης, τόσο τα εισιτήρια εισόδου όσο και αυτά της μεταφοράς θέλουν πολύ έγκαιρη κράτηση (τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες πριν). Αναλυτικές πληροφορίες και σύστημα κράτησης για το Blue Lagoon θα βρεις εδώ. Εδώ θα βρεις πληροφορίες, δρομολόγια και σύστημα κράτησης για τη μεταφορά σου από και προς το Ρέϊκιαβικ.
Εκτός Ρέϊκιαβικ
Εθνικό Πάρκο Thingvellir
Το πάρκο έχει έκταση περίπου 45τ.χλμ και είναι προστατευόμενο από την UNESCO. Αποτελεί το εμφανέστερο σημείο επί Ισλανδικού εδάφους όπου κάποιος μπορεί να δει τις τεκτονικές πλάκες, τόσο της Ευρασίας όσο και της Β. Αμερικής. Αποτελεί ουσιαστικά ένα φυσικό όριο ανάμεσα στις δύο. Τέλος, στο Thingvellir λειτουργούσε το Ισλανδικό κοινοβούλιο, από το 930 έως το 1798 (οπότε και μεταφέρθηκε στο Ρέϊκιαβικ). Το πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9πμ-5μμ και το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 1000 ISK. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Καταρράκτης Gullfoss
Ο πιο διάσημος -ίσως- καταρράκτης στην Ισλανδία! Τα νερά του πέφτουν από ύψος περίπου 32μ (σε 2 επίπεδα) στον παρακείμενο ποταμό Hvítá, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Στο χώρο λειτουργεί καφέ και εστιατόριο.
Geysir
Η γεωθερμική περιοχή του Geysir θα σου προσφέρει το μοναδικό και ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαινόμενο των γκέίζερ (θερμοπίδακες στα ελληνικά). Την πιο έντονη και συχνή δραστηριότητα την έχει το γκέϊζερ Strokkur. Εκρήγνυται κάθε 5-10′ ενώ ένα τυπικό ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει ο πίδακας είναι περίπου τα 20μ. Το πιο γνωστό από τα γκέϊζερ ωστόσο, είναι το Geysir (ή αλλοιώς Great Geysir). Τα τελευταία χρόνια θεωρείται αδρανές, με τις εκρήξεις του να σημειώνονται σε εντελώς άτακτα χρονικά διαστήματα ή και καθόλου. Όταν όμως εκρήγνυται, το βραστό νερό μπορεί να φτάσει και τα 70μ σε ύψος!
Κρατήρας Kerid
Το Kerid είναι κρατήρας και λίμνη, στη διαδρομή προς τον Ισλανδικό νότο. Ο κρατήρας έχει διαστάσεις 55μ βάθος, 170μ πλάτος και 270μ μήκος. Αναλόγως του μονοπατιού που θα ακολουθήσεις, μπορείς να κάνεις τον κύκλο του ή ακόμα να κατέβεις και κάτω, στις όχθες της λίμνης. Το Kerid έχει ηλικία περίπου 6500 χρόνων. Ο κρατήρας είναι επισκέψιμος κάθε μέρα, όσο ο ήλιος λάμπει (κοινώς υπάρχει φως ημέρας). Το εισιτήριο εισόδου είναι 450 ISK/άτομο και το αγοράζεις εκεί. Πληροφορίες εδώ.
Όλα τα παραπάνω αξιοθέατα, ενδέχεται να τα δεις να περιγράφονται και ως Golden Circle. Το όνομα αυτό προκύπτει από τον καταράκτη Gullfoss ο οποίος μεταφράζεται ως “ο χρυσός καταράκτης”.
Καταρράκτης Skógafoss
Ένας εκ’ των δύο σημαντικότερων καταρρακτών στο νότο και ένας εκ’ των μεγαλύτερων στην Ισλανδία. Έχει άνοιγμα περίπου 25μ ενώ τα νερά πέφτουν από ύψος περίπου 60μ. Αν είσαι λάτρης της εκτός δρόμου πεζοπορίας, έχε υπ’ όψη πως στην ανατολική πλευρά του καταρράκτη υπάρχει μονοπάτι το οποίο θα σε οδηγήσει στην περιοχή Fimmvörðuháls, μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές για hiking σε όλη τη χώρα!
Παγετώνας Sólheimajökull
Ο παγετώνας Sólheimajökull (μέρος του μεγαλύτερου Mýrdalsjökull) είναι εύκολος σε πρόσβαση. Είτε αποφασίσεις να τον θαυμάσεις από τη λίμνη η οποία έχει δημιουργηθεί μπροστά του (από τους πάγους που λιώνουν) είτε αποφασίσεις να περπατήσεις σε αυτόν, το σίγουρο είναι πως δεν θα δυσκολευτείς να φτάσεις.
Να σου πω εδώ πως σύμφωνα με ειδικούς, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο συγκεκριμένος παγετώνας σε περίπου 100-150 χρόνια θα σβήσει. Κάποιοι περισσότερο απαισιόδοξοι πιστεύουν πως αυτό θα συμβεί -το πολύ- σε 50 έως 60 χρόνια!!
Παραλία Reynisfjara
Η διασημότερη -ίσως- μαύρη παραλία στην Ισλανδία! Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Vik. Στα περίπου 4χλμ μήκους της θα βρείς μόνο μαύρη -από τη λάβα- άμμο και βότσαλα ενώ θα χαζέψεις και πανέμορφους σχηματισμούς βράχων μέσα στη θάλασσα.
Πρέπει ωστόσο να γνωρίζεις πως η συγκεκριμένη παραλία θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο λόγος; Ακόμα και με νηνεμία, μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλα και δυνατά κύματα τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να σε τραβήξουν μέσα στο νερό (με αποτέλεσμα να πνιγείς). Γι’ αυτό, οι οδηγίες της Ισλανδικής πολιτικής προστασίας μιλάνε για τα εξής βασικά μέτρα: Ποτέ -μα ποτέ- με την πλάτη στο νερό (δεν αξίζει να πνιγείς για μία σέλφι), όχι μπάνιο και -τέλος- δεν πλησιάζουμε το νερό σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων.
Vik
Πρόκειται για ένα μικρό, πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό στα νότια της χώρας. Έχει λίγο περισσότερους από 300 κατοίκους και είναι το νοτιότερο κατοικημένο χωριό στην Ισλανδία. Πέρα από εστιατόρια και καφέ, στο Vik μπορείς να ανεφοδιαστείς σε προμήθεις και καύσιμα (αν κινείσαι με δικό σου όχημα)
Jökulsárlón Glacier Lagoon
H λιμνοθάλασσα Jökulsárlón έχει δημιουργηθεί στους πρόποδες του τεράστιου παγετώνα Vatnajökull (του μεγαλύτερου στην Ισλανδία και την Ευρώπη). Εκεί θα θαυμάσεις τα κομμάτια πάγου καθώς φεύγουν για τον ωκεανό ενώ θα δεις από μακρυά και μέρος του τεράστιου παγετώνα. Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, μπορείς να κάνεις και μία μικρή βόλτα με ειδικό σκάφος στη λιμνοθάλασσα.
Diamond Beach
H “διαμαντένια” παραλία είναι ουσιαστικά μία μαύρη παραλία στην οποία ξεβράζονται μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια πάγου από αυτά τα οποία φεύγουν από τη λιμνοθάλασσα Jökulsárlón. Ο -άσπρος ή διάφανος- πάγος επάνω στη μαύρη άμμο λάμπει, δημιουργώντας μία ψευδαίσθηση πως περπατάς ανάμεσα σε κρυστάλλους διαμαντιών. Το θέαμα είναι μοναδικό!
Καταρράκτης Seljalandsfoss
Ο ομορφότερος και εντυπωσιακότερος καταρράκτης στο νότο. Τα νερά του πέφτουν από ύψος περίπου 60μ. Το μαγικό της υπόθεσης είναι πως στον συγκεκριμένο καταρράκτη μπορείς -εφ’ όσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν- να περπατήσεις στο πίσω μέρος του!
Kirkjufell
Ο λόφος Kirkjufell βρίσκεται στη χερσόνησο Snaefellsness στη βόρεια Ισλανδία. Αποτελεί ένα από τα filming locations του Game Of Thrones (seasons 6 & 7) και θεωρείται το πιο φωτογραφημένο βουνό της χώρας.
Djúpalónssandur
Άλλη μία πανέμορφη μαύρη παραλία, προς τα βόρεια του νησιού. Περπατώντας στην παραλία θα εντοπίσεις και απομεινάρια από ναυάγια που έχουν ξεβραστεί σε αυτήν.
Arnarstapi
Πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό στη χερσόνησο Snaefellsness για στάση ξεκούρασης και ανεφοδιασμό.
Búðakirkja
Στην περιοχή του Budir, είναι χτισμένη μία μαύρη εκκλησία. Το μαύρο χρώμα προέρχεται από την πίσσα που είναι βαμμένη η εκκλησία, προκειμένου να προστατευθεί από τον πολύ κακό καιρό που συνήθως επικρατεί στην περιοχή. Στην Ισλανδία υπάρχουν τρεις μαύρες εκκλησίες.
Ειδικές Εξορμήσεις
Πέρα από όλα τα παραπάνω (ή όσα επιλέξεις ή μπορέσεις να δεις), υπάρχουν και δύο ιδιαίτερες εξορμήσεις. Οι οποίες ΑΝ κάτσουν καλά θα σε μαγέψουν. Τις αναφέρω ωστόσο ως ειδικές περιπτώσεις καθώς υπάρχει -όπως θα καταλάβεις- σημαντικό ενδεχόμενο να μην μπορέσεις να δεις αυτό για το οποίο θα ξεκινήσεις.
Εξόρμηση για φάλαινες ή φώκιες
Οι θάλασσες της Ισλανδίας αποτελούν τόπο στον οποίο συχνάζουν πάρα πολλές φάλαινες αλλά και φώκιες. Με σημείο έναρξης το Ρέϊκιαβικ λοιπόν, διοργανώνονται εξορμήσεις που θα προσπαθήσουν να σου δώσουν τη δυνατότητα να δεις από σχετικά κοντά τα υπέροχα αυτά θηλαστικά. Διαρκούν συνήθως 2-3 ώρες και αναχωρούν -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- από το παλιό λιμάνι της πρωτεύουσας. Όπως φαντάζεσαι, το ότι θα βγει το καράβι στα ανοιχτά (ή θα πάει σε σημεία που είχαν εντοπιστεί φάλαινες), δεν σημαίνει πως τη μέρα που θα πας, θα μπορέσεις να τις δεις. Να είσαι λοιπόν προετοιμασμένος.
Βόρειο Σέλας
Το Βόρειο Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως σε περιοχές κοντά στους πόλους της γης. Ενίοτε θα το δεις και ως Aurora Borealis (λατινικά) ή Northern Lights (Αγγλικά). (Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου τα οποία -κατ’ αναλογία- ονομάζονται Νότιο Σέλας, Aurora Australis ή Southern Lights)
To Βόρειο Σέλας λοιπόν, είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Και ως τέτοιο, δεν εμφανίζεται όποτε το θέλουμε αλλά όποτε οι συνθήκες της φύσης το επιτρέπουν. Λόγου χάρη, για να έχεις ελπίδες να το πετύχεις πρέπει να:
-
- είσαι στην Ισλανδία από Νοέμβριο και έως -οριακά- μέσα Απριλίου. Όσο πιο πολύ μπαίνεις μέσα στην άνοιξη (και μεγαλώνει η μέρα), λογικό είναι να μειώνονται οι πιθανότητες να το πετύχεις
- επικρατεί ξαστεριά και να μην υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό και
- Να είσαι μακρυά από περιοχές που αντανακλούν μεγάλη ποσότητα φωτός προς τον ουρανό (με άλλα λόγια, αν είσαι μέσα στο Ρέϊκιαβικ είναι πάρα πολύ δύσκολο να το πετύχεις)
Είτε επιλέξεις να το κυνηγήσεις μόνος σου, είτε το αναθέσεις σε κάποιον έμπειρο ντόπιο (ο οποίος σίγουρα θα ξέρει καλύτερα από εσένα) -και ακόμα και αν τα παραπάνω τρία ζητούμενα ισχύσουν- κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως θα δεις στον ουρανό το Βόρειο Σέλας. Αν ωστόσο το δεις, το θέαμα είναι μαγικό, μοναδικό, ανεπανάληπτο!
Ως βοήθεια για τις καιρικές συνθήκες και το αν είναι κατάλληλες, κατέβασε κάποιο σχετικό app για το κινητό σου. Τα apps αυτά είναι συνήθως σχεδιασμένα από ανθρώπους που γνωρίζουν το φαινόμενο και όχι μόνο από τεχνικούς και προγραμματιστές. Σου δίνουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και τις πιθανότητες του να πετύχεις το Βόρειο Σέλας στην περιοχή που θες (ή που είσαι). Προσωπικά χρησιμοποίησα τα Hello Aurora και My Aurora Forecast.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Ταξιδιωτικά έγγραφα
Για να πας από την Ελλάδα στην Ισλανδία χρειάζεσαι την ταυτότητά σου και τίποτε άλλο
Διαφορά ώρας με Ελλάδα
-3 ώρες
Κωδικός κλήσης
+354
Νόμισμα
Ισλανδική Κορώνα (ISK). H ισοτιμία σήμερα είναι -περίπου- 150 ISK για 1€. Προκειμένου να διευκολυνθείς σε τυχόν συναλλαγές για τις οποίες θα θες άμεση σύγκριση τοπικού νομίσματος με ευρώ, θα σου πρότεινα να εγκαταστήσεις κάποιο σχετικό app για νομισματικές μετατροπές στο κινητό σου. Κορυφαίο όλων το ΧΕ. Μετρητά πρακτικώς δεν θα χρειαστείς πουθενά καθώς τα πάντα γίνονται με κάρτα. Αν ωστόσο θελήσεις, υπάρχουν αρκετά ΑΤΜs στο Ρέϊκιαβικ.
Κινητή τηλεφωνία
Η Ισλανδία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιείς άφοβα και χωρίς χρέωση τα όσα σου προσφέρει ο πάροχός σου. Απλώς βεβαιώσου μαζί του για τυχόν πολιτική ορθής χρήσης που εφαρμόζεται.
Νερό
Όχι μόνο πίνεται άφοβα αλλά είναι -όπως φαντάζεσαι- εξαιρετικής ποιότητας (αν και έχει μία περίεργη μυρωδιά θείου, λόγω του ότι έρχεται από γεωθερμικές πηγές). Αν ωστόσο δεν αντέχεις τη μυρωδιά του νερού, σαφώς και μπορείς να αγοράσεις εμφιαλωμένο. Να είσαι ωστόσο προετοιμασμένος πως μάλλον θα σε κοιτάνε περίεργα όταν θα το ζητήσεις, καθώς φαίνεται μάλλον περίεργο το να ζητήσεις να αγοράσεις νερό.
Σούπερ Μάρκετ
Αν θελήσεις να αγοράσεις κάτι από κάποιο σούπερ μάρκετ, οι βασικές ταμπέλες που ψάχνεις είναι Bonus & Kronan.
Ντύσιμο & παρελκόμενα
Ασχέτως του τι εποχή θα πας στην Ισλανδία, να έχεις ένα πράγμα στο νου σου. Θα χρειαστεί να είσαι ντυμένος σε στρώματα, προκειμένου να μπορείς να βγάζεις (ή να βάζεις) κάτι όταν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα νιώθεις και την τεράστια διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το τι ακριβώς θα χρειαστείς εξαρτάται από την περίοδο που θα πας αλλά και από το πόσο extreme δραστηριότητες θα κάνεις.
Το χειμώνα (και μέχρι την άνοιξη), σίγουρη θέση στη βαλίτσα σου πρέπει να έχουν εσωθερμικά ρούχα (ιδανικά με τη μέγιστη θερμαντική ένταση), παντελόνια με επένδυση από φλις, μπλούζες από φλις και μπουφάν με κουκούλα. Πέραν αυτών, θα χρειαστείς κασκόλ, γάντια, σκούφο και κάλτσες κατάλληλες για χρήση στο κρύο. Σε ότι αφορά τα παπούτσια, προκειμένου να μην την πατήσεις, καλό θα είναι να έχεις προβλέψει να είναι κατάλληλα για έντονο περπάτημα και αδιάβροχα (προκειμένου να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστα). Τέλος, έχε στη βαλίτσα σου αδιάβροχο, θήκη αδιαβροχοποίησης κινητού (θα σου χρειαστεί στο Blue Lagoon & όχι μόνο), ομπρέλα (ποτέ δεν ξέρεις) και γυαλιά ηλίου.
Γλώσσα
Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου με τα αγγλικά, όλοι οι ντόπιοι τα μιλάνε.
Φιλοδωρήματα
Στην Ισλανδία, τα φιλοδωρήματα δεν είναι κάτι που συνηθίζεται και οι εργαζόμενοι δεν τα περιμένουν. Ούτε σε εστιατόρια και μπαρ, ούτε γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα εκτιμώμενη μία τέτοια κίνηση. Αν θες να αφήσεις κάπου φιλοδώρημα, υπολόγισε ένα ποσοστό της τάξης του 10%.
Η Ισλανδία είναι μία πανέμορφη χώρα. Τόσο όμορφη που, ακόμα και αν πας, θα θες να ξαναγυρίσεις κάποια στιγμή! Προγραμμάτισε το ταξίδι άμεσα!