Εντοπισμός αποσκευών σε αεροπορικά ταξίδια

Εντοπισμός αποσκευών σε αεροπορικά ταξίδια

εντοπισμός αποσκευώνΤαξιδεύεις με αεροπλάνο και θες να ξέρεις αν η βαλίτσα σου φορτώθηκε ή έμεινε πίσω; Έχεις ανταπόκριση πτήσης και θες να ξέρεις αν η βαλίτσα σου σε ακολουθεί ή ταξιδεύει για αλλού; Ο εντοπισμός αποσκευών έχει λύση η οποία ακούει στο όνομα Apple AirTag. Στις καλοκαιρινές μου διακοπές το δοκίμασα και σου μεταφέρω τη γνώμη μου.

Το πρόβλημα

Το καλοκαίρι του 2022 -στο κομμάτι του τουρισμού- διακρίνεται από αρκετά σημαντικά προβλήματα μεγάλων παικτών να εξυπηρετήσουν την πολύ αυξημένη ζήτηση. H τεράστια αύξηση της ζήτησης από πλευράς κόσμου, σε συνδυασμό με την αδυναμία -κυρίως στον τομέα των αερομεταφορών- της σωστής εξυπηρέτησής του, έχει φέρει -τους τελευταίους τρεις μήνες- στην επικαιρότητα ειδήσεις που προ πανδημίας ουδείς θα περίμενε πως θα άκουγε. Χιλιάδες πτήσεις -σε παγκόσμιο επίπεδο- να εκτελούνται με καθυστέρηση και εκατοντάδες να ακυρώνονται. Αεροδρόμια όπως το Heathrow να βάζουν πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό διακινούμενων επιβατών. Οι δε φωτογραφίες με τους απογοητευμένους επιβάτες ή τις εκατοντάδες ντανιασμένες αποσκευές, ξεχασμένες ή παρατημένες σε κάποια αίθουσα, να αποτελούν το κερασάκι σε όλο αυτό το σκηνικό. 

Επιβάτες και αποσκευές

Το πρόβλημα λοιπόν είναι διπλό. Πρώτα απ’ όλα το “φεύγω-δεν φεύγω-πότε φεύγω” ενώ έπεται το “φεύγουν-δεν φεύγουν-πότε φεύγουν οι αποσκευές μου”. Και αν για το πρώτο σκέλος η απάντηση έρχεται μέσα από έγκαιρη επικοινωνία με την αεροπορική της επιλογής σου ή με παρακολούθηση sites ή apps που προσφέρουν real time ενημέρωση για αναχωρήσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων (πχ FlightAware), για το δεύτερο σκέλος (εντοπισμός αποσκευών) η απάντηση δεν είναι -ίσως- τόσο προφανής. Όλοι μας τόσα χρόνια στέλναμε τις βαλίτσες μας ελπίζοντας αυτές να φορτωθούν στη σωστή πτήση και όχι σε κάποια άσχετη. Όταν δε είχαμε πτήση με ανταπόκριση, τότε η ανησυχία για την κατάληξη των αποσκευών χτύπαγε κόκκινο.

Καλοκαίρι 2022 και Apple AirTag

Φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να κάνω διακοπές εκτός Ελλάδος και -όπως καταλαβαίνεις- το θέμα εντοπισμός αποσκευών και το αν θα τις έχω μαζί μου ή αν θα τις ψάχνω σε κάποιο άσχετο αεροδρόμιο με απασχόλησε αρκετά. Ναι μεν τα apps των αεροπορικών παρέχουν ενημέρωση σχετικά με το status των αποσκευών αλλά αυτό δεν είναι real time. Αποφάσισα λοιπόν να αγοράσω το Apple AirTag και να το χρησιμοποιήσω ως real time μηχανισμό εντοπισμού των αποσκευών μου. Το AirTag είναι μία μικρή (σαν δίευρο) συσκευή που μπορείς να εντοπίσεις μέσω bluetooth από ένα Apple κινητό ή tablet. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως αν το AirTag το βάλεις σε μία βαλίτσα, ουσιαστικά βλέπεις που βρίσκεται αυτή! Το καλύτερο χαρακτηριστικό του AirTag είναι το Precision Finding το οποίο παρέχει αναλυτικές κατευθύνσεις προς  αυτό και απαιτεί iPhone 11 ή νεότερη συσκευή. Επιπλέον, το AirTag χρησιμοποιεί το Find My (ενσωματωμένο σε κάθε Apple συσκευή), αξιοποιώντας ένα πολύ ευρύ δίκτυο συσκευών μέσω iCloud. Αυτό, πέραν της ακρίβειας, προσφέρει και πολύ γρήγορους χρόνους απόκρισης και εντοπισμού.

εντοπισμός αποσκευών

Στην πράξη

Χρησιμοποίησα το AirTag σε αρκετές πτήσεις μέσα στον Αύγουστο. Τόσο αφού παρέδωσα τις αποσκευές όσο και πριν τις παραλάβω. Σε όλες τις περιπτώσεις είχα ενημέρωση για την τοποθεσία τους σε λιγότερο από 2′. Όταν  δε χρειάστηκε να τις εντοπίσω, είχα οπτική και ηχιτική ενημέρωση μέσα από το τηλέφωνό μου. Το καλύτερο δε ήταν όταν το AirTag μου έδειξε πως -λίγο πριν από μία πτήση- οι αποσκευές μου είχαν φορτωθεί με την προηγούμενη και είχαν ήδη φτάσει στον προορισμό. Πράγματι, τις εντόπισα να με περιμένουν στο γραφείο της αεροπορικής, δίπλα στον σχετικό ιμάντα! Σκέψου μόνο -αν δεν είχα το AirTag- να έφτανα στον προορισμό μου και να μην εβρισκα τις βαλίτσες στον ιμάντα. Σε τι διαδικασίες θα έπρεπε να μπω προκειμένου να τις εντοπίσω…

Φυσικά το AirTag μπορεί να βρει οποιοδήποτε μικροαντικείμενο (πχ μπρελόκ, τσάντα, πορτοφόλι κλπ). Έχε απλώς στο νου σου πως συνεργάζεται μόνο με Apple συσκευές. Προσφέρεται σε συσκευασία ενός (35€) ή τεσσάρων (119€) AirTag. 

Συμπέρασμα

Όπως φαντάζεσαι, με τέτοιο κόστος και -μαζί- τέτοια αποτελεσματικότητα, το AirTag προτείνεται ανεπιφύλακτα ως αξεσουάρ αεροπορικού ταξιδιού! Αξίζει με το παραπάνω τα λεφτά του και μπορεί να σε απαλλάξει από αρκετό -έως πολύ- άγχος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *