Ελσίνκι: μικρός οδηγός - World Travel Stories

Ελσίνκι: μικρός οδηγός

Ελσίνκι ο Καθεδρικός ΝαόςΤο Ελσίνκι είναι μία πόλη η οποία έχει αρκετά να σου προσφέρει και δεν θα σε απογοητεύσει αν αποφασίσεις να πας. Διάβασε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν πραγματοποιήσεις το ταξίδι αυτό.

Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Πως θα πας στο Ελσίνκι
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Διαμονή
Φαγητό
Αξιοθέατα
Εκδρομές εκτός πόλης
Χρήσιμες Πληροφορίες

To Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας και -με πληθυσμό περίπου 1.2εκ- παράλληλα η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι παραθαλάσσια πόλη, χτισμένη στον Φινλανδικό κόλπο (μέρος της Βαλτικής θάλασσας). 

Η Φινλανδία -γνωστή και ως “Χώρα των 1000 λιμνών”- έχει έκταση περίπου 3 φορές την έκταση της Ελλάδας, και ο πληθυσμός της είναι περίπου 5.5εκ κάτοικοι. Το έδαφός της καλύπτεται κυρίως από ατελείωτα δάση μεγάλων κωνοφόρων δέντρων, γνωστά είτε ως τάιγκα ή ως βόρεια δάση. Επίσης, περίπου ένα 11% του Φινλανδικού εδάφους αποτελούν οι περίπου 180.000 καταγεγραμμένες λίμνες.

Τέλος, παρά τα όσα ίσως νομίζεις, η Φινλανδία δεν είναι μία από τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι τρεις: Δανία, Νορβηγία, Σουηδία. Η Φινλανδία (μαζί με τις προαναφερθείσες τρεις, την Ισλανδία, τα νησιά Φερόε, τη Γροιλανδία και την αυτόνομη περιοχή Άλαντ) αποτελούν αυτό που περιγράφεται ως Nordics (χώρες που έχουν αρκετά κοινά στοιχεία όπως κοινωνικές δομές, θρησκεία, πολιτισμός κλπ).

Πως θα πας στο Ελσίνκι

Το να πας στο Ελσίνκι είναι εύκολο. Το καλοκαίρι και μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, η Aegean Airlines πετά από Αθήνα προς το διεθνές αεροδρόμιο του Ελσίνκι τρεις φορές/εβδομάδα (Τρίτη-Παρασκευή-Κυριακή) στις 9.20πμ. Από τα τέλη Οκτωβρίου και μέχρι τα τέλη Μαρτίου, κόβεται η πτήση της Κυριακής και έτσι τα δρομολόγια περιορίζονται σε 2 ανά εβδομάδα (στις 8.50πμ). Μετά τα τέλη Μαρτίου, επανέρχεται το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων με 3 δρομολόγια/εβδομάδα στις 9.20πμ (Τρίτη-Παρασκευή-Κυριακή). Αντίστοιχα εκτελούνται και οι πτήσεις επιστροφής από Ελσίνκι προς Αθήνα.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Φινλανδίας Finnair (ανήκει στη συμμαχία Oneworld μαζί με η BA) δεν έχει προγραμματισμένες απ’ ευθείας πτήσεις για Ελσίνκι του ερχόμενους μήνες. Τόσο τη Finnair -όσο και οποιαδήποτε άλλη αεροπορική- μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις αν το πρόγραμμα των απ’ ευθείας πτήσεων της Aegean Airlines δεν σε καλύπτει.

Ελσίνκι και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Από/προς το αεροδρόμιο

Η μετακίνηση από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης (ή το ανάποδο) είναι πολύ απλή και ιδιαίτερα οικονομική υπόθεση. Οι προαστιακές γραμμές I & P εκτελούν 6 (στο σύνολό τους) δρομολόγια την ώρα (είτε από το αεροδρόμιο προς την πόλη ή το ανάποδο). Η διάρκεια του δρομολογίου -όποια γραμμή και αν πάρεις- είναι περίπου 33′. Η διαφορά της μίας γραμμής από την άλλη είναι η ακριβής πορεία και οι στάσεις που υπάρχουν μέχρι τον τερματικό σταθμό.

Κόστη

Το κόστος του προαστιακού -εδώ είναι το ωραίο- είναι μόλις 4.10€/άτομο. Στο ποσό δεν περιλαμβάνεται μόνο το εισιτήριο από το αεροδρόμιο στον κεντρικό σταθμό (ή το ανάποδο), αλλά καλύπτεται και η χρήση του όποιου επιπλέον μέσου εντός πόλης. Με άλλα λόγια, πας από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο σου (ή το ανάποδο) με 4.10€. Αυτά τα εισιτήρια ονομάζονται εισιτήρια ζωνών ABC και εξυπηρετούν όχι μόνο τα δρομολόγια από/προς αεροδρόμιο αλλά και κάθε δρομολόγιο από τη ζώνη Α στη ζώνη C. Έχουν διάρκεια 90′ από την ακύρωσή τους.

Ταξί

Αν τα λεφτά δεν αποτελούν θέμα, μπορείς να πάρεις ταξί και σε περίπου 40′ να βρεθείς στο κέντρο της πόλης. Το κόστος της διαδρομής εξαρτάται από την κίνηση και το που πας. Χονδρικώς να υπολογίζεις κάπου ανάμεσα σε 40-50 ευρώ.

Μετακινήσεις εντός πόλης

Για να κινηθείς εντός πόλης (κάποια σημεία απαιτούν χρήση μέσων, αναλόγως των αντοχών σου πάντα), το παραπάνω εισιτήριο ζωνών  ABC γίνεται εισιτήριο ζωνών AB, με το κόστος του να είναι 3.10€/άτομο. Και σε αυτή την περίπτωση η διάρκεια ισχύος είναι 90′, καλύπτει ότι μέσο περιλαμβάνεται σε αυτές τις ζώνες και περιλαμβάνει φυσικά και μετεπιβιβάσεις για να πας στον τελικό προορισμό σου. Αν εκτιμάς πως θα χρειαστείς κάτι περισσότερο από ένα εισιτήριο, τότε υπάρχουν και οι ημερήσιες κάρτες. Με 9 ευρώ/άτομο έχεις απεριόριστη χρήση μέσων στις ζώνες AB για 24 ώρες, με το χρόνο να μετρά από τη στιγμή της πρώτης χρήσης. Λάβε υπ’ όψη πως στο Ελσίνκι, το κομμάτι των μέσων μαζικής μεταφοράς περιλαμβάνει λεωφορεία, τραμ, μετρό, προαστιακό και φέρι.

Αγορά εισιτηρίων

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αγοράσεις εισιτήρια και να ελέγξεις δρομολόγια, είναι το σχετικό app για το κινητό. Πληροφορίες εδώ. Αν για κάποιο λόγο δεν θες το app, υπάρχει πάντα και ο κλασικός τρόπος μέσω vending machine στις στάσεις. Να γνωρίζεις ωστόσο πως όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο, τα μηχανήματα αυτά δεν είναι δεδομένο πως θα τα βρεις σε κάθε στάση. Τέλος, αν χρησιμοποιήσεις το app, έχε υπ’ όψη πως μπορείς να προαγοράσεις τα εισιτήρια για να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα. Κατά τη διαδικασία της αγοράς σου δίνεται η δυνατότητα να ορίσεις το από πότε θες να ισχύει το εισιτήριο (άμεσα ή μετά από Χ λεπτά ή ώρες). Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα παραπάνω, στο site του επίσημου φορέα μεταφορών του Ελσίνκι, HSL.

Διαμονή

Το να βρεις κατάλυμα στο Ελσίνκι είναι μάλλον απλή υπόθεση. Η σχετική έρευνα στο booking.com (ή σε όποια άλλη σχετική πλατφόρμα σε εξυπηρετεί) θα σου δώσει πάρα πολλές επιλογές για όλα τα γούστα και πορτοφόλια. Τόσο στο κέντρο (πχ πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού) όσο και λίγο πιο μακρυά.

Φαγητό

Στο κέντρο θα βρεις πάρα πολλά εστιατόρια που σερβίρουν τοπική ή διεθνή κουζίνα. Στη χώρα είναι πολύ διαδεδομένα τα ψάρια και ειδικά το σκουμπρί και ο σολομός. Και τα δύο μπορείς εύκολα να τα βρεις σε πολλές διαφορετικές εκδοχές: από καπνιστά ως fillers για σάντουιτς, μέχρι μαγειρευτά στο φούρνο με διάφορες σάλτσες ή -στην περίπτωση του σολομού- ακόμα και ως εξαιρετική άσπρη σούπα με πατάτες και καρότα. Αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις, πήγαινε στο Vanha Kaupphalli. Είναι η παλιά αγορά του Ελσίνκι στο τουριστικό λιμάνι. Εκεί θα βρεις δεκάδες μικρά σημεία απ’ όπου μπορείς να αγοράσεις -για το δρόμο- σάντουιτς ή να κάτσεις σε κάποιο μικρό τραπέζι για ένα πιάτο σούπα ή μία σαλάτα, μαζί με ένα ποτήρι κρασί. Είναι ανοιχτά καθημερινά ως εξής: Δευτ-Σαβ 8πμ-6μμ & Κυρ 10πμ-5μμ. Πληροφορίες για τα μαγαζιά θα βρεις εδώ.

Αξιοθέατα

Αν λοιπόν βρεθείς στο Ελσίνκι, σημείωσε να δεις τα παρακάτω:

Καθεδρικός Ναός Ελσίνκι

Ο Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι είναι το απόλυτο σύμβολο της πόλης και το πλέον αναγνωρίσιμο κτίριο σε ολόκληρη τη Φινλανδία. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1830-1852 και αποτέλεσε φόρο τιμής στο Μέγα Δούκα της Φινλανδίας, Τσάρο Νικόλαο Ι της Ρωσίας. Από κατασκευής του και μέχρι την ανεξαρτησία της Φινλανδίας το 1917, ήταν γνωστός και ως “Εκκλησία του Αγίου Νικολάου”. Εϊναι σχεδιασμένος από τον Carl Ludvig Engel.

Είναι επισκέψιμος καθημερινά από τις 9πμ-11.45πμ και από τις 12.30μμ-9μμ. Υπάρχει -προαιρετικό- εισιτήριο 5€ το οποίο καταβάλεται στην έξοδο.

Ελσίνκι, ο Καθεδρικός Ναός

Δίπλα στον Καθεδρικό του Ελσίνκι υπάρχει και η Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας.

Ελσίνκι

Εκκλησία Ουσπένσκι

Περίπου 500μ μακρυά από τον Καθεδρικό του Ελσίνκι, θα συναντήσεις την εντυπωσιακή Εκκλησία Ουσπένσκι. Είναι ορθόδοξη εκκλησία η οποία αποτελεί και την έδρα της μητρόπολης της Φινλανδίας.

Ελσίνκι η εκκλησία Ουσπένσκι

Δημαρχείο

To κτίριο του δημαρχείου βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα, απέναντι από το τουριστικό λιμάνι και το Market Square. Είναι -και αυτό- σχεδιασμένο από τον Carl Ludvig Engel και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1833. Από τότε και μέχρι το 1913, λειτουργούσε ως ξενοδοχείο (αφού ως τέτοιο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε). Από το 1913 και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως το δημαρχείο του Ελσίνκι.

Market Square

Είναι η πιο διάσημη ανοιχτή αγορά του Ελσίνκι και βρίσκεται στο τουριστικό λιμάνι. Εκεί μπορείς να αγοράσεις σάντουιτς ή φαγώσιμα, φρούτα και λαχανικά, είδη λαϊκής τέχνης ή να κάτσεις για να πιεις έναν καφέ. Είναι ανοιχτή Δε-Παρ από τις 6.30πμ-6μμ, Σαβ 6.30πμ-4μμ και Κυρ 10πμ-5μμ. Από την αποβάθρα στο Market Square αναχωρούν τα φέρι για το νησί-φρούριο Σουομενλίνα

Esplanadi Park

Πρόκειται για ένα πανέμορφο μικρό πάρκο στο κέντρο της πόλης, ιδανικό για περπάτημα στη φύση χωρίς να απομακρυνθείς ή να αναγκαστείς να περπατήσεις μακρυά. Εκατέρωθεν του πάρκου θα βρεις δεκάδες καφέ, εστιατόρια, μαγαζιά και ξενοδοχεία.

Κεντρικός σιδηροδρομικός Σταθμός

Το κτίριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Ελσίνκι αποτελεί ένα κόσμημα για το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίριο (ειδικά το εξωτερικό του) το οποίο αξίζει να σταθείς και να χαζέψεις. Ως προς το πρακτικό σκέλος, από αυτό τον σταθμό αναχωρούν πάσης φύσεως τρένα για όλη τη χώρα καθώς και τα τρένα του αεροδρομίου.

Παρεκκλήσι Kamppi

Πρόκειται για ένα πανέμορφο μικρό παρεκκλήσι, ιδιαίτερα μοντέρνας αισθητικής και σχεδίασης. Δεν θα πετύχεις γάμους ή βαφτίσεις καθώς το Kamppi σχεδιάστηκε περισσότερο ως χώρος περισυλλογής. Λειτουργεί καθημερινά 10πμ-5μμ και το εισιτήριο εισόδου είναι 5 ευρώ.

φωτογραφία: Adobe Stock
Βιβλιοθήκη Oodi

Αν σου αρέσουν τα βιβλία και θες να περάσεις λίγη ώρα ανάμεσα σε αυτά, τότε η Βιβλιοθήκη Oodi είναι για εσένα! Διαθέτει πάνω από 100.000 τίτλους βιβλίων για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8πμ έως τις 9μμ.

Ελσίνκι βιβλιοθήκη Oodi

Φινλανδικό κοινοβούλιο

To κτίριο που στεγάζει το Φινλανδικό κοινοβούλιο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη βιβλιοθήκη Oodi. Αν θες να το επισκεφθείς εσωτερικά, δες πληροφορίες εδώ.

Άγαλμα K J Stahlberg

Ο Kaarlo Juho Ståhlberg έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του συντάγματος της Φινλανδίας και αποτέλεσε τον πρώτο πρόεδρό της (1919-1925). Το άγαλμά του βρίσκεται έξω από το κτίριο του Φινλανδικού κοινοβουλίου.

Ελσίνκι Kaarlo Juho Ståhlberg

Ναός Temppeliaukion

Πρόκειται για έναν υπόσκαφο και πολύ ιδιαίτερης σχεδίασης ναό. Ο θόλος του έχει επένδυση από χαλκό και είναι το μόνο μέρος του που βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από βράχια και χαλίκια. 

Ο ναός -πέρα από χώρος λατρείας και σχετικών τελετών- χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και ως χώρος συναυλιών και μουσικών εκδηλώσεων. Το εισιτήριο εισόδου είναι 5€.

Μνημείο Σιμπέλιους

O σπουδαίος συνθέτης Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957) αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη Φινλανδία. Προς τιμήν του, έχει δοθεί το όνομά του σε ένα από τα πάρκα της πόλης (Πάρκο Σιμπέλιους). Μέσα στο πάρκο αυτό, περίοπτη θέση κατέχει -από το 1960- το μνημείο Σιμπέλιους. Είναι ένα έργο που αποτελείται από -πάνω από- 600 ατσάλινους σωλήνες και είναι κατασκευασμένο από τον Eila Hiltunen.

Σουομενλίνα

Το κάστρο στο νησί Σουμενλίνα υπάρχει από τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν και η Φινλανδία ήταν μέρος του βασιλείου της Σουηδίας. Σήμερα αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Για να πας στη Σουομενλίνα θα χρειαστείς το φέρι. Αναχωρεί κάθε 10′ περίπου από την αποβάθρα στο Market Square και το δρομολόγιο διαρκεί περίπου 20′. Το κόστος απλής διαδρομής είναι 3.10€/άτομο.

Πέραν της περιήγησης σου στο κάστρο και το νησί, υπάρχουν πολλά άλλα που μπορείς να δεις. Για αρχή, υπάρχουν έξι μουσεία (με πιο ενδιαφέροντα αυτά των παιχνιδιών, το μουσείο του κάστρου καθώς και το πολεμικό μουσείο της Φινλανδίας). Επιπλέον, στο νησί υπάρχει εκκλησία, βιβλιοθήκη, μαγαζιά με είδη τέχνης καθώς και μία γκαλερί. Φυσικά -τέλος- υπάρχουν εστιατόρια και καφέ. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Εκδρομές εκτός Ελσίνκι

Αν έχεις χρόνο, αξίζει να κάνεις και κάποιες εκδρομές εκτός Ελσίνκι. Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να πας είτε στο Πορβού, είτε στο Τούρκου. Και οι 2 πόλεις είναι σχετικά κοντά στο Ελσίνκι (40′ το Πορβού, περίπου 65′ το Τούρκου) και η μετακίνησή σου μπορεί να γίνει πολύ εύκολα είτε με τρένο, είτε με λεωφορείο. Να ξέρεις πως το Τούρκου είναι η παλιότερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Από την άλλη, το Πορβού είναι η 2η παλιότερη πόλη της χώρας. H παλιά πόλη του Πορβού είναι μία κούκλα! Είναι γεμάτη παλιά ξύλινα σπίτια και κτίρια, όλα χρωματισμένα με συγκεκριμένα χρώματα και συγκεκριμένη μεθοδολογία. Η δε εκκλησία της πόλης είναι πανέμορφη!

Ταλίν

Η πιο ιδιαίτερη ημερήσια εκδρομή που μπορείς να κάνεις από το Ελσίνκι είναι να πας στο Ταλίν (την πρωτεύουσα της Εσθονίας). Απέχει 2 ώρες με το φέρι. Για αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο προορισμό, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Για να πας στο Ελσίνκι χρειάζεσαι απλώς την ταυτότητά σου, καθώς η Φινλανδία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαφορά ώρας με Ελλάδα

0

Κωδικός κλήσης Ελσίνκι

+358-09

Νόμισμα

Ευρώ και όλα είναι απλά. Εχε ωστόσο στο νου σου πως ορισμένα πράγματα στο Ελσίνκι είναι ιδιαίτερα ακριβά (πχ ποτά).

Κινητή τηλεφωνία

Η Φινλανδία είναι μέλος της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιείς -παντού στη χώρα- άφοβα και χωρίς χρέωση τα όσα σου προσφέρει ο πάροχός σου. Απλώς βεβαιώσου μαζί του για τυχόν πολιτική ορθής χρήσης που εφαρμόζεται.

Νερό

Όχι μόνο πίνεται άφοβα αλλά είναι -όπως φαντάζεσαι- εξαιρετικής ποιότητας. 

Ντύσιμο & παρελκόμενα

Ασχέτως του τι εποχή θα πας στο Ελσίνκι, να έχεις ένα πράγμα στο νου σου. Θα πρέπει να είσαι ντυμένος σε στρώματα, ώστε να μπορείς να βγάζεις (ή να βάζεις) κάτι όταν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα νιώθεις και την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το τι ακριβώς θα χρειαστείς εξαρτάται  σαφώς από την περίοδο που θα πας.

Το χειμώνα (και μέχρι την άνοιξη), σίγουρη θέση στη βαλίτσα σου πρέπει να έχουν εσωθερμικά ρούχα (ιδανικά με τη μέγιστη θερμαντική ένταση), παντελόνια με επένδυση από φλις, μπλούζες από φλις και μπουφάν με κουκούλα. Πέραν αυτών, θα χρειαστείς κασκόλ, γάντια, σκούφο και κάλτσες κατάλληλες για χρήση στο κρύο. Σε ότι αφορά τα παπούτσια, προκειμένου να μην την πατήσεις, καλό θα είναι να έχεις προβλέψει να είναι κατάλληλα για έντονο περπάτημα και αδιάβροχα (προκειμένου να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστα). Τέλος, έχε μαζί σου θήκη αδιαβροχοποίησης κινητού, ομπρέλα (ποτέ δεν ξέρεις) και γυαλιά ηλίου.

Γλώσσα

Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου με τα αγγλικά, όλοι οι ντόπιοι τα μιλάνε.

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *