Ελλάδα και τουρισμός: Τι να περιμένεις - World Travel Stories

Ελλάδα και τουρισμός: τι να περιμένεις το καλοκαίρι του 2020

Ελλάδα και τουρισμόςΦαίνεται οτι η ζωή όλων μας αρχίζει και επανέρχεται σε μία κάποια κανονικότητα. Οι περιορισμοί της κυκλοφορίας έχουν αρθεί, τα περισσότερα μαγαζιά έχουν ανοίξει, το ίδιο και οι χώροι εστίασης. Ας δούμε όμως τι θα ισχύσει φέτος στο κεφάλαιο Ελλάδα και τουρισμός και τι μπορείς να περιμένεις φέτος το καλοκαίρι, είτε απλώς σκέφτεσαι να πας διακοπές είτε ασχολείσαι επαγγελματικά με τον τομέα αυτό.

Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα -κατά τη γνώμη μου- σημείο αναφοράς για τα τεκτενόμενα σε οτι αφορά τόσο την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και αυτού που ονομάζουμε επόμενη μέρα. Η χώρα μας θα είναι μία από τις πρώτες που θα επαναλειτουργήσουν το κεφάλαιο του τουρισμού για το καλοκαίρι του 2020 και ας δούμε τι ισχύει και τι αναμένεται να ισχύσει τις ερχόμενες εβδομάδες (πάντα υπό την προϋπόθεση οτι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα ή 2ο κύμα της πανδημίας).

Γενικές Πληροφορίες

Κατ’ αρχάς να σου υπενθυμίσω πως η Aegean Airlines έχει επανεκινήσει τόσο το δίκτυο πτήσεων εσωτερικού όσο και επιλεγμένες πτήσεις από το δίκτυο εξωτερικού. Παράλληλα, οι μεγάλες αεροπορικές ξεκινάνε και αυτές σιγά σιγά το προσαρμοσμένο καλοκαιρινό τους πρόγραμμα πτήσεων από/προς τη χώρα μας. Επίσης, από την 1η Ιουνίου ξεκινάνε τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας ενώ από 15 Ιουνίου ξεκινάνε και τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου

Για το κεφάλαιο Ελλάδα και τουρισμός,  σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με τίτλο «η Ελλάδα καλοσωρίζει τον κόσμο» μέχρι τις 15 Ιουνίου οι διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ. Αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για 7 ημέρες ενώ εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Από 15-30 Ιουνίου

Από τις 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου οι διεθνείς πτήσεις θα επιτρέπονται επιπρόσθετα και από/προς το διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ενώ η μέθοδος του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους πολίτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως αυτές αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια.

Παράλληλα, από το Υπουργείο Τουρισμού έχει δοθεί στη δημοσιότηα μία λίστα 29 χωρών για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα με αεροπορικές πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές θα εισέλθουν χωρίς περιορισμούς  (ενδέχεται απλώς να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους). Στη λίστα περιλαμβάνονται (αλφαβητικά) οι χώρες Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία ενώ τονίζεται οτι σημασία δεν θα έχει το διαβατήριο του επιβάτη αλλά η χώρα προέλευσης (με απλά λόγια, ένας Αμερικανός υπήκοος που μένει στην Ελβετία και θα θελήσει να έρθει στη χώρα μας, θα μπορεί να το κάνει χωρίς περιορισμό ή υποχρεωτικό έλεγχο).

Από 1η Ιουλίου και έπειτα

Από την 1η Ιουλίου η παραπάνω λογική επεκτείνεται και σε όλα τα Ελληνικά αεροδρόμια που έχουν τις υποδομές να υποδεχθούν διεθνείς πτήσεις. ενώ ανοίγουν και οι διεθνείς θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Ελλάδα και τουρισμός

Τέλος, ακόμα δεν είναι σαφές αν και πότε αναμένεται να επιτραπεί είσοδος σε ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Καναδά ή Ηνωμένο Βασίλειο που θα θελήσουν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Αναμένεται σίγουρα ανανεωμένη λίστα χωρών αλλά μην περιμένεις οτι κάτι τέτοιο θα έχει ισχύ πριν την 1η Ιουλίου.

Όπως βλέπεις λοιπόν, το κεφάλαιο Ελλάδα και τουρισμός βαδίζει σε μία κάπως συμπαθητική και αισιόδοξη πορεία. Σίγουρα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως το 2019 αλλά να λέμε πάλι καλά που μπορούμε -έστω και έτσι- να λειτουργήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι πριν αποφασίσεις να κανονίσεις το οτιδήποτε, να ελέγχεις αν αυτά που γράφουμε σήμερα ισχύουν ή θα ισχύουν τις μέρες που ετοιμάζεσαι να πας διακοπές ή να λειτουργήσεις την επιχείρησή σου. Μπορεί να είσαι Έλληνας της ομογένειας που ετοιμάζεται να έρθει πίσω για τις διακοπές, μπορεί να είσαι αλλοδαπός υπήκοος που θέλεις να ζήσεις μερικές μέρες ξένιαστων και ηλιόλουστων διακοπών σε κάποιο νησί μας, μπορεί να είσαι επιχειρηματίας του χώρου του τουρισμού. Πριν κάνεις το οτιδήποτε, τσέκαρε τι ισχύει συμβουλευόμενος τις επίσημες πηγές (Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Τουρισμού).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *