Μπρυζ: Όλα όσα χρειάζεσαι για μία τέλεια εκδρομή

Εκδρομή στη Μπρυζ

Μπρυζ, η κεντρική πλατεία
Μπρυζ, η κεντρική πλατεία

Αν είσαι Βρυξέλλες και θες ή έχεις το χρόνο να επισκευθείς και κάποιο άλλο μέρος, το ιδανικότερο είναι η πόλη της Μπρυζ. Είναι μία κοντινή και πολύ όμορφη εκδρομή που μπορείς να πραγματοποιήσεις αυθημερόν και σίγουρα θα γυρίσεις γεμάτος εμπειρίες και πολύ όμορφες εικόνες.

H Μπρυζ λοιπόν είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας και έχει πλυθησμό περίπου 115.000 κατοίκους. Απέχει κάτι λιγότερο από 100χλμ από τις Βρυξέλλες οπότε και η απόσταση -όποιο μέσο και αν επιλέξεις- καλύπτεται σχετικά γρήγορα. Με αμάξι υπολόγισε οτι θες περίπου 90′ ενώ αν επιλέξεις το τρένο, η σχετική απόσταση από το σταθμό Central των Βρυξελλών καλύπτεται σε λίγο πάνω από 60′. Τα δρομολόγια εκτελούνται με συχνότητα περίπου ένα/ώρα και το κόστος -μετ’ επιστροφής- ανέρχεται 28.2 ευρώ. Αναλυτικές πληροφορίες για δρομολόγια και κόστη θα βρεις εδώ.

Η Μπρυζ αποκαλείται “Βενετία του βορρά”. Και όχι άδικα αφού το ιστορικό της κέντρο διασχίζεται από μικρότερα και μεγαλύτερα υδάτινα κανάλια, γεγονός που τη κάνει να μοιάζει -σε κάποια της σημεία τουλάχιστον- με τη διάσημη πόλη της βορείου Ιταλίας (όσο βέβαια και με το Άμστερνταμ). Τα κανάλια αυτά μπορείς να τα θαυμάσεις είτε από τις όχθες τους και τις διάφορες πεζογέφυρες, είτε επιλέγοντας -καιρού επιτρέποντος- μία μικρή “κρουαζιέρα” με κάποιο τουριστικό πλοιάριο.

Στο κέντρο της παλιάς πόλης (η οποία είναι -ως επί το πλείστον πεζοδρομημένη ή ήπιας κυκλοφορίας) δεσπόζει η τεράστια μεσαιωνική εκκλησία με το ύψους 83μ καμπαναριό! Διαθέτει 47 καμπάνες και 366 σκαλοπάτια ως την κορυφή. Για να ανέβεις ως επάνω ή για να επισκευθείς τις αίθουσες των θησαυρών, χρειάζεται εισιτήριο (12 ευρώ/άτομο). Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται η τεράστια κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης. Είναι περιτριγυρισμένη από δεκάδες μεσαιωνικά ή κάπως πιο σύγχρονα κτίρια, ενώ εκεί θα βρεις δεκάδες καφέ και εστιατόρια για όλα τα γούστα. Κυρίαρχα φυσικά -όπως και στις Βρυξέλλες- τα πιάτα με μύδια ή/και πατάτες τηγανιτές καθώς και η μπύρα. Η πλατεία αυτή το καλοκαίρι φιλοξενεί υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, καθώς και μικρά καρουσέλ για τους μικρούς επισκέπτες, ενώ το χειμώνα στήνεται ένα τεράστιο παγοδρόμιο.

Τέλος, να σου πω οτι στη Μπρυζ -όπως και σχεδόν παντού στο Βέλγιο- κυκλοφορούν εκατοντάδες ποδήλατα. Χρησιμοποιούνται τόσο από τους ντόπιους ως μέσο καθημερινής μετακίνησης όσο και από τουρίστες που τα νοικιάζουν ως μέσο εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη.

(Πέρα από τις φωτογραφίες που παραθέτω, μπορείς να βρεις περισσότερες δικές μου από τη Μπρυζ, είτε επισκεπτόμενος το σχετικό άρθρο στο φωτογραφικό μου blog, ή στην αντίστοιχη δημοσίευση στη σελίδα μου στο Facebook)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *