Δουβλίνο: μικρός οδηγός - World Travel Stories

Δουβλίνο: μικρός οδηγός

ΔουβλίνοΤο Δουβλίνο είναι πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και παράλληλα λιμάνι στα ανατολικά της χώρας. Αποτελεί έναν πολύ όμορφο προορισμό για να περάσεις εκεί ευχάριστα 2-3 μέρες.

Περιεχόμενα
Πτήσεις|Μέσα Μαζικής Μεταφοράς|Διαμονή
Αξιοθέατα| Εκδρομές
Χρήσιμες Πληροφορίες | Γκαλερί Φωτογραφιών

Πτήσεις

Για να ταξιδέψεις λοιπόν στο Δουβλίνο, οι επιλογές που έχεις είναι πολλές. Ξεκινώντας από τη δική μας Aegean Airlines, η οποία πετάει 4 φορές/εβδομάδα απ’ ευθείας προς την Ιρλανδική πρωτεύουσα (Δευ-Τετ-Παρ-Σαβ) για την καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τον Οκτώβριο και έπειτα ο αριθμός των απ’ ευθείας πτήσεων μειώνεται σε 2 ανά εβδομάδα (οι μέρες & ώρες δεν είναι σταθερές) μέχρι το τέλος της χρονιάς και σε 1 ανά εβδομάδα τον Ιανουάριο (μήνας ο οποίος είναι και ο τελευταίος στο πρόγραμμα δρομολογίων που η εταιρεία έχει αναρτήσει στο site της). Απ’ ευθείας πτήσεις υπάρχουν και με τον εθνικό αερομεταφορέα της Ιρλανδίας Air Lingus με 3 πτήσεις/εβδομάδα προς/από Δουβλίνο την εβδομάδα, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη οπότε και σταματάνε.

Αν τα παραπάνω δεν σε ικανοποιούν ή δεν σε εξυπηρετούν ως μέρες και ώρες αναχώρησης, υπάρχει πάντα η λύση του stopover σε κάποια μεγάλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Λάβε υπ’ όψιν πως αν κάνεις στάστη στο Λονδίνο έχοντας πάει ως εκεί με Aegean, αν συνεχίσεις προς Δουβλίνο με Air Lingus τότε όλα καλά αφού η αναχώρησή σου είναι από το ίδιο Terminal (2), ενώ αν συνεχίσεις με ΒΑ τότε πρέπει να πας στο Terminal 5. Επίσης καλό είναι να γνωρίζεις πως Μ. Βρετανία & Ιρλανδία έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο καθεστός σε οτι αφορά συνοριακούς & τελωνειακούς ελέγχους, με αποτέλεσμα αν το stopover σου είναι στο Λονδίνο δεν θα περάσεις έλεγχο διαβατηρίων τόσο κατά την αναχώρησή σου προς Δουβλίνο, όσο και στην επιστροφή σου προς Λονδίνο.

Μετακινήσεις

Για να πας στο κέντρο της πόλης, φροντίζουν τα λεωφορεία Airlink Express (γραμμές 747 & 757) τα οποία λειτουργούν καθημερινά από 04:45-00:30. Με κόστος 6 ευρώ απλή διαδρομή (ή 11 ευρώ με επιστροφή) είσαι στο κέντρο σε περίπου 30′ και έχοντας και δωρεάν wifi! Αν είσαι στο αεροδρόμιο, εισιτήρια μπορείς να αγοράσεις είτε από μηχανήματα πλησίον της στάσης αναχώρησης, είτε από τον οδηγό. Αν πάλι είσαι στο Δουβλίνο και πας προς αεροδρόμιο, εισιτήρια θα αγοράσεις σε Tourist Information Offices (διάσπαρτα σε πολλά σημεία της πόλης). Σε κάθε περίπτωση μπορείς να τα αγοράσεις και ηλεκτρονικά. Για περισσότερες πληροφορίες για τα Airlink Express αλλά και για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων κοιτάς εδώ.

Σε οτι αφορά τις μετακινήσεις σου στην πόλη σαφώς και υπάρχουν λεωφορεία και τραμ, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Ωστόσο η πόλη δεν είναι μεγάλη και δεν θα σε προβληματίσει στο να περπατήσεις από το ένα σημείο στο άλλο (καιρού επιτρέποντος φυσικά). Αν παρ’ όλα αυτά χρειάζεσαι και μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις μία Leap Card (η Oyster Card των Ιρλανδών). Η κάρτα αυτή κοστίζει 10 ευρώ για μία μέρα ή 19.5 ευρώ για τρεις και περιλαμβάνει απεριόριστη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης (λεωφορεία, τραμ, προαστιακός) καθώς και του Airlink Express λεωφορείου! Πληροφορίες για την Leap Card εδώ.

Διαμονή

Στο κεφάλαιο διαμονή,το Δουβλίνο έχει λύσεις για τα πάντα και για όλα τα πορτοφόλια. Προσωπικά επέλεξα -με βάση την τοποθεσία του- το πολύ συμπαθητικό Holiday Inn Express στην O’ Connell Street. Η σχετική έρευνα στο booking.com πάντως σίγουρα θα σου δώσει πολλά αποτελέσματα για να επιλέξεις.

Αξιοθέατα

Πάμε να δούμε τώρα τι αξιοθέατα πρέπει να δεις και να επισκεφθείς στο Δουβλίνο.

O’ Connell Street

Ένας από τους κεντρικότερους (μαζί με τις Bachelor’s Walk & Aston Quay που πηγαίνουν παράλληλα με το ποτάμι) δρόμους της πόλης. Θα βρεις δεκάδες μαγαζιά, μπαρ και pubs. Επίσης θα θαυμάσεις το εντυπωσιακό κτίριο του κεντρικού ταχυδρομείου, το Spire (την ύψους 120μ ατσάλινη βελόνα) και το άγαλμα του Daniel O’ Connell (σπουδαίος Ιρλανδός πολιτικός του 19ου αιώνα).

Ha’Penny Bridge

Είναι αποκλειστικά για πεζούς και παράλληλα μία από τις διασημότερες γέφυρες που διασχίζει τον ποταμό Liffey. Κατασκευάστηκε το 1816 με σκοπό να αντικαταστήσει τις βάρκες που εξυπηρετούσαν τον κόσμο για να περνάει την απέναντι όχθη του ποταμού. Ο κατασκευαστής της γέφυρας έθεσε ως κόμιστρο διέλευσης το ποσό της μισής πέννας (half penny) απ’ όπου τελικά προέκυψε το Ha’Penny. Παρ’ όλα αυτά το Ha’Penny αποτελεί ψευδώνυμο για τη γέφυρα καθώς το επίσημό της όνομα ήταν αρχικά Wellington Bridge και μετέπειτα Liffey Bridge.

Άγαλμα της Molly Malone

Το άγαλμα αφορά την Molly Malone μία φανταστική ηρωϊδα του Δουβλίνου (ιχθυοπώλισα στο επάγγελμα) προερχόμενη από έναν πανάρχαιο Ιρλανδικό φολκλορικό τραγούδι.

Dublin Castle

Χρονολογείται από το 1204 και στο βάθος των αιώνων έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρος διοίκησης για την Αγγλική -και αργότερα Βρετανική- κυβέρνηση της Ιρλανδίας, μέχρι την ανεξαρτητοποίηση της τελευταίας το 1922. Σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος για την ορκομοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για διάφορες κρατικές τελετές ή δεξιώσεις. Στις αίθουσές του θα θαυμάσεις μία εξαιρετική συλλογή από πίνακες και έπιπλα. Είναι επισκέψιμο και το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ. Αναλυτικές πληροφορίες και σύστημα κρατήσεων θα βρεις εδώ.

Καθεδρικός ναός της εκκλησίας του Χριστού & Καθεδρικός ναός Αγίου Πατρικίου

Δύο από τις ομορφότερες εκκλησίες της πόλης. Αμφότερες επισκέψιμες για τουριστικούς σκοπούς με εισιτήριο στα 6.75 & 8 ευρώ αντίστοιχα. Πληροφορίες θα βρεις εδώ και εδώ.

Trinity College

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, στους κήπους του οποίου μπορείς να περιπλανηθείς ελεύθερα. Αν πας στο Trinity College, πρέπει οπωσδήποτε να δεις το Book of Kells, ένα χειρόγραφο του 9ου αιώνα που τεκμηριώνει τα τέσσερα ευαγγέλια της ζωής του Ιησού Χριστού. Όπως φαντάζεσαι, το να δεις το Book of Kells (αλλά και μία επιπλέον μικρή έκθεση και συλλογή ιστορικών βιβλίων και χειρογράφων) απαιτεί εισιτήριο. Αυτό κοστίζει 14 ευρώ/άτομο και καλό είναι να το έχεις κλείσει από πριν (προσδιορίζοντας μέρα &  ώρα επίσκεψης), αν δεν θες να βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων ή τεράστιας αναμονής. Λάβε υπ’ όψιν οτι απαγορεύεται η φωτογράφιση. Πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Το σπίτι και το άγαλμα του Όσκαρ Ουάϊλντ

O σπουδαίος Ιρλανδός συγγραφέας γεννήθηκε στο Δουβλίνο και το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε είναι επισκέψιμο (κατόπιν ραντεβού και με αντίτιμο 8 ευρώ/άτομο). Πληροφορίες θα βρεις εδώ. Ακριβώς απέναντι από το σπίτι και εντός του πάρκου της πλατείας Merrion θα δεις (και θα φωτογραφίσεις) το άγαλμα του συγγραφέα, καθώς και πλάκες με μερικά από τα διασημότερα αποφθέγματά του.

Το Μουσείο της Ιρλανδίας

Αναπτύσεται σε τρία υπο-μουσεία (Πινακοθήκη, Φυσικής Ιστορίας & Αρχαιολογικό), όλα πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Και τα τρία είναι ανοιχτά Τρίτη-Σάββατο 10-5 & Κυριακή-Δευτέρα 1-5. Σε κάθε περίπτωση η είσοδος είναι δωρεάν. Πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Το παλιό εργοστάσιο της Guinness

Ιρλανδία σημαίνει μπύρα και μπύρα στην Ιρλανδία σημαίνει Guinness! Το παλιό εμφιαλωτήριο της Guinness έχει μετατραπεί σε ένα εξαιρετικής αισθητικής μουσείο, στο οποίο θα δεις την ιστορία της μπύρας, τη διαδικασία παραγωγής της, διαφημιστικό υλικό γύρω από αυτήν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Στον τελευταίο όροφο θα απολαύσεις ένα ποτήρι παγωμένη Guinness με πανοραμική θέα της πόλης! Το κόστος εισιτηρίου είναι 18-25 ευρώ, αναλόγως του τι ώρα θα πας και περιλαμβάνει και τη μπύρα που θα πιείς τελειώνοντας το τουρ. Πληροφορίες και -επιβεβλημένες- κρατήσεις εδώ.

Μουσείο Kilmainham Gaol

Από το 1796 μέχρι και το 1924 λειτουργούσε ως φυλακή, στους χώρους της οποίας φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή ακόμα και εκτελέστηκαν δεκάδες πολίτες ή στελέγη οργανώσεων. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως μουσείο, στο οποίο μπορείς εύκολα να φανταστείς τι μπορείς να δεις. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ/άτομο και η κράτηση επιβεβλημένη καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Phoenix Park

Πολύ απλά, το μεγαλύτερο περιφραγμένο πάρκο σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ευρώπης! Για την ακρίβεια, έχει δύο φορές το μέγεθος του Central Park της Νέας Υόρκης. Παράλληλα είναι μεγαλύτερο από όλα τα πάρκα του Λονδίνου μαζί!! Αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο για χαλάρωση ή περπάτημα στη φύση. Στα περίπου 7 km² που είναι η έκτασή του θα βρεις το ζωολογικό κήπο της πόλης και δεκάδες γήπεδα για κρίκετ ή άλλα σπορ. Παράλληλα θα βρεις και το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη αλλά και αυτό του Προέδρου της Ιρλανδικής Δημοκρατίας! Εννοείται πως το να επισκεφθείς το Phoenix Park είναι δωρεάν, αλλά αν θες να μπεις στο ζωολογικό κήπο απαιτείται εισιτήριο. Φυσικά δεν μπορείς να πλησιάσεις ούτε στη μία οικία που προανέφερα, ούτε στην άλλη! Πληροφορίες για το πάρκο εδώ.

Temple Bar

Οι Ιρλανδοί είναι πολύ κοντά στην Ελληνική ψυχοσύνθεση και ταμπεραμέντο. Είναι λαός που διασκεδάζει πολύ, τραγουδάει πολύ και πίνει ακόμη περισσότερο. Ως εκ’ τούτου στο κέντρο του Δουβλίνου υπάρχει η γειτονιά του Temple Bar, γεμάτη με δεκάδες pubs και μπαράκια. Εκεί μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου, ενίοτε συνοδευόμενο από ζωντανή ροκ ή φολκλορική μουσική. Καιρού επιτρέποντος φυσικά, το γλέντι, το κέφι και η κατανάλωση μεταφέρονται και εκτός καταστημάτων στα πεζοδρόμια.

Business District

Εταιρείες όπως η Google και το Facebook (και αρκετές άλλες ακόμα) έχουν φέρει τα ευρωπαϊκά τους headquarters στο Δουβλίνο. Μπορείς να χαζέψεις τα κτίριά τους, αρκεί να κατευθυνθείς προς business district, εκεί που ο ποταμός Liffey εκβάλει στη θάλασσα. Σε εκείνο το σημείο του ποταμού θα δεις και τη μεγαλοπρεπή Samuel Beckett Bridge, προς τιμή του σπουδαίου Ιρλανδού συγγραφέα. Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2009 και είναι σχεδιασμένη από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.

Εκδρομές εκτός πόλης

Για όλα τα παραπάνω αξιοθέατα θες περίπου δύο πλήρεις μέρες προκειμένου να τα γυρίσεις, καιρού επιτρέποντος φυσικά. Αν ωστόσο μπορείς να διαθέσεις μία επιπλέον ημέρα για το ταξίδι σου, θα σου προτείνω ανεπιφύλακτα να κλείσεις μία από τις δεκάδες εκδρομές προς την Ιρλανδική επαρχία τις οποίες εκτελούν τουριστικά γραφεία όπως το Paddywagon ή το Darby O’Gill. Από τις διάφορες εκδρομές, που αμφότερα  τα γραφεία παρουσιάζουν, προτίμησε -με σχετική ευκολία- να πας στο Cliffs of Moher, περίπου 3.5-4 ώρες από το Δουβλίνο.

Cliffs Of Moher

Είναι ένα μέρος συγκλονιστικό στη δυτική άκρη της Ιρλανδικής γης. Εκεί θα δεις τα Ατλαντικά κύμματα να σκάνε μανιασμένα στα βράχια και πως αυτά έχουν διαβρωθεί στο πέρασμα των αιώνων! Είναι ένα θέαμα που -αν μπορείς να μείνεις 3η μέρα στο Δουβλίνο- δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα!

Προσωπικά επέλεξα το πρακτορείο Darby O’Gill (κόστος εκδρομής 35 ευρώ/άτομο).  Η εκδρομή ξεκίνησε λίγο πριν τις 8πμ από το κέντρο του Δουβλίνου, έφτασε στο Cliffs of Moher γύρω στις 12.00 ενώ η επιστροφή μας ξεκίνησε γύρω στις 4:45 με  την άφιξή μας στο Δουβλίνο να είναι γύρω στις 8.30μμ. Να σου πω πως μετά το Cliffs of Moher η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στο παραθαλάσσιο χωριό του Doolin. Από εκεί μπορείς να πάρεις -προαιρετικά και με έξτρα χρέωση 10€- ένα μικρό πλοιάριο για βόλτα πολύ κοντά στα βράχια.

Moneygall – Barack Obama

Να σου πω πως το λεωφορείο θα σταματήσει σε σταθμό ανεφοδιασμού λίγο πριν το χωριό Moneygall. Το περίεργο με τον σταθμό είναι πως έχει μετονομαστεί σε Barack Obama Plaza προς τιμήν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Παράλληλα, στο χώρο υπάρχει και άγαλμα του ζεύγους Ομπάμα!! Και όλα αυτά γιατί;; Γιατί ο Μπάρακ Ομπάμα έχει μακρυνή καταγωγή από την Ιρλανδία, ενώ το συγκεκριμένο σταθμό ανεφοδιασμού διευθύνει ο 8ος ξάδελφός του!!! Επιπλέον δε, το ζεύγος Ομπάμα επισκέφθηκε το  Moneygall το 2011 με αποτέλεσμα αυτό να μετατραπεί πολύ γρήγορα από ένα μικρό χωριό των 36 σπιτιών σε μία κωμόπολη των 600 σπιτιών με την ανάλογη οικονομική άνθηση.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διαφορά ώρας (με Ελλάδα): -2

Νόμισμα: ευρώ

Κωδικός τηλ. κλήσης (από Ελλάδα): +353-1

Κινητή τηλεφωνία: Η Ιρλανδία είναι μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου μπορείς να καταναλώσεις εκεί χωρίς επιβάρνση το χρόνο/μηνύματα/δεδομένα του προγράμματος του παρόχου σου, σαν να ήσουν στην Ελλάδα

Οδήγηση: ανάποδα απ’ οτι στην Ελλάδα. Οπότε όταν ετοιμάζεσαι να διασχίσεις ένα δρόμο, κοιτάς πρώτα δεξιά και μετά αριστερά. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν ο δρόμος είναι μονής ή διπλής κατεύθυνσης.

Ομπρέλα: Πάντα να έχεις μία μικρή ομπρέλα στην τσάντα σου, καθώς ποτέ δεν ξέρεις που ή πότε θα σου χρειαστεί.

Γκαλερί Φωτογραφιών

Επιστροφή στην κορυφή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *