Διακοπές: Τι πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου - World Travel Stories

Διακοπές: Τι πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου

Διακοπές: Τι πρέπει να έχεις πάντα μαζί σουΕτοιμάζεσαι για καλοκαιρινές διακοπές; Έχεις κανονίσει το που και το πως θα πας και αρχίζεις να προετοιμάζεσαι για την αναχώρηση; Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλα όσα  πρέπει να έχει η βαλίτσα σου, ώστε οι διακοπές να σου μείνουν αξέχαστες και χωρίς απρόοπτα.

Είναι κάποια πράγματα που πρέπει απαραίτητα να έχεις μαζί σου, είτε στη βαλίτσα είτε στη χειραποσκευή σου. Είτε μιλάμε για διακοπές στο χωριό ή σε ένα Ελληνικό νησί, είτε σε κάποιον προορισμό του εξωτερικού, κάποια πράγματα δεν μπορούν να λείπουν από τη λίστα με αυτά που θα πάρεις μαζί. Έχουμε και λέμε:

Βαλίτσα

Αντιηλιακό

 Όπου και να πας (εντός ή εκτός Ελλάδος, στη θάλασσα ή στο βουνό), το αντιηλιακό δεν μπορεί να λείπει από καμία βαλίτσα.

Γυαλιά ηλίου & καπέλο

Ομοίως με το αντιηλιακό, δεν μπορούν να λείπουν από τις αποσκευές σου ένα καπέλο και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Ομπρέλα 

Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις που μπορεί να σε πετύχει μία ξαφνική Αυγουστιάτικη μπόρα. Οπότε μία μικρή σπαστή ομπρέλα πρέπει πάντα να είναι στις αποσκευές σου.

Φούτερ/τζιν μπουφάν

Σύμφωνοι, πας διακοπές τον Αύγουστο οπότε το βράδυ η θερμοκρασία είναι αρκετά ζεστή ώστε και ένα t-shirt να σε καλύπτει. Πότέ δεν ξέρεις όμως τι μπορεί να προκύψει. Καλύτερα να το έχεις μαζί σου και ας μην το χρειαστείς ποτέ, παρά να το χρειάζεσαι και να μην το έχεις (το φούτερ ή το τζιν μπουφάν συστύνεται ανεπιφίλακτα αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις εκτός Ελλάδος, σε μέρος που δεν ξέρεις τι καιρικές συνθήκες θα αντιμετωπίσεις).

Αθλητικά παπούτσια

Θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα αν σκοπεύεις να περπατήσεις πολύ εκεί που θα πας.

Φάρμακα

Το θέμα είναι ιδιαίτερο και αρκετά σοβαρό οπότε δεν θα ήθελα να σου πω κάτι, καθώς δεν είμαι επαγγελματίας του χώρου της υγείας. Ωστόσο θεωρώ απαραίτητο να έχεις μαζί σου πάντα κάποιο παυσίπονο και δραμαμίνες (αν το ταξίδι με το όποιο μέσο σε ζαλίζει). Από εκεί και πέρα, για οτιδήποτε άλλο πρέπει να συμβουλευθείς το γιατρό σου, τόσο για το τι να πάρεις όσο και για τις ακριβείς δοσολογίες.

Σπρέϊ για τα κουνούπια

Ασχέτως αν θα πας στη θάλασσα ή στο βουνό, ένα τέτοιο σπρεϊ  είναι πάντα απαραίτητο.

Αντισηπτικό & μάσκες

Χωρίς ιδιαίτερα σχόλια. Απλώς έχε στο νου σου το μέγεθος της συσκευασίας στην οποία θα βάλεις το αντισηπτικό, αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο και αποφασίσεις να το κουβαλάς στην τσάντα σου. (στις πτήσεις της Aegean Airlines, το όριο είναι 100ml/συσκευασία).

Χειραποσκευή

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν μερικά ακόμα πρακτικά πράγματα που καλό είναι να έχεις μαζί σου. Είναι μικρά σε μέγεθος και δεν πιάνουν χώρο ούτε προσθέτουν βάρος στην αποσκευή, ενώ -αν χρειαστεί- μπορεί να σε βγάλουν από αρκετά δυσάρεστες στιγμές. Έτσι, καλό είναι να έχεις μαζί σου:

Φορτιστής κινητού

χωρίς περεταίρω σχόλια

Δεύτερος φορτιστής κινητού

Υπάρχει περίπτωση εκεί που θα είσαι να χαλάσει η βάση φόρτισης ή το καλώδιο. Καλό είναι να έχεις ένα δεύτερο σετ μαζί προκειμένου να μην ψάχνεις κατάστημα ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών εκεί που θα είσαι.

Power bank

Πάντα χρήσιμο να υπάρχει, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Θα σε γλυτώσει από πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις τη μία φορά που θα το χρειαστείς. Ιδιαίτερα χρήσιμο αν η μοναδική φωτογραφική που θα έχεις μαζί σου είναι η κάμερα του κινητού σου. Αν είναι, αυτό αναμένεται να καταναλώνει περισσότερη μπαταρία απ’ οτι συνήθως.

Αντάπτορας πρίζας ρεύματος

Απαραίτητος αν ταξιδεύεις εκτός Ελλάδος και ειδικότερα στη Μ. Βρετανία ή στις ΗΠΑ ή τον Καναδά. Εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πρίζες των χωρών είναι όμοιες με τις δικές μας. 

2η μπαταρία  φωτογραφικής μηχανής

Αν στις διακοπές σου πάρεις μαζί φωτογραφική μηχανή (του όποιου μεγέθους και δυνατοτήτων), καλό είναι να έχεις μαζί και μία δεύτερη μπαταρία. Ποτέ δεν ξέρεις που και πότε θα σε αφήσει η 1η.

Φορτιστής μπαταρίας μηχανής

Οι μπαταρίες της φωτογραφικής μηχανής σου φορτίζουν -κατά 99,9%- με άλλο φορτιστή από αυτόν του κινητού σου. Μην ξεχάσεις να τον πάρεις και αυτόν μαζί.

Φίλτρο UV

Ο αφανής ήρωας για την προστασία των φακών της φωτογραφικής μηχανής σου. Αν έχεις μαζί σου μηχανή με εναλλασόμενους φακούς, τότε αυτοί πρέπει να “φοράνε” από ένα φίλτρο UV έκαστος. Τα φίλτρα αυτά 99.9% θα σώσουν το φακό σου από ράγισμα κρυστάλου εάν αυτός πέσει κάτω. Παράλληλα προστατεύουν τα στοιχεία του και από σκόνες ή κόκκους άμμου.

Κάρτες μνήμης

Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε αφήσει η κάρτα μνήμης (ειδικά αν με τη μηχανή σου τραβάς βίντεο). Χρήσιμο είναι λοιπόν, να έχεις αρκετά Gb ακόμα μαζί σου ως backup.

1-2 συνδετήρες ή καρφίτσες

Ποτέ δεν ξέρεις που θα χρειαστεί να βγάλεις την κάρτα sim από το i-phone σου (αν έχεις τέτοιο) ή πότε θα χρειαστεί να κάνεις reset κάποια κάμερα ή άλλη συσκευή, πατώντας κάποιο μικροσκοπικό κουμπάκι. Ένας συνδετήρας ή μία καρφίτσα θα σε βγάλει σίγουρα από τη δύσκολη στιγμή.

2ο κλειδί αυτοκινήτου

Αν στις διακοπές έχεις μαζί και το ΙΧ σου, τότε καλό είναι να έχεις μαζί και 2ο κλειδί (αχρείαστο να είναι)

Έγγραφα

Καλό είναι να έχεις μαζί τόσο σε ηλεκτρονική όσο και έντυπη μορφή, τις κρατήσεις των διακοπών σου (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, διαμονή). Επίσης, τυχόν κάρτες από προγράμματα πιστότητας που χρησιμοποιείς. 

 

Διακοπές με κατοικίδιο

Αν σκοπεύεις να πας διακοπές παρέα με κατοικίδιό, υπάρχουν 1-2 πράγματα που πρέπει να προσέξεις και να λάβεις υπ’ όψην. Λόγου χάρην, αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις με μέσο άλλο πέραν του αυτοκινήτου, καλό είναι πριν πας στο λιμάνι ή το αεροδρόμιο να έχεις ενημερωθεί από την εταιρεία της επιλογής σου για το τι ακριβώς ισχύει για τη μεταφορά του τετράποδου φίλου σου.  Ποιές δηλαδή είναι οι συνθήκες και όροι μεταφοράς, τα κόστη κλπ) προκειμένου να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ασχέτως μέσου ταξιδιού, πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του κατοικιδίου. Επιπρόσθετα -και αναλόγως του μέσου μεταφοράς- υπάρχει περίπτωση ειδικής χρέωσης για τη μεταφορά του. Αν έχεις επιλέξει να ταξιδέψεις με την Aegean Airlines, τότε εδώ θα βρείς όλες τις πληροφορίες και τα κόστη που ισχύουν. Τέλος, αν δεν μείνεις σε κάποιο σπίτι ή εξοχικό, πρέπει να έχεις ελέγξει αν δέχεται κατοικίδια. Δεν δέχονται όλα τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια πελάτες με κατοικίδια ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και ειδική χρέωση.

 

Ταξίδι στο εξωτερικό

Αν στις διακοπές σου σκοπεύεις να πας κάπου εκτός Ελλάδος, έχε στο νου σου τα εξής σημαντικά:

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Σε κάποιες χώρες για να ταξιδέψεις απαιτείται βίζα. Αυτή σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να έχει εκδοθεί πριν μπεις στο αεροπλάνο (από την πρεσβεία της χώρας που θα επισκεφθείς). Σε άλλες πάλι, εκδίδεται με την άφιξή σου στη χώρα προορισμού. Καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος για το τι ισχύει. Ειδικά για ΗΠΑ και Καναδά -και εφ’ όσον είσαι κάτοχος Ελληνικού διαβατηρίου ή διαβατηρίου χώρας της ΕΕ- απαιτείται έκδοση ESTA και ΕΤΑ αντίστοιχα.

Κινητή τηλεφωνία

Εντός ΕΕ και Μ. Βρετανίας χρησιμοποιείς άφοβα τα δεδομένα και τα λεπτά ομιλίας του προγράμματος σου. Εκτός ΕΕ, χρειάζεται ψάξιμο με τον πάροχο σου για το τι ισχύει, αν υπάρχουν χρεώσεις και τι ύψους.

Διαβατήριο

Για να ταξιδέψεις οπουδήποτε εκτός ΕΕ (συμπ. και η Μ. Βρεττανία) απαιτείται διαβατήριο σε ισχύ. Εντός ΕΕ ταξιδεύεις και με ταυτότητα.

Covid-19

Έλεγξε με την αεροπορική που θα ταξιδέψεις όσο και με τις υγειονομικές αρχές της χώρας που θα επισκεφθείς, τι πιθανοί περιορισμοί εισόδου μπορεί να ισχύουν, αν θα μπεις σε καραντίνα (και για πόσο). Επίσης μάθε αν πρέπει να έχεις μαζί σου πρόσφατο αποδεικτικό για τεστ covid-19 (μαζί φυσικά με το αρνητικό αποτέλεσμα).

 

Μετά από όλα τα παραπάνω, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι:

καλές διακοπές!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *