ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος - Όλα γύρω από το πως θα πας και το πάρκινγκ - World Travel Stories

ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος – Όλα γύρω από το πως θα πας και το πάρκινγκ

ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος
φωτογραφία: Adobe Stock

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Είναι αυτό από το οποίο -στις περισσότερες περιπτώσεις- θα αναχωρήσεις προς ή θα επιστρέψεις από κάποιον προορισμό του εξωτερικού (πριν ενδεχομένως συνεχίσεις για άλλο αεροδρόμιο εντός Ελλάδος).

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες εκείνες τις χρηστικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για το πως θα πας στον ΔΑΑ και που μπορείς να παρκάρεις (αν επιλέξεις να πας με δικό σου μέσο).

Πως θα πας στο ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος

Θεωρώντας πως είσαι ήδη στην Αθήνα, στον ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος μπορείς να πας με αμάξι, ταξί, μετρό ή προαστιακό ή -τέλος- με λεωφορείο. 

Ταξί

Ξεκινώντας από τα πιο εύκολα, με ταξί πας στον ΔΑΑ από οποιαδήποτε περιοχή της Αθήνας. Το κόστος κυμαίνεται από 30-40 ευρώ (αναλόγως του που μένεις). Ως έξτρα υπολογίζεις το κόστος διοδίων της Αττικής Οδού (εφ’ όσον χρησιμοποιηθεί). Μία τυπική διάρκεια ταξιδιού από το κέντρο της Αθήνας ως τον ΔΑΑ είναι περίπου 35′, με χρήση Αττικής Οδού. 

Μετρό

Στο αεροδρόμιο μπορείς να πας με τη γραμμή 3 (μπλε) του μετρό. Η γραμμή 3 ξεκινάει από τον Πειραιά, περνάει από Σύνταγμα και Εθνική Άμυνα και καταλήγει στο αεροδρόμιο. Η διάρκεια του ταξιδιού από το Σύνταγμα ως τον ΔΑΑ είναι 37′. Προσοχή ωστόσο χρειάζεται στο ότι δεν πάνε όλα τα τρένα της γραμμής 3 ως το αεροδρόμιο. Τα περισσότερα δρομολόγια τερματίζουν στη Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ αυτά που συνεχίζουν για τον ΔΑΑ εκτελούνται ανά 36′. Για αναλυτικές ώρες δρομολογίων από/προς τον ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος δες εδώ. Τέλος, τα εισιτήρια του μετρό κοστίζουν 9€ για απλή διαδρομή ή 16€ μετ’ επιστροφής και μπορείς να τα εκδόσεις σε κάθε σταθμό μετρό.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Αν για κάποιο λόγο το μετρό δεν σε εξυπηρετεί ή έχασες το συρμό του αεροδρομίου και βρέθηκες στη Δουκ. Πλακεντίας, υπάρχει πάντα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Ο προαστιακός εξυπηρετεί τον ΔΑΑ με δύο γραμμές (Πειραιάς-Αθήνα-ΔΑΑ & Άνω Λιόσια-ΔΑΑ). Κάθε γραμμή εκτελεί ένα δρομολόγιο/ώρα και ανά κατεύθυνση. Η τυπική διάρκεια από Αθήνα προς ΔΑΑ είναι περίπου 45′. Αν -όπως προείπα- βρεθείς στη Δουκ. Πλακεντίας, μπορείς να μετεπιβιβαστείς στον προαστιακό του αεροδρομίου. Το κόστος εισιτηρίου του προαστιακού από/προς τον ΔΑΑ είναι όμοιο με αυτό του μετρό (9€ για απλή διαδρομή ή 16€ μετ’ επιστροφής). Τέλος, τα εισιτήρια αεροδρομίου που έχουν εκδοθεί στον προαστιακό ισχύουν και στο μετρό (και το αντίστροφο). Περισσότερες πληροφορίες για τον προαστιακό εδώ.

Λεωφορείο

Υπάρχουν 4 γραμμές express λεωφορείων οι οποίες εξυπηρετούν τον ΔΑΑ από διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά και οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Με τον όρο express εννοούμε λεωφορεία που κάνουν πολύ λίγες στάσεις (στις οποίες δεν μπορείς να αποβιβαστείς αν το λεωφορείο πάει προς ΔΑΑ ή δεν μπορείς να επιβιβαστείς αν το λεωφορείο πάει προς Αθήνα/Πειραιά).

Αναλόγως του από ποιά αφετηρία θα πάρεις το λεωφορείο, διαφέρει η διάρκεια του ταξιδιού αλλά και η συχνότητα αναχωρήσεων. Ενδεικτικά, η γραμμή Χ95 (Σύνταγμα-ΔΑΑ) εκτελεί το δρομολόγιο κάθε 15-20′ με τη διάρκεια της διαδρομής να είναι περίπου 40′. Αντίστοιχα η γραμμή Χ96 (Πειραιάς-ΔΑΑ) εκτελεί το δρομολόγιο 2φ/ώρα ενώ η διάρκεια του είναι περίπου 60′. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 5.5€. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

ΙΧ

Αν επιλέξεις να πας στον ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος με αυτοκίνητο, υπολογίζεις δαπάνη 2,8€ για την Αττική Οδό (εφ’ όσον την επιλέξεις) και επιπλέον έξοδα καυσίμων και στάθμευσης. Όπως και με το ταξί έτσι και με το ΙΧ, η τυπική διάρκεια ταξιδιού από  το κέντρο της Αθήνας προς τον ΔΑΑ είναι περίπου 35′ (με χρήση Αττικής Οδού).

 

Πάρκινγκ στο αεροδρόμιο

φωτογραφία: Adobe Stock

Αν λοιπόν επιλέξεις να πας με αμάξι στο αεροδρόμιο, πρέπει να κανονίσεις και το που θα το παρκάρεις. Εντός αεροδρομίου υπάρχουν τρεις επιλογές, η κάθε μία με τα συν και τα πλην της.

P3 Economy & Μακράς Διαρκείας

Αμφότερα βρίσκονται πίσω από το σταθμό μετρό/προαστιακού και σε απόσταση 10-15′ περπάτημα από το κυρίως κτίριο αναχωρήσεων/αφίξεων του ΔΑΑ. Η διαφορά των 2 πάρκινγκ έχει να κάνει με την απόσταση (και κατά συνέπεια με το χρόνο που απαιτείται να περπατήσει κανείς), κάτι που μεταφράζεται και σε κόστος. Ενδεικτικά να σου πω πως για παραμονή πέντε ημερών -και αν προπληρώσεις το εισιτήριό σου- στο μεν Economy θα πληρώσεις 29€ ενώ στο Μακράς Διάρκειας 36€. Αν απλώς προκρατήσεις θέση αλλά αφήσεις την πληρωμή για την επιστροφή σου, τα παραπάνω κόστη τροποποιούνται σε 34€ & 43€ αντίστοιχα.

Αν δεν θες ή δεν μπορείς να περπατήσεις, πάρε το δωρεάν mini λεωφορείο που μεταφέρει επιβάτες μεταξύ των P3 και του κτιρίου αναχωρήσεων.

Vallet Parking

Αν δεν θες να περπατήσεις καθόλου και θες να αφήσεις το αμάξι σου ακριβώς έξω από την είσοδο του κτιρίου αναχωρήσεων, μπορείς να επιλέξεις Vallet Parking. Αυτό σημαίνει πως κάποιος θα παραλάβει το όχημά σου ενώ μαζί του θα συνεννοηθείς για το πότε θα το παραλάβεις. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση (και για παραμονή 5 ημερών) ανέρχεται σε 105€.

Να σου πω πως σε περιόδους αιχμής προσφέρεται προ-κράτηση θέσης και στα πάρκινγκ P1 & P2 (μικρής διάρκειας) τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται κυρίως από όσους παραλαμβάνουν επιβάτες. Αυτή η διαθεσιμότητα δεν είναι δεδομένη, οπότε και δεν μπορώ να σου δώσω και κόστη. Περισσότερες πληροφορίες για το πάρκινγκ εντός του ΔΑΑ θα βρεις εδώ.

Πάρκινγκ εκτός αεροδρομίου

Αν τα παραπάνω κόστη σου φαίνονται ακριβά, τότε μπορείς να κλείσεις θέση σε ένα από τα πάρκινγκ  που λειτουργούν εκτός ΔΑΑ. Δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιο, οπότε και δεν μπορώ να σου προτείνω κάποιο ως καλύτερο. Να σου πω πως όλα προσφέρουν μεταφορά από/προς τον ΔΑΑ με δικά τους μέσα (βαν). Φυσικά, καλό είναι να έχεις προκρατήσει τη θέση σου. Μία σχετική έρευνα στη google θα σου δώσει πάρα πολλές επιλογές προκειμένου να επιλέξεις αυτή που σε εξυπηρετεί.

 

Όπως βλέπεις, οι επιλογές σου είναι πολλές. Τόσο για το πως να πας στο ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος όσο και για το που να παρκάρεις. Σε κάθε περίπτωση -και προκειμένου το ταξίδι σου να κυλίσει ομαλά- μην αφήσεις τίποτα για τελευταία στιγμή. Επειδή όλα αυτά τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, κανόνισέ τα έγκαιρα (μαζί όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες ) που θα σε κάνουν να περάσεις τέλεια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *