Βρυξέλλες: τα πάντα για τις μεταφορές - World Travel Stories

Βρυξέλλες: τα πάντα για τις μεταφορές

μεταφορές στις Βρυξέλλες
Φωτογραφία: Adobe Stock

Αν προγραμματίζεις ταξίδι στις Βρυξέλλες, ένα από τα πράγματα που θα σε απασχολήσουν είναι το πως θα κινηθείς στην πόλη. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς σχετικά τις μεταφορές στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μπορέσεις να κινηθείς με άνεση και ασφάλεια.

Οι Βρυξέλλες δεν είναι τεράστια σε μέγεθος πόλη (όπως -πχ- το Λονδίνο ή το Παρίσι) και μπορείς άνετα να τα κάνεις με τα πόδια πολλά πράγματα. Υπάρχουν όμως και αρκετά που χρειάζονται μέσο μεταφοράς. Είτε γιατί η απόσταση είναι μεγάλη, είτε γιατί ο καιρός μπορεί να μην επιτρέπει περπάτημα, είτε γιατί είσαι κουρασμένος. Πάμε λοιπόν να δούμε λοιπόν τι επιλογές έχεις στις Βρυξέλλες στο κομμάτι μεταφορές (μαζικές ή μη).

Taxi & Uber

Οι μεταφορές στις Βρυξέλλες ξεκινούν φυσικά από τα ταξί και τα Uber. Τόσο τα μεν όσο και τα δε, υπάρχουν σε αφθονία στην πόλη και μπορούν να σε πάνε παντού. Τα παραδοσιακά ταξί μπορείς να τα σταματήσεις στο δρόμο σηκώνοντας το χέρι ή να τα βρεις σε πιάτσες έξω από σταθμούς ή σε κεντρικά σημεία. Μπορείς ωστόσο να τα παραγγείλεις και μέσω app από το κινητό σου.

Δημοφιλέστερη εταιρεία για -κατά παραγγελία- ταξί η Taxis Verts. Πέρα από παραγγελία μέσω κλήσης, προσφέρει app (iOS, Android) το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να παραγγείλεις όχημα είτε άμεσα, είτε σε προκαθορισμένη ώρα (ραντεβού). Η πληρωμή γίνεται είτε μέσω του app (με κάρτα), είτε απ’ ευθείας στον οδηγό (με κάρτα ή μετρητά). Για να έχεις μία αίσθηση κόστους, το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο στον κεντρικό σταθμό τρένων Central κοστίζει περίπου 37 ευρώ αν το καλέσεις γύρω στις 10πμ.

Τα Uber από την άλλη αξιοποιούν τον παγκόσμιο χαρακτήρα του brand και του app. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως αν έχεις το Uber app από την Ελλάδα ή από άλλη χώρα, το χρησιμοποιείς κανονικά και χωρίς πρόβλημα και στις Βρυξέλλες! Οι κάρτες που ενδεχομένως να έχεις περασμένες δουλεύουν κανονικά ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να πληρώσεις τον οδηγό με μετρητά. Το ίδιο δρομολόγιο αποτιμάται γύρω στα 40 ευρώ.

Μεταφορές στις Βρυξέλλες: STIB-MIVB

Ο φορέας που ελέγχει τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις Βρυξέλλες ονομάζεται STIB-MIVB. Να σου πω πως ως μέσα μαζικής μεταφοράς λογίζονται το μετρό, το τραμ και τα λεωφορεία. Τόσο από το site τους όσο και -κυρίως- από το app για κινητό μπορείς να δεις πληροφορίες για τα δρομολόγια, αν υπάρχουν καθυστερήσεις, να βρεις itinerary για το πως θα πας από το ένα μέρος στο άλλο και -πολύ πολύ σημαντικό- να αγοράσεις εισιτήρια (πληροφορίες παρακάτω στη σχετική ενότητα)

Μετρό

Το μετρό στις Βρυξέλλες (όπως και σε κάθε πόλη που υπάρχει) αποτελεί ίσως τον γρηγορότερο και πιο άνετο τρόπο για να πας από το σημείο Α στο σημείο Β. Στην πόλη υπάρχουν 4 γραμμές μετρό οι οποίες έχουν αρίθμηση  και ξεχωριστό χρώμα η μία από την άλλη (κατά τα πρότυπα  της Αθήνας). Οι 4 γραμμές μετρό είναι οι 1 (μωβ), 2 (πορτοκαλί), 5 (κίτρινο) και 6 (μπλε). Να σου πω πως το μετρό δεν πάει στο αεροδρόμιο.

Φωτογραφία: Adobe Stock

Τραμ

Στις Βρυξέλλες υπάρχουν 18 γραμμές τραμ οι οποίες σε μεταφέρουν τόσο εντός πόλης όσο και στα προάστια. Αν και το τραμ έχει προτεραιότητα σε φανάρια σε σχέση με τα αυτοκίνητα, είναι ενδεχόμενο να μπλοκάρει σε κάποιο μποτιλιάρισμα. Αν εκτός από μέσο μεταφοράς θες να χρησιμοποιήσεις το τραμ για να δεις κάποια αξιοθέατα, σημείωσε το νούμερο 92. Περνάει από το μεγάλο Πάρκο των Βρυξελλών, το παλάτι και τα Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου.

μεταφορές στις Βρυξέλλες, τραμ
Φωτογραφία: Adobe Stock

Λεωφορεία

Στην πόλη λειτουργούν 50 γραμμές και 11 νυχτερινές. Μέσω αυτών πας παντού, ακόμα και στο αεροδρόμιο (πληροφορίες παρακάτω)!

Από και προς το αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών (στην περιοχή Ζάβεντεμ) εξυπηρετείται τόσο από λεωφορεία όσο και από τρένα. Τα τρένα εκτελούν το δρομολόγιο αεροδρόμιο-Gare Central (ή το αντίστροφο) με αναχωρήσεις κάθε 15′, από νωρίς το πρωί και μέχρι τα μεσάνυχτα. Η διάρκεια του δρομολογίου είναι περίπου 20′ και το κόστος ενός απλού εισιτηρίου είναι 11.2 ευρώ. Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ ή στα σχετικά μηχανήματα του σταθμού ή του αεροδρομίου.

Φωτογραφία: Adobe Stock

Μία ελαφρώς πιο οικονομική αλλά -ταυτόχρονα- πιο χρονοβόρα λύση είναι το λεωφορείο και συγκεκριμένα η γραμμή 12. Η γραμμή αυτή αναχωρεί από τη στάση Trone (δίπλα στο παλάτι στο κέντρο της πόλης) και -μετά από εννέα στάσεις- φτάνει στο αεροδρόμιο σε περίπου 35-40′ (αναλόγως της κίνησης).  Σε ότι αφορά τα κόστη, το δρομολόγιο προς το αεροδρόμιο έχει συμβατική χρέωση σαν να πήγαινες κάπου εντός πόλης. Το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο προς το Trone ωστόσο απαιτεί το ειδικό Airport2City εισιτήριο το οποίο κοστίζει 7,9 ευρώ (ανέπαφα με κάρτα εντός λεωφορείου) ή 8,4 ευρώ (χάρτινο εισιτήριο από μηχάνημα). Αναλυτικές πληροφορίες για όσα ισχύουν στο δρομολόγιο της γραμμής 12 θα διαβάσεις εδώ.

Μεταφορές στις Βρυξέλλες: Εισιτήρια & Κάρτες

Πάμε τώρα στο επίμαχο κομμάτι του κόστους. Πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο και πως το αγοράζεις; Συμφέρει το πακέτο εισιτηρίων ή κάποια κάρτα;

μεταφορές στις Βρυξέλλες, αγορά εισιτηρίων
Φωτογραφία: Adobe Stock
Εισιτήρια

Ξεκινάμε από τα απλά. Το ένα εισιτήριο για χρήση στα μέσα του δικτύου STIB-MIVB κοστίζει 2,3 ευρώ.  Η τιμή αφορά αγορά ηλεκτρονικά ή ανέπαφα (με το κινητό ή την κάρτα σου). Αν αγοράσεις χάρτινο εισιτήριο, το κόστος είναι 2,8 ευρώ. Αν -πάλι- πάρεις εισιτήριο μέσω του app της STIB-MIVB, τότε το κόστος είναι 2,7 ευρώ και περιλαμβάνει επίσης και χρήση στους φορείς μεταφορών (De Lijn & Tec) των γειτονικών πόλεων (από τις οποίες ενδεχομένως κάποιος να μετακινείται στις Βρυξέλλες). Τέλος, υπάρχει και το εισητήριο με την ένδειξη XL το οποίο πέρα από τα παπραπάνω περιλαμβάνει και κάλυψη των πολύ μακρυνών προαστίων της πρωτεύουσας. Κοστίζει 3,5 ευρώ.

Φωτογραφία: Adobe Stock

Το εισιτήριο (όπως και αν το αγοράσεις) έχει ισχύ 60′. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείς να αλλάξεις μέσο χωρίς επιπλέον χρέωση. Λόγου χάρη, πας κάπου με το μετρό και στη συνέχεια πρέπει να πάρεις και τραμ. Εφ’ όσον δεν έχουν περάσει 60′ από την 1η ακύρωση, τότε η χρήση του 2ου μέσου είναι δωρεάν. Αν χρησιμοποιείς την κάρτα ή το κινητό σου για να πληρώνεις, τότε έχε στο νου σου πως υπάρχει ημερήσιο ταβάνι 8,4 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο και να χρησιμοποιήσεις τα μέσα σε μία μέρα, δεν θα πληρώσεις περισσότερα από 8,4 ευρώ.

Κάρτες & πακέτα εισιτηρίων

Αν τώρα είσαι heavy user  των μέσων ή μείνεις στην πόλη για αρκετές μέρες, τότε ίσως αξίζει η αγορά πακέτου εισητηρίων ή ημερήσιας κάρτας. Με αυτόν τον τρόπο οι μεταφορές σου στις Βρυξέλλες θα γίνουν πιο ξένιαστες καθώς το μόνο που θα σε απασχολεί είναι τι ώρα θα περάσει το μέσο που θες.

Μία κάρτα απεριόριστων διαδρομών για μία ημέρα κοστίζει 8,9 ευρώ. Την αγοράζεις μόνο σε χάρτινη μορφή από μηχάνημα σε σταθμούς ή στάσεις. Μπορείς επίσης να αγοράσεις πακέτο 10 εισιτηρίων μέσα από το app. Το πακέτο αυτό κοστίζει 18,9 ευρώ (24,5 για την XL εκδοχή) και απαιτείται ενεργοποίηση εισιτηρίου μέσα από το app πριν τη χρήση. Αν μετά το πέρας της παραμονής σου στις Βρυξέλλες σού περισέψουν εισιτήρια ανενεργά στο κινητό, μην ανησυχείς. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μέχρι και 18 μήνες αργότερα!

Αναλυτικές πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ.

 

Όπως βλέπεις, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα στο κομμάτι μεταφορές στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Αν επιλέξεις να πας στην πρωτεύουσα του Βελγίου, το πως θα κινηθείς στην πόλη είναι δεδομένο πως δεν θα σε προβληματίσει. Περισσότερα άρθρα για μέσα μεταφοράς στο World Travel Stories θα βρεις εδώ.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *