Βρυξέλλες - Άμστερνταμ με τρένο Thalys - World Travel Stories

Βρυξέλλες – Άμστερνταμ με τρένο Thalys

Thalys
Φωτογραφία: Adobe Stock

Σε πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες, αποφάσισα να πάω μονοήμερη εκδρομή στο Άμστερνταμ με τρένο Thalys. Ταξίδεψα 1η θέση (Premium όπως ονομάζεται το προϊόν) και σου μεταφέρω την εμπειρία μου.

Εισαγωγή

Η Γαλλοβελγική σιδηροδρομική κοινοπραξία Thalys εξυπηρετεί τις γραμμές Παρίσι-Βρυξέλλες-Άμστερνταμ και Παρίσι-Βρυξέλλες-Κολωνία. Αναλόγως εποχής προστίθενται και άλλοι προορισμοί (πχ Μασσαλία) ενώ τα κυρίως δρομολόγια που προανέφερα περιλαμβάνουν και στάσεις σε ενδιάμεσες πόλεις (πχ Αμβέρσα ή Ρότερνταμ). Αναλυτικά για τα δρομολόγια και τους προορισμούς θα βρεις εδώ. Να σου πω πως τα τρένα Thalys αναπτύσουν ταχύτητες μέχρι 300χλμ/ω, μειώνοντας σημαντικά τις χρονικές αποστάσεις ανάμεσα στις πόλεις που εξυπηρετούν.

Αγορά εισιτηρίων

Η αγορά των εισιτηρίων για τα τρένα Thalys γίνεται είτε μέσω του σχετικού mobile app είτε μέσω του desktop ή mobile site που υπάρχει. Τόσο το site όσο και το app προσφέρονται σε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Γερμανικά), οπότε θεωρώ πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει πρόβλημα στην αγορά εισιτηρίων.

Η διαδικασία κράτησης & αγοράς είναι πολύ απλή και ολοκληρώνεται χωρίς απρόοπτα ή εκπλήξεις. Αν έχεις κάνει έστω και μία φορά κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου online, τότε τα βήματα είναι πάνω κάτω τα ίδια και δεν θα σε προβληματίσουν καθόλου. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής θέσης, χωρίς ωστόσο αυτό που επιλέγεις να αποτελεί δέσμευση  για να σου δωθεί (όπως στα αεροπλάνα) αλλά απλώς ισχυρή προτίμηση.

Να σου πω επίσης -και σε ότι αφορά τα κόστη- πως στα τρένα Thalys (όπως στις αεροπορικές) υπάρχουν διαφόρων επιπέδων και τιμών ναύλοι. Υπάρχουν λοιπόν ναύλοι 2ης ή 1ης θέσης, που επιδέχονται ακύρωση και επιστροφή χρημάτων ή όχι.

Τέλος, να αναφέρω πως για το δικό μου ταξίδι και την αγορά εισιτηρίων, προτίμησα το mobile app και έτσι έλαβα τα εισιτήρια τόσο ηλεκτρονικά μέσα σε αυτό, αλλά και ως pdfs στο email μου.

Ταξιδεύοντας 1η θέση

Επέλεξα να ταξιδέψω 1η θέση (Premium έχει βαφτίσει το σχετικό προϊόν η Thalys) και ο λόγος είχε να κάνει με την πολύ περισσότερη ησυχία και μεγαλύτερη άνεση που αυτή προσφέρει σε σχέση με τη 2η θέση (οικονομική). Αν και το δρομολόγιο Βρυξέλλες-Άμστερνταμ είναι σχετικά μικρό (περίπου 1ω50λ), προτίμησα να ταξιδέψω άνετα και…δεν το μετάνιωσα καθόλου.

H Premium θέση -στο δρομολόγιο Παρίσι-Βρυξέλλες-Άμστερνταμ- καταλαμβάνει 2 βαγόνια από τα συνολικά 8 της αμαξοστοιχίας. Διαθέτει πολύ άνετα καθίσματα σε διαφόρων ειδών διατάξεις. Υπάρχουν θέσεις σε τραπέζι για 2 ή 4 άτομα, αεροπορικού τύπου με φορά προς ή ανάποδα προς την κίνηση του τρένου, καθώς και μία κάπως πριβέ καμπίνα για 4 άτομα γύρω από τραπέζι η οποία απομονώνεται με συρόμενη πόρτα από το υπόλοιπο βαγόνι. Όλες οι θέσεις που δεν είναι σε τραπέζι διαθέτουν υποπόδιο και τραπεζάκι αεροπορικού τύπου (στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος). Όλα τα καθίσματα είναι ανακλινόμενα, διαθέτουν ατομικό φωτισμό για διάβασμα καθώς και πρίζα για φόρτιση συσκευών. Τέλος, και τα δύο βαγόνια της Premium διαθέτουν χώρους για να ακουμπήσεις τα προσωπικά σου αντικείμενα πάνω από τα καθίσματα καθώς και χώρο για τη φύλαξη μεγαλύτερων αποσκευών.

Κατά την κράτησή μου επέλεξα και για τα δύο σκέλη το “δύο σε τραπέζι” (duo face 2 face όπως ονομάζεται), κάτι που ικανοποιήθηκε κατά το ήμισι. Στην επιστροφή από Άμστερνταμ είχαμε ένα τραπέζι για δύο αλλά στο πρωινό σκέλος καθίσαμε στην πριβέ καμπίνα για 4 η οποία ήταν γεμάτη. Η πριβέ καμπίνα δεν ήταν άσχημη ως εμπειρία αλλά σίγουρα δεν συγκρίνεται με το τραπέζι για 2.

Thalys καμπίνα Premium

Φαγητό κατά το ταξίδι

Το ταξίδι στην Premium θέση της Thalys περιελάμβανε φαγητό και μάλιστα υπήρχαν και διαθέσιμες επιλογές πιάτων.  Πρωινό στο δρομολόγιο προς την Ολλανδία και βραδινό κατά την επιστροφή. Αμφότερα ήταν αρκετά πλούσια και προσεγμένα και μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Στο πρωινό και πέραν του φαγητού υπήρχαν επίσης ψωμάκια και ζεστά κρουασάν, χυμός και -φυσικά- καφές. Κρουασάν και καφές και σε επανάληψη, εφ’ όσον απαντούσες θετικά στη σχετική πρόταση της ευγενέστατης υπαλλήλου που ήταν επιφορτισμένη με το σέρβις στην Premium. Στο βραδινό πάλι, υπήρχαν δύο πιάτα συν γλυκό ενώ υπήρχαν και μερικές επιλογές σε κρασί, μία εκ’ των οποίων τίμησα. Αναλυτικές πληροφορίες για τα μενού θα βρεις εδώ.

Και στα δύο δρομολόγια, το σέρβις ήταν αρκετά φιλικό, γρήγορο και αποτελεσματικό. Ειδική μνεία να γίνει στο εξαιρετικό επίπεδο αγγλικών του προσωπικού (τόσο στο σέρβις όσο και στον έλεγχο εισιτηρίων).

Thalys πρωϊνό

WiFi on board

Το πραγματικά πολύ δυνατό χαρακτηριστικό της Premium ωστόσο ήταν το WiFi που μας συντρόφευσε και στα δύο σκέλη της διαδρομής. Ήταν απίστευτα γρήγορο. Τόσο που άνετα μπορούσες να παρακολουθήσεις webtv ή youtube, χωρίς ιδιαίτερες διακοπές (πέραν ελαχίστων σημείων μέσα σε τούνελ) και δωρεάν!

Thalys wifi

Λοιπές παροχές

Στις λοιπές Premium παροχές περιλαμβάνονταν -όπως στις αεροπορικές- και πρόσβαση σε lounge, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Άμστερνταμ. Ωστόσο, επέλεξα συνηδειτά να μην πάω αφού -διαβάζοντας σχετικά reviews και πληροφορίες- είδα διάφορα περίεργα που με απέτρεψαν. Λόγου χάρην, το lounge των Βρυξελλών έχει χωρητικότητα 22 ατόμων και αν συμπληρωθεί το όριο, μπορεί και να φας πόρτα. Επιπλέον, τόσο τις Βρυξέλλες όσο και στο Άμστερνταμ, φαίνεται πως σερβίρουν μόνο καφέ χωρίς ένα κουλουράκι ή μπισκότο για συνοδεία. Περισσότερα για τα lounges της Thalys θα διαβάσεις εδώ.

Συμπερασματικά

Η όλη εμπειρία του ταξιδιού ήταν πολύ όμορφη. Κάτι τα πολύ άνετα καθίσματα, κάτι η ησυχία στο βαγόνι, κάτι το φαγητό και δεν κατάλαβα πότε πέρασε η ώρα. Το κόστος -για να πάμε και σε αυτό- είναι σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με τη 2η θέση. Πιστεύω ωστόσο πως τα οφέλη και οι παροχές της Premium δικαιολογούν απόλυτα τη διαφορά. Αν θα το ξανάκανα; Ασφαλώς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *