Αίτηση για ESTA και ταξίδι στην Κούβα; Πιθανό πρόβλημα - World Travel Stories

Αίτηση για ESTA και ταξίδι στην Κούβα; Πιθανό πρόβλημα

Αίτηση για ESTA και ταξίδι στην Κούβα; Πιθανό πρόβλημα
Φωτογραφία: Adobe Stock

Έχω πει σε διάφορα άρθρα πως ένα ταξίδι σε οποιοδήποτε μέρος των ΗΠΑ προϋποθέτει -πέρα από διαβατήριο- την έκδοση ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Η διαδικασία έκδοσης ESTA είναι απλή και η απάντηση είναι συνήθως πολύ άμεση. Τι γίνεται όμως αν έχεις πάει ή θες να πας στην Κούβα και παράλληλα προσπαθείς να εκδόσεις και ESTA για τις ΗΠΑ; Σε αυτή την περίπτωση, το ESTA σου ενδέχεται να έχει θέμα και -αν έχει- χρειάζεσαι βίζα (με ότι αυτό συνεπάγεται ως διαδικασία και χρόνος που απαιτείται για την έκδοσή της).

Εισαγωγή

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 η Κούβα ήταν ένας προορισμός ανοιχτός για όλους να τον επισκεφθούν. Οι Έλληνες μάλιστα έδειχναν να τον τιμούν ιδιαίτερα (αν κρίνω από τα πακέτα των πρακτορείων προς το νησί της Καραϊβικής).

Τι άλλαξε για τα ταξίδια στην Κούβα, πότε και γιατί

Στις 12 Ιανουαρίου 2021, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πέρασε μία τροπολογία η οποία χαρακτήριζε την Κούβα ως χώρα που υποστήριζε την  τρομοκρατία (State Sponsor of Terrorism). Αποτέλεσμα αυτής της τροπολογίας -σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (το οποίο είναι υπεύθυνο για τις εκδόσεις ESTA)- είναι η μη χορήγηση ESTA σε ταξιδιώτες που έχουν ταξιδέψει στην Κούβα από τις 12/1/2021 και έπειτα. Η τροπολογία αυτή παραμένει ακόμα ενεργή και αναλυτικά μπορείς να διαβάσεις εδώ, πληκτρολογώντας CUBA στο πεδίο αναζήτησης.

Μόνο η Κούβα θεωρείται χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Από το 2011 οι χώρες Ιράν, Ιράκ, Σουδάν, Συρία, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη  έχουν τον ίδιο χαρακτηρισμό. Επιπλέον δε, οι παραπάνω χώρες περιλαμβάνονται και σε σχετική ερώτηση που θα κληθείς να απαντήσεις κατά τη διαδικασία αίτησης για χορήγηση ESTA (Have you visited any of these countries?). Δεν μπορώ να φανταστώ ωστόσο πως υπάρχει άνθρωπος που ενδιαφέρεται να ταξιδέψει σε κάποια από αυτές τις χώρες. Για την Κούβα όμως, το ταξιδιωτικό και τουριστικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο και κάθε τρεις και λίγο τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας διοργανώνουν οργανωμένα ταξίδια προς τα εκεί.

Τι σημαίνει στην πράξη η μη χορήγηση ESTA;

Αν λοιπόν θες να πας στην Κούβα (ή έχεις πάει μετά τις 12/1/2021) και θες να αιτηθείς για χορήγηση ESTA, είναι βέβαιο πως το σύστημα θα σε τσακώσει και η αίτησή σου θα αποριφθεί. Η μοναδική λοιπόν εναλλακτική για να επισκεφθείς τις ΗΠΑ, είναι η αίτηση για χορήγηση βίζας. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα και δεν ολοκληρώνεται σε 2-3 ώρες όπως το ESTA. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Αν σήμερα ξεκινήσεις διαδικασίες για Visa B2 (τουριστική), οι πρώτες διαθέσιμες ημερομηνίες για συνέντευξη είναι περίπου μετά από 2 μήνες!

Πέρα από τον πολύ υψηλό χρόνο αναμονής, παράλληλα απαιτείται και ραντεβού για συνέντευξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Στη συνέντευξη αυτή, θα ερωτηθείς (στα αγγλικά προφανώς) ένα σκασμό ερωτήσεις με ένα και μόνο σκοπό. Να καταλάβουν αν όντως πας για τουρισμό (ή για business trip) και όχι για να μεταναστεύσεις. 

Τέλος, πέρα από τα παραπάνω, το κόστος έκδοσης βίζας είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό του ESTA. Ισχύουν 21$ για το ESTA αλλά 185$ για τη βίζα. Αναλυτικές πληροφορίες για τις διαδικασίες αίτησης για βίζα θα διαβάσεις εδώ.

Έχω πάει στην Κούβα πριν τις 12/1/2021 – μπορώ να αιτηθώ για ESTA;

Ναι, κανονικά. Ο χαρακτηρισμός της Κούβας ως State Sponsor of Terrorism έχει ισχύ από τις 12/1/2021 και έπειτα.

Έχω (και) Αμερικάνικο διαβατήριο και δεν χρειάζομαι ESTA – μπορώ να πάω στην Κούβα χωρίς συνέπειες;

Δεν το γνωρίζω. Για επίσημη απάντηση, μπορείς (και πρέπει) να απευθυνθείς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Έχω και άλλο Ευρωπαϊκό διαβατήριο – μπορώ να πάω στην Κούβα χωρίς συνέπειες;

Όλα τα διαβατήρια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ, της Ελβετίας καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζονται ESTA. Άρα και αυτά θα χρειάζονται βίζα (εφ’ όσον υπάρχει ταξίδι στην Κούβα)

Μπορώ να κοροϊδέψω το σύστημα;

Δεν το γνωρίζω και δεν στο συνιστώ για κανένα λόγο. Γιατί αν σε τσακώσουν και μπεις black list για ΗΠΑ, θα παραμείνεις μέχρι να αποδημήσεις από τον μάταιο τούτο κόσμο. Με άλλα λόγια, μην το ρισκάρεις.

Συμπέρασμα

Όσο ισχύει η τροπολογία Τραμπ, είναι καθαρά  δική σου επιλογή τι θα προτιμήσεις. Θα είναι ESTA για ταξίδι(α) στις ΗΠΑ; Θα είναι Κούβα; Θα είναι και τα 2, μπαίνοντας στη διαδικασία αίτησης για χορήγηση βίζας;

Αν ζητάς τη δική μου γνώμη και τι θα έκανα, θα επιλέξω τις ΗΠΑ με ευκολία. Θα προτιμήσω να αφήσω την Κούβα για κάποια άλλη στιγμή και όταν το μέτρο θα αρθεί. Σίγουρα πάντως δεν μπαίνω στη διαδικασία για βίζα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *